Skocz do zawartości
IGNORED

HK AVR235 jakie fronty?

woj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przeczytałem już wszystko co było na forum na ten temat i widzę, ze często polecane są JBL E80.

Potrzebuję do tego ampli frontów do sporego pokoju, bo tonsile, których używam teraz grają tak, że słuchać się tego nie da.

Pomieszczenie jest spore - ok. 40 mkw. o wymiarach 8x5 m.

odległość od frontów mogę regulować w zakresie 3-5 m. odległość między kolumnami - 3-4 m.

Będą używane w 80% do KD.

Budżet to max. 2kpln.

Czy te JBLE80 to dobry wybór? Cenowo się mieszczą w budżecie. A może ES80? Chociaż o nich więcej tu złych niż dobrych opinii. A może jeszcze coś innego?

W zestawie jest już sub Yamahy YST-SW320.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/47945-hk-avr235-jakie-fronty/

E ? rewelacja to nie jest ale obecnie na wyprzedaży kosztują tyle że nie można się zbytnio czepiać, bo jeśli chodzo o brzmienie w swoich cenach seria ES to przykry żart, podobnie Studio

ale ludzie i tak będą kupować, bo to w końcu JBL :)

JBLek, 29 Gru 2008, 16:41

>Ja się tylko zastanawiam don111 czy Ty słyszałeś kiedyś porządnie skonfigurowany system oparty na

>serii E i H/K ? Czy tylko słyszałeś takowy w media ?

słuchałem w sumie ok 10 konfiguracji (JBL E80/90/ES90/Studio L890) z różnymi wzmacniaczami, MM nigdy nie odwiedzam (przynajmniej do odsłuchów)

może podaj mi przykład takiego dobrze skonfigurowanego zestawu ?

don111 a co mam Ci wypisać odległości, odcięcia i inne... ? W liczbach tego raczej nie usłyszysz. Powiem panowie pass bo widzę że nikogo tu nie przekonam że z serii E jednak się da coś wycisnąć. A RADUL pewnie zaraz ze siesta'mi wyskoczy i dresami ;)

hmmm. ciągle nie znam odpowiedzi, E80 czy M35i? oba zestawy mozna kupic w granicach 1500 pln/kpl. Nie mam możliwości odsłuchu, chyba, że ktoś na forum powie gdzie w Lublinie lub okolicach mogę tego dokonać? ( no może ewentualnie w stolicy)

JBLek, 29 Gru 2008, 23:39

>don111 a co mam Ci wypisać odległości, odcięcia i inne... ? W liczbach tego raczej nie usłyszysz.

>Powiem panowie pass bo widzę że nikogo tu nie przekonam że z serii E jednak się da coś wycisnąć

czyżbyś sugerował, że z Twoim ampli to ma niby dobrze zagrać skoro ze wszystkimi wzmacniaczami (stereo bez porównania lepsze w stosunku do tego modelu HK) była taka lipa ? nie rozśmieszaj mnie :)

jeśli dla Ciebie kinówka avr 2xx + JBL E to jest dobre brzmienie to chyba faktycznie na razie nie mamy o czym rozmawiać, może dopiero gdy po raz pierwszy słyszysz inne kolumny niż swoje

woj, 30 Gru 2008, 01:23

>hmmm. ciągle nie znam odpowiedzi, E80 czy M35i? oba zestawy mozna kupic w granicach 1500 pln/kpl.

>Nie mam możliwości odsłuchu, chyba, że ktoś na forum powie gdzie w Lublinie lub okolicach mogę tego

>dokonać? ( no może ewentualnie w stolicy)

pomijając już brzmienie, E80 są i tak za małe na taki metraż pokoju

szukaj tylko dużych podłogówek (2x 20 / 3x 16 na basie) - z takich tanich dużych kolumn oprócz Mission m35i masz jeszcze np Wharfedale Diamond 9.6, ciut drożej Magnat Quantum 507, Yamaha NS 777 (tylko jeśli lubisz miękkie i bardzo łagodne brzmienie na górze)

don111, 30 Gru 2008, 02:18

>czyżbyś sugerował, że z Twoim ampli to ma niby dobrze zagrać skoro ze wszystkimi wzmacniaczami

>(stereo bez porównania lepsze w stosunku do tego modelu HK) była taka lipa ? nie rozśmieszaj mnie

>:)

Mówiłem raczej o KD niż stereo... Ale jeśli stwierdzisz że Twój sterylny Denon + szorstkie Paradigm'y "grają" super w KD, to też mnie nie rozśmieszaj.

