Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z tweeterem Magnat pomocy???

matt007

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

Kupiłem Magnaty 507 sa juz w domu ale mam problem! Wszystko było ok, fajnie graja i ogólnie jestem zadowolony basu nie brakuje itp ale wczoraj przestał grac tweeter:( troche mnie to niepokoi, jak narazie podłączyłem pod kiepskiego zmaka sony f210 bo narazie jeszcze nie kupiłęm yamahy. Kabelki mam procab LS25. Wczoraj słuchałem muzyki na 4 w skali do 10 i nagle było ok 2 sekund przerwy i zaczeło grac, ale myslałem ze moze to bezpiecznik w sony odłaczył, bo wzmak był dosc dobrze nagrzany( zdazało mi sie to wczesniej na tonsilach tylko na 8 skali) druga kolumna jest ok, hmm co sie mogło z tym stac?? sprawdzałęm miernikiem na wtykach i nic:/ baterią tak samo, reszta sie odzawa:) bardzo prosze o pomoc,

na linku opis głosników, gdyby miało w czyms pomóc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/47346-problem-z-tweeterem-magnat-pomocy/

Sprawdź czy blaszki(zwory) są dobrze dokręcone i czy czasem jakis kabelek przy gniazdach w koumnie nie styka sie kablem z drugiej kolumny. Z tego co widać gniazda głosnikowe w kolumnach sa wasko rozstawione.

Podobnie sprawdź przy gniazdach wzmacniacza czy nie ma zwarcia kablami głosnikowymi.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

no tak myslałem ze to te blaszki:) ale to juz sprawdziłem odkreciłem sciagłem, załozyłem i nic:/ tylko gdy sprawdziłem baterią to sredni sie odzywa a tweeter nie, sprawdziłem tez miernikiem czy jest obieg i nic;( i dlatego pomyslałem ze kebelek w srodku mógł sie "odpiąc" ale trudno w to wierzyc:/ druga kolumna gra normalnie

Niestety być może kable wewnatrz kolumny nie sa lutowane lecz na wsuwki, źle załozone (firmowo) podczas drgań się zsunęły i efekt taki jaki jest.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

no dokładnie:/ a to by tez nie swiadczyło za dobrze o tych magnatach ale pewnosci nie mam, ja bym rozkrecił i bym sprawdził ale dopiero co kupione i zbytnio wole nie grzebac bo gdyby cos to mogli by na gwarancje nie przyjac, jutro zadzwonie do sklepu i ewentualnie zapytam czy sam moge tam zajrzec:) narazie dziekie:) zobaczymy co dalej:)

matt007

niestety mam tą samą przypadłość w jednej z kolumn magnata quantum 709 już 2x poszedł tweter, przy mocy rms 300 wat wg mnie nie powinno sie zdarzyć, tym bardziej że nie grały głośno (jakieś 25 wat) serwis przypuszcza że to wina amplitunera. Osobiście uważam, że jest jakiś błąd fabryczny (konstrukcyjny)zwrotnicy a może zastosowano w niej jakiś lipny element.

Ale o co chodzi? Przecież łatwiej wzmacniaczem 25-watowym spalić wysokotonówki w tych paczkach, niż wzmacniaczem 300-watowym! Jak nie ma zabezpieczenia w zwrotnicy, to trzeba umieć eksploatować głośniki.

no własnie:/ a czy gwarancje mi uwzględnia?? troche sie zawiodłem:/ nie spodziewałem sie tego:( dla mnie 2000zł to troche jest a tu dzien pograły i już dymek??:( ehh ten sony jest z dolnej półki pod tonsilkami zg 40 przy dłuzszym graniu jeden sredni poszedłł, ale był juz w kiepskim stanie ale wysokim nic sie nie działo, choc nie był to przyzwoity dzwiek... hmmm to czy jest sens kupowac o wiele lepsza yamahe ax900 skoro na 4 skali juz siedają tweetery:/

>>mario1969

a ty pod co masz podpiete te paczki?? a nie próbowałes szukac zamienników do nich? nie wiem moze lepiej chłodzonych itp. A i prawdą jest ze słabszym wzmakiem mozna bardziej uszkodzic kolumny niz lepszym mocniejszym??

Pozdrawiam:)

aha, pytam dlatego bo ktos mi tak wczesniej napisał ze słabszym wzmakiem jest łatwiej uszkodzic.... no ale dobra stało sie i trzeba jakos to zrobic by znów grały, bo przyznam ze powaliły mnie na kolana:) właczyłem stinga i przy cichutkim słuchaniu bas był super, choc wydaje mi sie ze z czasam gdy pograja to będzie lepszy:) jak z winem:D ok zmykam spac:)

wielkie dzieki:) pozdrawiam -Mateusz

Poczytajcie co to za terminy:

prad stały na wyjsciu wzmacniacza i jego konsekwencje

uszkodzenie termiczne cewki glosnika jego przyczyny

dlaczego slaby wzmacniacz latwiej spali glosniki niz dobry i mocny

to ostatnie musialbym dlugo rozwijac,,,

to co piszesz to normalne,,, znaczy nienormalne ale jak wzmak cherlawy pradowo to takie nastepstwa sa normalne i nie trzeba specjalnie z glosnoscia szalec

matt007, 30 Lis 2008, 22:59

>aha, pytam dlatego bo ktos mi tak wczesniej napisał ze słabszym wzmakiem jest łatwiej uszkodzic....

Zaktualizuj "o mnie" przynajmniej o adres maila, to wyślę Ci skan artykułu, gdzie rzeczowo i dokładnie opisana jest ta sytuacja- przyda Ci się ta wiedza w przyszłości.

Kto jeszcze chętny poczytać o tym, temu też mogę wysłać.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie:) no i kolumna ma spowrotem trafic do mnie w czwartek:) mam nadzieje ze juz z dobrym wysokim:D ale iatk puki co bedzie pod tym sony bo te yamahy wydaja mi sie zbyt drogie:) pozdrawiam:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.