Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RCD-950 Problemy z odtwarzaniem

Waluch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z odtwarzaczem CD marki Rotel o modelu RCD-950. Kupiłem go z drugiej ręki jako w pełni sprawny, po kilku dniach używania zaczęły się problemy z odczytem płyt CD-R. Podczas odtwarzania pojawiają się trzaski, szumy (w obu kanałach)im "dalsza" jest ścieżka na CD tym jest gorzej. Więc postawiłem diagnozę ... pada laser.

Kupiłem nowy, oryginalny z impela, założyłem, niestety objawy pozostały nadal.

Na CD-R jest od pierwszego utworu strasznie ... szumy, trzaski z każdą sekundą narastają aż przestaje grać (jakby laser) ... puknę delikatnie w odtwarzać i nagle jest OK ... jakby coś nie łączyło ... lecz na oryginalnych CD nie ma takich objawów, jedynie na ostatnich ścieżkach CD trzaski się pojawiają, są słyszalne wyraźnie po pogłośnieniu.

Normalnie ręce opadają ... widać 'grzebany' nie był miał plomby, oryginalne, widać było po śrubkach, że nikt ich nie ruszał.

Proszę Was szanowni koledzy o pomoc, co może być przyczyną nie prawidłowego działania odtwarzacza ?

Z góry dziękuję

audiokarma.org

https://www.audiostereo.pl/topic/48233-rotel-rcd-950-problemy-z-odtwarzaniem/

Ja mam troszke wyzszy model, sytuacja byla dosc podobna(nie identyczna)-na niektorych plytach po kilku utworach "skrzeczalo", okazalo sie ze cdek jest bardzo czuly na wszelkie drgania- u mnie pochodzily od ...kolumn, kiedy wszystko postawilem na plytach marmurowych ,a pod nimi filc(cos w tym rodzaju, w kazdym razie dosc grube), wszystko jak reka odjal. mysle, ze to glowna przyczyna, a przy okazji czy ciezko wymienic ten laser?

pozdrawiam

rs

u mnie to odpada ... ponieważ słucham głównie przez słuchawki, także wszelkie drgania odpadają;

co do wymiany lasera to jest prosta sprawa, teraz jakbym robił to już kolejny raz poszło by sprawniej, jako, że wczoraj zmieniałem laser pierwszy raz w życiu, to nie obeszło się bez drobnych komplikacji, ale ogólnie można się śmiało samemu tego podjąć.

audiokarma.org

McGyver, 7 Sty 2009, 13:11

>A smarowałeś prowadnice lasera?

tak, była wcześniej już na oryginalnie nasmarowana, jednak po wymiana nasmarowałem ja ponownie ...

sądzisz, że przyczyną może być 'tarcie' ? Czym najlepiej posmarować ?

audiokarma.org

paul_67, 7 Sty 2009, 14:31

>Nie jest tu czasami winna płyta CD-R, która traci dane?

na oryginalnych też troszeczkę słychać zakłócenia na ścieżkach pod koniec CD

Moim zdaniem KSS210A powinien czytać wszystko

audiokarma.org

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.