Skocz do zawartości
IGNORED

Intertechnik MDS08 i Bp 4th?

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

no to może wersja 6th?, tam jedno ze strojeń jest niskie, więc i w niskich rejestrach byłby odciążony.

Teraz mam go w 20l BR, bas mocny, twardy, ale w filmach występuje silne furkotanie tunelu, i dlatego chciałem budować BP bo tam podobno bas jest jeszcze potężniejszy.

Ten głosnik ma wysokie Mms jak na swoją wielkość (45g przy Sd=243cm2). Tak więc furkotanie tunelu może być problemem również w BP - zwłaszcza że tam cały SPL idzie przez rurę. Licząc BP 4th na szybko wg. metodologii Augrisa i Santensa dla S=0.7 i efektywności jak sam głośnik (+0dB) dostajemy tylną komorę 13.7dm3 a przednią - 11dm3 strojone do 56.7Hz. To daje nam rurę 7cm średnicy i 27cm długości, niby sensownie ale jednak cały bas będzie przechodził tamtędy... Jak sam ok. 10 lat temu robiłem BP 4th na 21cm głośniku, to dałem rury 10cm średnicy - tutaj rzecz niewykonalna. Dolne f3 będzie w okolicach 35Hz a górne - 92Hz i na dodatek górny roll-off trzeba jakoś uwzględnić przy łączeniu z satelitami.

Prawdę powiedziawszy wolałbym najpierw spróbować membrany biernej w posiadanej obudowie a nie kombinować z bandpassem. Dobre 10 cali w rodzaju Dayton'a #295-494 może godnie zastąpić rurkę BR i pomóc pozbyć się furkotania. A można spróbować zrobić MB samemu z jakiegoś STX-a 25cm o w miarę wysokim Vas.

Jak strojenie wypada za wysoko, należy dociążyć membranę bierną. A poza tym, IMHO 8-calowy STX to za mało do 8-calowego woofera wyższej klasy. Membrana bierna powinna mieć większe wychylenie objętościowe niż aktywny głośnik.

tak naprawdę, "głośność" mi wystarcza w zupełności, ale to furkotanie przy filmach to porażka :/

BR fi 7cm z kolankiem bo na długość się nie mieścił, po prostu boję się, ze robiąc nowa obudowę, tak żeby BR był prosty będzie tak samo furkotało jak poprzednio.

Pozdrawiam

Furkotanie oznacza że BR jest przeciążony albo nawet że masz przestery - BR strojony do 40Hz a w ścieżce dźwiękowej filmu pojawia się 25Hz. Za tą ostatnią hipotezą świadczyłby fakt że nie jest głośno a furkot słychać.

Dlatego nie przychodzi mi do głowy nic innego jak dobra MB 10" taka jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do tego obudowa 25 - 30dm3 strojona w okolice 25Hz (Mmp w okolicach 280 - 330g zależnie od objętości) i zaczyna być z tego subwoofer godny tej nazwy i nie bojący się większości filmów. Chyba że katalogowe Xmax=7mm peak-peak jest prawdą - wtedy może spróbowałbym zostać przy BR strojonym do 40Hz i dorobiłbym filtr subsoniczny obcinający częstotliwości poniżej 35Hz.

Ukryta Zawartość

"masz przestery"

cholewa może to i przez to :/

wzmak ma ok 100w- tyle ktoś zmierzył na niemieckim forum (trafo to porażka- w granicach 100VA)

usunąłem jeszcze podbicie przy 33hz bo z tym podbiciem to już w ogole się nie dało tego słuchać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To można jeszcze spróbowac przestrojenia tego subsonica wyżej - zmniejszając R16 i R17 tyle razy ile razy chcesz podwyższyć f3 filtru. Jeżeli sub jest strojony do 40Hz, wtedy bezpieczną opcją jest strojenie subsonica gdzieś w okolice 35 - 40Hz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.