Skocz do zawartości
IGNORED

Do urzytowników: Egreat, Popcorn Hour

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj!

Mam w domu PopcornHour A-100 i w rzeczy samej sobie go chwalę, niemniej odtwarzanie na nim filmów 1080p o wysokim bitrate (np encody Eureki)jest problematyczne - czasem wygląda wręcz jak pokaz slajdów. Jeśli nie oglądasz takich filmów, to NMT ma prawdopodobnie najlepszy stosunek jakość/cena. Czasem (naprawdę rzadko) zdarzają się problemy z kodekami, na które nie pomaga update softu, można mieć wątpliwości co do trwałości pilota i jakości wyświetlanych napisów (są raczej ząbkowane). O jakości obrazu trudno mi się wypowiedzieć: oglądałem na swoim projektorze filmy z PC, PS3 i NMT, ale żaden z odtwarzaczy nie wyróżniał się na tle pozostałych IMHO.

Osobiście w najbliższym czasie kończę przygodę z A-100(będzie na sprzedaż) i wracam do HTPC.

Mam Dvico 6500. Żadnych problemów mkv m2ts nawet z wysokim birate.

Ale cena wysoka.

Beta fw już obsługuje menu BD-rip !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli się nie mylę, to chodzi raczej o możliwość przełączania ścieżek dźwiękowych i napisów, a nie obsługę menu. Ale to i tak dużo w porównaniu z konkurencją...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Pobawiłem się trochę eGreatem (model M33A)i mogę napisać, że jako odtwarzacz plików HD sprawuje się rewelacyjnie:

- mkv - czyta wszystko bez zająknięcia, bez względu na bitrate i rozdzielczość - np. Dark Knight 1080p - plik ważący 16 giga - żadnych przcięć czy braku płynności; działa przełączanie ścieżek audio w mkv, działa zmiana napisów, działają napisy z zewnętrznego pliku (srt);

- m2ts - zgrywane bezpośrednio z bd - czyta bez zająknięcia, działa zmiana ścieżek audio, czyta napisy z zewnętrznego pliku srt;

- dźwięk HD - no wreszcie zapaliła się w mojej yamaszce kontrolka Dolby True HD i DTS HD MA - bez problemu podaje takie ścieżki do ampli jako bitstream z plików m2ts. Z jednego pliku podał mi tylko rdzeń DTS, ale to zapewne z mojej winy - usuwałem inne ścieżki i pewnie zrobiłem coś nie tak grzebiąc na tym pliku; czy jest różnica na korzyść? nie wsłuchiwałem się jeszcze i nie robiłem bezpośrednich porównań;

- jakość obrazu - żadnych uwag, rewelacja, obraz płynny, w niczym nie ustępuje temu podawanemu z kompa; w trakcie odtwarzania dostępne są podstawowe regulacje obrazu typu kontrast, jasność, nasycenie, hue; w setupie multum trybów związanych z wyborem częstotliwości odświeżania dla 1080p (60hz, 50, 24, 23,976 i jeszcze inne);

- jakość napisów - nie widze różnicy między tym co z kompa - żadnego ząbkowania itp., można zmieniać rozmiar, przesuwać w pionie (nie da się na sam dół, w filmach 2,35:1 co najwyżej jedna linia na czarnym tle pod obrazem), zmieniać kolor, cień itd.;

- dvd - odtwarza z obrazów .iso i z katalogów, pełna obsługa menu, ścieżki audio, napisy.

Powyższe sprawdzałem na materiale zgromadzonym na dysku podłączonym przez usb; nie mam w nim na razie dysku wewnętrznego, więc nie wiem jak z nim współpracuje. Ma wiatraczek w obudowie, którego praktycznie nie słychać.

Dodatkowy atut dla mnie - ten model ma wyjście VGA, więc mogę go podłączyć do drugiego wejścia w monitorze i bawić się wtedy np. w odtwarzanie audio bez angażowania projektora - nie mam tv w tym pokoju, gdzie będzie użytkowany.

