Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L

Rekomendowane odpowiedzi

moja opinia jest taka nie zawsze sluchamy muzyki zamknietymi oczyma.. tak ...tak ma to wplyw na nasza autosugestie..tak !!! i co to dowodzi... ze odbieramy to dwuznacznie najpierw dzwiek a potem patrzymy cala nasza psychika.TO tez ma jakis na to wplyw w mniejszym lub wiekszym znaczeniu. A roznice sa spektakularne do posiadanych systemow.

Nie pij juz tyle :):)

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

to sie mylisz nic ty po tym bo sie mylisz ja szukam wzmaka co nie bede zalowal zakupu! rozumiesz ale bewitch mi nie podpasowywal i te twoje naciskanie na ten wzmak nie tedy droga panie slawku nie tedy . oj nie tedy wyrzucic ciezko zarobione pieniadze i zalowac to nie problem. tak .?

to sie mylisz nic ty po tym bo sie mylisz ja szukam wzmaka co nie bede zalowal zakupu! rozumiesz ale bewitch mi nie podpasowywal i te twoje naciskanie na ten wzmak nie tedy droga panie slawku nie tedy . oj nie tedy wyrzucic ciezko zarobione pieniadze i zalowac to nie problem. tak .?

co Ty pijesz , moze chory jestes na cos ooooo to przepraszam , Ty czytasz co piszesz czy tak na pale po pijaku :):) trudno Cie zrozumiec ??

nie polecalem Ci zadnego Bewitcha ale Yaqin MC 100B skoro nie sluchales lampy a ktos Ci poleca abys posluchal Bewitcha a Ty ze naciskam ???? wlacz myslenie kolego , czlowiek kundlowi tyle pomogl a ten jak pies tylko kąsa ???? tragedia :(:( idz juz spac i pamietaj rano wstan prawa noga bo dzien bedziesz mial zj...ny

Edytowane przez slaw123
  • 3 tygodnie później...
Gość Heliand

(Konto usunięte)

Witam,

mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników lampowych sprzętów, a zwłaszcza MC-10L - otóż: sprzęt niedawno kupiony, gra na razie na oryginalnych lampach, ale w lewym kanale po wyłaczeniu źródła słyszalne jest lekkie brzęczenie (dokładnie brzeczenie, nie buczenie) - ponieważ na początku myślałem, że to jedna z lamp EL34, skontaktowałem się ze sprzedawcą i otrzymałem gratis nową lampę. Ale - wymiana (w sumie pary, bo drugą parowaną dokupiłem) niewiele pomogła, tzn. po pewnym czasie brzęczenie pojawiło się znowu.

Ponieważ to mój pierwszy sprzęt lampowy, kupiony na próbę, nie jestem w stanie stwierdzić, co jest nie tak. Natomiast zauważyłem, że po przyłożeniu ręki w pobliże lampy EL34 o oznaczeniu V3, mniej więcej przy tych wycięciach wentylacyjnych, tak w połowie pomiędzy sterującą V1, brzęczenie ustaje. Czy to może być jakieś zakłócenie lamp? Na razie postawiłem w tym miejscu małą mosiężną - "audiofilską" - żabę i to sprawę eliminuje. :) Ale jednak wolałbym się tego efektu pozbyc.

Kompletnie się na tym nie znam, więc proszę o poradę - czy np. wymieniać lampki 6n1 na inne i to może pomóc, czy też może to być jakieś uszkodzenie wzmacniacza i jednak reklamować? Grzebanie na gwarancji raczej nie wchodzi w grę. Zresztą i tak nie umiem...

Przy okazji - ponieważ to mj pierwszy post (choć czytaczem jestem już od bardzo dawna) - witam i pozdrawiam wszystkich.

Sprawdź bias, może to on jest winny - powinno być około 350mV - 400mV

Upewnij się też że kabel sieciowy jest dobrze wpięty, a nie wisi w gnieździe luzem. Ja dostałem razem z MC-10L taki kabel który nie był wciskany do gniazdka tylko po prostu w nim leżał, jednak przez długie miesiące wszystko było ok (zapomniałem o tym). Do czasu gdy sprzedałem wzmacniacz znajomemu, po kilku dniach zaczął się skarżyć na brzęczenie i delikatne trzaski w jednym z kanałów - przekładanie lamp, rozgrzewanie przez parę godzin, kręcenie potencjometrem - nic nie pomagało, okazało się że winna jest sieciówka, po wymianie na taką która siedzi w gnieździe ciasno w kolumnach jest absolutna cisza.

