Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor powoduje buczenie w głośnikach

Saarth

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem ostatnio telewizor (28' panoramę philipsa) i podłączoną mam do niego playstation 2 (kablem rgb) oraz laptopa (kablem s-video==>euro). Dźwięk z ps2 mam podłączony do amplitunera Denon PMA 255 kablami chinch wychodzącymi z kabla RGB natomiast laptopa przy pomocy kabla jack==>2x chinch.

No i teraz mam następujący problem, kiedy gram na konsoli to słyszę buczenie w głośnikach, buczenie jest tym głośniejsze im jaśniejszy obraz jest na TV - gdy jest prawie cały czarny to cichutko a przy bieli najgłośniejszy. To samo jest w przypadku oglądania filmu puszczanego z laptopa.

Co może być tego przyczyną?

Aha a głośniki których używam to jakiś starszy model Sony z mojej starej wieży.

watek na ten temat (z rozwiazaniem)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ustaw urzadzenia tak aby bylo zaklocenie i wtedy po kolei (po jednym) odlaczaj inne urzadzenia audio. Np. majac system podlaczony do ogladania filmow z kompa sproboj odlaczyc dzwiek od PS. Jesli po odlaczeniu innego sygnalu brum zniknie - masz problem petli masy. Wtedy ten sygnal ktory powoduje problem musisz podpiac przez separator transformatorowy np. FGA-40 monacora (sa 2 wersje tansza/brzydsza i drozsza/ladniejsza).

Zabawa z petlami mas bywa dosc upierdliwa, musisz troche sie pobawic. Zakladam ze nie ma problemu z przewodami typu w ktoryms jest przerwa na masie o czym nie wiesz.

Po próbach usunięcia buczeniu przy podłączonym playstation doszedłem do wniosku że odłączenie kompletnie wszystkiego (oprócz playstation oczywiście) zarówno do telewizora jak i do wzmacniacza nic nie dało. Jedynym sposobem na usunięcie buczenia było odłączenia kabla RGB od telewizora, przy okazji zauważyłem że jeżeli nie wepchnę kabla do końca jedną stroną w sposób że do TV jest przekazywany obraz ale nie dźwięk to buczenie ustaje. Czyli na mój chłopski rozum powinno wystarczyć odlutowanie w kostce scarta tej ścieżki/ścieżek od dźwięku?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.