Skocz do zawartości
IGNORED

nad c 372 czy c375 BEE

bazyl1

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znasz klocka? To poznaj - tutaj link z aukcji allegro NAD 317, wizualnie identyczny z 319, różnica chyba tylko w mocy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

NAD 319 to bezpośredni poprzednik (odpowiednik) serii 370, 372. To oznaczenie jest mylące, bo jest to wyższy, dużo lepszy i mocniejszy model niż 320, a prawdopodobnie także lepszy od 370 i 372. Podobnie jest z 317-tką, która jest poprzednikiem serii 350 i 352.

O wydajność prądową możesz być spokojny, to bardzo mocne piece.

PS. Z jakimi kolumnami chcesz zestawić NAD-a?

Ukryta Zawartość

chyba rzeczywiście mi ten klocek umknął uwadze.poszukam,ale czy brzmieniowo jest bardzo odległy od tego co proponuje C372,bo szczerze mówiąc w moim systemie 372 zgrał się dobrze,tylko przy niskim poziomie głośności brakowało mu trochę >prądu< lol

O C372 krążą różne opinie...

Ukryta Zawartość

Problemy ze zbyt szybko narastającą głośnością, a także niezbyt przemyślanym pilotem pojawiają się dość często. Gdzieś na forum było jak temu zaradzić. Ja u siebie nie mam żadnych problemów.

Ukryta Zawartość

O C372 krążą różne opinie...

Ukryta Zawartość

wpisy widziałem.myślę,że część gorszych opinii spowodowało podłączenie cd Nad 542.ot problem.

Ukryta Zawartość

a wracając do wątku porównań obu wzmacniaczy;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pytanie tylko czy nowa integra będzie lepsza?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>bazyl1

Myślisz, że NAD c542 znacząco psuje brzmienie c372? A jeśli tak, to w jakim aspekcie? Mi np. generalnie c372 z c542 "muli" (ocieplenie, spowolnienie dzwięku, utrata rozdzielczości) - tak, że fortepian brzmi trochę jak pianino :) Zastanawiam się czy to wina CDka, czy wzmak tak po prostu gra? :)

powiem tak:zdecydowanie muli cd c542.porównywałem go do Marantza CD6000OSE LE i do Arcama FMJ(nie pamiętam modelu),a wszystko to połaczone było z c372.porownując do Marantza to wydaje sie jakby Nad przeszedł na mroczną stronę stereo:ciemny przekaz,mdła prezentacja średnicy...ogólnie mało wciągający przekaz,co zreszta potwierdził przysłuchujący się pracownik salonu w którym testowałem w/w klocki.

GT, 27 Gru 2008, 15:45

>>bazyl1

>Myślisz, że NAD c542 znacząco psuje brzmienie c372? A jeśli tak, to w jakim aspekcie? Mi np.

>generalnie c372 z c542 "muli" (ocieplenie, spowolnienie dzwięku, utrata rozdzielczości) - tak, że

>fortepian brzmi trochę jak pianino :) Zastanawiam się czy to wina CDka, czy wzmak tak po prostu gra?

>:)

Mozesz wierzyc lub nie, ale mam starego ramola cd NAD5425, 540 wciaga nosem, przede wszystkim pod wzgledem rozdzielczosci. Porownuje do 540, gdyz prawdopodobnie brzmi podobnie jak 542.

>mariuszdab<

Takie wrazenie, bo 6000, to syntetyczny suchotnik.

542 nie sluchalem, ale mam 540 i mam wrazenie, ze to przyzwoicie grajacy cd.

ale mowa o 6000 czy 6000ose?ja mam tego drugiego,a pozatym był delikatnie stuningowany(u p.Kornela Mikołajca z Katowic) pod względem polepszenia średnicy i ogólnie muzykalności,więc wyraziłem tu wcześniej swoją opinię w opisie konkretnego systemu.

Moja opinia dotyczy CD6000, natomiast nie sadze, aby ose poza kilkoma ulepszeniami dzwieku mial zupelnie inny

charakter brzmienia. Podkreslam ,ze to jest moje subiektywne odczucie.

Pomysl tez nad wzmacniaczem Marantza PM68, PM78, PM7000, to byly udane modele.

Marantz pm78-hm.ale gdzie go wyhaczyć? klocek wygląda solidnie i ładnie,czego na pewno powiedzieć nie można o Nad-ach.żeby można go było przesłuchać...bo brać w ciemno raczej bym się nie odważył.koledzy,mieszkam w Łodzi może pomożecie?