Jakieś wady? Brak dekodera dts - tylko passtrough - gdy go wyniosę do drugiego pokoju, żeby obejrzeć coś na tv (a nie ma tam ampli), póki co jestem skazany na filmy w ac3. Ale pewnie to poprawią w kolejnym firmware.

Czasami też głupieje wyświetlacz i zaczyna pokazywać jakieś znaki zapytania, ale komu on potrzebny? Szkoda że nie da się go wyłączyć po prostu.

O pozostałych funkcjach typu praca w sieci, internet itp nie piszę, jeszcze się nie bawiłem.

Podsumowując - sprzedaję obudowę mojego HTPC - komp wraca na miejsce, które mu się przynależy, a więc z dala od sprzętu av.

Bronco, czy możliwe jest ustawienie różnych rozdzielczości dla VGA i HDMI? Np 1024x768 dla monitora i 1280x720 dla projektora?

Jak sprawuje się wbudowany wyświetlacz? Pozwala na nawigację po plikach, odtwarzanie muzy (ID3tag)i korzystanie z radia internetowego bez odpalania zewnętrznego monitora/TV?

Też mam w planach na dniach kupić Egreat33a

Dołączam się do pytania w sprawie zmiany rozdzielczości do projektora 720p (na kablu HDMI)

Od siebie napisze jaki masz amplituner i czy podłączałeś to w taki sposób:

Egreatamplitunerprojektor lub zamiast projektora to do TVLCD/plazma. Czy w ampli pokazywał nadal TruHD.

wiatrak

Raczej nie da się ustawić różnych rozdzielczości dla vga i hdmi - wyboru dokonuje się na jednej rozwijalnej liście i obraz będzie na obu ekranach w tej samej rodziałce, jeśli oba akceptują wybrane parametry sygnału. W grupie rozdzielczości dla vga są różne komputerowe do wyboru, jest też typowa dla telewizorów hd ready - 1366:768 czy jakoś tak

Wyświetlacz się raczej nie nadaje - po prostu jest i tyle

KOpyt25

oczywiście jest opcja rozdzielczości 720p

tak, podłączyłem w ten sposób - to jedyna opcja żeby dekodował true hd. Mam yamahe rx-v3800

KOpyt25 napisał

Do uRZytowników: Egreat, Popcorn Hour

Lepiej wygląda do: użytkowników

Pozdrawiam

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Witam

Używam Popcorn Hour A-110 od 6 miesięcy i jeszcze ani razu nie miałem problemów z odtwarzaniem filmów 1080p z wysokim bitrate. Wydaję mi się, ze problem tkwi w materiale który odtwarzasz a nie w sprzęcie. Najlepiej sprawdzać to na dobrym HD np z hdbits org .ESIR itp.

PS Egreat i Popcorn hour to urządzenia NMT (Network Media Tank) i różnią się jedynie obudową. Popcorn Hour jest w tym momencie najlepszym dostępnym odtwarzaczem HD na rynku

Pozdrawiam

Oczywiście PCH A-110.

PCH A-100 nie ma USB-SLAVE a HDMI jest w wersji 1.1 (nie pozwala na transmisję dxwięku HD).

EGreat M31B ma do tego jeszcze złącza HOST i SLAVE eSATA, więc może jest lepszy? ;)

Bronco: a czy istnieje opcja odtwarzania obrazów ISo z dysków Blu-ray? Soft ANy DVD HD zdaje się umozliwia tworzenie takich obrazów? Zastanawia mnie to, gdyż byłaby to rewelacyjna alternatywa np. dla Kaleidoscope.

Piszesz, że praca jest cicha. Cichsza od projektora? Czy prawie bezgłośna czy jednak słychać wiatraczek?

Ja wiatraczka z odległości 1,5m praktycznie nie słysze. Zaznaczam że obecnie w środku nie mam dysku twardego, tylko odwarzam z dysku usb toshiby, który praktycznie jest bezgłośny.

Bardziej słysze proja, bo mam go 1m nad głową, ale to mitsu HC4900, który też nie daje się we znaki, z tym że on jest chyba jednym z najcichszych na rynku

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.