Skocz do zawartości
IGNORED

czym napedzic sonus faberELIPSA

prym

Rekomendowane odpowiedzi

elb.to nie twoje slowa? "musisz kupic zeby posluchac"to wlasnie ten dystrybutor Noble MBL-to Audio System.MIalem z nimi problem z cary 805-AE,ktore jak pisalem dobrze graly ale pojawil sie dosc silny brum w jednym monobloku i powstal problem reklamacji.Audiosystem w koncu zwrocil kase ale na wysokosci zadania mial problem zeby stanac.Bylo-minelo.

Pisząc "musisz kupić żeby posłuchać" miałem na myśli to, że sporo dystrybutorów ma towar jedynie w cenniku. Dlatego chcąc posłuchać Passa X-350.5 i (ponownie) Cary CAD-500MB, musiałem je najzwyczajniej w świecie kupić. Fakt że kupiłem s/h, więc sprzedam raczej bez straty, ale sam fakt konieczności mrożenia gotówki, jest dość irytujący.

Teraz tak głośno myślę o kupnie XA-60.5, bo oczywiście u dystrybutora pustki :-(

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

elb.Znowu masz racje z passem,dystrybutor go nie ma a w tej chwili trwa CFS[cos o tym wiesz]i sprowadzic go moze dopiero po wystawie ale pytanie na czyje ryzyko,czy wlasne,czy ktoregos z nas.To rzeczywiscie irytujace.Sprobuje sie dowiedziec kto ma passa w Berlinie,mam dwa kroki,no moze trzy.Nie kazdy wypozycza do odsluchu ale dwoch znam i moze sie udac.

Nie byłem tam ale mam skrót na kompie.

PhonoPhono e.K.,

P. Lützelberger, Bergmannstraße 17, D-10961 Berlin, Tel. 030 - 797 418 35

Shop open Mo, Tu, Thu, Fri 11-19h, Sat. 12-16h, Wednesday closed

Tube/Subway: (U6) Mehringdamm or (U7) Gneisenaustraße

Bus: Bergmannstraße line 119 or Marheinekeplatz line 341.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

witam.Moze ktos wie ckolwiek na temat wzmacniaczy OTL np.Graaf gm-20 w wersji monoblokow?Podobno napedzaja bez problemu kazde kolumny.Kiedys sluchalem jakiejs integry w sklepie w Berlinie i gralo to b.przyzwoicie ale akurat z kolumnami Odeona[nizszy model]dwudroznymi a wiec nieco mniejszymi i o wyzszej pewnie skutecznosci.

Po pierwsze już GM20 podobno nie robią (Jasik miał jeszcze niedawno jedną sztukę - ale nawet nie wiem czy starszy czy nowszy model; w tych starszych paliły się ścieżki). Po drugie o OTLach można wszystko powiedzieć poza tym że mają gęstą, wypełnioną średnicę. I po trzecie wreszcie, może poza największymi modelami, nadają się praktycznie do tylko do łatwych obciążeń typu 8 Ohm.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jak uda ci się posłuchać to koniecznie opisz wrażenia. Jestem ciekaw niezależnej opinii. Jeżeli nie pozyczają, to może przynajmniej pozwolą ci zabrać swój wzmacniacz do porównania. No i jeszcze gdyby mieli Elipsy - to by było super.

elberoth.Ustalilem sobie taka kolejnosc odsluchu,1-Jadis JA-80. 2-pass xa-60.5. 3-MBL Noble 1018am.Wchodzil by pewnie jeszcze w rachube Beles ale go nie maja i tyle.Co do otl-a to chyba mieliscie racje.Jutro pierwszy odsluch Jadis ale niestety nie u mnie w zwiazku z tym traktuje go jako sondazowy -decydujacy musi sie odbyc w systemie,w ktorym bedzie mial grac.

Elb.Posluchalem sobie Passa F-4 to taka produkcja prywatna Nelsona Passa [a nie Pass Labs] dziwne bo przy mocy 24W prowadzilo sobie Stradiwari i to calkiem dobrze.Znasz to urzadzenie?

