Skocz do zawartości
IGNORED

Używany zestaw stereo do 2k

szalony naukowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy post choć jestem stałym czytelnikiem od kilku miesięcy, ale dotąd szukałem sprzętu dla siebie o trochę innych preferencjach i nic jeszcze nie pisałem, a dziś zmuszony jestem zadać stereotypowe pytanie choć wiem że powinienem użyć opcji szukaj.

Mianowicie... zostałem dzisiaj poproszony przez kumpla o zakupienie używanego zestawu wzmak-CD-glosniki (podłogowe?)i nie mam zbyt wiele czasu.

Muzyka to głównie rock i world music, pomieszczenie - pracownia rzeźbiarska, IMHO bardzo dobra akustycznie ( m.in. masa drewnianych ustrojów ;) 40 m2 3.5 m wys.

Proszę pomóżcie mi coś zestawić...np Yamaha AX 596...

https://www.audiostereo.pl/topic/48280-u%C5%BCywany-zestaw-stereo-do-2k/

Serio serio... 2 klocki na 40m2 to za malo. Nie ma sensu nic proponowac - imho 2 klocki na sama elektronike (cd i wzmak), to tak.

Choc jeszcze zapytam, chcecie od czasu do czasu dac czadu? Dobrze by bylo gdybyscie wkleili tutaj rzut tego pomieszczenia zgratamia tam juz bedacymi.

D4ncer

Jakie czadu, jakie czadu? Chopie, toć rzeźby se popękajom! Subtelnie ma grać, nie po chamsku. Trza zrobić tak - każdyj jeden system stereofonicznyj kłaść na wagę i patrzać ile łon waży. Jak łon waży 20 kg. znaczy się - jest dobry. Jak łon nie waży - nie jest ci on dobry.

kolumny se wziąć łod tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jeszcze kable bedom!

Gramofona na ten przykład takiego:http://www.allegro.pl/item522538304_technisc_sl_ps900_bardzo_zadbany_krakow.html

Wzmacniacza np. takiego:http://www.allegro.pl/item521013481_technics_su_vx820_niska_cena.html#gallery

Interkonekta sam wam dom - łoryginalnyj klotz La Grangue co to se on powinien leżeć u mnie w szufladzie.

Nie wiem jak Wom, ale mi się łezka w oku kręci. Retrospekcja do lat młodości. Trza iść spać.

Ukryta Zawartość

Wij wyluzuj z tą...ironią

Zdaję sobię sprawę że 2k to za mało, ale narazie musi wystarczyć bo ogólnoświatowy kryzys w pierwszej kolejności uderza w artystów ;)

O rzut tego pomieszczenia jest niezwykle trudno ponieważ jest ono nakryte antresolą,rzeczywista wysokość to pewnie ponad 6m, ma całą ściane przeszkloną po skosie ale na szczęście antresola w dużej mierze przed tym chroni, rzeźby są przede wszystkim z drewna i trochę z kamienia, bardzo pokomplikowane w formie, stoją i wiszą dosłownie wszędzie, są filary, ogólnie trudna przestrzeń ale chciałbym mieć u siebie takie wytłumienie pogłosu, naprawdę. Całośc ma więcej niż podałem ok 60 m2 ale część gdzie ma to zagrać ok 40m2

O dobrej akustyce może świadczyć że miejsce to jest lubiane przez miejscowe kapele i często są tam koncerty.

Właśnie, niestety...dobrze by było żeby to potrafiło dać też czadu - częste imprezy to norma, pianocraft odpada :( , ale muzykalność nie męcząca przy codziennym odsłuchu też ważna.

A taki zestaw np za mną chodzi co myślicie?

Yamaha AX 596

Yami CDX 596

Tannoy Mercury F4

lub Mission M35i ?

szalony naukowiec

Faktycznie, mój wpis mógł zostać tak odebrany, z góry przepraszam - miałem wczoraj po prostu dobry humor, miało być żartobliwie, wyszło jak wyszło. Poza tym Technicsów ze starszych "kanciastych" serii nie należy traktować na równi z tragiczną ostatnią. Oczywiście, nie jest to mistrzostwo świata, trzeba się jednak bardzo postarać, żeby ten sprzęt zajeździć. Jak widać można się spokojnie wyrobić w zakładanym budżecie razem z kolumnami. Tonsile (Scherzo, Voyager) to - i owszem - nikczemne kolumny, ale, po drobnych modyfikacjach, da się z nimi żyć. Bez problemu nagłośnią wasze pomieszczenie. Gdybym ja miał taką salkę wstawiłbym tam własnie starego wychyłowego Technicsa i duże zmodyfikowane Tonsile. Dla mnie to swego rodzaju symbol:)

Wij, to ja wczoraj bylem nad wrazliwy ;) bo linki podane przez Ciebie wcale nie byly ironiczne. Mi się nawet takie rozwiązanie podoba i gdybym sobie kupował możliwe że bym zaryzykował. Problem w tym że kupuję komuś i zaraz się znajdzie jeden mądry z drugim co będzie grymasił....cooo techniksa ci kupil??? i tonsile??? Wśród laików firma technics jest synonimem badziewia, teraz jak się coraz bardziej wkręcam w temat to wiem że nic nie jest takie proste, ale jednak, nie będę tam stał i tłumaczył. Podobnie tonsil...

Jeśli nie ma sensu w tej cenie to jestem prędzej w stanie namówic go na trochę wyższą, wolę to niż tonsile...brrr grałem 2 lata na sambach, jak zmieniłem na byle kody to było tak jakbym wyszedł z kanału.

Czy ktoś się wypowie na temat Tannoy + Yamaha?

A taki zestaw Marantz PM-80 + Denon 2560? Co sądzicie? Z czym by to zagrało?

W podobnym wątku polecałem to

Dali 505 za 500 zł

Ukryta Zawartość

A do tego reszta Rotela np:

Ukryta Zawartość

i CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z opinii podoba mi się ten 980bx, chyba by się świetnie sprawdził, tylko nie często jest na allegro :( nie bali byście się kupić tego rotela?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena nie jest chyba okazyjna, co robic gdyby taki sprzet potrzebował konserwacji, wymiany kondensatorów itp... do kogo mozna go wysłać?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.