Skocz do zawartości
IGNORED

music angel na kt88 + jakie glosniki DIY

miku

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

niedawno udalo mi sie zdobyc na ebay'u za 250 funtow music angela na kt88 - nowy :)

przesylka powinna dotrzec w poniedzialek.

i mysle co by sobie sklecic nowe monitory do niego.

za miesiac sie przeprowadzam, i nie bede mial wiecej niz 20 pare metrow kwadratowych do naglosnienia.

sadze ze w takiej sytuacji konstrukcje podlogowe odpadaja. chyba ze sie myle. preferuje konstrukcje zamkniete, nie interesuje mnie bas-refleks.

to co lubie w muzie:

srodek, dobry nie buczacy bas, nisko schodzacy ale nie dominujacy, wysokie tony nie powinny skrzeczec ani sie wybijac, zreszta, mam chyba male przewrazliwienie na ich punkcie :) generalnie skupiam sie na srednicy i dobrym basie, ktory jednak nie lupie a jedynie sie odzywa tam gdzie powinien.

stereofonia i detale. detale ponad wszystko. lubie odkrywac nowe rzeczy w muzie.

szukam zestawu przetwornikow do takiej konstrukcji, ktorych laczna cena (liczac tylko przetworniki, ewentualne zwrotnice, ale bez skrzynek itp.) nie przekroczy 600 - 700 euro za komplet.

moga byc konstrukcje duzych monitorow, nie przeraza mnie wielkosc skrzynki monitorowej.

pomieszczenie bedzie zaadaptowane akustycznie (amatorsko ale przyzwoicie)

CO POLECACIE?

SZUKAM GOTOWYCH PROJEKTOW DO TAKIEGO ZESTAWU. (tzn. obliczona zwrotnica, pojemnosc skrzyni, wymiary, jezeli sa rysunki to super.)

chce sobie zrobic prezent na swieta wiec bardzo sie uciesze jak mi pomozecie dobrac skladniki :)

podrawiam.

miku.

https://www.audiostereo.pl/topic/47647-music-angel-na-kt88-jakie-glosniki-diy/

poszukaj dobrych vintage, w tej chwili jest na forum pare tematow na ten temat, ceny sa na ogol niskie. MOze jakies goodmansy albo isophony, telefunkeny, saby etc etc....sa dosyc efektywne wiec do lampy w sam raz. Np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

cos tego typu..ogolnei ten sprzedawca ma tego sporo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czesc

ja doczytałem do końca, ale obok tych kolumn nie można przejść obojętnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no pieknie, pieknie :)

swietnie to wyglada a ja lubie vintage :)

tyle ze, ja mieszkam w finlandii..wiec transport moze byc problemem, bo to zadupie gdzie zaden kurier za normalne pieniadze nie chcial mi przewiezc z polski 26 kg wzmacniacza. wiec z kolumnami 40kg moze byc trudno. ale cena nie jest zla. pomysle nad jakims rozwiazaniem.

ale najbardziej mnie interesuja przetworniki. bo skrzynke moge sam se sklecic :)

vintagowe przetworniki jak najbardziej.

jak macie propozycje jakis konkretnych vintage przetwornikow to moge wykonac klona jakiejs konstrukcji vintage :)

byloby ciekawie.

jezeli tak to od razu tak jak trzeba....

Ukryta Zawartość

Kup na ebayu komplet sab greencone (100 euro) i komplet Altecow na bas (jakies 500 dolarow) plus zwrotnica...uwierz mi ze nie znajdziesz nic lepszego do 20000

Ukryta Zawartość

Tylko pamiętaj że KT88 grają diametralnie inaczej niż mówi pokutujący jeszcze niestety w zbiorowej swiadomości stereotyp lampowego grania. Z szerokopasmowymi, wysokoefektywnymi głośnikami raczej się będzie gryzł.

