Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące później...

No to chlup... koźlak tylko skąd ta cena?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Ja i inni liczymy na Wasze wsparcie.

Świat nie może istnieć bez Noteckiego!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Witajcie bracia piwosze :) musze sie przyznac ze kocham piwko ponad wszystko lecz ubolewam strasznie ze te ktore tak bardzo ukochalem na jakosci stracily straszliwie to chyba jak ze wszystkim w tych czasach.

Czy zna ktos z was Kasztelan kiedys Kasztelanskie od niego wszystko sie zaczelo lecz teraz tzn od czasu kiedy Browar Sierps wstapil do grupy Carlsberg Okocim to stalo sie bardzo przecietne.

To samo ma sie z samym Carlsbergiem po nocach sni mi sie jego charakterystyczny smrodek z przedlat teraz to takie se.

Bardzo cenie sobie jak koledzy Pilsner Ulquel, polecam tez wspaniale Staropramen przypadnie do gustu fanom Pilsnera.

>wojt_81 ale mnie zmartwiles tym Brok Sambor bardzo lubilem to piwko jego zapach przypominal mi zapach tego co lubie po paru piwkach :)wtajemniczeni wiedzo co rurze siedzi :)

Bedac w Irl. lubie skosztowac Guinnessa i musze przyznac ze obecnie zdecydowanie najlepiej ze wszystkich smakuje mi Carlsberg z kija w Irl. przebywam tu w malym miasteczku nad samym oceanem i mam kilka ulubionych pubow gdzie jest on poprostu WYBORNY (z butli lub z puchy to tak jak w Pl. takie se)polecam jak bedziecie na wyspach sprobujcie.

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Bronco

9 Gru 2009, 21:13

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 2147 / 282 / 0 Ja i inni liczymy na Wasze wsparcie.

Świat nie może istnieć bez Noteckiego!!!!

http://www.uratujmyczarnkow.pl/

Piwko Noteckie znam,znam troszke slodkawe lecz jak najbardziej Zacne.

Jak najbardziej jam jest za ochrona malych browarow gdzyz duza wiekszosc wielkich koncernow tzn smak ich piw (przepraszam za wyrazenie ale nie moge togo inaczej ujac) Podpierdala Chujnia

Kiedys to byly piwka jak wspominane przezemnie Kasztelanskie trafialo do mojego sklepu osiedlowego to mialo 2 tyg. waznosci-smak,zapach i pianka mniam.

ps. o tym pisaniu o piwku to troche mnie przysuszylo :)

3 piwa w klasie: pszeniczne okocim- zupełnie inny smak,pilsner ur.- gorzkie, lwowskie(ruskie napisy)- słodkie ale dobre, a jako ciekawostkę napiszę że dla Czechów dodawanie soku do piwa to profanacja.

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Moim zdaniem nic, ale to absolutnie nic nie jest w stanie przebić oferty browaru Ciechan.... Dość powiedzieć, że ostatnio byłem we Wrocławskim Spiżu i ze zdziwieniem stwierdziłem (jako długoletni smakosz serwowanego tam piwa), że jest ono w porównaniu do Ciechana po prostu średnie

ciekawe komentarze piwiarzy:

1)Z tego co udało mi się dowiedzieć to produkcja chmielu jest w Polsce nie opłacalna. Czy ktoś widział jakąś plantację w Polsce? Żeby produkować piwo z chmielem w Polsce musiało by ono kosztować ponad 3 zł. Zamiast chmielu mamy żółć zwierzęcą i chemię smakową. Więc chyba lepiej dla naszego zdrowia pić wódę albo jakieś ekologiczne piwo typu "Ciechan"

2)Od dobrych kilku lat piwa w naszym cudnym kraju warzy się na ekstraktach słodowych. Chmiel nie jest tani, więc nie dodaje się go. Średnio produkcja piwa trwa 10 dni. Ważna jest norma stężenia alkoholu, więc jak jest za mało to dolewa się etanolu (zauważmy, że w czasach gdy celnicy i policja przechwytywała nielegalny alkohol, to było to widać po wyższej zawartości alkoholu w piwach - nic się nie może zniszczyć)

Dawny typ produkcji piwa z szyszek chmielu, który trwał 3-4 miesiące już odszedł. Być może są dostępne takie produkty, ale ich cena będzie wysoka.

