Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kina - proszę o pomoc

Tr0n

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zamienić stereo na kino domowe. Myślę że będę jednak w 70% słuchał muzyki i 30% to będą filmy dlatego bardziej patrze w stronę amplitunerów które sprawdzają się w stereo.

Mój wybór na podstawie forum to:

- amplituner CA Azur 640r

- Kolumny Kef IQ90 + IQ30 na tył i IQ60c jako centralny (kolumny udało mi się przesłuchać na Azur 740A)

- jako źródło na początek Pioneer DV-610 (ze względu na Divx), ale też ma SACD i według opinii jest to całkiem dobre DVD, za jakiś czas dokupię dedykowane CD, lub kupię DVD i do divx będę kombinował podłączenie laptopa jeśli tak czy CA DVD89 lub DVD99 będzie dobrym wyborem?

- Kable myślę, że zostaną Procab LS25

Z uwagi, że jadę właśnie z wizytą do Londynu i liczę na wyprzedaże proszę doradźcie co mogę kupić zamiast Azur 640r żeby było ewentualnie lepszej jakości (lepszej - niżej nie chcę). Czy patrzeć w stronę Onkyo 806 (znalazłem informację że jest sporo odchudzony w stosunku do wersji 805), czy Onkyo 805 będzie lepszy od Azur 640r, może jakieś inne typy Denon, Rotel, Marantz, Yamaha?

Wiem że do stereo najlepiej stereo :) ale chcę też zobaczyć czy spodoba mi się kino domowe i może jakieś koncerty realizowane w dźwięku przestrzennym.

Muzyka jakiej najczęściej słucham to spokojne brzmienia (Norah Jones, Sade, Katie Malua, Eva Cassidy) klasyka jak Pink Floyd, Dire Straits, Depeche Mode. Lubię muzykę z filmów typy: Ostatni Mohikanin, 1492. Reszta to mix wszelkich gatunków rock, soul, jazz, klasyka

https://www.audiostereo.pl/topic/48443-zestaw-kina-prosz%C4%99-o-pomoc/

Jeszcze w ramach uzupełnienia:

Pomieszczenie ma 28m^2 ale sprzęt będzie rozstawiony na przestrzeni około 3,5m w szeroko i 4m przód-tył.

Chciałbym się po prostu upewnić że zmierzam w dobrym kierunku z wyborem. Dodam że zakładany sprzęt wyczerpuje zasoby przewidziane na zestaw kina w 110% ;)

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Co do Pioneera i plikow komputerowych, to odtwarzacze tej firmy bez problemu radza sobie z divx'em, ale maja powazne problemy z odczytem xvid'a - radzilbym wczesniej przetestowac lub zasiegnac opinii uzytkownikow tego konkretnego modelu, bo moze sie okazac, ze polowa filmow nieoryginalnych ci nie odpali.

A do czego chcesz podłączyć DVD? Plasma, LCD czy TV CRT? Czy zastanawiałeś się nad odwtarzaczem Blue-Ray? Czy amplituner ma mieć HDMI, wyjścia pre out - to wszystko jest ważne. Tym bardziej, że chcesz na tym słuchać muzyki.

DVD ma być podpięte do CA Azur 640R i potem jest plazma Panasonic TH46PZ83E. Zastanawiałem się nad odtwarzaczem BR ale jeszcze chyba poczekam, wolę kupić jakieś dobre DVD/CD, a BR kupię jak się bardziej upowszechni, w chwili obecnej filmy ciągle są bardzo drogie

1.Chcesz kupić odtwarzacz DVD i oglądać filmy dvix na plaźmie? Wiesz co z tego wyjdzie? Ja bym odpuścił temat.... Poza tym chyba każdy odtwarzacz BR normalnie czyta zwykłe DVD. Większość z nich ma upscaling do 1080p. Cenowo tyle co odtwarzacz DVD ze średniej półki np. ok. 700-800 zł, a jakość wyższa np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.Jeśli musisz mieć, to do dvix dokup coś w rodzaju Manta (z gwarancją) za 150 zł i to wszystko na ten temat.

3.Jak zamierzasz słuchać w większości muzyki na obecnym zestawie kolumn to pomyśl o dokupieniu końcówki mocy na przednie głośniki. Amplituner szybko cię się znudzi. Ewentualnie normalny wzmacniacz stereo i przełącznik z tego wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Podejrzewam że wiem, ale trzeba się przekonać - najczęściej oglądam w ten sposób jakieś seriale np. Czas honoru (brak polskiej telewizji)

2. OK, Divx pójdą w razie czego z laptopa - różnicy nie będzie

3. Nie, kolumny chcę zmienić na Kef IQ90 - w chwili obecnej mam to co w profilu. Myślałem też o wymianie mojego Rotela na wyższy model i dokupienie Yamahy DSP-E800, ale trafiłem na opisy Azur 640r który jest opisywany jako doskonały do stereo.

