Skocz do zawartości
IGNORED

CA 540Av2 i JBL E60 jaka kicha

kfintal8711

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

to moja pierwszy post na tym Forum.

Pisze ponieważ chciałbym przedstawić tak owy sprzęt w cenie do 2500zł. Morze najpierw powiem jak zaczolem przygode z audio .Słucham generalnie muzyki z komputera(Karta muzyczna AC97)wiec zaczolem od normalnych glosnikow komputerowych LOgitec 5.1(220z)za niebawem kupilem wierze panaconica do pokoju a posiadam nie duzy ledwie 16mkw. Ogólnie jestem poczatkujacy audiolaikiem .ale po 2 latach poczulem potrzebe rozgromic moj pokój dac w niego energie czystosc brzmienie naturalnosc. czasami ostre przywalenie..jak rownierz bass jak zgrabna spręzynka.. czysta kontrolujaca .zaczolem intensywnie szukac.. kolumn podlogowych..i zdecydowanie w stereo.. poniewaze nie pochodze z zamarznej stac mnie na gora 2500zł( Coz realia naszej pieknej Polski)mieszkam na wsi.. nie mam morzliwosci odsluchu. wiec wszytko po opiniach forumowiczow.. itp.. szukalem szukalem.. poczawszy od altusow Koda. itd.. Wybralem JBL i zdecydowanie E80... niesty zakupilem i stoja do dzis e60 ...kupujac je przyjechaly zapakowane w kartonie.. szybko otorzylem adrenalinka podskoczyla serce mocniej bije..i wrescie stoja na podlodze oddalone od siebie w odlegosci 1.5m ale kurde czym je napedzic beda stac?? wierza:D:D podlaczylem je pod wierze i szybko do kompa.. właczam winampa.. i Celine dion pierwsza leprze.scierzka.. i co.Hm niezle.. kurde ta wierza nawet nie zle.. gra:D:D morze ocenie w skali o 0-10.. Logiteci graly jak dla mnie na 3... a te JBL na 4.5 po 2 dniach zamowilem wzmacniacz stereo i Byl to Ca 540 av2 .. nooooo nie moglem sie doczekac kiedy przyjedzie.. czasami nie moglem spac.. mysle o tym jak beda graly mniam mniam..Moca 2x 60Wa nie jak w wierzy 2x15 .. Kurde to da Powera.. i pikenego wtorkowego dnia na moje podwórko wjerzdza Kukrier DPD he nie morze go wysiagnac Bardzo solidnie zapakowany...Zamowilem takrze kable 2x4.0mm 21zł /m..(3m wziolem..) Otworam te pudlo .. wyciagam wzmacniacz ciezki.. masywny.. stawiam na stoliku.. specjalnie uszykowany wczesniej.. podlanczam kable do tych kolomn podlaczma kompa.. odpalam... Włanczam muze I CO???? I wielki H** Owszem zmienilo sie z przejsciaz Wierzy Panasonica(999zł) na sam wzmacniacz 1100zł(CA 540av2) z oceny 4.5 na 5.3 w skali od 1-10.. Czyli jednym slowej poszelo sie je...... 2500zł. ale mysle sobie z kompa to ta jakos h*j...ta ac97 pdpiolem odtwarzacz cd za 400zł i ?? Ocena poszla na 5.4 czyli cost lepiej.... Ogólnie moje wrarzenia to jedna wilka kicha.. nie ma sie czym podniecac.. BAs?? Dudniącyy jak hu..i slaby... i jak to glosno posluchac?? po2. Galka. musi byc na godz 14 zeby srednio glosno posluchac.. jak wjade na 15 to włancza sie zabezpiecznie o moliwosci uszkodznia glosnika..a tu Kur.. Gra Głosno.. ni HU..Wirza na sowich glosnikach gra mocniej niz to gowno.. ZEro jakosci.. zero basuu.. Galka na mksa i dudn jak skur.. Na tycmn zestaiwniu niczego sie nieda suchac..Za te pieniadze ...??? LUDZIE TO JEST WIELKI CHLAM!!! Ładnie tylko wylada.. i nic po zatym..a co najlepsze.. u moje kumpla w VW POlo tej nowszej wersji. ładniej gra.. niz u mnie..:/;/;/;/;/ zdecydowanie to gra za cicho.. basa czym glsoniej tym dudniacy.. WSZYTKO sie zlewa ze soba.. . WIeLKA H.... JBL TO GOWNO!!! a CA chyba jeszcze wiekrze..juz nigdy w nie nie wejde.. jak nie wypi... 30 tys zł to nie uslyszysz pikenje musyki.. tlko chlam.!! .. Jesli mi cos teraz poaradzicie.. to piszczie bo jestem.. w wiekim dole..

https://www.audiostereo.pl/topic/47441-ca-540av2-i-jbl-e60-jaka-kicha/

po pierwsze - Nie łacz produkcji angielskiej(CA) z amerykanska(JBL) dokladnie chinska..