"Jesli Kornel Ci tuningiowal, to Twoje CD musi teraz niezle mulic ;-)"

a skąd to stwierdzenie? nie sądzę abyś miał rację.w połączeniu z analitycznymi kolumnami,jakimi są niewątpliwie B&W gra lepiej niż przed modyfikacją.zdecydowanie zyskał na muzykalności.średnica wycofana w oryginalnym klocku,teraz otworzyła się...a całościowo przekaz jest spójny.

Modyfikowałem CD NAD 512 u Kornela. Efekt byl dyskusyjny, z jednej strony pogłebił się bas, polepszyła się także jego dynamika i kontrola, wzrosła także szczegółowość, z drugiej brzeminie stało się troche matowe - taki dźwiek jak zza kotary. Podsumowujac jednak ogólnie zmiany byly raczej in plus, a po zastosowaniu jasnej i hiperszczegolowej laczowki Tary bylo zupelnie niezle. Z drugiej strony pieniazki wlozone w tuning absoultnie nie byly warte zachodu. Placilem 2 razy. Tuning byl poprawiany, bowiem w pierwotnej wersji zaproponowanej przez Kornela, CD gral gestym, syropowym, wolnym dzwiekiem bedacym idealna egzemplifikacja szeroko znanego w kregach audiofilskich efektu "zmulenia".

Co ciekawe Kornel uparcie twierdzil, ze jest znakomicie, a ja przeciez slysze zle. No bo jak moze byc zle, skoro on twierdzi, ze jest dobrze. Jest on czlowiekiem o mentalnosci marketingowca. Przed zaplaceniem pieniazkow, Kornel twierdzil ze bez problemow dostosuje do moich oczekiwan w razie nietrafienia w moj gust. Jednakze juz PO tuningu i zaplaceniu okazalo sie, ze poprawka jest w zasadzie niepotrzebna, a gdy w dalszym ciagu sie upieralem, ze CD gra zle, musialem zaplacic dodatkowa kase (i to spora) za zmiane OPA na inne 2604 na 2134 ("tych 2604 juz nikomu nie wlutuje, bo sa uzywane"). Gdy mysle sobie jaka kase wlozylem w te 2 tuningi, dziwie sie wlasnej glupocie i naiwnosci. No ale to bylo ladnych pare lat temu - mlody bylem i ufny ;-)

Generalnie sprzet Kornela gra najlepiej. Szkoda, ze nie potweirdzil tego odsluch. Smiem wiec twierdzic, ze jego "naklepsiejsze" Goodmansy graja po prostu bardzo przecietnie....

W ogole wiele osob zajmujacych sie zawodowo audio albo w zywe oczy klamie bez zadnego wstydu aby po prostu zarobic albo Bozia im nie dala sluchu i po prostu nie powinni siedziec w branzy. Slyszalem juz takie herezje i bzdury wypowiadane arbitralnym tonem znawcy, mentora i bezwglednego autorytetu, ze zastanawialem sie, jak to mozliwe, jesli ja slysze zupelnie inaczej.

Chlubne wyjatki: jeden z Panow w Audiostylu w Katowicach (Audiostyl jest generalnie OK), Radek z Top Hi-Fi w Katowicach.

• 2 tygodnie później...

>bazyl1

Jeśli chcesz się bawić kablami, to NAD C372 nie jest do tego najlepszy. Z mojego doświadczenia wynika, że jest niewrażliwy na zmiany sieciówek. C372 to przemyślana konstrukcja, ale niestety na kiepskich częściach. Podejrzewam, że w płytach głównych montują kondensatory lepszej jakości. Proponuję ci wymienić wszystkie kondesatory w torze audio (elektrolity i bocznikujące je poliestry). Do tego dodać kondesatory bocznikujące do elektrolitów w zasilaniu. Taki prosty tuning sprawi, że ten wzmacniacz zagra dwie klasy lepiej.

Alek74

>Proponuję ci wymienić wszystkie kondesatory w torze audio (elektrolity i bocznikujące je poliestry). Do tego dodać kondesatory bocznikujące do elektrolitów w zasilaniu. Taki prosty tuning sprawi, że ten wzmacniacz zagra dwie klasy lepiej.<

czy to znaczy że kolega w swojej integrze już zrobił upgrade j/w?

Nie sprawdzalem wszystkich sieciówek, być może są różnice. Jednak taką zabawę zostawił bym na sam koniec. Kolosalną różnicę usłyszałem po podpięciu dobrego źródła. Dobre nie musi oznaczać drogie. Ja mam starego Soniaka na TDA1541 + lampizator i muszę powiedzieć, że na takim źródle słuchanie muzyki to miód na uszy (oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu). Wzmacniacz uznawany jest za dość dynamiczny, ale mi brakowało w nim dynamiki i energii. Dopiero po tuningu, który zrobiłem, wzmacniacz pokazuje swoją potęgę, a jeszcze wszystkiego z niego nie wycisnąłem - gorąco polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.