Gość Heliand

(Konto usunięte)

Sprawdź bias, może to on jest winny - powinno być około 350mV - 400mV

Upewnij się też że kabel sieciowy jest dobrze wpięty,

dzięki - no niestety to nie pomaga, bias jest ustawiony na 380 i trzyma, nie ma problemu - próby kręcenia w jedną i w drugą nic nie zmieniają, sieciówka jest też OK - podłączyłem inną, bez zmian.

W takim razie czekam na inne sugestie...

" Natomiast zauważyłem, że po przyłożeniu ręki w pobliże lampy EL34 o oznaczeniu V3, mniej więcej przy tych wycięciach wentylacyjnych, tak w połowie pomiędzy sterującą V1, brzęczenie ustaje. Czy to może być jakieś zakłócenie lamp? Na razie postawiłem w tym miejscu małą mosiężną - "audiofilską" - żabę i to sprawę eliminuje."

Witaj. Masz problem z uziemieniem. Upewnij się, że w gnieździe kontaktowym, jest podłączony przewód uziemiający. To co piszesz to typowy przykład braku uziemienia.

Gość Heliand

(Konto usunięte)

"Upewnij się, że w gnieździe kontaktowym, jest podłączony przewód uziemiający. To co piszesz to typowy przykład braku uziemienia."

Zajrzałem, zgodnie z Twoją radą, jest. Podłączyłem też do trzech innych gniazd za pomocą przedłużacza - efekt znowu taki sam, nic się nie zmieniło na lepsze, ani na gorsze. Chyba że w samym wzmacniaczu coś z tym uziemieniem jest skopane, ale tego nie sprawdzę. Jak nic nie wskóram innymi metodami, to niestety będę musiał zwrócić się do sprzedawcy, zobaczymy, co z tego wyniknie.

Witam,

mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników lampowych sprzętów, a zwłaszcza MC-10L - otóż: sprzęt niedawno kupiony, gra na razie na oryginalnych lampach, ale w lewym kanale po wyłaczeniu źródła słyszalne jest lekkie brzęczenie (dokładnie brzeczenie, nie buczenie) - ponieważ na początku myślałem, że to jedna z lamp EL34, skontaktowałem się ze sprzedawcą i otrzymałem gratis nową lampę. Ale - wymiana (w sumie pary, bo drugą parowaną dokupiłem) niewiele pomogła, tzn. po pewnym czasie brzęczenie pojawiło się znowu.

Ponieważ to mój pierwszy sprzęt lampowy, kupiony na próbę, nie jestem w stanie stwierdzić, co jest nie tak. Natomiast zauważyłem, że po przyłożeniu ręki w pobliże lampy EL34 o oznaczeniu V3, mniej więcej przy tych wycięciach wentylacyjnych, tak w połowie pomiędzy sterującą V1, brzęczenie ustaje. Czy to może być jakieś zakłócenie lamp? Na razie postawiłem w tym miejscu małą mosiężną - "audiofilską" - żabę i to sprawę eliminuje. :) Ale jednak wolałbym się tego efektu pozbyc.

Kompletnie się na tym nie znam, więc proszę o poradę - czy np. wymieniać lampki 6n1 na inne i to może pomóc, czy też może to być jakieś uszkodzenie wzmacniacza i jednak reklamować? Grzebanie na gwarancji raczej nie wchodzi w grę. Zresztą i tak nie umiem...

Przy okazji - ponieważ to mj pierwszy post (choć czytaczem jestem już od bardzo dawna) - witam i pozdrawiam wszystkich.

Witam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Andrzej Szymański przemiły człowiek napewno pomoże.

Pozdrawiam

post-26058-0-08700600-1319050754_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem Janka od vcore. Próbuj powyginać kabel IEC w różne strony i zobacz czy gniazdo ma jakiś wpływ na te trzaski czy inne tam dźwięki. Yaqin z czasem ma problemy z potencjometrem, ale wątpię, że jest to przyczyna. Spróbuj też wyjąć wszystkie lampy i włączyć go bez lamp. Wtedy usuniesz lampy z prawdopodobnej listy usterek.

