Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry subwoofer aktywny do stereo

zbigniew5309

Rekomendowane odpowiedzi

zbigniew5309, 7 Gru 2008, 20:36

Uważam, że łatwiej jest uzupełnić pomieszczenie

>basem z suba (w odpowiedniej ilości) niż ciągle wymieniać kolumny. Pomieszczenie moje to ok.17m.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Dokładnie pamiętaj żeby nie przesadzić i możesz poczytać artykuł który podesłałem w linku na górze subwooferom trzeba poświęcić czasu i to sporo na znalezienie mu odpowiedniej miejscówki oraz na odpowiednie wyregulowanie go bez tego można się tylko zrazić lub nie docenić konkretnego modelu ale gra warta świeczki zwłaszcza przy monitorach, przyjemnej zabawy.

Zbigniewie posłuchaj _WILU_.

Zobaczysz jak na propagację basu ma wpływ ustawienie. Wyciągnij sobie nawet suba na środek pod jakiś stolik. Zobaczysz jakie niesamowite efekty daje umiejscowienie źródła basu. To tak a propos ograniczeń z rozmieszczeniem kolumn ; ). Po takich eksperymentach uznasz jak bezsensowne bywają spory na temat jakości kolumn w zakresie dołów. Ludziska zapominają o ciśnieniowym charakterze basów w naszych mieszkaniach. Pewnie zetkniesz się z problemem fal stojących i in. Ale to zagadnienia na odrębny wątek.

ten mały subik niepozorny bardzo dobrze zszywa się z monitorami/kolumnami , jest szybki zwinny bass i 85W w zupełności wystarczy nawet do 30m2, słuchałem go kiedyś w salonie i gra muzykalnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

po pierwsze co rozumiesz pod pojęciem dobrego stereo a dwa ja go słyszałem a ty nie więc wiem co piszę. gdzieś nawet w testach otrzymał dobre noty, wygląda śmiesznie ale gra jak na te gabaryty do 18m2 wystarczająco.

Focal + Naim

tu info

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

jak ma kots kupic takiego suba to lepiej wogole nie miec.. chyab ze ktos ludzi sluchac tandetnego KD to moze sobie kupic zestaw z Media Marktu.. tak jak ty bo widze ze lubisz takei pierdziawki:)z takgo suba to mozesz sobie puszczac muzyke w biurze..najepeij radio maryja zeby nie trzeba tego suba mocno wykorzystywac...

jeżeli po wyglądzie oceniasz brzmienie i możliwości to muszę cię zmartwić ale jesteś w błędzie,

to że ten sub wygląda jak pierdziawka z MM nie oznacza że gra tak jak one,

tym bardziej nie słuchałeś go a wyrażasz boską opinię o mnie i o tym subie

więc najpierw jak chcesz coś o czymś napisać to tego posłuchaj i potem pisz

bo widzę że należysz do grona boskich znawców mitomanów tworzących forumowe legendy brzmień

Focal + Naim

Wykorzystanie suba w stereo ma głównie sens gdy kolumny frontowe lub wzmacniacz są naprawdę kiepawe i jako całość zestaw praktycznie nie ma basu... Największym problemem z subem jest inna barwa/charakter basu, gdy pochodzi (zwykle) od innego producenta niż kolumny i wprawne ucho to zaraz wychwyci. Druga sprawa to niezgodności fazowe. To co dzieje się w niższym pasmie ma wpływ na ewentualne dziury w paśmie wyższym! Wiec subem można sporo zepsuć i zwykle tak jest o ile nie poświęcimy ustawieniu suba naprawdę sporo czasu, a same pomiary "na ucho" to wiadomo...w budżetowym stereo ok, w klasie wyższej zapomnijmy. Dla mnie statystyczny sub spowalnia i zamula brzmienie (wiekszosc kinowych z br.), trudno próbować wychwycic barwę brzmienia/wibrację pudła rezonansowego wiolonczeli, kontrabasu na subie :) No ale mówię tu o subach do jakiegoś rozsądnego pułapu cenowego (4kzł), większego nie rozpatruję, no bo można juz dostac pełnopasmowe kolumny schodzące do 30Hz co wystarczy w muzyce (pomijam ekstremalne sytuacje, gdy chcemy odtworzyć wiernie pedał organowy z 16Hz infradzwiękami :P). Reasumując :) Sub w stereo? Nie wypada... :)

masz rację ale prosty przykład, jeżeli ktoś ma grający systemik w pokoju 14m2 i zmienia lokum na np 25m2 to co ma zrobić?