Z popularnych marek chmiel jest w hainekenie i becks - reszta czyli carlsberg, okocim, lech, żywiec, warka, tatra, żubr, dębowe, brok itd itd powstaje bez udziału chmielu (wystarczy spojrzeć na etykiety) i jest w zasadzie wyrobem piwopodobnym... Dlatego warto próbować marek niszowych - stąd moja miłość do Ciechana

To ja się może dorzucę. Czeskie piwa są pyszne - szczególnie w deche są Kruśovice, Budveiser. Dużo niemieckich browarów we Frankonii albo Bawarii waży tzw. Rauchbier - pyszności, polecam. Ponadto obecnie mieszkam w małym kraju, gdzie jest wg. różnych szacunków ponad 500 rodzajów piwa! W PL piwa z Belgii nie są znane raczej, ale ja polecam, bo są zupełnie inne niż te pilsy które my znamy. Tu waży się piwa owocowe (Kriek - nie na aromatach, ale na owocach) albo moje ulubione Gueze - kwaśne i zupełnie niesmakujące jak nasze piwa. Do tego są b. mozne piwa mające po 10% alkoholu, w których jednak nie wali spirytem i smak mają wyśmienity (Bush). W BE pije się też piwo białe Blanche - cienkie, lekkie, ale b. odświeżające. Niemniej muszę przyznać, że Belgijskie pilsy to siki - w porównaniu do PL, DE czy CZ nie da się tego pić. Ale w piwach specjalnych są mistrzami. W Brukseli jest nawet knajpa, w której jest w ciągłej sprzedaży chyba 1600 gat. piwa z całego świata. Muszę tam zajrzeć, bo może nawet jakieś piwa niszowe z PL są.

Pozdrawiam

Powrót po dłuższej przerwie...

>1)Z tego co udało mi się dowiedzieć to produkcja chmielu jest w Polsce nie opłacalna. Czy ktoś

>widział jakąś plantację w Polsce? Żeby produkować piwo z chmielem w Polsce musiało by ono kosztować

>ponad 3 zł. Zamiast chmielu mamy żółć zwierzęcą i chemię smakową. Więc chyba lepiej dla naszego

>zdrowia pić wódę albo jakieś ekologiczne piwo typu "Ciechan"

>

>2)Od dobrych kilku lat piwa w naszym cudnym kraju warzy się na ekstraktach słodowych. Chmiel nie

>jest tani, więc nie dodaje się go. Średnio produkcja piwa trwa 10 dni. Ważna jest norma stężenia

>alkoholu, więc jak jest za mało to dolewa się etanolu (zauważmy, że w czasach gdy celnicy i policja

>przechwytywała nielegalny alkohol, to było to widać po wyższej zawartości alkoholu w piwach - nic

>się nie może zniszczyć)

>Dawny typ produkcji piwa z szyszek chmielu, który trwał 3-4 miesiące już odszedł. Być może są

>dostępne takie produkty, ale ich cena będzie wysoka.

Musze przyznać, że podobnego stężenia bzdur w przeliczeniu na linijkę tekstu dawno nie widziałem :-)

Czemu???

rozumiem, że pracujesz w jakimś duzym browarze i dodajesz osobiście chmielu do kadzi?

Bo jeśli nie to nie wiem skąd tój optymizm

Ja również słyszałem informacje takie jak jakub i cóz na etykietach popularnych marek nie ma mowy o chmielu... czyli goryczka musi być syntetyczna

szymku, 14 Gru 2009, 18:30

>Stąd też pytanie, czy to co sprzedają duże browary to jeszcze piwo?

jeżeli zdefiniujemy je jako produkt fermentacji alkoholowej brzeczki słodowej z innymi dodatkami, to tak. A nawiasem mówiąc właśnie piję Ciechana Zielonego z bardzo udanej warki ;) Twoje Zdrowie :-)

>1)Z tego co udało mi się dowiedzieć to produkcja chmielu jest w Polsce nie opłacalna.

Bywa opłacalna, bywa nieopłacalna, jak to w naszym rolnictwie. Zależy od cen chmielu narynkach światowych

>Czy ktoś

>widział jakąś plantację w Polsce?

Ja widziałem, niejedną

> Żeby produkować piwo z chmielem w Polsce musiało by ono kosztować

>ponad 3 zł.

Koszt chmielu w piwie to 1-2, a max kilka groszy. A biorąc pod uwagę zmiany w gustach piwoszy, to potrzeba go coraz mniej

>Zamiast chmielu mamy żółć zwierzęcą i chemię smakową.

Nie sądzę, by jakikolwiek browar ryzykował swoje istnienie dla 1 grosza na butelce. Mam też spore wątpliwości co do stabilności tak zaprawionego piwa...nie mówiąc o smaku

>Więc chyba lepiej dla naszego

>zdrowia pić wódę

tu bym polemizował...

