Skocz do zawartości
IGNORED

HARMAN KARDON AVR235 vs. JBL? QUADRAL?

Reeback

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy więc za dużo nie będę na dzien dobry wypisywał :)wystarczy że bardzo duzo poczytałem i dzięki informacjom min z tego forum kupiłem 3 dni temu aplituner HARMAN KARDON AVR235. Chcę kupic do tego wzmacniacza głośniki. Mówią że JBL to jest to, ale czy parametry coniektórych proponowanych modeli nie są pozbawione najniższych tonów?? E80 czy ES80 schodzą do 300hz troszkę to mało i wymaga dodatkowo suba. Ja chciałbym na początek stereo podłogowe i jestem bardzo ciekawy czy ktoś coś poleci bo miał lub ma taki zestaw i chciałby się opinią podzielić. Konkrety, co kupić?? JBL, QUADRAL? Może PARADGIM, może zwykłe TOSILE?? Proszę o informację co będzie najbardziej odpowiednie dla mojego wzmacniacza.... Lub same sugestie co byście kupili i tak pojadę z tym wzmacniaczem jak już na odsłuch i wasza pomoc zawęzi mi tylko wybór do 2-3 marek. Muzykę słucham różną począwszy od Depeche Mode, Enya, Mike Oldfield, Jean Michael Jarre, Vangelis, Trochę dance, pop wiadomo całą komerchę od czasu do czasu muzyke poważną, rocka a nawet Roling Stons i Metalikę. Więc podobnie ja reszta prawie wszystko, prócz jazzu, bluesa itp.

Muzykę staram się od jakiegoś roku jak ściągam to w plikach bezstratnych, płytki oryginalne (tłoczone) no i chcę do tego zestawu zaprzęgnąć gramofon - nie ma to jak głębokie brzmienie. Czekam na wasze spostrzeżenia i opinie lub propozycję a napewno skorzystam.

https://www.audiostereo.pl/topic/48368-harman-kardon-avr235-vs-jbl-quadral/

Panowie ok. Więc mój budżet który bym przeznaczył kręci sie coś koło 1,5k -1,8k. A podobac to podobają mi sie JBL E80, MISION M35i, Magnat QUANTUM 507 oraz WHARFEDALE DIAMOND 9.6

don111

czy nie czas juz odpuscic tym biednym JBL z serii Northridge i ES?? Co tylko mala wzmianka i zapytanie o JBL to za kazdym razem mieszasz te konstrukcje z błotem. Sorki ale nie moglem sie powstrzymac ale gdy tylko widze nowy temat o JBL to zawsze jestes tam Ty. Moze masz jakis uraz do tej marki?

to jest forum a ja wychodzę z założenia, że po prostu trzeba ostrzegać ludzi przed tym szajsem, skoro można kupić sporo taniej i lepiej, albo nie drożej i zdecydowanie lepiej to chyba logiczne zachowanie :)

te serie prezentują tak marny dźwięk, że w ogóle nie powinny się nazywać JBL, u innego producenta kosztowałyby spokojnie ponad 2x taniej ale i tak wątpie czy by były chociaż w połowie tak popularne

a początkujący lecą na markę, więc można im wcisnąć wszystko i sprzedawcy to ładnie wykorzystują (aha - nie naciąłeś się przy okazji ? :P)

wiem też z pewnych źródeł, jak dobre są układy z dystrybutorem JBL, stąd są tak natrętnie wciskane przez gdzie tylko się da (vide hdtv.pl), zwłaszcza w połączeniu z Harmanem (również ten sam dystrybutor) chociaż to połączenie pasuje jak wół do karety :)

jak wiesz, równowaga w przyrodzie musi być :)

W kazdym badz razie jak kilka lat temu kupowalem JBL E80 to Don111 niebyl jeszcze tak zle nastawiony do tych konstrukcji :) .A mnie ten brzmienie odpowiada i kropka .Tak to juz w zyciu jest ,ze jeden woli corke ,a drugi tesciowa :).

proponuję dorzucić do zestawienia B&W. W mojej ocenie to świetne połączenie. W pokoju 25m2, będziesz miał fantastyczny bas, nawet z najmniejszych monitorów - szczerze mówiąc nawet lepszy niż z tych większych.