1.zmienić monitory / wmak co jeszcze i od początku składać?

2. dodać sub o charakterystyce brzmienia łagodniejszej bardziej muzykalnej niż typowo kinowej z wielką dynamiką który ciężko jak dobrze napisałeś zszyć z monitorami bo tworzy się dziura i można więcej popsuć

dlatego moim zdaniem sub powinien być stonowany w brzmieniu nie agresywny typowo kinowy który łatwo będzie zszyć z monitorami, musi mieć to coś muzykalność w sobie dobrze kontrolowany bas ale nie musi mieć od razu 300W czy kosztować ileś tysi , ważne jest żeby zdawać sobie sprawę z wykorzystania mocy suba i jaki charakter sub posiada,

ja wcześniej miałem kino i bawiłem się dwoma subami b&w asw300 i 600, 300 była bardziej kinowa nie miała takiej liniowości w paśmie bardziej była nastawiona na efekty LFE niż muzykę natomiast 600 była już bardziej muzykalna miała potężne brzmienie, ustawiałem ją z 2tygodnie i ustawiłem i dostroiłem i co się okazało że gra mi to może na 20% swoich możliwości w pokoju 14m2, i to był mój błąd bo wydałem kasę na coś co niby dobrze gra ale nie wykorzystując tego w pełni, dlatego do małego pokoju 18m2 polecam też właśnie suba b&w as1 warto posłuchać w salonie wcześniej, to jest mała konstrukcja wyglądająca jak badziew z MM ale na zdjęciu w rzeczywistości lepiej się prezentuje,

gra to właśnie nie agresywnie, potrafi swoim 16cm niskotonowym głośnikiem zaskoczyć niskim zejściem , z łatwością ustawiłem go wtedy w salonie i grał z b&w 601 s3 , porównywałem go tez do asw600, mimo dużej powierzchni as1 dawał radę z basem i grał wyraźnie nie buczał, pierdział, charczał, czuć było zdecydowanie mniejszą moc od asw600 ale moim zdaniem właśnie w mniejszym pomieszczeniu zagrał by zdecydowanie lepiej czyli takie 18m2, nie ma co prawda dużej regulacji ale właśnie ma to coś w sobie dobrze kontrolowany szybki basik nie agresywny i dosyć sporą liniowość w paśmie w dół, ciekawa propozycja za śmieszne pieniądze do małego pokoju gdzie chce się lekko uzupełnić niskie a nie walnąć skrzynie 50cmx50cmx50cm 500W która będzie grała na 10% swoich możliwości

Focal + Naim

GT, 9 Gru 2008, 13:47

Reasumując :) Sub w stereo? Nie wypada... :)

Brawo...

A tu mamy przykład frontów kina domowego z wbudowanymi (o zgrozo) subami.

No ale to tylko efekciarski low-end... no bo przecież w "prawdziwym stereo" to nie wypada!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aby pozostać w wątku doradzania: Zbigniewie. Nawet do pomieszczenia 17m2 potrzeba w zakresie do 150 Hz ze 150W mocy. W kinie domowym jest to nieodzowne. Te 150 W wcale nie będzie miało potężnego basu w przypadku małoefektywnych skrzynek zamkniętych, a takie z natury maja tzw. krótki, nie dudniący bas na którym Ci zależy.

Chłopaki dalej ferują wyroki co wypada a co nie. Faza? Przy znacznym odstępie w dużych kolumnach pomiędzy głośnikami (różna droga od przetwornika do ucha) i tak jest to problem.

