Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD z pazurem

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

A na przykład o takim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lampucerze jest to wsio jedno jaki transport się podepnie, jeśli się tylko zmieści w budzie. Onkyo się nadaje bo w modelach z dużą budą jest więcej audiofilskiego powietrza niż części :]

->McGyver

Napisałbyś jaki charakter ma dźwięk Lampucery ale w porównaniu ze Stelmachem. Żeby IGNAC znowu nie narzekał na brak pazura ;) To że gra lepiej od Meridiana wiele nie mówi, ale jeśli to podobna do Meridiana szkołą dźwięku, tzn. ciepłe kluchy, to o pazurze raczej nie ma mowy ;P

I love the sound of crashing guitars

Nie, o ciepłych kluchach nie ma mowy. Lampucera gra raczej charakterem zbliżonym do Audio Note CD3, czyli precyzyjnie, przestrzennie, dźwięcznie, z wykopem, ale i z barwą i nasyceniem średnicy.

marivs, 25 Lis 2008, 10:13

>Czyli, że co? Podstawowy model DX-7211 + lampucera + stopień lampowy i otrzymujemy niemal

>audofilską nirwanę brzmieniową?

Nie, nie tak.

Ale jak wykreślisz wyraz "niemal" to będzie samo sedno.

Poza tym wcale nie musi być Onkyo, może być cokolwiek z miejscem w środku i mozliwością podpięcia się pod odpowiednie sygnały.

Widzisz, takie proste Onkyo z lampucerą i lampkami grało w naszym pokoju na Audio Show. Mieliśmy możliwość podpięcia cedeka za kilkanaście tys.zł., ale podpięliśmy Onkyo. Jakby nie było takie dobre, to byśmy na nim nie prowadzili prezentacji. Proste.

Jeżeli chcesz posłuchać, to oczywiście zapraszam do siebie.

Słuchajcie - kolega szuka czegoś co zapewni mu inne brzmienie niż jego marantz (który jest zbyt ciepły i wolny). Aby jego aktualny system był synergiczny musi po prostu zamienić tego marantza na coś innego. Gdyby kolega umiał lutowac to by dupy nie zawracał i tylko wział lutownice i wszystko zrobił. Bez jaj - czy każda zamiana cedeka musi się kończyć lampucerą? Zdaje sobie sprawę, ze to może być ciekawe rozwiązanie - ale nie w kazdym przypadku! kolega chce wyłożyć coś około równowartosći tego marantza a wasze rady nijak mają się do tego.

Ignac, czy już coś postanowiłeś? moja rada taka - poluj na coś takiego:

Ukryta Zawartość

lub - jak się uda w cenie powiedzmy 700 - 750 na to

Ukryta Zawartość

będzie to dobre zestawienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widze ze przez wieczor duzo sie tu wydarzyło :) zdążyłem poki co pobieznie przeczytać. dziekuje za sugestie. wlasnie jesczze raz chciałbym podkreslic ze napewno nie chce sie cofnąć ale tez wiem ze nie pojde do góry z takim budzetem. zalezy mi na zmianie charakteru brzmienia CD, z ciepłego i okrągłego marantza na cos jasnego, cos co wpasuje sie w ciepłego naima i grające aksamitną górą SO na tweterach scan speak revelator. czyli sami rozumiecie ze ciepłe i okrągłe CD odpada. nie mam na tyle doswiadczenia aby opisac dokładnie dzwieku kótry potrzebuje, napewno ma być jasniejszy, wyrafinowany w górze, z pazurem, a reszta torów (czyli dól i srednica) bez podbić. faktycznie NAD tu moze byc ciekawy.

>Seba78,

Do twojej listy dorzuciłbym jeszcze inengo NAD'a a mianowicie C540 - niestety użyty w nim laser jest dość wybredny. Potrafi powtórzyć ten sam dźwięk, czasami się zacina. Jednak brzmieniowo jest dobrze a nawet lepiej i jeśli ktoś twierdzi, że jest to CD które zamula to raczej go nie słuchał. W porównaniu z Marantzem CD63 KI jest bardziej ofensywny na średnicy ale i delikatnie zamknięty na samej górze. Oczywiście to jest moje subiektywne odczucie ale NAD jest wg mnie szybszy i bardziej zadziorny niż chociażby wspomniany Marantz. Zmodyfikowany Philips CD820 z TDA1541 gra poprawnie ale NAD robi to lepiej bez dwóch zdań. TDA1541 jest zbyt wolny. CA C540 v2 też jest dużo słabszy.

Jeśli kolega będzie miał możliwość posłuchać ww NAD'a lub NAD'ów to sam oceni.

marivs, 25 Lis 2008, 11:02

"TDA1541 jest zbyt wolny. CA C540 v2 też jest dużo słabszy."

--------------------------------------------------------------

Kolego marvis, wyluzuj. TDA 1541 zbyt wolny? To śmietnik analogowy za nim to robi, podobnie jak z wolfsonem w CA.

A co mam wyluzować? Napisałem jakie są moje odczucia co do odsłuchu. NAD c520 niemodyfikowany gra dużo lepiej niż CA bez modów, mój CD820 z zupełnie innym stopniem analogowym gra po prostu słabiej (czyt. wolniej). Marantz CD63 KI również z modem (delikatnym) gra podobnie do NAD'a ale po odsłuchu wybrałbym tego drugiego bo brzmi ciekawiej.

Jeśli IGNAC ma zamiar zmienić brzmienie "marantzowe" na coś innego a do tego nie grzebać nieustannie w CD to NAD wydaje się ciekawą propozycją.

