Skocz do zawartości
IGNORED

jolida 1501a- jakie kolumny podstawkowe

romanek05

Rekomendowane odpowiedzi

Pozdrawiam wszystkich, jestem nowy, ale sledze forum od dosc dawna,wiele czytalem o podobnym sprzecie do mojego ,ale raczej takiego polaczenia nie widzialem (sprzet to rotel rcd965bx le. +jolida 1501a +polkaudio monitor 60(male podlogowki,kabelki monster-a, pokoj 18m kw.). Chce wymienic kolumienki na podstawkowe , sluchalem quad(modelu nie pamietam), kef xq20,dynaudio(ale podlogowki), niestety wszystko z duzo lepszymi(drogimi) klockami,bardzo dobre wrazenie zrobily kef-y,

pytanie jest ,ktore kolumny dobrze graja z jolka i ew rotelkiem, moze warto posluchac innych, duzo dobrych opini czytalem na temat dynaudio serii audience, focus, dodam ,ze budzet do 5000 polskich zl(smiesznie brzmi, ale mieszkam na stale w stanach, ale polskie forum czyta mi sie bardzo dobrze- a audio interesuje sie duzo dluzej niz tu jestem)

dziekuje za wszystkie opinie i pozdrawiam .

rs

ps.przy okazji ,czy dodanie dac lub "ulampowienie cdeka wyraznie moze wplynac na dzwiek?

https://www.audiostereo.pl/topic/47542-jolida-1501a-jakie-kolumny-podstawkowe/

Może coś z cardasa,skoro jesteś w US.Miałem monstery kupę lat ic i speak. i po zmianie na inne (teraz cardas) okazało się , że strasznie zamulały system,były mało przejrzyste,z dużym ale słabo kontrolowanym basem.

To co bedzie z tym moim nowym systemem, moge liczyc na jakas pomoc ,bo sam juz nie wiem, nie wierze ,ze nikt nie ma takej jolki, i nie probowal z roznymi podstawkowcami( tymi lepszymi i tymi gorszymi) wiec cierpliwie prosze o podpowiedzi.

dziekuje

Ja mam Jolide 1501RC, a to to samo, co 1501A

Nie mam wiele doświadczeń, co do brzmienia różnych kolumn, mi zawsze podobały się kolumny zbudowane na Scan-Speak-ach lub ich klonach i takie kupiłem. Z zestawu 1501RC+X-719 jestem bardzo zadowolony, na tyle, że przestałem szukać a nawet interesować się innym sprzętem. Teraz jestem zajęty słuchaniem na nowo mojej kolekcji płyt.

Dodat tylko, że Ushery X-719 mają niesamowity bas, wiele podłogówek może im pozazdrościć.

bardzo zalezy mi na otwarciu calego pasma-nie tylko basu, dlatego myslalem o dynaudio czy kef( prosze mmnie poprawic jesli sie myle), takze kabelki moze cos wniosa dobrego???

PISAC!!!!!

nie brac do siebie,

rs.

Ushery X-719 to nie tylko bas, podkreśliłem zaletę basu w nich bo takiego jak ma X-719 nie mają żadne inne podstawkowce. Ale tan bas nie jest dominujacy, jest tylko uzupełnieniem. Reszta pasma jest też wspaniała, starczy wspomnieć że kopułki tekstylne ala Scan-Speak są uznawane za jedne z najlepszych.

test X-719 z charakterystykami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z tłumaczeniem

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) &sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3DStereophile%2Bx-719%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG

Co do Dynaudio z 1501a, to bez odsłuchu lepiej w ciemno nie kupować. Dynaudio są 4 ohmowe a 1501a ma wyjście 8 ohm-ów, może się okazać że dynki bedą grały głośno juz przy minimalnej głośności w 1501a (100W na kanał), a wiadomo że wzmacniacze pracują najlepiej jak mają gałkę pomiędzy godz 9-12.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super.dzieki, na pewno wezme te glosniki pod uwage, a moze slyszales kefy(lub miales) bo mam dobre zrodlo do kupienia, no i sam slyszalem ,jednak dosc sporo kosztuja- male dynki moge wyrwac taniej, ale oczywiscie masz racje, trzeba koniecznie posluchac

pozdrawiam

roman

niestety kf-ek nie słuchałem wogóle;

w Audio nr 2/2008 jest test xq10 i bardzo pochlebnie o nich piszą

Ukryta Zawartość

i Dynaudio FOCUS 140

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odswiezam temat, moze ktos sprobuje porownac nowe dynaudio exite do audience(podobno ich poprzednikow) lub focus-caly czas mam na mysli podstawki np.audience 52se lub focus 110,140