Po drugie - sprzet odrazu nie zagra - potrzebuje wygrzania

po trzecie - pisz normalne posty - nie przeklinaj pisz zrozumiale

po czwarte - wierza ma pasmo przenoszenia obciete cos pewnie zawezone w granicach 60-16 kHz

po piate - ustawienie glosnikow - 1.5 metra od siebie???? malo...

po szóste - akustyka pokoju

po siódme - prosze moderatora o usuniecie tak plytkiego tematu - a przynajmniej tak pokazanego

po pierwsze kolego.. Kolumny byly testowane w roznych odlegosciach efekt ten sam.

po drugie - Pokoj ma 4m na 4m zwykly kwadrat( tylko mi nie pisze ze kolr scian nie pasuje:D

po trzescie- Kolmny juz graja 2 tydzien to ile maja sie wygrzewac?? dziennie po 5-6 godzin

po czwarte - Jakby rzucil w bloto 2500zł to co morz bys byl w skowronkach?

po piate- wieza moze i ma obciete pasmo.. ale moc 2x15 daje rade napedzic te glosniki i gra prawie na poziomie CA bo Ogormenj roznic nie ma.. zaledwie 15%:)

KICHA BYLA i Bedzie bo testowalem w 3 pokojach .. prawie to samo:/ Wszytko na orginalych plytach Cd

a tego nie komentujesz?? Nie łacz produkcji angielskiej(CA) z amerykanska(JBL) dokladnie chinska.. poprostu jak juz tak kombinowales z ustawieniem i wszystkim to moze naprawde to zle polaczanie???

jakie masz IC jakie glosnikowce a jaki zasilajacy - FIRMA, MODEL

hmm..Byc moze wina jest tez samoego zrodla bo z Cd to gra niezle... ale z Komputera to tragicznie.. ale to moze wina sterownika. Ubuntu 8.04 stand. sterowniki na jadrze 2.6.24 a ubuntu rzeczywiscie bas jest cienki..a innego zrodla nie mam.. byc morze kupie X-Fi.. ale to koszt kolo 300zł

a co do Ciebie.. Chcesz ruszc ziemia.. szczgolami..ale nie ruszysz..bhhaa.. JA TYLKO CHCE SLUCHAC MUZY Z KOMPA>.

Przypomina mi to wrażenia z przed kilku lat kiedy kupiłem najniższy ampli kina Yamaha RX-V350 + Belwood Excellance 10 (topowy podstawkowy model ale chinskiej supermarketowej firemki).

Co do dudnienia - jak daleko były te kolumny odstawione od ścian ? Te JBL chyba mają dodatkowo "górę" na basie co powoduje zamulenie/dudnienie (nieliniowość natężenia od częstotliwości).

alle.. Powiem ci Ze i glsoniki sie juz wygrzaly bo gra zdecydowanie lepiej nirz na poczatku.. ronica jest w miare duza.. Co Myslisz o rym zebym je sprzedal i wymienial na paradigmy 7? bedzie lepiej duzo lepiej? Wiesz to mnie zaczelo wcigac:D

a jak kompresujesz pliki w mp3??? bo ja jak zakupilem dosc dobry sprzet i juz zajalem sie szczegolami - kable, standy, filtry itd to okazalo sie ze najslabszym ogniwem jest u mnie jakosc utworow...wiec zaczalem kupowac oryginalne plyty. Co sie okazalo ze nawet oryginalne plyty maja roznice w nagraniach - skladanki brzmia duzo gorzej jak ten sam utwor na oryginalbnym albumie....

co do karty dzwiekowej hmmmm... moze zostaw ta sama, jesli masz w niej COAX wyjscie to kup albo zrob dobry Dac i podepnij przez niego do CA - napewno sie poprawi...koszt daca bedzie mniejszy jak karty dzwiekowej

Ja tak bede teraz robil ale bede wszystko podpinal do wzmacniacza sluchawkowego...

Po pierwsze widać że autor wątku źle szukał, dalej, mało czytał bo nie wie że sprzęt potrzebuję przynajmniej parę dni by pokazać oznaki swojego prawdziwego brzmienia. Mówiąc krótko pokój 16m2 i brzmienie nastawione na (że się dostosuję do słownictwa autora wątku) Jeb*&^%$ a nie granie. Ochłoń, poczytaj i zastanów się jeszcze raz czego oczekujesz od muzyki, od brzmienia i wybierz raz jeszcze. Wg. mnie kolumny spooooro za duże do takiego pomieszczenia. O reszcie sprzętu się nie wypowiadam.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

do CA pasuja Kefy, Missiony, AE itd..popatrz za kolumnami o niezbyt jasnej konfiguracji - CA gra dosc jasnym dzwiekiem..a co do basu - owszem CA ma dosc duza wydajnosc pracowa ale jakoscia basu nie powala - wiem bo mam

