Skocz do zawartości
IGNORED

bezpiecznik t4L we wzm. rotela - HELP

v12

Rekomendowane odpowiedzi

tak ustawialem ,tak poprawialem wzm. aż zwarlem dwa przewody prawego kanału i ten zamilkł.

rozmontowalem wzmak i od razu znalazlem przepalony bezpiecznik - niby zwykla tubka 20mm..

teraz czym to podmienić - doczytałem jedynie:

T4L 250v "S" w kółeczku,potem taki jakby "domek" z grawewrowanym DVE - to jeden koniec "kija"

na drugim koncu tubki widnieje: "bel" i jakiś dziwny znak wygladajacy jak odwrocone w lewa strone "R" przechodzace w U, dalej "SA" wziete w okrąg..

na gnieździe na płytce napisano: f602 T4A

z gory dzieki za wszelkie podpowiedzi, lubie tego grata i moglby jeszcze pograc..

przy odrobinie szczescia to "tylko" bezpiecznik..i nic wiecej nie spieprzylem..

https://www.audiostereo.pl/topic/48093-bezpiecznik-t4l-we-wzm-rotela-help/

Witam. Najprawdopodobniej nic takiego się nie stało. Po to jest bezpiecznik żeby nic więcej się nie posypało. Czy to jest taka szklana rurka? Najlepiej weź go do najbliższego sklepu z częściami elektronicznymi tam dobiorą odpowiedni, wymienisz i po sprawie. Pewnie chodzi o zwykły 4A szybki bezpiecznik ( groszowa sprawa ) Pozdrawiam.

nic sie nie stalo grubszego - wsadzilem bezpiecznik z drugiego kanalu w miejsce spalonego i prawy kanal zagral..

nic go powtornie nie wysadzilo,pogral 30sekund i wylaczylem.. brak mi wiedzy by zaryzykowac teze ze 'pol" wzmacniacza moze pracowac samodzielnie bez dalszego uszczerbku na zdrowiu..

z wygladu to jest szklana tubka z metalowymi zakonczeniami ,przez srodek leci metalowy pręcik z przerwa na srodku i tam jest to polaczone jakims cieniutkim lutem ktory strzela w razie potrzeby dając klasyczny "blown fuse"..

we wzmaku sa takie dwa - lewy kanal - gniazdo f601 T4A - a prawy f602 T4A

przy okazji (ne pewno ktoryś z Panów wie) - kto jest dystrybutorem rubycon'a w pl? te dwa glowne kondensatory 6800 yf mają wyczuwalnie wydęte zady i wypadaloby szukac zamiennikow - lubie reanimowac graty z ktorymi sporo przezylem,chocby mialy stac nieuzywane,ale lepiej mi sie spi kiedy wiem,ze dzialają ;)

...a naogladalem sie fotek z kondensatorami ,ktore wewnatrz pod "wzglednie markową" obudową maja pochowane mniejsze no-name'y

o nieznanej pojemnosci,pochodzeniu etc..

totez skrótem myslowym chcialem nabyc identyczne jak te uzyte w oryginale,bez ryzyka nakarmienia urzadzenia jakimś syfem.. z relatywnie pewnego zrodla..

jestem kompletnym lamerem w temacie, wiec unikam ryzyka jak moge ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.