>a początkujący lecą na markę, więc można im wcisnąć wszystko i sprzedawcy to ładnie wykorzystują

Dla odmiany to mi usilnie wszyscy próbowali wcisnąć Denona :))))) A jak jednemu powiedziałem że Denon nie wchodzi w grę... to o mało co by mnie nie wywalił ze sklepu. Może to don111 był ? ;)

>zwłaszcza w połączeniu z Harmanem (również ten sam

>dystrybutor) chociaż to połączenie pasuje jak wół do karety :)

Jak wól do karety to pasuje raczej H/K + Paradigm ;) Albo Denon + Warfedale (dzwięk jest tak sterylny że po 5 minutach odsłuchy człowiek błaga żeby mu pawulon podali) :)))

A co powiecie na zestaw mój H/K plus Mision m35i.... lub Kef Q7 ????? Wybieram się do tych dwóch sklepów audio w Bydgoszczy, ale i w Saturnie zapraszają z własnym wzmacniaczem na odsłuch tyle że ceny tam mają z kosmosu heh.......

JBLek, 19 Sty 2009, 20:17

>Dla odmiany to mi usilnie wszyscy próbowali wcisnąć Denona :))))) A jak jednemu powiedziałem że

>Denon nie wchodzi w grę... to o mało co by mnie nie wywalił ze sklepu. Może to don111 był ? ;)

nie jestem sprzedawcą

>Jak wól do karety to pasuje raczej H/K + Paradigm ;)

nie zmyślaj, na oczy przecież takiego zestawienia nie widziałeś

HK + Paradigm akurat pasują do siebie całkiem nieźle, nie ma w ogóle porównania czy to w kinie czy w stereo z wiesz czym :)

witaj, ja mam Harmana AVR235 z zestawem JBL! dla mnie gra to wporzadku ten sam zestaw slyszałem jak gra na denonie 1907 i tez mi sie podobał, w skład zestawu wchodza fronty e60, sur e20, sub e150 centralny mam jedynie z serii es, muzyki równiez słucham różnej, ale jak by to powiedziec o gustach sie nie rozmawia, mi sie taki dzwiek podoba jaki mam...

don111, 24 Sty 2009, 01:30

>nie jestem sprzedawcą

Uf to dobrze bo wiele firm by chyba zbankrutowało ;)

>nie zmyślaj, na oczy przecież takiego zestawienia nie widziałeś

>HK + Paradigm akurat pasują do siebie całkiem nieźle, nie ma w ogóle porównania czy to w kinie czy w

>stereo z wiesz czym :)

Zakładasz że nie wiedziałem i nie słuchałem bo w sklepach tego ze sobą nie zestawiają ? Proszę Cię don111 :)

Przyznaj że masz uprzedzenie do JBL'a bo ja normalnie wymiękam. Niestety JBL'a albo się kocha albo nienawidzi. To trochę tak jak z BMW hehehe

czy człowiek uprzedzony do JBL jechałby na odsłuch z mocnym założeniem zakupu zestawu JBL Studio (mimo że wtedy już znałem to lipne brzmienie serii E) ?

ostro piszę o tych niskich seriach JBL bo uważam że to kich przeokrutna w swojej cenie (zwłaszcza seria ES)

sam też kiedyś szukałem kolumn, wstępnie szukałem opinii i mi też wmawiali na forach jaki to wypas, dopiero odsłuchy na różnym sprzęcie to zweryfikowały

może też to wszystko trochę na przekór różnym mitomanom-posiadaczom, bo takich osób się sporo przewija po forum, np najczęstszy głoszony przez nich tekst to że JBL w kinie jest nie do pobicia (przykry żart, jest kupa dynamiczniejszych kolumn) mimo że innego zestawu często nie słuchali... albo że do HK najbardziej pasują JBL (przykry żart #2) - może do JBL pasuje HK, ale do HK można dobrać zdecydowanie lepsze towarzystwo

a czego Ty słuchałeś to nie wiem, szczerze mówiąc przypuszczam, że niewiele albo w ogóle niczego... bez obrazy ale chyba nie masz żadnego punktu odniesienia skoro się zachwycasz tak miernym zestawem (no powiedzmy że jeszcze w kinie domowym daje radę)