Osobiście mam ogromny apetyt właśnie na tego c540 ale jego napęd dość skutecznie mnie hamuje przed zakupem.

MG - wiem, ze może to zagrać - ale co z tego? Nie każdy ma ochote to lutować. ja nie umiem kabla do głośnika w kolumnie przylutować. Więc niech sobie to gra jak ikemi ja sobie sam nie polutuję tego. Ignac z tego co wiem także i tylko tu jest pies pogrzebany. A zlecenie zrobienia wszystkiego czyli polutowania, dorobienia zasilania, zlampizowania może kosztować zapewne kilkukrotną wartość tej lampucery. Średnio to widzę w cenie 500 - 700 pln ze wszystkim + czas, ustalenia, telefony i inne manewry.

Acha - iganc, pytałes o yamachy - ja mam jako czytnik CDX 890 - gra to raczej ciemniejszym dźwiekiem z jednostajnym i słabo zróznicowanym mocnym basem. To nie to czego szukasz.

C540 to ta sama rodzina Nadów. najpierw był 540, poźniej 541, później 541i i na końcu 542. 541i i 542 najmniej się róznią. 540 nie słuchałem nigdy - ale wiem, że tam jest kompletnie inny mechanizm. Nie wiem jak gra - ale jśli to ta sama szkoła dźwieku to może i jest to też wyjście. Ale wolał bym dołożyć te 200 pln i wziąść którąś z ostatnich wersji.

Ja do CDków NADa nigdy nie mogłem się przekonać. Brzydkie to to, drogie, niskie modele nie grają lepiej od Technicsa. Japończyki Onkyo, Soniacze czy Denony prezentują się okazalej, jeśli oczywiście komuś podoba się taka kupa żelastwa ;) Należy wspomnieć o potencjalnej zalecie takich klocy, miejsce w środku na zamontowanie Lampucer czy Stelmachów ;) CDki Pionieera czy Yamahy to ciepłe brzmienie tak więc również raczej odpada.

PS. Może ktoś pożyczyć Lampucerę na jeleniogórskie odsłuchy ? ;)

I love the sound of crashing guitars

McGyver,

Ty to masz szczęście,

jeżeli Koledzy doprowadzą do konfrontacji Twojej propozycji na źródło jw. (nie słyszałem) z nadem 542 (miałem) to ułatwią Ci zadanie, OGROMNIE ułatwią,

swoją drogą mój były 542 (w końcu nowy ze sklepu) chyba był zepsuty, rzeczywiście nie zamulał, po prostu plastykowy, stłumiony a jednocześnie ostry dźwięk a w por. przegrał zdecydowanie z sony 270xe, właśnie w zakesie "pazura" i wiarygodności. A w wygrzanie się cd aż w tak dużym zakresie nie wierzę. Zatem jeżeli propozycja MG to rzeczywiscie poziom ?kzł to nie ma oczym rozmawiać.

a wlasnie moze jakis odsłuch ? albo poki co panowie wyslijcie mi na moj koszt NADa, Soniaka oraz cos z propozycji McGyvera i sam porównam :) obiecuje napisac cos na forum. do odsłuchu zaprosze pare osób zeby nie było ...

Seba78, 25 Lis 2008, 11:39

>MG - wiem, ze może to zagrać - ale co z tego? Nie każdy ma ochote to lutować. ja nie umiem kabla do

>głośnika w kolumnie przylutować. Więc niech sobie to gra jak ikemi ja sobie sam nie polutuję tego.

>Ignac z tego co wiem także i tylko tu jest pies pogrzebany. A zlecenie zrobienia wszystkiego czyli

>polutowania, dorobienia zasilania, zlampizowania może kosztować zapewne kilkukrotną wartość tej

>lampucery. Średnio to widzę w cenie 500 - 700 pln ze wszystkim + czas, ustalenia, telefony i inne

>manewry.

A ja nie mówię żebyś od razu lutował. Po prostu posłuchaj. Naprawdę zmieni Ci się perspektywa.

IGNAC, 25 Lis 2008, 11:56

>a wlasnie moze jakis odsłuch ? albo poki co panowie wyslijcie mi na moj koszt NADa, Soniaka oraz

>cos z propozycji McGyvera i sam porównam :) obiecuje napisac cos na forum. do odsłuchu zaprosze pare

>osób zeby nie było ...

Chętnie bym Ci podesłał, ale ... nie mam. Nie mam nawet cedeka dla siebie, bo co tylko jakiegoś zrobię, to zaraz ktoś posłucha, i od razu mi wierci dziurę w brzuchu żebym mu sprzedał...

No, ale demówkę muszę koniecznie zrobić, tylko skąd na to czas? Prawdopodobnie będzie to DAC wolnostojący w obudowie po starym tunerze, takiej obudowy nie szkoda jak ją przewoźnicy poobijają w transporcie ;-)))

hazardzista5 - to chyba miałeś zepsutego tego NADa:) nie mówię, ze to idelany cedek. Ale jednego nie można mu odmówic - jest bardzo poprawny w swojej cenie. nie ma tu żadnego koca, czy mulenia. Albo było coś nie tak - albo wyjątkowo złe zestawienie. A skoro z neutralnym cedekiem złe zestawienie to z rezerwą bym traktował to co się tam dobrze wpasowało;)

MG - optyki mojej to nie zmieni - jak nie lutowałem tak dalej nie będe lutował:) czym wcale nie umiejszam lampucerze:)

Micke13 - słuchałes Nada 542? nie? to po co wprowadzasz kolegę w błąd?:) W środku jest naprawdę solidnie!

Ja zostaje przy swojej propozycji. Jak macie inne to chętnie posłucham.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.