>jeśli dla Ciebie kinówka avr 2xx + JBL E to jest dobre brzmienie to chyba faktycznie na razie nie

>mamy o czym rozmawiać, może dopiero gdy po raz pierwszy słyszysz inne kolumny niż swoje

Co wy wszyscy z tym stereo ? Totalna głupota ! Wszyscy piszą że 80% kino 20% stereo. A potem się okazuje że obejrzeli może jeden film w miesiącu, a przez resztę czasu katowali to niby stereo.

...dopowiedz sobie resztę sam bo już nawet odpowiadać mi się nie chce xD

JBLek, 31 Gru 2008, 00:13

>Mówiłem raczej o KD niż stereo... Ale jeśli stwierdzisz że Twój sterylny Denon + szorstkie

>Paradigm'y "grają" super w KD, to też mnie nie rozśmieszaj.

kolego Denona to nawet nie próbowałem podłączać pod fronty, szkoda czasu tracić...

a do napędzenia dialogów i efektów tylnych spokojnie mi przy filmach wystarcza w zupełności

>Co wy wszyscy z tym stereo ? Totalna głupota ! Wszyscy piszą że 80% kino 20% stereo. A potem się

>okazuje że obejrzeli może jeden film w miesiącu, a przez resztę czasu katowali to niby stereo.

>...dopowiedz sobie resztę sam bo już nawet odpowiadać mi się nie chce xD

no więc o co chodzi jak nie o muzykę ? do filmów to większość kolumn się nadaje całkiem dobrze, łącznie z JBL... nawet wyjątkowo powiem więcej, tylko do filmów to jest niezły wybór

>no więc o co chodzi jak nie o muzykę ? do filmów to większość kolumn się nadaje całkiem dobrze,

>łącznie z JBL...

Tak jak już wspominałem wyżej... niech się wszyscy zastanowią dobrze czego oczekują od sprzętu. Bo jeśli kupują zestaw 5.1 i potem biadolą że im stereo miernie gra to ja dziękuję :/

>nawet wyjątkowo powiem więcej, tylko do filmów to jest niezły wybór

Raczej bdb wybór, mało który zestaw jest tak zbliżony do brzmienia prawdziwej sali kinowej co JBL + H/K.

Ps. Takie rozmowy nie mają sensu ! Każdy lepiej niech sobie przesłucha kilka zestawów i wybierze co mu najlepiej pasuje. A jak naprawdę deklaruje że będzie w 20% tylko wykorzystywał KD do muzyki, to polecam mu odpalić którykolwiek z trybów przestrzennych. O niebo lepiej zagra niż stereo z KD.

jblek ale zes teraz dowalil:))

jbl i harman najlepsze brzmienie do kina buhaha czy ty myslisz ze w kinie tez sie tylko liczy łomot? basu i skrzeczace? wysokie to sie mylisz w kinie jest zwykle ac3 i mierna jakosc przekazu z tych wielkich kolumn :)

ale w mieszkaniu jest inna specyfika tutaj juz sie wymaga pewnej jakosci brzmienia ! a nie łomotu jaki serwuje wlasnei jbl i harman na czele :)

poco ludzie wymyslaja dts hd czy dolby true hd? a wlasnie po to zeby nie tylko wycisnac z brzmienia łomot i hałas ale zarazem poczuc kazdy szczegół kazdy cwierkot nawet najmniejszego liscia na dzewie w filmie o lesie i tutaj sie wlasnie zaczynaja cyrki bo kazdy chce jak najlepsza jakosc aby uslyszec ten szelest najmniejszego listka ! w sali kinowej nie uslyszysz:) bo tam sie liczy halas i glosnosc a producentom filmu chodzi oto zebys w domu to uslyszal

:) i dlatego sprzet do kina musi byc na rowno audiofilski co sprzet do stereo

NIESTETY ALE TYMI JBL CZY HARMANEM JAKOSCI AUDIOFILSKKIEJ NIE UZYSKASZ CO NAJWYZEJ MOC I HALAS :)

NIEMAJACY NIC WSPOLNEGO Z PRZYJEMNOSCIA OGLADANIA FILMU W KRYSTALICZNEJ JAKOSCI:)

>poco ludzie wymyslaja dts hd czy dolby true hd

po to zeby sciagac kolejnych nawiedzonych i nabijac na nich kase - przeciez napisy na sprzetach szybko sie nudzą

DD czy DTS jest w zupelnosci wystarczajacy , w sumie to juz ten DTS to taki przerost formy nad trescią w filmach

