Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

co cie dzieje juz prawie placze wina miernika -czy lampy jak padaja maja taki objaw

wiecie co tak mi powiedzial andrzej szymanski polski hi-end ze potencjometry czy myslicie podobnie -ja mysle ze nie sa to potencjometry ...JUZ TAM NIE ZADZWONIE !!!!!!

WYMIENILEM BATERIE GRA 3 GODZINY WARTOSCI NIE ROSNA NIE SPADAJA ,ALE NA SAMYM POCZATKU BYLY USTAWIONE NA O,170MV i trzeba podniesc wartosci -no jak tak sie zna no to bravo!!!! , a cena za naprawe byla zawrotna

Edytowane przez zbyniu 360

juz wszysto jest dobrze dziekuje za podpowiedzi.

czyli bateria w mierniku ? ;) Jak mi jedna lampa padala kiedys w MC-10L to tez bias lecial do gory na niej ale bardzo szybko tak ze nie szlo go ustawic no i szumy trzaski sie pojawialy w kolumnie .

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich,

od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem MC-10L. Kupiłem używany, bez śrubokrętu do regulacji biasu i teraz nie bardzo wiem, jak sobie z tym poradzić. Mógłby mi ktoś napisać, jaki wkrętak mam kupić? Wygląda na torx, tylko jaki numer?

Z góry dzięki za pomoc,

Krzysztof

mam problem z utrzymaniem biasu- ...kupilem lampki rft el 34 uzywane- i co okazuje sie ze biasy rosna im dluzej slucham ...znowu po 3 godzinach sluchania zkorygowalem do 0,380mv i sluchalem przez ok. 3 godzin i wzrosly do o,460mv!!!! ...za kazdym razem rosnie napiecie ,jak byl by wlanczony na 4 godziny to napewno zrobiloby sie o,550mv, bo tak mialem- czy to wina lamp...

kupiłeś używane i jak widać porządnie podjechane, będzie prąd jeździł, po 6-ciu godz nawet, ustaw po 2-3 godz pracy i nie wnikaj

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

co cie dzieje juz prawie placze wina miernika -czy lampy jak padaja maja taki objaw

wiecie co tak mi powiedzial andrzej szymanski polski hi-end ze potencjometry czy myslicie podobnie -ja mysle ze nie sa to potencjometry ...JUZ TAM NIE ZADZWONIE !!!!!!

WYMIENILEM BATERIE GRA 3 GODZINY WARTOSCI NIE ROSNA NIE SPADAJA ,ALE NA SAMYM POCZATKU BYLY USTAWIONE NA O,170MV i trzeba podniesc wartosci -no jak tak sie zna no to bravo!!!! , a cena za naprawe byla zawrotna

Ja mam to samo co ty. Biasy Rosną mi powoli wraz z czasem działania wzmacniacza.

Czy ja dobrze rozumiem, że winna była bateria w mierniku ?

Dość chaotycznie napisałeś.

Pozdrawiam

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

tak chaotycznie ,ale bylem zflustrowany-to byla wina baterii w mierniku,byla slaba i pomiar byl niepoprawny przeczyscilem jeszcze nożki w lampach i wszystko wrocilo do normy,pozdrawiam

Ja uważam że słabo bas trzyma w ryzach, jest poluzowany za bardzo.

MC-10L wydajny pradowo jest daje rade napedzic spore podlogowce ale faktycznie bas ma slabo kontrolowany i ma go sporo potrafi dominowac .

Znalazlem ostatnio fajny IC ktory idealnie nadaje sie do MC-10L jest to Chord Chorus 2 jesli ktos ma wlasnie za duzo rozlazlego basu ten IC poprawi ta sytuacje bo kontroluje bas wysmienicie a i reszta pasma jest w nim na wysokim poziomie wokale piekne naturalne i gora tez dzwieczna czarujaca w muzyce duzo detali sie pojawia fajny IC kupilem w cenie 640pln 1m bo sklepowa cena kosmiczna ;)

Gdybym wczesniej trafil na ten IC to pewnie MC-10L bylby ze mna do dzis no ale niestety wlasnie przez ten rozlazly bas i jego ilosc sprzedalem Yaqina .

nie zawsze ten rozlazły bas jest minusem, mnie taki dźwięk odpowiada, poza tym, moje Phoebe IIs nie mają same z siebie nisko schodzącego basu, więc Yanek uzupełnia trochę ten zakres dźwięku

