Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacze lampowe w wersji OTL

prym

Rekomendowane odpowiedzi

To blad.Wzmacniacze Gaafa np.model gm-20 w wersjii monoblokow,ktory mialem okazje ogladac[piekne] i posluchac ,graly rowniez znakomicie z tym,ze nie wiem jakie problemy sprawiaja podczas eksploatacji.Podobno jakies sa-jakie nie wiem.Plusem wzmacniaczy OTL jest latwosc z wysterowaniem kolumn,prawdopodobnie wiekszosci.Zakladajac ten watek sadzilem,ze sa wsrod nas ludzie,ktorzy mieli doswiadczenie z nimi i beda sie chcieli nim podzielic.

prym, 10 Sty 2009, 10:36

>Plusem wzmacniaczy OTL jest latwosc z wysterowaniem

>kolumn,prawdopodobnie wiekszosci.

To akurat, jest całkowita nieprawda. Wzmacniacze OTL, ze względu na brak transformatorów na wyjściu, są niezwykle czułe na dobór kolumn. Tylko największe konstrukcje, wyposażone w 30-40 lamp mocy (takie jak np Atma MA-1), mogą napędzić szersze spektrum kolumn.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dyskusja z forum z przed kilku lat. Może coś pomoże na wstępie.

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

elb.Ta wiadomosc o latwosci sterowania dowolnymi kolumnami otrzymalem od pewmnego dystybutora sam jej nie wymyslilem posiadam kompletnie inny zawod.Nie bede w zwiazku z tym polemizowal niech to robia ci co sie na tym znaja.Po to istnieje caly sens tego forum i co za tym idzie tego watku.Pzdr.

Xniwax.Zgadzam sie bez bicia.Coraz blizej mi do Jadis i do Passa.Wachac sie bedzie pewnie do odsluchu,ktory jak wszystko pojdzie OK nastapi w nadchodzacym tygodniu.Przynajmniej jednego z nich bede mial z glowy lub na stoliku.Pzdr.

No mnie jako elektronikowi nie mieści się w głowie jak można OTLem popędzać niskie impedancje kolumn. Tak jak ktoś tu napisał, tylko konstrukcje o większej mocy mają sens, czyli takie z lampami połączonymi na wyjściu równolegle, co pozwoli dostarczyć do głośników sensowną ilość prądu.

No mnie jako elektronikowi nie mieści się w głowie jak można OTLem popędzać niskie impedancje kolumn. Tak jak ktoś tu napisał, tylko konstrukcje o większej mocy mają sens, czyli takie z lampami połączonymi na wyjściu równolegle, co pozwoli dostarczyć do głośników sensowną ilość prądu.

• 1 miesiąc później...

Z tą sensowną ilością prądu bym nie przesadzał. Taki sobie układzik Mullarda, który można znaleźć na Fonarze też, daje całe 3 waty. Właśnie go sklepałem (ale po japońskich modyfikacjach z netu)i wynika, że przy takim stopniu wzmocnienia na we. i sprzężeniu galwanicznym, strach się bać co wyrabia z 30 wat ciężkim 12" Tannoy'em. Problem prawie nie do pokonania to brak głośnika bo dzisiejsza produkcja lampie kompletnie nie służy!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Masz rację - ten SE to było nie na temat.

Dubiel zrobił 4 podwójne triody w kanale. Ja sklepałem układ Croft'a z dwiema 6AS7g. Z 8ohm bym się nie upierał ale to 12 wat z 16ohm starym, ciężkim Tannoy'em radzi sobie w każdą stronę. I mało - może ze dwa razy (a żyję już długo, prywatnych lampiaków mam 8) słyszałem porównywalny odsłuch.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zrobiłem kiedyś wzmacniacz OTL z dwoma 6C33C na kanał w układzie Cyrclotronu.Grał cudownie.

Do wad należało zaliczyć to że miał moc 20W/kanał,a sieci pobierał 450W(a pracował w klasie AB)oraz to że nie był w stanie wysterować kolumn 4ohm(miał impedancję wyjściową na poziomie 6ohm)-8ohmowe kolumny to absolutne minimum,a najlepiej pracował z 16omowymi.

Ale grał naprawdę wspaniale..

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.