Duże membrany dzielą się poruszając powietrze w różnych fazach dla wymuszenia typu impuls. O której fazie tu mowa? Otwór basrefleksowy oddziela tył membrany od przodu. Dla jakich częstotliwości obie fale dodają się a dla jakich wpływ jest niekorzystny?

Poważne zagadnienia niezależnie czy są to kolumny z „basem”, czy subwoofer.

Fajna dziedzina w której można się wyżywać i rzeczywiście osiągać wspaniałe niezrozumiałe z pozoru wyniki. Ale nie mówmy co wypada.

Kilka wypowiedzi troszę rozjaśniło temat ale nie do końca. Należy pamiątać, że subwoofer był stosowany w układach stereo na długo przed tym zanim powstało kino domowe.

Dalej nie wiadomo jak jest ze skutecznością suba aktywnego. Przeciesz on ma własny wzmacniacz. Czy to ktoś może mi wytłumaczyć?

Dzięki temu, że ma własny wzmacniacz, można dobrać właściwe wzmocnienie, tak aby był właściwy poziom basów w stosunku do pozostałych przetworników. A wszystko to niezależnie od regulacji wzmocnienia w przedwzmacniaczu dla całości sygnału.

Innym pokrętłem (filtr) można precyzyjnie odciąć pasmo na SUB. Jeszcze lepiej jak zrobi to przedwzmacniacz (amplituner), ten na suba poda niski bas (powiedzmy poniżej 80 Hz) a na pozostałe kolumny powyżej tej częstotliwości odcięcia. To jeżeli ma takie możliwości.

Jeszcze inne pokrętło (przełącznik) pozwala ustawić fazę miedzy czołem impulsu podanego na głośnik basowy w subie a czołem fali jaka dotrze do pozostałych kolumn.

Właściwe ustawienie subwoofera i odpowiednie regulacje, bywają nazywane strojeniem suba.

>abuq1

Co innego aktywne moduły basowe zintegrowane z hi-endowymi kolumnami, uwzględniony w ich projekcie po wielu obliczeniach i pomiarach laboratoryjnych, a co innego dodana osobna skrzynka zwykle innego producenta na doczepkę do systemu stereo wcisnięta byle jak w kąt :) Nie zebym był jakims strasznym przeciwnikiem subów w stereo, bo to nie prawda (słucham duzo muzyki organowej :), wiec suby lubię :)), ale mam z nimi złe doswiadczenia. A problem miałem zawsze tego rodzaju, ze suba w systemie "słyszę", tj czuję wieksze cisnienie akustyczne niskich częstotliwosci z danej czesci pomieszczenia gdzie sub stoi. Co jest dziwne, bo niby energia niskich czestotliwosci jest niekierunkowa, ale sub stojący blisko np. prawego naroznika pobudza mi tam jakies "mody" pomieszczenia i słyszę przesunięcie sceny dzwiękowej. Podobnie z kolumną, jeśli stoi blizej sciany niż ta druga, to basy z niej są subiektywnie głosniejsze :) No chyba ze sub stoi po srodku, to jeszcze "ujdzie" :)

o Grzegorz7@ dziękuję za odpowidz ale ja to wszystko wiem. Nie rozumię tylko dlaczego niektórzy producenci/handlowcy podają dla swoich subwooferów skuteczność, a inni nie. I jak to ma się do skuteczno.ci kolumn/głośniczkw frontowych? Z twojego postu to jednoznacznie nie wynika.

Chodzi o to ze suby dzielimy na pasywne (bez wbudowanego wzmacniacza), które posiadają efektywnosc jak kazda inna kolumna, no i suby aktywne (mają własny wzmacniacz) - nie podaje się efektywnosci. Z tym ze na rynku suby pasywne to takie "rodzynki" :) wiekszosc to typowe aktywne, gdzie mozemy sobie je podglosnic/przyciszyc pokrętłem...

