Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer BDP-51

HD DVD

Rekomendowane odpowiedzi

To, że dwa urządzenia mają zaimplemetowany ten sam układ nie oznacza, że są takie same. Bo idąc tym tropem, można powiedzieć, że cedek Harman Kardon HD970 to to samo co Audionet Art G2 (ten sam przetwornik)lub najnowsza Wadia, która ma ten sam napęd. A w ogóle to wszystkie CD pewnie brzmią tak samo, bo to przecież tylko zera i jedynki. Wiadomo, że tak nie jest. Liczy się jakość pozostałych komponentów, jakość transportu, zasilania - jednym słowem liczy się cała reszta. Co do recenzji w AV - co by o nich nie powiedzieć, to są dla mnnie bardziej wiarygodne od osądów forumowych znawców - teoretyków, wyciągających wnioski na podstawie danych technicznych i zaszłyszanych tu i tam opiniach innych anonimowych "znawców".

pzdr

Wiadomo, że tak nie jest. Liczy się jakość pozostałych komponentów, jakość transportu, zasilania - jednym słowem liczy się cała reszta.

Oczywiscie ze tak jest. W tym kontekscie porownaj sobie SOny 5000 z Pioneerem i sam na zdrowy rozum ocen co jest LEPSZE

Jezeli dalej uwazasz /za Audio-Video? ze Pioneer to wlasciwie to samo co SONY to ja na prawde nie mam juz wiecej pytan. Wierzysz kolorowej gazetce zamiast zdrowemu rozsadkowi

Cale szczecie ze to nie moj problem

Co do recenzji w AV - co by o nich nie powiedzieć, to są dla mnnie bardziej wiarygodne od osądów forumowych znawców - teoretyków, wyciągających wnioski na podstawie danych technicznych i zaszłyszanych tu i tam opiniach innych anonimowych "znawców".

No i swietnie - na cale szczescie wydajesz w ten sposob tylko swoje a nie moje pieniadze

Kwestie (nie)rzetelności podawanych danych a tym kontekscie zapewne i calego testu przytoczylem wyzej. AL ejak sie ma klapki na oczach to zaden arhument nie dotrze

>Oczywiscie ze tak jest. W tym kontekscie porownaj sobie SOny 5000 z Pioneerem i sam na zdrowy rozum

>ocen co jest LEPSZE

>Jezeli dalej uwazasz /za Audio-Video? ze Pioneer to wlasciwie to samo co SONY to ja na prawde nie

>mam juz wiecej pytan. Wierzysz kolorowej gazetce zamiast zdrowemu rozsadkowi

>Cale szczecie ze to nie moj problem

mobor, swój wpis odniosłem nie do Sonego 5000 tylko do najtańszych panasoniców/soniaków, które owszem, pewnie dzielą z Pionnerem jakieś układy, co nie znaczy, że są całościowo tej samej jakości.

Czy lepszy jest Sony 5000 czy Pioneer 71 - tego nie wiem i nie stawiam werdyktu. Za sonym z pewnością przemawia budowa wewnętrzna, solidność. Ale z drugiej strony nie ma gwarancji, że przełoży się to na najlepszą jakość. Taki np. szajsung 950 wygląda w środku jak 7 nieszczęść, a pod względem jakości dźwięku nie ustępował mojemu cedekowi HK HD 970. A gdyby patrzeć tylko na bebechy to harman powinien wygrać w cuglach. Ja przed zakupem BR zamierzam sprawdzić/porównać osobiście te dwa klocki, rozsądek jak piszesz przemawia za sonym, ale praktyka z moim szajsungiem podpowiada, że nigdy nic nie wiadomo. Nie wierzę bezkrytycznie recenzjom AV, ale też z definicji ich nie neguję, po prostu staram się z nich wyciągać pewne informacje, które potem weryfikuję.

pzdr

jedna rzecz jest bezdyskusyjna

51/71 nie dekodują na pokładzie DST HD Master wiec tak czy inaczej - musisz w tej kwesti skorzystac z zewnetrznego procesora/amplitunera. Tym samym- cały tor analogowy staje się praktycznie bezuzyteczny. Nie ma też wsparcia dla JPG

Tutaj nie potrzeba wyrachowanych testów - to prawda zerojedynkowa. Albo cos jest- albo tego nie ma

ani dekodowanie on-board ani jotpegi mnie nie interesuję jeśli chodzi o BR. Ma mieć dobry obraz z BR i DVD, dobre wyjście HDMI i przyzwoity dźwięk jako CD-ek. Dekodowanie zostawiam amplitunerowi.

wnętrza 71, 5000 i jeszcze Denon 3800 na trzeciego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja uzywam czegos takiego,zagadka co to za BR?

Ukryta Zawartość

post-3042-100007868 1230925976_thumb.jpg

post-3042-100007869 1230925976_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

c.d

Ukryta Zawartość

post-3042-100007866 1230926055_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Michał (Mczaj):

Zobacz jak naćpano w 5000 układów. 71 jest zgrabna a obraz ten sam.

Do dźwięku używa się dedykowanych CD lub DVD z wydzielonym torem audio.