Ukryta Zawartość

plus altec 416

Ukryta Zawartość

a wiesz jak taka konstrukcja sie sprawdzi w malym stosunkowo pomieszczeniu? jak napisalem kolo 20m/kw.

i jeszcze jedno, jak ten tweeter saby sie zachowuje. mam zle doswiadczenie z papierowymi, strasznie jazgotliwe. wczoraj wymienilem w moich monitorach papierowe na audaxy.

McGyver

moze nie jestem specjalista, ale moj wzmak na gu50 (kuzyni kt88) pogrywal sobie z tanimi fullrange'ami tesli , i bylo ok. cudow to nie robilo, ale to bardziej wina tanich szerokopasmowcow.

ja mam takie na 18m2 i jest ok a ten tweeter to klasa sama w sobie. Zagleb sie w temat "odgrody na starych szerokopasmowcach" tam jest sporo informacji na ten temat, albo poczytaj www.lampizator.eu ta strona zminila zycie niejednego audiofila :)

tweeter saby zachowuje się pięknie,

dzwięk tego kompletu który znalazł nookkie możesz łatwo pomylić

z dużymi Magnepanami.

Jest taka alternatywa dla alteców na bas

największe elipsy saby z freiburga

Moim zdaniem na stosunkowo wąskiej desce /45-50 cm/ zagrają ładniej od alteca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artPaw

nie mowie plynnie po niemiecku, ale w opisie jest ze to sa szerokopasmowce a nie basowce.

jakie one maja zejscie?

to ze nie lubie besrefleksu nie oznacza ze nie powinno dupnac w odpowiednim ( i tylko wtedy) momencie :)

nookie736

lampizatora czytalem, ale tylko o modyfikacji angela.

tak poza tym to w poniedzialek dostane zestaw przetwornikow wyciagnietyh ze starego jukeboxu, ktory przelezal w klubie lata. ciekawe co tam siedzi. moze z tego cos da sie sklecic.

artPaw, 12 Gru 2008, 22:30

>nieprawda

>nie bedzie się gryzł, tak samo jak Angel 845 się nie gryzie

Nie wrzucaj do jednego wora MA KT88 i MA 845, bo to dwa diametralnie różne typy brzmienia. Akurat tak się składa, że mam chwilowo oba w domu. 845 ma pewne zalety nieosiągalne dla KT88, ale w drugą stronę też to działa. KT88 ma pewne zalety nieosiągalne dla 845. No i tu jest dla mnie zagwozdka. Ideałem byłoby połaczenie zalet 845 bez jego niedostatków, z zaletami KT88 bez jego niedostatków. Niestety żadnego z tych dwóch wzmacniaczy nie da się przerobić tak, by to osiągnąć. Cóż, króliczek znów uciekł, ale tym razem przynajmniej udało się go pogłaskać ;-)))

kolejne pytanie.

jak wyglada charakterystyka kierunkowa saby?

nie chodzi mi wykres, ale o doznania. moje doswiadczenie ( i druga powazna wada) szerokopasmowcow to ich charakterystyka kierunkowa.

czy trzeba siedzec nieruchomo na kanapie w G spocie czy mozna sie przemieszczac?? :)

Jeżeli lubisz "łupnięcie" to jednak przynajmniej Altec. Te elipsy saby bardzo nisko nie zejdą

Kliknij w allegro hasło Magnavox, bardzo ciekawy 15" głośnik ci wyskoczy.

Charakterystyka kierunkowa saby? Oczywiście najlepiej siedzieć w G spocie. Wtedy są efekty 3D.

Ale łażąc po pokoju też słychać to i tamto. Nie tak jak przy AP virgo na przykład, ale one są wyjątkowe pod tym względem.

