Skocz do zawartości
IGNORED

Usher S520, Siesty czy AE EVO 1

bossini

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Naszła mnie wątpliwość odnosnie kompletowania kolumn pod pierwszy zestaw stereo. Wymienione w temacie kolumienki są w podobnym przedziale cenowym, tyle że Siesty to kolumny podłogowe, więc nie wiem czy mozna je porównywać z podstawkowymi satelitami.

Zapewne Siesty Tonsila zagraja lepszym basem, i zapewne mniej detaliczną i bardziej przytłumiona będzie srednica w porównaniu do S520. Co do AE to nie pamietam, ale kiedys na Nadzie grały strasznie płasko...

Jako wzmacniacz nadal i niezmiennie planuje PianoCrafta E810.

Nasuwa sie też pytanie czy PC napędzi tak wymagajace kolumny jak Tonsil?

Ktoś miał może okazję posłuchac podobnych konfiguracji, nawet na innym ampli?

https://www.audiostereo.pl/topic/47429-usher-s520-siesty-czy-ae-evo-1/

one sa latwe do napedzenia to dwuipoldrozny sytem umowmy sie ze 2 drozny :)

nei sa duzym obciazeniem dla wzmaka no moze te 6 ohm nie sa idealne do piano aczkolwiek wiem ze aby te siesty pokazaly swoje walory to lepiej je podpiac pod takie sonego ta-f 770 es :) wtedy te kolumny stają sie żywe i wychodzi z nich monstrum mimo zmyłki małych membran potrafia zacząsnąc buda do 20 metrow bedą poprostu wielkie:)

Ja mam 4 omowe Triangle które w szerokim spektrum mają 3omy, kolumny niełatwe i do zaadaptowania w system jak i troszkę wymagające co do prądu, Piano sobie w 100% poradził. Więc spokojnie. Kiedyś czytałem artykuł że jakiś redaktor podłączył do Piano Usher CP-6311 i Piano je wysterował. Chociaż to już jest ciekawostka.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jeszcze dodam że Viniu napisał coś niecoś o połączeniu Piano z kolumnami podłogowymi Heybrook które są bez porównania z Siestami. Ma też pokój około 30m2 i sobie Piano poradził, odwiedź odpowiedni klub w zakładkach, albo poproś go o parę słów.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dzieki, mała poprawka. Zerknąłem na plany i pokój ma min. 18 m, a przy otwartym aneksi podchodzi pod 25m.

No ale to chyba dramatycznie sytuacji nie zmienia.

A jaki model tych Heybrooków i czy to jest ten sam zakres cenowy?

No i pytanie się nasuwa, skoro co poniektórzy się tak zbulwersowali na poczatku atku, dlaczego ktos wybiera satelity jesli w tej samj cenie ma kolumny podłogowe? Ze względów lokalowych, oraz ze wględu braków mocy?

No to zmienia sytuację, z tego co dobrze pamiętam to ten(siesty są bez porównania gorsze):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wiem i Piano sobie poradził bez problemu jak mówi Viniu. Więc nie wiem czego się boisz..ja do 20m2 brał bym tylko i wyłącznie monitory, chyba że oczekujesz dominującego basu.

Polecam Ushery S520 do PC E810. Mam takie zestawienie i jest to przyjemne granie. Jeżeli słuchasz głównie fortepianu i jazzu (jak czytam w Twoim "o mnie") to może Ci się to spodobać. Usherki to są niewielkie kolumny z dużym sercem (i do tego dość "tanie"). :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

bierz sieste bedziesz zadowolony wielu ma taki dylemat bo to polskie bo to tonsil ja tez nie wierzylem ze tak ladnie aksamitnei delikatnie potrafia zabrzmiec

mam je podlaczone pod ampli rxv2700 ale testowalem tez na swoim sonym 770 es poprostu fajnie brzmią

Najlepiej było by posłuchać na własne uszy..(miałem taki stereotyp przed kupnem Triangli i co, wielkie zaskoczenie i oczarowanie od pierwszego dźwięku). Szkoda że "podstawki" Triangle to min. 2000zł. Bo bym Ci je polecił do takiej muzyki.

Skoro już wywołano mnie do tablicy, to owszem... mój PC napędza dość spore 3-drożne podłogówki Heybrook HB4 (90db nominalnie 6ohm a przy spadkach do 3,6ohm) w salonie 35mkw o wysokości 2,95m. Jak już niejednokrotnie wspominałem ampli napędza te kolosy bez najmniejszego zająknięcia. To naprawdę mały mocarz!! Na początku przyznawałem, że Yamaszka gra dość krzykliwie, czy też jazgotliwie, ale ostatnio doszedłem do wniosku, że dzieje się tak tylko na kiepsko nagranych CD-rach (najczęściej nagranych z formatu mp3 lub wma). Na płytach oryginalnych jest bardzo przyjemnie. Pewnie pomogło tu również wygrzanie sprzętu, bo plumka już sobie 2 miesiące. Tak więc jeśli chodzi o elektronikę Piano, a właściwie ampli RX-810, to nie masz się czego obawiać... pociągnie chyba każde kolumny. Owszem... dobrze by było gdyby stanowiły jak najmniejsze obciążenie, czyli impedancja 8ohm, duża skuteczność: pow. 90db, ale bynajmniej nie wystraszy się i trudniejszych paczek. Gdzieś czytałem, że PC radzi sobie nawet z niezwykle trudnym do napędzenia modelem Dynaudio... ale nie pamiętam jaki model.

Luxmany i winyle 

Podziękował pięknie koledzy.

1.

Teraz zostaje sprawa wielkości pokoju. Czy lepiej do 18m z górką, wziąść klumienki czy satelity. Zaznaczam, że nie zamierzam sluchać głośno (no może jak zona wyjdzie to puszcze kilka utworów Comy albo SOD głosniej).

Przestrzeń bedzie minimum 18 m2 z tym że to tak po prostokocie, bo pokój nie ma drzwi i jest permanentnie szeroko otwary na spory przedpokój, oraz dojdzie jeszcze więcej metrów jak otworzę scianki działowe do kuchni czyli w sumie dojdzie 10 m2.

2. Czy ktos zna miejsce w Warszawie (ostatecznie w Kielcach lub 3miescie), gdzie będę mógł posłuchac tych kolumienk na miejcu?

Osobiście uważam, że 18mkw. to już przestrzeń odpowiednia dla podłogówek. Owszem są monitory, które obsłużą taką i wieksza powierzchnię, ale sądzę, że to już i inny przedzial cenowy i węższy wybór. Zwłaszcza jeśli planujesz powiekszenie powierzchni do ok. 30mkw.

Luxmany i winyle 

Vitold_MAN

najpierw posłuchaj piano podłącz jakieś inne monitory i napisz coś o tym a nie że zasilanie w piano jest kiepskie bo twój post jest kiepski, jak widać na załączonym obrazku zasilacz nie jest kiepski i mały jak pudełko od zapałek tylko kawałek miejsca zajmuje więc o jego wydajność prądową nie powinieneś się tak zamartwiać , mały sprzęcik ale swoje potrafi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.