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/kolumny-diy-usher-3-way-i2320021375.html?source=oo Witam czy to warto polanczyc z jankiem mc-10l, juz sa prawie moje.

sluchalem gralo to przyzwoicie ,teraz bede sluchal u mnie

Waluch

Ale ja grałem na lampach nie chińskich tylko na najbardziej ostrych i szupłych w basie. A mimo to bas był spowolniony i ciągnący się po ziemi, często pozbawiony faktury i barwy. Grałem na EL34 EH i ruskich nosach sterujących. Teraz mam MS-20L i bas z MC-10L nie ma podejścia do tego pierwszego. Ale za to w moim systemie wokal z MC-10L to był miód. Tearaz z MS-20L jest dobrze, ale z MC-10L było bosko. Niestety MC-10L ma więcej wad w dźwieku niż MS-20L.

pozdro

Jakich wad ? Wady to: wolny ciągnący się czasem bas jednostajny i pozbawiony faktury + wysokie tony dobrej jakości, lecz gdzieś czasem schowane i nieśmiałe ni edające rady sie przebic przez masy basu tego wzmaka.

poza tym ja za MS-20L dałem 2300 więc podobny pułap cenowy i wymagania takie same

Zbyniu. Nie zwróciłes uwagi że jak jest głeboki bas w MC-10L to jest on zawsze taki sam ? On ma często zawsze takie same łupnięcie ale nie różnicuje tego pasma. Często jest zawsze takie same łubu dum. :)

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

dlatego niemam oryginalnych lamp i chwala bogu dzwiek sie zmienil na plus ,a bylo jak piszesz, jak wlozylem chinskie el34... ,boze przepraszam ze tak w lampy nie wierzylem, nie jest to poezja ,ale oceniam stosunek do jakosci i tu na tym polu nie oczekujmy wiecej taki zycie...

kolumny diy usher sluchalem w pmieszczeniu 15m kolumny na scianie 3m!-takie warunki ,ale nie bylo nawet wzbudzenia rezonansu , skutecznosc 87db ,i podlanczylem yanka i kolumny zagraly glosno ale gdzie dynamika ,gzie bas, co sie stalo, niewiem ,przykre doswiadczenie...

kolumny te ktore podalem wyzej

Jakich wad ? Wady to: wolny ciągnący się czasem bas jednostajny i pozbawiony faktury + wysokie tony dobrej jakości, lecz gdzieś czasem schowane i nieśmiałe ni edające rady sie przebic przez masy basu tego wzmaka.

poza tym ja za MS-20L dałem 2300 więc podobny pułap cenowy i wymagania takie same

Zbyniu. Nie zwróciłes uwagi że jak jest głeboki bas w MC-10L to jest on zawsze taki sam ? On ma często zawsze takie same łupnięcie ale nie różnicuje tego pasma. Często jest zawsze takie same łubu dum. :)

witam Zbyniu moze nie miec tego problemu bo ma B. dobre zrodlo jakim jest Denon dcd 1450 ar po lampizacji na super lampach wiec tu z tym basem bym sie klocil , a jaka ma akustyke swego pomieszczenia to inna bajka.

dlatego niemam oryginalnych lamp i chwala bogu dzwiek sie zmienil na plus ,a bylo jak piszesz, jak wlozylem chinskie el34... ,boze przepraszam ze tak w lampy nie wierzylem, nie jest to poezja ,ale oceniam stosunek do jakosci i tu na tym polu nie oczekujmy wiecej taki zycie...

kolumny diy usher sluchalem w pmieszczeniu 15m kolumny na scianie 3m!-takie warunki ,ale nie bylo nawet wzbudzenia rezonansu , skutecznosc 87db ,i podlanczylem yanka i kolumny zagraly glosno ale gdzie dynamika ,gzie bas, co sie stalo, niewiem ,przykre doswiadczenie...

kolumny te ktore podalem wyzej

za male pomieszczenie aby dzwiek sie z nich wydobyl ( otworzyl) te kolumny spokojnie napedza 100m ale ten Janek bedzie za slaby : w 20m OK !! ale znowu problem wielkie kolumny :(:( Edytowane przez slaw123

tak chaotycznie ,ale bylem zflustrowany-to byla wina baterii w mierniku,byla slaba i pomiar byl niepoprawny przeczyscilem jeszcze nożki w lampach i wszystko wrocilo do normy,pozdrawiam

U mnie to nie wina baterii wymieniłem i dalej nie mogę dojść do ładu z biasami. Wczoraj ustawiałem z godzinę jak już na 3 się trzymał to na czwartej był inny. Potem udało mi się ustawić na 370, posłuchałem może 5 utworów biorę się za sprawdzanie a tam na wszystkich lampach 340, skorygowałem do 360 i po 5 min na wszystkich lampach 420. Ktoś ma jakiś pomysł co się może dziać ?