Edytowane przez Amaranthu

Piknie skopci wzmak i trafa bez lamp.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Witam,

Witaj, jak sam napisałeś po wymianie lamp problem chwilowo zniknął. Czy próbowałeś zamienić lampy EL34 miejscami, ale parami.

Napisałeś, że dokupiłeś drugą parowaną. Ale czy dałeś te dwie lampy pomierzone, faktycznie parowane na mierniku lamp ? Bo jeśli są to "przypadkowe" lampy to mogą być różne efekty ich współpracy.

Możliwe, że trafił się źle zmontowany transformator lub zbyt lekko przykręcony i wpada w wibracje. Drgania przenoszą się na obudowę i dalej na lampy. I w głośniku pojawią się tego efekty np. na zasadzie mikrofonowania. Podczas przekładania lamp przypadkowo mogłeś zmniejszyć drgania niestabilnej, źle zmontowanej konstrukcji wzmacniacza. Teoretycznie jest to możliwe.

Takie brzęczenie również może dawać lampa 6N1 i też bym je pozamieniał miejscami. Wtedy będzie wiadomo czy brzęczenie które słyszysz w kolumnie przenosi się na drugą stronę. Kup lampy radzieckie 6N1P-EW koszt nie wielki, a zysk foniczny duży. A dodatkowo sprawdzisz czy małe chińskie lampki nie płatają figla.

Kolega wojcieszekn swoim wpisem przypomniał istotną, często lekceważoną kwestie prawidłowej instalacji elektrycznej. Upewnij się czy masz faktycznie uziemiony lub zerowany bolec w gniazdku. Bo niestety często się zdarza, że jest nie podłączony i tak sobie po prostu cieszy nasze oko.

Droga eliminacji i porównań jest najlepsza. Ale pewnie to wiesz bo napisałeś czytasz od pewnego czasu forum. Pozdrawiam

Edytowane przez ziemniak58
Gość Heliand

(Konto usunięte)

Dzięki wszystkim za porady,

rzeczywiście problem jest w sumie drobny, ale irytujący i trudny do zdiagnozowania, co widać po różnych kierunkach porad i pomysłach. Po kolei - z uziemieniem jest tak, że gniazda do sprzętu av były montowane specjalnie podczas remontu mieszkania i wszystkie przewody, włącznie z uziemieniem są podłączone tam, gdzie trzeba. Poza sprawdzeniem gniazda po rozkręceniu nic więcej nie zrobię, nie wypruję kabli ze ścian :-). Zresztą podłączałem wzmacniacz w dwóch pomieszczeniach, w sumie do 4 różnych gniazd, różnicy nie było.

Wzmacniacza bez lamp nie włączałem, jestem wprawdzie humanistą, ale taki pomysł jako żywo do głowy mi nie przyszedł i tej wskazówki jednak nie posłuchałem...

Kabel zasilający - zmieniałem, ruszałem itp. - zero wpływu.

Lampy - hm, sam ich nie mierzyłem, od sprzedawcy otrzymałem jedną lampę gratis, za drugą zapłaciłem i otrzymałem jako praę razem - miały być parowane, ale tego na razie nie mam jak sprawdzić, miernik chyba dopiero sobie kupię. Lampy 6n1 zamieniałem miejscami w różnych konfiguracjach, także bez efektu. Te radzieckie rzeczywiście mam zamiar kupić, ale jeszcze nie miałem na to czasu.

Natomiast napisałem mail do sprzedawcy, otrzymałem wieczorem telefon, że po wzmacniacz przyjedzie kurier i albo zostanie naprawiony, albo wymieniony. Mam nadzieję, że nie zostanie to uznane za jakąś specjalnie niezgodną z regulaminem reklamę, jeśli napiszę, że bardzo mi się podejście sklepu liveaudio do klienta podoba.

Poczekam więc cierpliwie na rozwiązanie problemu, a wszelkie ew. zabawy z innymi lampkami itp. - o których sporo się tu naczytałem - zostawiam sobie na potem. Już mi się to spodobało.