GT@ ja myślę, że wygodnie by było stosować do kolumienek frontowych suba tego samego producenta, a jeszcze lepiej z tej samej serii. Wówczas możemy założyć, że istnieje jakieś ustawienie pomiędzy subem, a kolumienkami, że to będzie grało dobrze.

Jeżeli my bądziemy zakładać dziadostwo w kompletacji układu to stawienie będzie też byle jakie i efekt taki jak zawsze czyli zły.

Piszesz również o własnym do.wiadczeniu kierunkowości suba. To się zgadza. My jesteśmy skażeni informacją pierwotną, że głośnik niskotonowy jest bezkierunkowy. W rzeczywistości okazuje się inaczej.

Istnieje również problem/zależność pomiędzy niskimi częstotliwoścami, a wielkością pomieszczenia. Fala musi mieć przestrzeń żeby się rozwinąć. Inaczej będzie buczeć lub będzie fala stoląca i takie tam różne dziwne rzeczy. Czyli z mocą wzmaka w subie też nie należy przesadzać.

GT@ ja też tak uważam. I dlatego niekiedy się dziwię skąd takie dane techniczne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No faktycznie podali efektywność dla suba aktywnego (zwykle tego się nie robi) :) Może być taka sytuacja, ze wzmacniacz w tym subie mozna obejść (wyłączyć?) i zrobi się nam z tego JAMO sub pasywny, którego będziemy napędzali wzmacniaczem stereo :)

Ciekawi mnie jaki wpływ na jakość dzwięku w systemie 2.1 ma rodzaj/gatunek przewodu sterującego subwooferem aktywnym z amplitunera 2.1. Chodzi o zestaw budżetowy w cenie powiedzmy 5000 zł. (apmlituner+głowśniki 2.1).

Praktycznie pomijalny wpływ na granicy autosugestii. A to pewnie dlatego, że tym kabelkiem płynie sygnał o bardzo małej częstotliwości :) Dlatego nie opłaca się pchać w jakieś drogie kable do subów... Takie moje zdanie :)

GT@ dla mnie to jest ważna informacja i co tu kryć korzystna.

Teraz jedynie się skupię na ewentualnych próbach kabli głośnikowych do kolumienek frontowych. Na dziś mam dwużyłowy kabel z czystej polskiej miedzi beztlenowej 2 x1,5mm2 i 2 x 4 mm2. Najpierw spróbuję wyczuć/wysłyszeć różnicę pomiędzy nimi.

masterfdeath6@ przedstawiłeś problem zupełnie odwrotnie niż kol GT@. Czy mogę cię prosić o więcej szczegółów technicznych/jakieś uzasadnienie i może jakiś przykład. Długość kabelka to nie powinna przekraczać 2mb.

A siano ( w symbolicznej ilości) to może na święta do kolacji wigilijnej się przyda....

Chociaż ubecnie uważam że do stereo przy dobrych kolumnach i wydajnym wzmacniaczu żadnego subwoofera nie potrzeba, ale jakiś czas temu z nienajgorszym skutkiem używałem Mirage FRx-12 w pomieszczeniu około 28m2. Do pomieszczenia 17m2 można spróbować mniejszego FRx-10 czy FRx-8, widziałem ja na allegro w nienajgorszej cenie. REL są dobre, ale chyba trochę więcej kosztują.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

masterofdeath6, 14 Gru 2008, 10:02

>no niestety, jeżeli chodzi o IC do suba to trzeba (należy) wyłożyć siana...

>tym bardziej jeżeli jego długość jest znaczna.

To niestety prawda, inne wyjście to eksperymentować z własnymi wynalazkami...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

masterfdeath6@ nie ukrywam, że twoja odpowiedz nie posuneła mojej wiedzy do przodu. Natomiast pozostała niepewność.

Sądzę, że jednak w zakresie okablowania powinienm bardziej skupić się na zasilaniu dwóch głośników frontowych. Natomiast przy subie precyzyjniej dobrać samą wielkość suba i jego wzmacniacza do posiadanego pomieszczenia i głośników frontowych niż poświęcać czas na (jak sugerujesz) próby okablowania sterującego do niego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.