Masz test Excite X16 z grudniowym Audio, obiecujacy, wiele interesujacego mozna jak to u red. Kisiela miedzy wierszami przeczytac, jedno jest pewne to zdaje sie kolejne odejscie od gestego, tradycyjnego brzmienia Dynaudio w strone zapoczatkowana w Contour S i rozwijana dalej w Focusach. Co kto lubi:)

Czytalem ten test i na pewno poslucham, bo wynalazlem bardzo fajny sklep z calym dobytkiem dynaudio, i wreszcie posluchalem tych"cudownych glosnikow" , na pierwszy ogien poszly focusy 140- i panowie- to juz sa na 90 procent moje kolumienki, bo zaraz po nich poszly c1- ale bardzo mily pan ustawil je bardzo fatalnie i co sie od razu rzucilo w uszy to podmuch w strone sciany za kazdym nawet nie mocnym uderzeniem, co bardzo zle wplynelo na dzwiek, wszystko to podpiete bylo do naim cdx5/supernait amp - nie znam niestety tych naim-ow.

Bardzo chcialem posluchac z jakas lampka,lub hybrydka, jak moja obecna jolidka, ale jak to mily pan wyjasnil , nie bylo nic odpowiedniego .

moze jakies wasze sugestie, z czym jolidka pogra, albo z czym nie pogra, niestety nie mam stu procent,ze bede mogl wziac ze soba jolke, bo poruszam sie pociagiem.

temat byl walkowany ale zapytam raz jeszcze, czy te focusy sie sprawdza w moich 19metrach(czytalem ,ze nie bardzo, ale nie mam mozliwosci posluchac ich u siebie, a drugie wazne pytanie, czy w takim razie audience 52se beda rownie dobre i odpowiednie na zastapienie focusow, a moze po prostu cos innego z dynek- chyba ze jeszcze cos innego, prosze o jakies uwagi.

Focus 140 w 19 m2 moze byc "just", jesli brak mozliwosci wypozyczenia i sprawdzenia w warunkach docelowych zakup na podstawie jedynie odsluchu sklepowego moze być obarczony marginesem błędu:).

Co do 52 SE to trudno powiedziec czy bedzie lepiej czy gorzej, to po prostu inaczej grajacy glosnik. F140 ma bardziej rozdzielcza gore pasma, jest lepsza przestrzen. Za to bas jest imho trudny do okielznania w małej przestrzeni i jak na moj gust jest zbytnio rozmiekczony. Musi byc naprawde mocny wzmacniacz.

52 SE jest IMO mniej wymagajacy w stosunku do wzmacniacza, bas twardszy, bardziej "uderzeniowy" dzięki czemu na tych kolumnach świetnie wypada np. rock. Góra pasma jest mniej rozdzielcza i mniej wyrafinowana niż w Focusie ale jednocześnie 52 SE gra tak spójnym, homogenicznym przekazem że trudno ich dźwięk rozbierać na czynniki pierwsze i wyodrębniać jakieś pasma, one po prostu grają muzykę. Ja wybrałem 52 SE i mimo że bardzo krótko na nich grałem, nie miałbym żadnego oporu żeby wyciągnąć je z kartona i wrócić do tego dźwięku ponownie. Moim zdaniem to przebój Dynaudio, dziwię się że firma zaprzestała produkować ten model. Wychodzące z produkcji modele głośników są często mocno przeceniane, Dynaudio żadnej przeceny 52 SE nie robiło a i tak kolumienki te zostały dosłownie wymiecione z rynku:)

Czyli jednak musze posluchac 52jek, tym bardziej,ze moj wzmak chyba nie jest az taki mocny jak mowisz i moze nie poradzic sobie z focusami a i pomieszczenie mimo ze z niezla akustyka, rowniez male. to zwykla zachlannosc na lepsze glosniki, ale brak rozsadku moze doprowadzic do rozczarowania, wiec nie bede sie spieszyl

co do innych glosnikow, zwiazanych z dynaudio lub nie co mozna jeszcze dodatkowo posluchac, np. contury, proac lub kef?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.