Aczkolwiek zgadzam się, że JPG powinno być obsługiwane w playerach do czynienia obrazu. A swoją drogą jak widzę te zasilacze impulsowe to skręca mnie. I te bezsensowne wiatraki do chłodzenia układów wydzielających po kilkanaście watów.

Grzegorz7, 2 Sty 2009, 23:44

"I te bezsensowne wiatraki do chłodzenia układów wydzielających po kilkanaście watów."

Myślę, że inżynierowie przewidzieli, że niektórzy (hmm, klienci-ignoranci), będą upychać swoje zabawki w wąskie i zabudowane z 5 stron, luki mebelków.... /W nich sprzętowi jest za ciepło./

Miałem kiedyś takie badziewie, co włączało się co pół godziny w okresie letnim. Popełniłem DIY. Obciąłem drut do wiatraczka. Oczywiście przez kilka dni namierzałem co się tam grzeje. Nic! Jakiś tuman nastawił próg włączenia na 40 C. Do dzisiaj to coś gra. A już chciałem dokładać radiatorów.

Ale masz racje z tymi meblościankami.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Na 99,99% mogą, bo chyba ułamek procenta TV HD Ready nie potrafi przyjąć sygnału 1080p/i.

Choć zawsze to lepiej podać do TV?projektora sygnał w jego natywnej rozdzielczości...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

bedzie działał ! przetestowane umnie na panasie pv7

obraz żyleta

mam tez pionka 5090h w domu i powiem szczerze ze duzej roznicy niema miedzy hd ready a full hd z odleglosci 2 metrow

smialo mozesz brac tego pionka bedzie działał na 200%

ale tak po cichu tobie podpowiem ze jak masz wydac na pionka 2 tysiace to bierz sony350 za 800 zl

masz to samo dokladnie to samo

rowniez przetestowane umnie na stole bo mam te wszystkie urzadzenia

i rowniez po testach moge stwierdzic ze dzwiek po bitstream a tego pionka nei rozni sie niczym od sonego polowe tanszy !

kiedys myslalem ze jest roznica ale po przeanalizowania na wlasnej skorze smialo moge powiedziec ze niema niema nawet roznicy po cyfrowce miedzy takim sony 350 a 5000es za 5 tys zl :) co innego analog co innego cyfra

dzieki za wyczerpujaca odpowiedz,chyba jednak kupie pionka poniewaz zalezy mi na dobrym dzwieku po analogu , mam tylko wzmak stereo i chce tego pionka uzywac jako cd a mysle ze ten sony po analogu gra slabo.

Mam BDP-51FD i używałem go do słuchania stereo,

W zależności od płyt słuchałem go po analogu albo coaxialu. PO coaxialu dźwięk był bardziej dynamiczny, mocniejszy, natomiast po analogu był cieplejszy, bardziej naturalny.

W porównaniu do mojego Rotela RCD-965BX było lepiej, dźwięk był bardziej szczegółowy i bardziej dynamiczny - nie jest więc tak że byle CD zagra lepiej.

W sobotę jednak zakupiłem okazyjnie Marantz SA-7003 - i zgodzę się z jedną z recenzji Pioneera (chyba z What HIFI) że w stereo gra "całkiem przyzwoicie" - cokolwiek to znaczy i do czego to odnosić :)

Jedyny minus to jednak długie uruchamianie pionka i długi czas ładowania płyty

@robcio - mam nawet 1.25 i odpala się w moim odczuciu zbyt długo. Nie jest to oczywiście coś co dyskwalifikuje ale odczuwałem lekką irytację kiedy za każdym razem czekałem z płytką w ręku aż Pioneer uruchomi się, pozwoli wysunąć tackę, załaduje płytę i zacznie grać muzyka. Nie przeszkadza mi to kiedy chcę obejrzeć film (raz czy dwa razy w tygodniu), ale kiedy chcę włączyć muzykę (2, 3 razy dziennie)

@mczaj - Marantz w porównaniu do Pioneera gra cieplej, dźwięk jest bardziej przestrzenny, lepsze stereo, jest bardziej muzykalny, zdecydowanie lepiej słychać bas, bas schodzi niżej niż w przypadku Pioneera, jest również lepiej słyszalna góra. Poprawa jest praktycznie w każdym aspekcie. Jednak Pioneera oceniłem dobrze jako źródło - muzykę odtwarza zdecydowanie lepiej niż mój Rotel.

Jeżeli ktoś chciałby kupić tańsze CD zamiast tego Pioneera radzę wpierw posłuchać żeby nie okazało się, że Pioneer gra lepiej.

W temacie tego Pioneera warto jeszcze pamiętać że producent obiecał firmware które doda dekodowanie DTS-HD Master Audio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tron, a czy rozważałeś 71? Waham się obecnie pomiędzy tymi dwoma BD.

Pod względem jakości obrazu i dźwięku są pewnie takie same - chyba że ktoś je porównywał i ma inne zdanie? Rożnica to budowa (71 to trochę więcej aluminium i złoceń) i kraj montażu.

Generalnie i tak CD będę musiał dokupić, może Marantz 8003, może yamaha 1000, nie wiem jeszcze. Coś tzw "muzykalnego" w każdym razie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.