Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o opinię o AUDIONOVA A-60 (KT88)

Wierza34

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM WAS WSZYSTKICH!!! Posiadam zestaw kolumn podłogowych DALI GRAND do których zamierzam podłączyć wzmacniacz lampowy AUDIONOVA A-60 na lampach KT-88 (4sztuki) i mocy 2x60 na 4 i 8 omach. W- CZy taki wzmacniacz poradzi sobie z takimi kolumnami??? Pytam was, bo szczerze mówiąc dobija mnie brzmienie tranzystorowe. :-( Na razie do tego wzmacniacza mam podpięte monitory podstawkowe niemieckiej firmy MARKER AUDIO model CASIOPEJA SUPERIEUR,oraz interconnect RCA: AUDIONOVA model AURORA z filtrem NRS-Cały ten zestaw zakupiłem w salonie AUDIONOVA w Warszawie na ul.PUŁAWSKIEJ- kiedy jeszcze istniał.Te monitorki kupiłem jako tył do kina domowego lub jako front do kompa. POZDRAWIAM WSZYSTKICH !!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22128-100007584 1231172463_thumb.jpg

post-22128-100007585 1231172463_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

L.G. life is BRUTAL...

Ja z mojego A-60 jestem zadowolony, natomiast starałbym się za wszelką cenę posłuchać zestawienia o którym piszesz. Dali Grand to kawał kolumny. Nie sądzę aby ktoś na forum akurat testował takie konkretne połączenie. Nie ma żadnej gwarancji czy takie połączenie zagra dźwięk który ci się spodoba i wcale nie musi być to kwestia mocy. A-60 to mocna lampa, u mnie gra z Nostromo Reference na SS, ale próbowałem zestawienia z Sundialami Impetus i była to kompletna porażka. A to monitory teoretycznie łatwiejsze do wysterowania niż Nostromo.

Wiadomość dla USEL

Witam cię!!! CZy efektywność moich kolumn ma tu duże znaczenie??? bo moje mają 91 Db.Podłaczyłem z ciekawości do nich pseudo-namiastkę wzmacniacza lampowego: MANTĘ OBERON M 2200 na jakiejś CHIŃSKIEJ lampie (aż 1 sztuka! )o mocy wyjściowej 2x12 W .:)Ledwie dałem radę wetknąć banany w gniazda przyłączeniowe tej MANTY.Odpaliłem na tym te swoje kolumny :).zagrać zagrało- nawet dość głośno!Dużo bardziej przyjemne i muzykalne brzmienie Średnicy i poprawa jakości wysokich tonów,tylko bas był odchudzony :)Obawiałem sie tylko czy ta MANTA nie wyparuje mi z regału przy moich kolumnach!-Po takim doświadczeniu pomyślałem sobie: Jeśli takie małe G potrafi jakoś zagrać z tymi kolumnami,to normalny wzmacniacz lampowy z tych mocniejszych nie powinien mieć z nimi problemu.-Tak mi sie wydaje.W salonie AUDIONOWEJ powiedziano mi że moc wzmacniacza lampowego jest 6 razy większa od mocy tranzystora- czyli A-60 powinien mieć około 360 W "tranzystorowej mocy".

A te monitorki Casiopeja to aż mi "skaczą" na standach- więc go nie podkręcam. :)

Jeśli mozesz wyjaśnić mi (bo nie rozumiem)jak to jest że wzmacniacz lampowy o małej mocy,potrafi zagrać głośno jak dużo "mocniejszy" wzmacniacz tranzystorowy na tych samych kolumnach???

(Aż boję sie pomyśleć co potrafią monobloki lampowe powyżej 200 W!) POZDRAWIAM !!!

L.G. life is BRUTAL...

No właśnie w moim poprzednim wpisie chciałem podkreślić że sama efektywność kolumn nie ma tak dużego znaczenia (przynajmniej dla klasycznych konstrukcji). Mocna lampa (a taki jest A-60) powinna poradzić sobie z większością kolumn, znane z niskich parametrów efektywności Dynaudio też są zestawiane z lampą i użytkownicy sobie chwalą. 91 Db to całkiem wysoka efektywność, pytanie przy jakiej impedancji, bo przebieg krzywej impedancji ma duże znaczenia dla obciążenia wzmacniacza, (jaka wartość jest najniższa?), dla lampy dobrze żeby nie schodziła za nisko.

Natomiast problem nie w tym czy wzmacniacz zagra (bo pewnie tak), tylko jak zagra, czy polubi się z tymi kolumnami, a to już zupełnie inna sprawa i o wiele istotniejsza. Jak pisałem ja próbowałem zastawienia z 2 parami monitorów i mój wzmacniacz zagrał lepiej z tymi teoretycznie trudniejszymi do wysterowania. Na to niestety nie ma reguły i niczego nie da się tu przewidzieć bez posłuchania takiego zestawienia. Pozdrawiam.

