Skocz do zawartości
IGNORED

Juz są nowe Yamahy 1900/3900

Vitold_MAN

Rekomendowane odpowiedzi

raczej to drugie, nie oczekuj od ampli 5 kanałowego za 2tys że będzie grał super :) w kinie ważne są bayery , ten rynek tak ma, a dobrze grające ampli zaczynają się grubo ponad 4tys

Focal + Naim

to przelicz sobie tak jeżeli wmak stereo zaczynający grać kosztuje 2tys, to 7 kanałowe cudo żeby zagrało na podobnym poziomie musi kosztować 3.5 razy tyle nie licząc ceny bajerów typu usb, tuner, procesor etc więc nawet jak kosztuje 5tys to brzmieniowo nie gra lepiej od wzmaka za 2tys

i przytemperuj język bo od pacanów to sobie możesz kolegów z własnego podwórka wyzywać

Focal + Naim

ten wzmak za 2 tysiace to twoja opinia ze sluchu ? czy modne okreslenie czesto na forum ze ampli za 5 gra gorzej jak wzmak za 2 :)

teraz drugie pytanie

czy ampli kina sa robione pod stereo czy pod kino ?

zdaje sie to drugie wiec stereo nikogo tu nie iinteresuje

po trzecie

chcialbym widziec wzmak stereo za 2 tysiace:) toz to dopiero cudo :) rodem z dalekiej azji

Vitold, sam zadałeś pytanie o jakość brzmienia, ale gdybyś się od razu określił, że nie chodzi ci o stereo tylko o kino, to nie było by niepotrzebnych utarczek.

Poza tym co rozumiesz przez jakość brzmienia w kinie domowym? Jakie warunki wg ciebie ów amplituner musiałby spełnić żeby można było go określić lepszym w sensie dźwięku?

np taki wmak Rotel RA-04 1600pln nówka rozwali brzmieniowo większość ampli do 6tys więc naprawdę za mało chyba słuchałeś żeby wierzyć ślepo w to iż ampli za 4 czy 5tys jest już na tak wysokim poziomie brzmieniowych że sięga nieboskłonu hifi ,

a właśnie że mylisz się jest duża część osób która kupując ampli 7 czy 9.1 wymaga od niego jakiegoś poziomu brzmienia w odtwarzaniu muzyki więc jeżeli ciebie to akurat nie dotyczy to nie znaczy że każdy kto ma wielokanałowy klocek słucha tylko w prologiku czy innym procesorowo przetworzonym sygnale,

jednym słowem za mało jeszcze klocków w życiu posłuchałeś

pozdr

Focal + Naim

Mikson, z tą jakością amplitunerów w stereo to nie jest taka prosta sprawa. Miałem Onkyo 676, potem denona 1500ae. Tu sprawa bezdyskusyjna, denon grał zdecydowanie lepiej. Ale już taki Onkyo 905 naprawdę mnie zadziwił. Gra co najmniej tak dobrze w stereo jak wzmacniacz Denona. I stwierdzam to po wielu testach a-b-a. Duża scena, ostra lokalizacja, ładne głosy. Lepsza w onkyo jest makrodynamika, jednak trafo wielkości małego rondla robi swoje. Ciut pełniejsza jest też średnica.

mczaj, 30 Lis 2008, 22:21

>Mikson, z tą jakością amplitunerów w stereo to nie jest taka prosta sprawa...

W przypadku Yamahy jest. W stereo nie grają, w kinie domowym owszem. I to jak! Jednak z całym szacunkiem do tej firmy i posiadaczy tychże amplitunerów z pełną odpowiedzialnością piszę, że nawet topowy niegdyś Z9 w stereo ma niewiele do zaoferowania.

Witam,

A czy ktoś jest mi w stanie napisać, czy (biorąc pod uwagę brzmienie poprzednich modeli yamahy) 1900-tka ma szansę zagrać lepiej w stereo niż Pianocraft E810 - na tych samych głosnikach?

Pozdrawiam,

P.

Miałem kiedyś (15 lat temu?) Midi-wieżę Akai, chwaloną dawno temu w starym dobrym Magazynie Hi-Fi.