>albo jakieś ekologiczne piwo typu "Ciechan"

Ciechan nie jest ekologiczny, za to smaczny

>

>2)Od dobrych kilku lat piwa w naszym cudnym kraju warzy się na ekstraktach słodowych.

Ekstrakt jest produktem wytwarzanym ze słodu przez odparowanie wody z brzeczki. Wytwarzane tak piwo byłoby znacznie droższe, nie wiem co browar by w zamian zyskiwał

>Chmiel nie

>jest tani, więc nie dodaje się go.

Patrz powyżej. Nie dodaje się natowmiast szyszek czy nawet pelletów, a ekstrakty izoalfakwasów, odpowiadające za goryczkę w piwie. To produkt z chmielu, coś jakby koncentrat goryczki. Analogia do kawy instant - zawiera kofeinę, ale nie ma aromatu.

>Średnio produkcja piwa trwa 10 dni.

Czasem krócej ;)

>Ważna jest norma stężenia

>alkoholu,

normy na piwo w Polsce przestały obowiązywać bodajże na początku lat 90

>więc jak jest za mało to dolewa się etanolu (zauważmy, że w czasach gdy celnicy i policja

>przechwytywała nielegalny alkohol, to było to widać po wyższej zawartości alkoholu w piwach - nic

>się nie może zniszczyć)

To nieopłacalne, znacznie taniej dodać surowce niesłodowane do brzeczki, np kukurydzę.

>Dawny typ produkcji piwa z szyszek chmielu, który trwał 3-4 miesiące już odszedł. Być może są

>dostępne takie produkty, ale ich cena będzie wysoka.

Dawny to pojęcie szerokie. W średniowieczu piwo pito 2-3 dni po uwarzeniu, poźniej się psuło :-)

Zapomniałem umieścić tą informację wcześniej, ale przynajmniej w łódzkiej Almie na Piłsudskiego jeszcze sporo butelek czeka na smakoszy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TATRA MOCNE NR 1 jak dla mnie w piwach mocnych, bo takie jedynie spożywam:D Ze względu na mocny smak i orzezwiajace właściwości.Brak często występującego w innych "mocnych" alkocholowego zapachu i smaku Najlepiej wiadomo smakuje z szerokiego kufla. Kolejne równie lubiane prze mnie

ŻYWIEC PORTER świetny porter, super smak oczywiście mało gazowane no i 9,5%:D daje rade.

Za to najlepszym polskimi piwami pozwolę sobie nazwać wyroby BROWARU CIECHAN oprócz pszenicznego:D nigdy nie lubiłem i raczej nie polubię takich piw.

Pił ktoś może Słowackiego Saris Tmave Pivo czyli ciemne:D wyśmienite łagodne i słodkawe polecam! spróbować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>bo takie jedynie spożywam:D Ze względu na mocny smak i orzezwiajace właściwości

No właśnie które piwka nie zamulają, dają kopa i nie tuczą?

marzenia?

Problem reklamacji jakościowych.

Miałem okazję - a tylko raz przyjemność - składać reklamacje jakościowe nt. piw polskich Tatra, Okocim i Dębowe. Pierwszy producent, Tatry (ta sama firma co Żywiec) zachował się znakomicie! Byłem wręcz zachwycony potem że kupiłem to feralne piwo. Okocim zachował się jak jakieś ćwoki - przestałem kupować w następstwie. Ostatnia marka przyjęła zgłoszenie 20 dni temu i słuch zaginął.

Jestem wielbicielem piw czeskich i polskich. Dudak, Urquell, Staropramen, Radegast...

borysko, 16 Sty 2009, 08:53

>Obecnie produkcja Zwierza odbywa sie w Lublinie, co gorsza smak jest totalnie inny. Woda w

>zwierzyńcu jest b. miekka, a Perła ma wodę twardą, stąd bardziej wyraźna goryczka w Perle i

>lubelskim Zwierzu.

Niestety, Zwierzyniec, który dostajemy w butelkach nijak nie podchodzi do tego, który można było dostać parę lat temu z tego uroczego, małego browarku. Będąc przejazdem wpadłem na "jedno". Było tak cholernie dobre, że skończyło się na ... iluś tam:)) Do dzisiaj pamietem to piwko. A już w kontekscie ceny, po prostu rewelacja.

Jakoś nikt tu jeszcze nie napisał o piwie Raciborskim.

Dla mnie jest ro odkrycie roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Leżajsk z Biedronki ostatnio u mnie jest na topie , polecam spróbować szczególnie wieczorem przy odsłuchach, poprawia akustykę pomieszczenia i kierunkowość kabli zasilających , to na zdrowie :D

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.