don111 nie będę się rozpisywał ile i czego słuchałem, bo nie mam zamiaru nikomu tego udowadniać. Bo po co ? Żeby zabłysnąć na forum ? Po drugie nie zachwycam się serią E, po prostu uważam że nie zasługują na tak krytyczne opinie mimo ich wielu wad. E mają też sporo zalet których niestety nie dostrzeżesz odsłuchując ich nawet w najlepszym sklepie hi-fi. Ja mam je dość ładny kawałek czasu i dopiero teraz mogę przyznać że coś wiem na temat ich brzmienia.

I zawsze będę powtarzał ludziom żeby nie sugerowali się opiniami typu "grają jak gówno" bo jakiejś firmy nie lubię. Lepiej jak każdy sam przesłucha i zdecyduje bo może się okazać z kierując się opiniami na forum przeoczył coś co akurat by mu bardzo odpowiadało.

Na koniec don111 mam prośbę jeśli uważasz się za prawdziwego znawce tematu (nie wnikam) to lepiej, kierując się doświadczeniem (jeśli takowe na prawdę posiadasz) :) Przedstaw zainteresowanym dokładniej produkty które uważasz za godne polecenia. Ich wady - zalety, a nie tylko wypisuj nazwy i stwierdzaj że te będą super a te "grają jak gówno" Bo tak na pewno nie zachowuje się specjalista.

>bez obrazy ale chyba nie masz żadnego punktu odniesienia skoro się zachwycasz tak miernym zestawem

>(no powiedzmy że jeszcze w kinie domowym daje radę)

Nie mam zamiaru się obrażać :)

nie uważam się za żadnego specjalistę, nie jestem audiofilem, po prostu trochę obracam się w sprzętach najniższej półki, czasem średniej klasy więc powiedzmy mam jako takie rozeznanie

JBL akurat szczerze odradzam nie dlatego, że nie lubie tej firmy (wcale tak nie jest), ale jak na razie modele które odsłuchałem (różne podłogówki z serii E/ES/Studio) mnie tylko do siebie mocno zniechęciły, ale nie przypominam sobie żebym je nazwał gównem, może to powiedział ktoś inny zachwycony tą marką :)

uważam że JBL Studio są akurat całkiem przyzwoite chociaż mają niestety ten cholerny punkt wspólny który je łączy z ES i wcześniej z E, to cena, która jest moim zdaniem wyjątkowo niewspółmierna do jakości brzmienia, jakbyśmy rozmawiali o kolumnach powiedzmy 2x tańszych (nie przesadzam) to bym o nich zmienił zdanie, bez ściemy :)

don111 z cały do Ciebie szacunkiem -proponuję abyś faktycznie, aż tak nie torpedował jbl , bo potem zaczynają się spory wzajemne niesnaski ( ktoś gdzieś napisał i zaraz zjawi się don111 i powie że jbl to szajs) widać, że takim sposobem załatwia osobiste urazy. W trakcie sporu całe meritum sprawy ginie w ferworze walki jak tu komu dokuczyć. Ja przyznam ci rację- ogólnie ceny kolumn JBL są wysokie, i w tych cenach wg mojej subiektywnej oceny są lepiej grające kolumny. Miałem okazję słuchać różnych jbl e80,es90,e100 wg mnie grają dobrze, słuchałem JBL XTI100 one grają zdecydowanie lepiej, Bedąc na ukrainie słyszałem kino domowe/stereo napędzane przez JBL LS80 i LS60 to już bajka. Sam jestem fanem marki Magnat Quantum i polecam je wszystkim. Dla mnie w obecnych cenach to jedne z najlepszych kolumn, praktycznie można brać je w ciemno, a serię wybierać w zależności od zasobności portfela. Podobne zdanie ma przez jednych doceniany przez innych nie P.Andrzej K. Miłego

osobiste urazy ? nie dramatyzujcie już, bez przesady, aż tak psychiki mi nie zwichnął odsłuch JBLów :))

ale ok chyba faktycznie czas przestać już pieprzyć w kółko o dupie maryny...

autorowi tematu polecam po prostu odsłuch przed zakupem, sam się przekona jak to w praktyce jest, co jest warte swojej ceny a co nie, tyle w temacie z mojej strony...