Z firmowymi kolumnami grała przyzwoicie. Po zmianie na Mirage Frx 3 dźwięk siadł. Dosłownie: przycichł i stał się leniwy, rozlazły. Potem kupiłem Onkyo 676 i Mirage odżyły. Obawiam się, że piano-craft z zasilaczem jak z odtwarzacza CD może nie dać rady kolumnom większym niż mini-monitorki. Ale z takimi Usherami 520 - who knows?

a więc mylisz się dosyć mocno , uszatki napędza bez problemu, większe b&w 685 które wcześniej miałem też nie stanowiły problemu, są ludzie co podpinają podłogówki ale takowych nie słuchałem, zasilacz w piano jest bardzo duży jak na jego wymiary , piano z mini radzi sobie bardzo dzielnie ze swoimi 2x60W

Focal + Naim

To nie do końca tak 500$ za 2 końcówki, bo piano to jszcze odtwarzacz CD i głośniki. Czyli wychodzi jakieś 250$ na dwie końcówki mocy.

A pytam sie, bo ostrzę sobie zęby na V1900 zamiast wczesniej upatrzonego PianoCraft (wczesniej nie rozpatrywałem KD).

Facet w Audioklanie powiedział, że bez sensu V1900 i osobno PC do stereo (a mógł przeciez próbowac mnie naciągnąć na oba sprzęty), i że v1900 zagra lepiej w stereo.

Tylko chciałbym poznać jeszcze jedną opinię na ten temat, po przeczytanie masy wątków, że apli yamahy do KD grają w stereo do banii.

>ja mam rxv2700 mocna maszyna jednak stereo to dno tylko do kina

zastanawiające - czyli w stereo odpalane sa jakieś inne, gorsze końcówki? No bo co, raz ta sama końcówka ma super bas a w stereo nie ma basu?

Czy ktoś może wytłumaczyć ten fenomen że ten sam wzmacniacz jest jednocześnie i super i dno?

Wzmacniacz jest wzmacniacza, albo dobry albo zły. I jak w stereo jest "dno" to i w kinie będzie dno.

tu też nie chodzi o samą końcówkę ale o selektywność toru która wpływa na stereofonię itd, jak masz możliwość posłuchania piano i 1900 to pomęcz faceta w salonie i poświęć trochę czasu podłącz z 2 komplety kolumn i porównaj, faktem jest że nie każde ampli wielokanałowe dobrze dają sobie radę w stereo jeżeli zamierzasz słuchać więcej muzyki niż kina to sobie odpuść ampli 7.1 i kup nawet lepszy wmak stereo i fajne monitory bo za 5-6tys coś fajnego już wybierzesz nawet sam wzmak yamaha a-s1000 na początek i do tego monitory a potem cd, ja miałem wcześniej 2 ampli wielokanałowe w pokoju 14m2 i odpuściłem sobie, raz że jest to za mała powierzchnia na rozstawianie kolumn/monitorów i to się wszystko dusi i masz kompromisy typu sofa przy ścianie i monitory z boku zamiast z tyłu itd, a dwa że słuchałem w 80% muzyki więc dojrzałem do tego żeby to sprzedać i kupić mały ale dziarski sprzęcik piano i zmieniłem monitory, sama elektronika wyszła mnie 1tys monitory usher s520 niecałe 1.3tys i gra to moim zdaniem świetnie w tej cenie i w takim pokoju, porostu wyleczyłem się z wielokanałowych maszynek na jakiś czas , pewnie jak będę miał większy pokój tak powyżej 25m2 to będę się zastanawiał

pozdr

Focal + Naim

w piano tak wygląda zasilacz, widać nie jest mały jak pudełko zapałek,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Focal + Naim

wiecie co ja robie tak sprzet mam taki jaki mam w osobie gdy ktos do mnie przychodzi posluchac muzy czy jakis film... to mu puszczam najpierw stereo z KD potem wlacze na krotko cale KD np w dts a potem wlacze typowy sprzet do stereo....i tak jest 1 usmiech ...2 duzy usmiech a 3-cie podejscie????? gosciu jest w szoku ze stereo lepsze od KD

dzwiek mam zwarty , poukladany , instrumenty brzmia grubo przestrzen przyzwoita nie mam nie dostatku niskich tonow przydala by sie lepsza glebia i namacalnosc z KD w stereo , co ztym kukielkowaniem zaczalem bawic sie w ustrije akustyczne wypedzilem bas na srodek z rogow ....troche gabek piramidek jakis tam kwiat itp.....

mczaj, 2 Gru 2008, 23:30

>zastanawiające - czyli w stereo odpalane sa jakieś inne, gorsze końcówki? No bo co, raz ta sama

>końcówka ma super bas a w stereo nie ma basu?