Duże skoki napięcia w Twojej sieci energetycznej ? Pomierz gniazdko

napięcie się utrzymuje w zakresie 215-220, przez większość czasu 217-218. Pomiar 3 min.

pozdrawiam

Chyba ten miernik jest niesprawny.

Jest tak, że wkładam przewody w punkty pomiarowe i jest 300. Wyciągam wkładam i jest 420. ruszam przewodami w punktach pomiarowych i jest 360.

Normalnie czeski film.

Duże skoki napięcia w Twojej sieci energetycznej ? Pomierz gniazdko

Polecam stabilizator taki jak ja mam...... nie tylko trzyma dobry prad ale sa emocje w muzyce pozdrawiam

witaj,

Polecam stabilizator taki jak ja mam...... nie tylko trzyma dobry prad ale sa emocje w muzyce pozdrawiam

skoki napięcia nalezy uznać za duże ?

A może to jednak nie miernik skoro prąd w gniazdku mierzy ?

Pozdrawiam

witaj,

skoki napięcia nalezy uznać za duże ?

A może to jednak nie miernik skoro prąd w gniazdku mierzy ?

Pozdrawiam

Ten stabilizator trzyma prad w dzien , wieczorem , jak jest goraco, pada deszcz sa burze zawsze 238 V Co niektorzy pisza ze u nich noca muzyka wybrzmiewa lepiej u mnie 24h na dobe :)
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

wiem mam taki stabilizator napiecia o mniejszej mocy , moje subiektywne odczucia sa zgola odmiene... -nic nie wnosi w dzwiek ,a tylko pozera prad.pozdrawiam i nie dajcie sie zwariowac.

wiem mam taki stabilizator napiecia o mniejszej mocy , moje subiektywne odczucia sa zgola odmiene... -nic nie wnosi w dzwiek ,a tylko pozera prad.pozdrawiam i nie dajcie sie zwariowac.

Masz nie tylko problem ze nie slyszysz co wnosi stabilizator ale ze swym pomieszczeniem , cd, wzmacniaczem , problem z doborem kolumn , nie slyszysz kabli wiec jestes niewiarygodna osoba aby Ci wierzyc a moze jestes poprostu przygluchy ?? bo nawet sluchawek dobrac nie mozesz : kazde co wpadna Ci pod reke sa kiepskie. Zreszta niech kazdy poczyta Twe posty .....masz tylko problemy ??

Slaw123

Przyłaczam się do Twojej opini. Zbyniu ma wieczne problemy z czymś. Ludzie do niego mówią a on jakby nie chciał słuchać. Zbyniu ogarnij sie karwa :)

Slaw123

Przyłaczam się do Twojej opini. Zbyniu ma wieczne problemy z czymś. Ludzie do niego mówią a on jakby nie chciał słuchać. Zbyniu ogarnij sie karwa :)

Kolego PiotrJ nie przyłączyłbyś się się tak ochoczo do opinii jak znałbyś zakulisowe rozgrywki pomiędzy panami Slaw123 i Zbyniu360. Kolega Slaw123 dobrze wie o co chodzi i zastanawiam się głośno na forum do czego to zmierza!

Muszę się odezwać w obronie Zbynia360 bo jestem zorientowany w tej bardziej skomplikowanej sprawie. Nie wypowiadajmy pochopnych opinii i nie zawsze się sprawdza powiedzenie " jak Cie widzą, tak Cie piszą"

Kierujmy się KOLEŻEŃSTWEM w dobrym słowa znaczeniu i pomagajmy sobie.

PiotrzeJ wiem że jesteś rozsądnym facetem, wynika to z Twoich wypowiedzi i nie traktuj mojej pisaniny jako przytyk w Twoim kierunku.

Zależy mi tylko by uciąć dalsze wypowiedzi w tym złym tonie pod adresem kolegi z forum.

Wszystko mogę wyjaśnić na PW.

Pozdrawiam Piotr Z

• Pokaż nowe odpowiedzi