">Elb.Posluchalem sobie Passa F-4 to taka produkcja prywatna Nelsona Passa [a nie Pass Labs] dziwne

>bo przy mocy 24W prowadzilo sobie Stradiwari i to calkiem dobrze.Znasz to urzadzenie?"

Jeśli te Elipsy nie mają trudnego przebiegu impedancji czyli tzw. dołów to czemu ma ich nie pociągnąc 24W wzmacniacz. 24W to duża moc.

W pasmie użytkowym impedancja Elips biega od 2,5 do 12ohm.

Najniższy spadek występuje przy wyższym basie w okolicy 100Hz.

Wymagają zatem raczej wydajnego prądowo / elastycznego/ wzmacniacza. Pass F-4 spokojnie je napędzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marekzawa.Wczoraj sluchalem tego Passa F-24 poniewaz dystrybutor nie posiada Xa-60.5 bo taki mnie interesowal a to juz wzmacniacz o mocy 60w/8ohm single ended w czystej klasie A.Jezeli f-24 napedzi to Xa-60.5 tym bardziej,zgadza sie?Prawdopodobnie bede musial kupic w ciemno tego Passa dlatego tyle pytan.sorry

Pass XA60.5 to 60W na obciążeniu 8 ohm i 120W na 4 ohm. Taki przyrost mocy swiadczy o bardzo dobrej wydajności prądowej monobloku. Bez obaw będzie pod względem elektrycznym dobrym partnerem dla Elipsy. Natomiast jak to wypadnie sonicznie nie mam pojęcia. Nie słuchałem.

NO to jestesmy w domu.Zamawiam passa 60.5 w ciemno poniewaz nie ma mozliwosci posluchania tego konkretnego modelu ani w Polsce ani w Berlinie.Po odsluchu F-4 stwierdzilem,ze wlasnie sonicznie bardzo mi odpowiada a jezeli do tego jeszcze nie ma innych problemow to ryzyko jest minimalne.pzdr.

---> prym,

Ja bym raczej nie przyjmował w ciemno, iż Pass XA60.5 będzie grał podobnie do F4. Wszystkie wzmacniacze spod marki First Watt są konstrukcjami o konstrukcjach dość mocno odbiegających od klasycznych konstrukcji (także tych spod marki Pass Labs). F4 to tzw. impedance converting amplifier z zupełnie inną konstrukcją stopnia mocy niż klasyczna. Ja mam u siebie wzmacniacz F1 - bardzo dobrze grający wzmacniacz ale też bardzo specyficzny. Sam Nelson Pass zwraca uwagę, że wzmacniacze First Watt są nietypowe... i różniące się znacznie charakterem od siebie (i od konstrukcji Pass labs)...

fifan.Wydaje mi sie,ze Pass wraca sonicznie do Aleph'ow,ktore podobnie[nie identycznie]brzmia.Mam na mysli konstr. ozn.literami XA.Udalo mi sie posluchac XA-30.5 i brzmienie podobne do Aleph'a i wlasnie F-4 to znaczy swietna organizacja przestrzeni,doskonale wypelnienie,swietna gora,gleboki i dobrze kontrolowany bas oraz znakomita spojnosc.Tego wlasnie mi trzeba do moich Elips.Jadis JA-80,ktore sluchalem u dystrybutora bylo od tego "nieco"dalej.

Ukryta Zawartość

koncowki mocy ekipy z ostatniego audio show w Tokyo 08

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ukryta Zawartość

tu jest "jakis " opis koncowek 200W na 8 i trafa po 2 kW

tak jak mysle elipsy potrzebuja duzo pradu

widze ze ta grupa/ippinkan/ konsekwetnie pokazuje elipsy z kilkoma innymi głosnikami przy okazjii promocji chyba korektora dzwieku i z tego sa pokazy w Tokyo Show

Ukryta Zawartość

taj jak pisałem na poczatku u dystrybutorow pusto

sonus zawsze wypiera sie łaczenia go z konkretnym wzmacniaczem i kaze słuchac :)

jedyny "ich firmowy" do podstawowych modeli miał 50 W w klasie A

ja osobiscie bałbym sie kupowania w ciemno koncowek 60 W do elipsy dlatego wrzuciłem ten link do japonszczyzny

moze mocniejszy pass?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.