Wiadomość dla USEL

Witam CIĘ !!! Moje GRANDY mają 4 omową impedancję nominalną( a maksymalnie spada do 3,8 oma.

Czy sczupłość basu jest cechą wzmacniaczy lampowych czy tylko tej wrednej Manty o której ci napisałem, bo to co one podają na średnich i wysokich dźwiękach-wykracza daleko poza tranzystory.

Na basie wielkim to mi specjalnie nie zależy, tak więc jeśli było by to jakieś ograniczenie ze staony A-60, to pozostaje mi sie tylko z tym pogodzić.;).NA moich malutkich CASIOPEJACH gra tak że dzwięk który słyszę jest bardzo "MIĘSISTY"-i ma "KOPA" :) Człowiek z AUDIONOWEJ,powiedział mi że ten wzmacniacz podaje "wysoki prąd" na kolumny- Co mógł mieć na myśli??? Po za tym A-60 nie należy do słabeuszy.:) Najgorsze było to, że nie mogłem go "wypożyczyć" sobie na kilka dni w celu sprawdzenia -Bo jak sam wiesz MAREK SOŁTYSIAK potrzebuje 3 mcy na złożenie tego wzmacniacza.-Ten towar jest tylko na zamówienie,zaś on go nie ma nigdy na stanie. ;)Tylko go słuchałem na tych CASIOPEJACH -i ten zestaw zakupiłem.Chyba mi pozostaje z nim poeksperymentować- w przeciwnym razie nigdy się nie dowiem jak mi zagra taka konfiguracja, a gdyby coś z tym systemem było nie tak,to zawsze mogę Marker AUDIO podpiąć do niego. POZDRAWIAM !!!

L.G. life is BRUTAL...

Wiadomość dla USEL

SORRKI! TROSZECZKĘ SIĘ ZAPĘDZIŁEM Z TĄ IMPEDANCJĄ!!!:) Ale już się POPRAWIAM. Nominalna impedancja DALI GRAND jest 4 Ohm, Minimalna 3,2 Ohm. Czy taki spadek do impedancji do 3,2 Ohm bedzie możliwy do zaakceptowania przez ten wzmacniacz?-różnica jest 0,8 Ohma.

P.S. Monitory NOSTROMO REFERENCE są piękne i dostępne w firmie AUDIONOVA.A jak ci się podobają moje? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

L.G. life is BRUTAL...

Tak jak pisałem, jak masz te klocki u siebie, to podłączyć i słuchać, wszelkie inne teoretyczne dywagacje nie mają specjalnie już sensu. Co do ogólnych rozważań na temat reprodukcji basu, to faktycznie panuje opinia że szczególnie w przypadku trudnych a jeszcze bardziej trudnych i dużych kolumn rezerwa mocy i dobre zasilanie wzmacniacza (prąd) maja podstawowe znaczenie dla jakości reprodukcji tego zakresu. Stąd też ogólna opinia że dobre mocne końcówki tranzystorowe lepiej radzą sobie z kontrolą basu niż użądzenia lampowe. Użądzenia lampowe mają tu zdecydowanie trudniej, co nie oznacza że nie są w stanie sobie poradzić (kwesta sprawdzenia dopasowania konkretnych urządzeń). Są oczywiście użądzenia lampowe wybitne i w reprodukcji tego zakresu ale najczęściej jest to już wysoka półka cenowa. Pozdrawiam, JJ

P.S. słuchałem tych kolumn na AS oraz zwykłych Nostromo które są chyba na tych samych przetwornikach, jednak barwa na średnicy z głośników SS przeważyła, poza tym do mojego pomieszczenia odsłuchowego bardziej nadawała się obudowa zamknięta niż BR. Ze względu na bliskość przedniej i tylnej ściany na głośnikach z BR wzbudzał mi się bas, z obudowa zamknętą nie mam tego efektu.

• 4 tygodnie później...

> witam powiem krótko miałem trzy wzmacniacze AUDIONOVA i z każdym był jakiś problem.

>najlepiej grał A-60 nie mogę powiedzieć ale wykonanie katastrofa.

>każdy miał jakąś wadę i w końcu zrezygnowałem z tej firmy.

>polecam wszystkim ciekawą stronę naprawdę warto.

> www.laaudio.com.tw/products_detail.php?id=38&lang=en.

z tą impedancją dla wzmaka lapowego nie powinno być problemu, mój MA 845 mocno modyfikowamy i gra jako końcówka i radzi sobie jak chce z głośnikami o min. impedancji 2,8 omów. A co do basu z lapy to jaki szczupły czy mały !? widocznie nie słuchałeś jeszcze prawdziwej lampy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.