Wzmacniacz jedzie do sprzedawcy na diagnozę, dla Ciebie to najlepsze z możliwych rozwiązań. Napisz nam co stwierdzili i jakie jest zakończenie całej tej przygody.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

mam pytanie czy moge spokojnie podlaczyc yaqina 1ol. na bi-wre do kolumn b&w603dms1w zmaku na 4ohm.

nikt nie pisze to co podlanczac i wzmak zyska na mocy...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

mam pytanie czy moge spokojnie podlaczyc yaqina 1ol. na bi-wre do kolumn b&w603dms1w zmaku na 4ohm.

nikt nie pisze to co podlanczac i wzmak zyska na mocy...

Sformułuj pytanie w j.polskim to może ktoś zrozumie o co chodzi...

Możesz podpiąć bi-wire, jak i wpiąć te kolumny do wyjść 4ohm, ale wzmacniacz będzie grał wtedy z mniejszą mocą - bo napotka dwukrotnie większą impedancję… Swoją drogą naprawdę brakuje Ci mocy w połączeniu z tymi B&W? Nie są przecież trudne do napędzenia.

Po podpięciu do 4ohm? Nie, po prostu będzie ciszej. Co do bi-wire to rzecz dyskusyjna, według mnie nie ma różnicy - ja w każdym razie nie słyszałem jej nigdy

Yaqin gra Tobie zbyt cicho? Ja u siebie nie wychodziłem ponad godzinę 10:00 - 17m2, kolumny o skuteczności 86db, Twoje mają 90! A odtwarzacze CD z reguły nie posiadają regulacji głośności - chyba że dla wyjścia słuchawkowego. Chyba każdy CD wypuszcza sygnał 0db, choć pewnie znajdzie się kilka wyjątków.

pytanie jakim odtwarzaczem cd moglbym podglaszac yaqina ?

Każdym który ma wyjście "VARIABLE LINE OUT" np. DENON DCD-960

" When The Music's over, turn out the lights"

DCD 655 jak i 685, 785 mają jak najbardziej zdalnie regulowany sygnał wyjściowy, co prawda tylko w pewnym zakresie ale mi to w zupełności wystarcza.

Wyskoczę z poruszanym wcześniej tematem BIAS'u do EL34. Z racji eksperymentów różnych z lampami i napięciami. Znalazłem bardzo ciekawy sposób na znalezienie właściwego biasu

Oto Jak To Zrobić

1) Po włączeniu wzmacniacza odczekaj (aby nagrzać lampy i układ) ok półgodziny. Im więcej tym lepiej i miernikiem V DC (Prąd Stały) zmierz napięcie między masą a pinem nr.3 na EL34. Zapisz wynik. Może to być np: 450V. OK. Co dalej?

2) EL34 są 25W max. Bias ustawia się pomiędzy 60% a 70%.

(60%=15W, 70%=17.5W) Podziel żądaną moc przez napięcie, jakie otrzymałeś - zapisałeś na kartce z kroku 1szego 450V. Więc 15(W)(60%) dzielone przez 450V=0,033 tzn 33mV. Możesz użyć wzmocnienie 16W lub 17W. Piszą, że 17 jest najodpowiedniejsze. U mnie jest 380V na pinie 3. Więc 17 (17Watów) dzielę przez 380 (380V) i wychodzi 0,04473 tzn 45mV lub mA jak kto woli.

Po wstępnym ustawieniu, procedurę powtórzyć, gdyż przy zmianie biasu, zmienia się napięcie na pinie 3.

Link forum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiście ustawiam bias na "ucho". Przy 44mV bas robi się za twardy i daje za mocno po bebechach. Traci się też mocno na przestrzeni. Zbyt niski bias robi za duże "przelewanie" się kanałów. Dostroić na ucho.

O tym że biasu jest za dużo, świadczy czerwonawo-czereśniowa poświata pośrodku lampy, która ma zazwyczaj szaro-ciemny grafitowy kolor :)

Kocham Wszystkie lampeczki :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wojcieszekn
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

zastanawia mnie czy zamiana ixos104 na jakie interkonekt mozna zamienic pod b&w dm603s1 chcialbym podkreslic wysokie aby byly jeszcze czystsze i bas lepiej kontrolowany, szybki a zarazem gleboki czy dobralbym cos do moich upodobań.JAKE SĄ WASZE TYPY. CO MACIE PODLACZONE POD YAQINA?

Edytowane przez zbyniu 360
  • Pokaż nowe odpowiedzi