Pozdrawiam znad Wisły

Ap.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzieki za pomysly.

analizuje, szukam, mysle , kombinuje...

ponizej kilka pytan.

wie ktos jakby sie Jordan JX92S spisal w takim polaczeniu z aniolem?

para tych przetwornikow to 360 euro.

ewentualny filtr to gora 20 euro za zestaw czesci.

mam tez szalony pomysl...

jak w koncu uda mi sie sciagnac z polski moj drugi wzmak na GU50, to myslalem o takim polaczeniu:

taki jordan pracowal by sobie do 112Hz ( jak polecaja na stronie producenta) w polaczeniu z angelem,

Moje monobloki na GU50 podpialbym pod jakies subwoofery (jakie?) moge sobie sklecic:)

sygnal ze zrodla podpiac do zwrotnicy na zewnatrz, wszystko powyzej tych 112Hz poszloby na music angela i dalej do Jordanow, bas na subwoofery przez monobloki na GU50.

czyli mialbym biamping, na lampach z tej samej rodziny.

doswiadczenie jakie nabylem sluchajac na GENELEC 1019 biamp, pokazalo mi ze osobne zasilanie basu moze przyniesc ciekawe efekty, mam wrazenie ze "cos jakby sie odtyka w muzie."

szalone?

przekombinowane?

bez sensu?

jedyne co mnie martwi to charakterystyka kierunkowa, i nie najwyzsza skutecznosc (szczegolnie jak sie wstawi filtr rlc) tych jordanow.

• Redaktorzy

HiFi World co jakiś czas publikuje projekty zestawów głośnikowych DIY, dostępne są również kity do tych projektów. Może spróbuj poszukać strony internetowej tego czasopisma, powinno coś być. Ponieważ (jako stowarzyszona firma World Audio Design) projektują i rozprowadzają również kity wzmacniaczy lampowych, ich kolumny muszą mieć parametry odpowiadające pracy z tego typu amplifikacją.

sadze ze zdecyduje sie na OB z sabami, ale szukam tanszej alternatywy dla tych altec'ow.

co koledzy powiedza na to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam doświadczenia

Sądzę tylko, że jest ciekawy. Mimo małego magnesu może być całkiem niezły /saby też mają mały magnes, ale lekką membranę/

tutaj jest kilka niedrogich magnavoxów, moze coś wywnioskujesz,

na samej górze za 170$ z większymi magnesami ,wyjęte z organów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

music angel dotarl ze sporym opoznieniem.

dwie lampyzbite (12au7 i 12at7)

kt 88 porysowane od pobitego szkla, ale sa cale.

mam komplet 4 6n1p (NOS)

czy moge je swobodnie wymienic na miejsce tych uszkodzonych? (bez grzebania w srodku)

czy lepiej wszystkie na raz wymienic na 6n1p?

poza tym drobiazgiem wszystko wyglada ok.

dajcie znac jak najszybciej czy moge te lapmki tak ot wymienic bo chce zeby juz gralo :)

miku, 16 Gru 2008, 17:26

>music angel dotarl ze sporym opoznieniem.

>dwie lampyzbite (12au7 i 12at7)

>kt 88 porysowane od pobitego szkla, ale sa cale.

Moje kondolencje.

>mam komplet 4 6n1p (NOS)

>czy moge je swobodnie wymienic na miejsce tych uszkodzonych? (bez grzebania w srodku)

W żadnym wypadku i pod żadnym pozorem! Zresztą to i tak nie zadziała.

>czy lepiej wszystkie na raz wymienic na 6n1p?

W żadnym wypadku i pod żadnym pozorem!

>poza tym drobiazgiem wszystko wyglada ok.

>

>dajcie znac jak najszybciej czy moge te lapmki tak ot wymienic bo chce zeby juz gralo :)

Jak chcesz tanio i szybko, to kup 2szt. ECC82RFT i 2szt ECC81RFT. Zadziała od kopa, a potem możesz zacząć szukać lepszych NOSów.

>aaa

>i jeszcze jedno.

>ten przelacznik z tylu na triode...w jakiej on ma byc pozycji zeby byla trioda a w jakiej na

>pentode?

Do góry-pentoda, na dół-trioda. Zawsze na pentodzie gra głośniej, więc po tym też możesz rozpoznać.

McGyver, 16 Gru 2008, 17:34

Jak chcesz tanio i szybko, to kup 2szt. ECC82RFT i 2szt ECC81RFT. Zadziała od kopa, a potem możesz zacząć szukać lepszych NOSów.

ok.

juz szukam. a ktore zastepuja ktore??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.