Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie sluchawek i głośników

wladziu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie do audiofilii i nie tylko:

Posiadam zestaw 2 kolumny i wzmacniacz podlaczony do PC i mam zamiar dokupic dodatkowo jakies dobre sluchawki.

Karta dzwiekowa niestety posiada jedno wyjscie stereo czyli jesli chcę podlaczyc razem wzmacniacz+kolumny i sluchawki musze zastosować rozgaleznik na którym napewno będą straty w jakosci dzwieku.

Wiem że sa tez rozgalęzniki z przelacznikiem pomiedzy dwoma zestawami audio i moglbym to zastosowac w moim przypadku ,ale nie dosc że z powyższym rozgalęznikiem wiązą sie także straty w dzwieku to jeszcze trzeba za kazdym razem przełączać pomiedzy sluchawkami a wzmacniaczem na rozgalęzniku..

Wpadlem na pomysl podlaczenia sluchawek do wzmacniacza od glosnikow podlaczonego do kompa, tylko ze wzmacniacz ma wyjscie na duży jack i tutaj znowu koniecznosc zastosowania przejsciowki maly/duzy jack, bo sluchawki bedą z malym. Poza tym, czy wzmacniacz nie bedzie tutaj kolejnym posrednikiem psującym jakosc dzwieku? Zapewne sluchawki bezposrednio podlaczone do karty dzwiekowej dalyby najmniejsze straty w dzwieku ze wszystkich powyzszych mozliwosci.

Jak więc pogodzic podlaczenie sluchawek i wzmacniacza pod karte muzyczną aby straty byly minimalne albo zadne?

Karta jeszcze nie kupiona ale obstawiam kupno X-fi Xtreme Music, a moze jak sie uda E-MU 0202.

Wzmacniacz Harmana Kardon z wyjsciem na duży Jack.

Czy przy dobrych i sporych sluchawkach konieczne są wzmacniacze sluchawkowe? Bo jesli tak to bedzie znaczylo ze nie ma wyjscia jak podlaczyc sluchawki pod wzmacniacz od kolumn. Ale to zapewne wioze sie z utratą jakosci. A wtedy nie wiem czy warto bedzie kupowac drozsze sluchawki skoro mam tracic sporo na dzwieku przed podlaczenia.

Niech ktos sprostuje mnie jesli sie myle.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Pod względem funkcjonalności idealnie pasowałaby karta Prodigy HD2 czy Hi-Fi, gdzie mamy osobne wyjście na 2xRCA oraz osobne słuchawkowe na jack. W mikserze karty możemy przekierować sygnał z 2 kanałów głównych na słuchawki lub je wyłączyć.

Zakupilem karte X-fi Xtreme Music. Posiada ona 4 wyjscia (3x LINE OUT i Digital). Niestety w moim wzmacniaczu nie mam wejscia Digital wiec podlączylem go do karty muz. poprzez Line out 1.

Teraz pytanie:

Czy jesli chcialbym podlaczyc pod tą karte i sluchawki i wzmacniacz, to czy mogę bez problemu podlączyc sluchawki do wzmacniacza (caly czas mowa o wzmacniaczu kolumnowym)?

W ten sposob nie bede musial przy wyjsciu w karcie muzycznej stosowac rozgaleznika na sluchawki i wzmacniacz. Wadą tego jest napewno to ze wzmacniacz bedzie posrednikiem i zapewne da jakies straty w dzwieku, a zaletą to ze jesli sluchawki beda potrzebowaly wiecej mocy ktorej im karta nie zapewni to dostaną ja ze wzmacniacza.

Tylko czy warto sie w takie podlaczania bawic? Czy nie bedzie zbyt duzych strat?

A moze ma ktos inna propozycje na podlaczenie sluchawek i wzmacniacza z kolumnami pod karte?

Czy mogłby mi ktos doradzić co zrobic? Czy warto kupywac sluchawki aby podlaczyc do wzmacniacza? Nie bedą sie marnowały? Nie chce pieniędzy w błoto wyrzucac jezeli dzwiek przy takim podlaczeniu bedzie bardzo stratny.

• 3 tygodnie później...
Gość Przemski

(Konto usunięte)

Jeśli sterowniki karty są na tyle dobre to powinieneś móc podłączyć słuchawki do kanałów 3i4, podczas gdy wzmacniacz będzie podłączony do kanałów 1i2 czyli pierwszego wyjścia liniowego.

Karta powinna pracować w trybie wielokanałowym, wszelkie funkcje typu 5ch stereo powinny być wyłączone. W programie przy pomocy, którego słuchasz muzyki będziesz mógł wybrać odpowiednio źródło sygnału, np. w Foobar2000, tak samo korzystając choćby z oprogramowanie Traktor czy Torq w preferencjach ustawia się wyjście do którego podłączone są słuchawki na których się monitoruje, osobno wyjście do którego podłączona jest końcówka mocy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.