Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny na tym czasem - robic, kupic?

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zwracam sie do was z pytaniem, w jakie glosniki "na tym czasem" w cenie nie przekraczajacej 250 zl (oczywiscie uzywane) zainwestowac? Na razie nie mam wiecej pieniedzy, wiec chce kupic cos na Allegro w dobrym stanie - nie wiem, czy Tonsila, czy moze uzywany Technics. Jak doskladam kasy, kupie cos lepszego, a na razie nie mam na czym sluchac. Glosniki ze starej mikrowiezy to naprawde nie to...

Sprzet, ktorym dysponuje to Marantz CD-57 mkII, Amplituner Technics SA-5250 rocznik '75. Bylyby uzywane w pokoju 15-16 m^2, byc moze w mniejszym - ponizej 10 m^2. Ale slucham zwykle cicho, wiec byc moze kompresja nie dalaby sie we znaki w przypadku wiekszych. Co do dzwieku, no coz, za te cene - khem... Zalezy mi na braku jakiejkolwiek ostrosci, i w druga strone - rozmyc tez lepiej niech nie bedzie, czyli - neutralnosc i dobra kontrola z ew. przesunieciem w strone muzykalnosci, czyli "ladnego grania".

Zdaje sobie sprawe, ze w przypadku zaproponowanej ceny moje wynurzenia budza usmiech politowania, ale moze cos mi doradzicie.

Inna opcja to kupic dwie pietnastki Tesli ARN 150, do tego jakies znosne gwizdki, i wsadzic to wszystko w obudowe zamknieta z 18 mm pazdzierzu wyliczona w WinISD. W tym wypadku w miare doplywu gotowki moglbym w przyszlosci zmienic obudowy i tweetery na cos lepszego.

Pytanie - co sie bardziej oplaca?

https://www.audiostereo.pl/topic/4785-kolumny-na-tym-czasem-robic-kupic/

jak masz pojecie o budowie kolumn to radzil bym zrobic samemu z tesli arn150 jak proponowales bo za te 250zl nie kupisz nic co zagra choc w polowie tak jak ta tesla chociaz i tak jeszcze duzo bedzie ci brakowac do "ladnego grania" . co do budowy kolumn to albo forum DIY albo polecam stronke

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kup Mission 700 na allegro.. coś koło 300pln - zagrają o wiele przyzwoiciej niż oryginalne z mikto wieży...

albo zainwestuj ca.400pln na Tannoye M1.... szukaj, szukaj, szukaj... są przyzwoite kolumny w tej cenie, które wśród kolegów na forum cieszą się uznaniem...

wiem, że masz tylko 250pln, ale postaraj się rozciągnąć budżet, ew. poczekaj 2-3 miesiące i dozbieraj kilka złotych - warto... sam robiąc w tej cenie kolumny nie wyjdziesz za dobrze, a efekt bez doświadczenia moze być b. mizerny...

Jezeli Mission to moze lepiej 701 - troche drozsze, a bass reflex i wieksze pudlo dodalyby troche "potegi" do brzmienia, jakbym czasem chcial pohulac (odkrecic galke glosnosci). W razie jakichs dudnien przytkalbym te otwory kawalkami gabki.

A jak maja sie te Mission do Wharfedale Diamond 8.1?

Wiem, ze widac po tym, co pisze wahanie i brak rozeznania w temacie, ale, coz - tak wlasnie jest. :-)

8.1 nie słyszałem (a przynajmniej nie pamietam już jak grały), Mission 701 za 400pln na allegro, a jeśli już masz ochote pociułać kaske to napewno Tannoy M1 - poszperaj - nawet tu, na forum, sprzedają ludzie takie kolumny w rozsądnych cenach...

tak mi się wydaje, choć Mission wcale nie są złe!

a z czym chcesz to zestawić "na tymczasem"? jeśli z tym technicsem to cholera wie jak to zagra, bo na oczy go nie widziałem... koledzy zapewne dorzucą dobre opinie o Tannoyach, ale jeśli możesz wpierw ich posłuchaj z tym wzmakiem.. a w przyszłości kup sobie jakiegoś NADA ze starszej serii - z Tannoyami będzie jak znalazł...

a kto wie, za kilka lat jakiś Gryphon i Martin Logan w salonie... ;))))

a fostexa sobie odpuść, jeśli nie znasz się na tym - zleć to komuś bo sobie popsujesz sprawe, a jeśli masz ochote wydać koło 800pln to samemu coś robić jest nieopłacalne (tak mi się wydaje)... koszty zrobienia pojedynczego egzemparza obudowy i wyliczanie zwrotnicy mogą wcale się nie zwrócić, a i dźwięk nie musi grać tak jak sobie założyłeś - lepiej iść do kogoś posłuchać "gotowca" i podejmować decyzje o zakupie.. no chyba, ze bardziej niż słuchać lubisz majsterkować przy sprzęcie - wówczas zabawia jak najbardziej wskazana (i ew. przerabianie niezbyt udanych eksperymentów)...

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Mission 700 posiadają podwójny przedni bass-reflex nie wielkiej średnicy, tymczasem 701 jeden, ale od razu "gruba rura"

8.1 prezentują odmienne podejście niż Mission 700 we wszystkim co liczy się podczas słuchania muzyki poważnej, jazz`u itp

porównując 8.2 i M 701 można powiedzieć, że w swojej klasie są znakomite do każdego rodzaju muzyki, ale te pierwsze podobnie jak Tannoy M2 nie zagrają tak jak tego chcesz muzyki typu hip-hop`u i wszelkiej elektronicznej gdzie liczy się podstawa basu a na bok idą wszelkie aspekty przekazu muzycznego takiego jak scena dźwiękowa itp; natomiast słuchając tych drugich będziesz zadowolony podczas odsłuchu takich gatunków jak poprzednio wymieniłem, ale do niektórych innych będzie im brakować trochę finezji, muzykalności a drażnić może ostrość wysokich tonów podczas gdy 8.2 będzie się słuchać bardzo przyjemnie przy każdym rodzaju muzyki; 701 trafiają w sedno przekazu muzycznego, ale na pewno nie są subtelne i mają nieco mniej wyszukany charakter jak 8.2

-->sovajazz

W Fostexie nie ma zwrotki, bo to szerokopasmowiec, nie byloby wiec klopotu ze zgraniem np. fazy tak jak w przypadku dwu- i wiecej droznych systemow. Podlacza sie go po prostu kablem do wzmacniacza i juz. To, co zlecilbym komu innemu (stolarzowi) to budowa paczek, ale to tez z planow dostarczonych razem z glosnikiem. Zdaje sobie sprawe z ograniczen systemow jednodroznych (np. ponoc sa bardzo kierunkowe), ale podoba mi sie dzwiek dochodzacy z jednego zrodla, jest taki - spojny.

-> Przemski

Dzieki za ogolne porownanie charakterystyk brzmienia obu kolumn. Zaczales jednak pisac o 8.1, a skonczyles na 8.2. Ale to chyba podobne glosniki - sa miedzy nimi znaczace roznice?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.