Panowie, jak chcecie to ulżyjcie sobie w innym niż ten temacie bo z Waszych przekomarzań nikt jeszcze sesnownych odpowiedzi nie dał:) heh..... Słuchałem INFINITY BETA 50 i razem z innym słuchaczem stwierdziliśmy że grają zdecydowanie lepiej od JBL E80 a juz nie wspomnę o ES80 CZY 90, w porównaniu do ceny to zostawiają trochę do życzenia.... Jak ktoś się nie zgadza to trudno. Teraz wybieram się posłuchać KEF Q7, MISION M35i, może MAGNAT QUANTUM 507 lub WHARFEDALE DIAMOND 9.6 - zobaczę może będzie szansa posłuchać mojego H/K z B&W chyba 602.5?? Jak polecał kolega wyżej. Dużo rezerwy daje kolumnom MISION M35i Z TEGO CO CZYTAŁEM (na forach jak i w w necie) ORAZ ICH PARAMETROM ROBIĄ DUŻE WRAŻENIE JAK NA ICH CENĘ.... Może miał ktoś przyjemność odsłuchu tych kolumn????????????

Witam,

ja mam ten sam problem, taki sam ampli i podobny budżet, z tym, że na razie nie mam możliwości odsłuchu różnych kolumn, więc jestem bardzo zainteresowany zwłaszcza tymi M35i. Jakby udało Ci się posłuchac to podziel sie wrazeniami.

Osobiście używam wyżej wymienionego amplitunera i stałem przed podobnym wyborem.Zamiast jbl zdecydowałem sie na infinity alpha 50 i jestem bardzo zadowolony z tego zestawienia.W kinie gra więcej niz zadowalająco,w stereo nie jest to sprzęt idealny ale też sobie nieźle radzi.

Witam

No więc........ 2 dzień jestem właścicielem Mission m35i!!!!!!!!! I powiem tak, porównałem z dużo droższymi Infinity beta 50 i w konsekfencji wybrałem Missiony. Kef C7 bardziej jest do rocka ale za to gra bardzo naturalnie, ostro. JBL nawet ich nie posłuchałem jak już słyszałem co potrafią missiony.... no może gdyby JBL był o połowe tańszy to jakość dzwięku była by ok :).Dobra ale troche o Missionach. Dzwięk jest bardzo czysty, wokale naprawdę super, sopran bez regulacji (podbicia - bas i sopran ustawiony na zero lub jak kto woli wyłaczona funkcja korekcji, jest tak w H/K) Bas, no panowie byłem mile zaskoczony, jest i to w najlepszym wydaniu, schodzi bardzo nisko i jest go tyle ile potrzeba, nie wspomnę co się działo jak podkręciłem niskie tony heh..... Przy rozkręceniu wzmacniacza do 0 dB nie idzie usiedzieć a głośniki jak gdyby nic, grają i to jak, żadnego harczenia, przydzwięków itp. Naprawdę do pokoju 10-15 metrów są za duże ale jak ktoś lubi, ja będę je miał docelowo stać w pokoju połaczonym z jadalnią 28 m2, a z czasem może ze stryszku zrobię kino w domu :)Generalnie ja za takie pieniądze polecam Mission i napeno nikt sie nie zawiedzie, no chyba że wczesniej słuchał zestawów za 20k.....heh

Ja Mission M35i posiadam od trzech miesięcy. Napęd to Onkyo 805. Pomimo, że te duże kolumny uchodzą za przesycone basem, to bardzo łatwo obaliłem ten mit załączając i wyłączając subwoofer podczas odsłuchu różnych kawałków. Basu jest tyle ile potrzeba, a do kina i tak sub musi być. Zaskoczony byłem sceną jaką potrafią one stworzyć, choć w moim salonie (aneks z kuchnią=> 28m2, strefa odsłuchu 4x3)wydają się być ciut zduszone. Troszeczkę brakuje mi analityczności, tego co ma KEF.

Moim zdaniem, a szukałem długo, w tej cenie ciężko o rywala.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.