..aha i jeszcze dodam że jeśli oczekujesz po mp3 brzmienia na poziomie audio cd/vinylu to jesteś w błędzie, choćbyś wydał nawet 10 tyś na zestaw to mp3 to tylko mp3. Poza tym winy upatruję też w karcie dźwiękowej w Pc. Kup jakąś porządną 2 lub 4 kanałową. Np. E-MU czy ESI Maya.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

staraj sie sciagac mp3 kompresowane na 320 a jak juz sam kompresujesz CD z oryginalu to kompresuj wlasnie na tyle, dobrym programem(nie NERO) no i nagrywaj dosc wolno na dobrym nosniku CD..napewno pomoze

ja mam Linuxa.. tak cos jak nero to dla niego nie istnieje.. Posuchaj sobie z Linuxa( O ile umiesz go obslugiwac.a z winXp itp.. jest to Niebo a ziemia.!! Nie wiem tak czy tak jestem zawiedziony tym graniem.. oczekiwalem czegos chyba leprzego.. ale nie za te pieniedze

ale ja tez tak mam.... niektore plyty az chce sie sluchac godzinami a niektore cd sa tak zrealizowane ze zagosily w cd na jeden raz a teraz goszcza sie na polce...

linuxa nie mam - nie umiem go obslugiwac.... musze miec xp i viste bo wymaga ode mnie tego praca...

Kupiłeś bez odsłuchu-błąd

Sam jestem początkującym i właśnie przerabiam trudne początki ze sprzętem budżetowym

Ja od 2 miesięcy szukam wzmaka i kolumn pod cedeka CA 640

W tym czasie przesłuchałem już ćwierć z wszystkich produktów dostępnych na rynku

oraz sporo klocków używanych,czasem rzadko spotykanych-i NIC mi nie pasowało

(budżet-wzm.2,5 tys.,kolumny 4000 tys)

Jednak niedawno pojawiło się "światełko w tunelu" - kolumny które wstępnie mi podeszły to Whaferdale Evo 2-40 lub 2-30(czy to przypadkiem nie jest amerykańska firma?)

Myślę że coś z tego będzie-zobaczymy

Nie policzę ilości odsłuchów które przez ten czas wykonałem (zaparłem się że nie sprzedam cd)

nie chce myśleć ile przede mną-w końcu coś znajdę

Gdybym kupił pierwszy potencjalny zestaw o którym myślałem w ciemno kierując się tylko opiniami

to utopiłbym 5,5 tys.

Chyba bym się huśnął ;)

hmmm generalnie na odleglosc ci tego nie powiem ale, najprawdeopodobiej tak.... musialbym u ciebie swoich plyt posluchac to bym wiedzial..a tak to tylko przypuszczenia domniemania

Dobra Panowie Biore sprzet do garazu rozkladam podlaczam.. powiechrznia kolo 35 Mkw..2.5 metrwa wysokosci zobaczymy cos sie bedzie dziac .. oczywiscie napisze wynik.. Za wszelka cene musze wykryc usterki i bledy..chyba nazywa sie to doswiadczenie

majonez pieniadze to nie wszystko!!! nie ma co sie hustac za zly zakup... tez kiedys taki blad popelnilem - czlowiek uczy sie na bledach... mam i ja CA640 ale go nie uzywam... nie pasuje mi, jest za jasny i wogole... narazie podszwdl mi stary tanio kupiony

No wiec... własnie sobie.. gra pietro nirzej..czyli u mnie w garazu .. i Co..?? i plakac sie chce bo tam nie dudni..nie gra to głosno lecz wystaczajaco . Bass taki jak powinien byc..

2 mtery od kolmn Lipa tak samo jak w pokoju.. 6 m od kolomn... NIEBO:D:D.. plakac sie chce u mnie w pokoju lipa a tam inaczej.. i nie wiem czy go tam zostaiwc. .. no Coz. moj pokoj jest zdecydowanie za maly.. nie nadaj sie do suchania muzyki:/ ehhhh..

sorki bo nie dokonczylem hihih

majonez pieniadze to nie wszystko!!! nie ma co sie hustac za zly zakup... tez kiedys taki blad popelnilem - czlowiek uczy sie na bledach... mam i ja CA640 ale go nie uzywam... nie pasuje mi, jest za jasny i wogole... narazie podszwedl mi stary tanio kupiony marantz CD63SE...

A co do problemu z pokojem - nie ma co sie rzucac z motyka na slonce!!!! Do malego pokoju albo wieksze monitorki albo mniejsze podlogowki...

Ja tez mam 13 mkw a w nich Kef Q3 i wydaje mi sie ze sa za duze... przy duzych poziomach glosnosci juz akustyka pokoju nie daje i dzwiek zaczyna mnie przytlaczac

Witam, może zacznę od tego że jak słuchasz z kompa to zmień wina pa na foobara 2000 to już będzie duża zmiana,dalej fakt kupiłeś bez odsłuchu ale nie każdy ma możliwości więc największa wtopa jest wzmacniacz,postaraj się go sprzedać jak najszybciej albo wymienić tam gdzie kupowałeś na coś innego,jeśli dwa tygodnie nie minęły to nie pwinno być problemu,Cambodza jest niestety przereklamowana i to nie ma prawa wcale grac,nędza panie,co do jbl e to 80 i 60 są „najlepsze” i na razie bym je sobie zostawił,z innym wzmacniaczem będą grac przyzwoicie,najważniejsze na koniec pomysł o jakimś cd

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.