>bo kazdy chce jak najlepsza jakosc aby uslyszec

ja mysle ze nadal w filmie jest wazna jego tresc a nie audiofilski dzwiek

>aby uslyszec ten szelest najmniejszego listka ! w sali kinowej nie uslyszysz:) bo tam sie liczy halas i glosnosc a producentom filmu chodzi oto zebys w domu to uslyszal

z tego co sie orientuje to filmy produkuje sie do kin , telewizji a dopiero potem jest dostepny na rynku i producentowi wisi to co slychac a czego nie,on swoje juz zarobil na projekcjach kinowych a takie spadajace liscie to takie naciaganie bo w rzeczywistosci w zyciu tego nikt nie uslyszy jak spada z drzewa a to co ma byc sluchac i co slychac w rzeczywistosci to i na najslabszym sprzecie jest do usyszenia - jak sama nazwa mowi : ,,kino domowe,, - to wlasnie takie odzwierciedlenie sali kinowej w domu

dla Ciebie moze i bzdura dla innych czysty rozsadek

jak kiedys uda Ci sie zobaczyc jak powstaje sciezka dzwiekowa do istniejacego juz filmu to moze wtedy zmienisz podejscie przynajmniej do tego ze malo ktore dzwieki sa rzeczywiste , z wydawania kasy na audiofilskie sprzety do kina raczej Ci zostanie - kazdy ma wybor i nikt nikomu nic nie broni ale nie ma to jak zyc w swiadomosci ze np ow liscie to rzeczywiscie liscie a nie szeleszczace kartki papieru - pamietaj - telewizja kłamie a tym bardziej w filmach

fakt :-)

ale jak bym mial sie przejmowac ze burza w filmie to nie burza a latajace blachy 2 mm :) to bym olał sprawe tu w kinei domowym chodzi o jak najczyszty przekaz kolego poto sa formaty bezstratne

dts hd czy d true hd

w kinach one nie zagoszcza :)

Ja tam nie wiem to jest chyba kwestia gustu... Ja na przykład wole dźwięk jak najbardziej zbliżony do klimatu sali kinowej, inni wolą audiofilskie brzmienie. Są też tacy którzy kupują sprzęt żeby pochwalić się przed znajomymi certyfikatem THX...

Czy ktoś wie, czy mam szansę gdzieś w Lublinie zrobić odsłuch kolumn które mnie interesują? Czyli frontów w zakresie cenowym do ok. 2000-2500 zł? Najchętniej sam bym posłuchał, czy dla mojego nieprofesjonalnego ucha będzie to akceptowalne ;)

• 2 tygodnie później...

Pojechałem do jednego z lubelskich sklepów posłuchać różnych frontów. Co prawda mieli podpiętego HK serii 1XX ale chyba nie powinno mieć to większego znaczenia? Słuchałem tylko stereo i tylko 3 frontów: JBL ES90 - bardzo słabiutko, Magnaty 605 trochę lepiej, Monitor Audio BR6 - zdecydowanie najlepiej ale i za drogo. Missionów m35i nie mieli. Ogólnie odniosłem wrażenie, że żadne z nich nie grają dobrze, ale może to wina pomieszczenia a może bardzo kiepskiego wrażenia jakie wyniosłem ze sklepu. Obsługa jak mogła pokazywała mi, że takich klientów co kupują kolumny do badziewnego HK 2XXX za 2-3 kpln to oni mają głęboko w poważaniu, więc nie wdawałem się w dyskusje i więcej tam na pewno nie wrócę. Może poszukam jakiegoś sklepu w stolicy chyba, że w takich miejscach jest tak, że musisz przyjść po sprzęt za kilkadziesiąt tyś, żeby ktoś Cię poważnie potraktował???

Więc na razie ciągle nie wiem co z frontami :), ale pomyślałem jeszcze, żeby podpiąć do tego ampli dodatkowy wzmak stereo na wejście pre-out, co o tym sądzicie? Widzę, że w ampli są wyjścia pre-out na każdy kanał, więc może jakby puścić fronty przez wzmacniacz to poprawi to ich jakość?

HK 2xx na pewno zagra trochę lepiej, dopiero modele od 4xx już grają wyraźnie lepiej - mniej więcej na poziomie amplitunerów stereo HK

jeśli dużo muzyki pomyśl o innym amplitunerze niż HK bo są drogie i kup coś z pre-outem, np Yamahę 661/663 lub Denona 1908 + wzmacniacz (nawet z drugiej ręki), takie połączenie zagra wyraźnie lepiej od nawet bardzo drogiego amplitunera do kina

sorry po drodze gdzieś uciekła mi nazwa tematu i przecież tego ampli już posiadasz :)

tak, HK 2xx mają pre-out więc w razie czego spokojnie możesz póżniej poprawić brzmienie dodatkowym wzmacniaczem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.