>Czy ktoś może wytłumaczyć ten fenomen że ten sam wzmacniacz jest jednocześnie i super i dno?

>Wzmacniacz jest wzmacniacza, albo dobry albo zły. I jak w stereo jest "dno" to i w kinie będzie dno.

To bardzo proste. Sygnał 5.1 jest rozbity na 6 kanałów. Amplituner generując efekty przestrzenne wspomagane aktywnym subwooferem naprawdę nie musi się bardzo wysilać. Ale jeśli przełączy się w tryb stereo natychmiast wyjdą jego braki.

nie do końca bo też dużo zależy od kolumn i ich wysterowania ale braki w ampli 5.1 wychodzą w jaki sposób tworzy scenę stereo, jak brzmią końcówki raczej ostro bo są dostrojone do kina do efektów itd, słuchanie muzyki na ampli jest możliwe ale generalnie to troszkę jak lizanie cukierka przez papierek, słabsze brzmienie, rozdzielczość, większa ostrość sygnału wynikająca ze specyfiki ampli itd dlatego są mniej muzykalne niż typowe wzmaki stereo,

Focal + Naim

konradskala, 5 Gru 2008, 09:18

To bardzo proste. Sygnał 5.1 jest rozbity na 6 kanałów. Amplituner generując efekty przestrzenne

>wspomagane aktywnym subwooferem naprawdę nie musi się bardzo wysilać. Ale jeśli przełączy się w tryb

>stereo natychmiast wyjdą jego braki.

To właśnie przy pracy wielokanałowej amplituner musi się bardziej wysilać, bo zasilacz musi obsłużyć 5 kanałów. W stereo ma tylko dwa, więc powinno być lepiej.

Fakt faktem, że efektowność ścieżek filmowych i ich charakter maskują niedomagania amplitunerów. Tylko w tej sytuacji nie można mówić że w kinie jest rewelacja a w stereo dno. Jeśli już, to: w stereo dno, a w kinie jako tako.

Poza tym przy muzyce wielokanałowej osiągi w stereo mają bezpośrednie przełożenie na jakość Mch.

Czy w Mch polepszy się jakość wysokich tonów? nie

Czy polepszy się naturalność średnicy? - nie

Czy jeśli wysokie i średnica były dnem w stereo to w Mch będą rewelacją? - też nie

i tak i nie,

generalnie w kinie ważna jest dynamika i przestrzeń i bass najczęściej po oddzielnym wyjściu a więc

sam charakter ampli jest bardziej drapieżny agresywny pokazowy efekciarski, cechy które są doceniane w stereo takie jak średnica czy gładkość wysokich etc są drugorzędne dlatego w kinie ampli może grać świetnie a w trybie stereo chcąc posłuchać muzyki może być to męczące, przynajmniej u mnie tak było na 2 ampli harmana i rotel rsx-972, dlatego ponieważ słuchałem dużo muzyki a mało oglądałem filmów zmieniłem system na stereo piano i dobrze mi z nim,

Focal + Naim

Woięc wychodzi na to, że nalezy zamiast ampli do KD kupic sobie Philips Soundbar - imitujące efekt 5.1, a obok postawic dobre stereo.

Tylko co z koncertami w wersji 5.1 - ktoś wspominał, że przezycie niesamowite....

a ile będziesz słuchał tych koncertów ? bo fakt jest że to jest czad, ale musisz mieć dobre kolumny do tego i pewien sprzętu że dobrze się z nimi brzmieniowo zgra a to już są większe nakłady finasowe

czy warto każdy musi sobie sam to przekalkulować,

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.