Nie ukrywam też, że chciałbym poczuć kino domowe - może mnie wciągnie a może stwierdzę, że dobre stereo mi wystarczy i wówczas będę spokojnie rozwijał zestaw stereo.

Co do odtwarzaczy BR/DVD/CD to również szukam jakiegoś kompromisu.

Przeczytałem recenzje CA 540D i wydaje się dobrym kompromisem pomiędzy dobrym CD i odtwarzaczem DVD. mimo że ten BR kusi jakością obrazu, podejrzewam jednak że nie ma na rynku żadnego czytnika BR który miałby wysokie aspiracje do odtwarzania CD (przynajmniej ja nie znalazłem)

Tym opisem, że Azur 640 jest "doskonały do stereo" ktoś się bardzo mocno wygłupił. Jeśli znajdziesz amplituner za dowolne pieniądze, niech będzie za 10.000 zł, który zagra lepiej w stereo od wzmacniacza za np. 2.500 zł to daj znać :)

A jesli masz na uwadze Yamaha DSP-800 + wzmak stereo to przyznaję, że ambitnie śledzisz to forum. Wg mnie to najlepsze z możliwych połączeń stereo i kina. Mam akurat taki procesor w domu i już wiem, że zostanie na dłużej. W połączeniu z moim NAD 319 kasuje (dźwiękowo) wszelakie amplitunery jakie było mi słuchać.

A BR wciąż się rozwija. Wiele wypowiedzi i opinii wskazuje na to, że na dziś dzień najlepszy jest... Sony Playstation 3. Może brzmi to trochę śmiesznie, że konsola do gier może służyć za dobre źrodło audio-video, lecz żarty (także moje) skończyły się natychmiast gdy zobaczyłem co to potrafi. W połączeniu z 50 calową plazmą Panasonica - masakra. Nawet na materiale DVD - obróbka obrazu niewiarygodna.

Opinia dotycząca 640r jako dobrego do stereo powtarza się w wielu testach i na wielu forach. Oczywiście podstawowa sprawa to mieć świadomość kompromisu, nie jest to ani najlepsze KD ani najlepsze stereo, mam jednak nadzieje uzyskać zdecydowanie lepszy dźwięk niż w moim obecnym Rotelu który jakimś szczytem techniki nie jest.

Też myślę o PS3 jako uniwersalnym źródle do CD/DVD/BR. Może z czasem kupię osobne CD - jeszcze nie wiem.

Jeśli nic lepszego niż Azur 640r nie pada jako propozycja a Yamaha DSP-E800 jest nieosiągalna to trzeba podjąć ryzyko i kupić to CA Azur 640r

Myślę, że niemile się rozczarujesz porównując starego Rotela z nowym Azurem... Koniecznie posłuchaj przed zakupem.

A Yamaha DSP-800 jest dość często wystawiana na angielskim ebayu - do kupienia za nieduże pieniądze.

re Konradskala

Dlaczego uwazasz ze Yamaha DSP-E800 jest lepszym rozwiazaniem od wzm. stereo podlaczony przez pre-out sensownego amplitunera.

IMO bardzo tanio mozna na angielskim ebayu mozna kupic wysoki model amplitunera Denona, Marantza, Yamahy sprzed paru lat. Denon AVR 3805, Marantz SR5400, Yamaha DSP-AX1 zaleznie od szczescia £120-200. DSP-E800 mozna za £40-80 i to chyba jedyna jego przewaga. Chyba ze sie myle.

re Tron

Cambridge Audio jest wlasnoscia Richer Sounds i raczej tylko w tym sklepie jest chwalony. Jest to dobry sprzet ale nie az tak dobry jak mowia. Idz sobie do 'Seven Oaks' popros od demo interesujacego Cie sprzetu i podejmij decyzje.

Gummo, 17 Sty 2009, 17:14

>re Konradskala

>

>Dlaczego uwazasz ze Yamaha DSP-E800 jest lepszym rozwiazaniem od wzm. stereo podlaczony przez

>pre-out sensownego amplitunera.

Bo wydawanie kasy na "sensowny amplituner" ma oczywiście sens jeśli w 100% nastawimy się na kino domowe i filmy. Wtedy i owszem, można sobie przebierać w wyższych modelach. Kolega jednak chce sobie posłuchać muzyki, a filmy zostawia na deser. Więc jak by nie patrzeć, kupno amplitunera raczej mija się z celem.

>

>IMO bardzo tanio mozna na angielskim ebayu mozna kupic wysoki model amplitunera Denona, Marantza,

>Yamahy sprzed paru lat. Denon AVR 3805, Marantz SR5400, Yamaha DSP-AX1 zaleznie od szczescia

>£120-200. DSP-E800 mozna za £40-80 i to chyba jedyna jego przewaga. Chyba ze sie myle.

Tak, to są wysokie modele. I przestarzałe przy okazji. Tak samo jak DSP-800. Do tego ta ostatnia nie ma tunera, ma tylko 3 końcówki, waży "tylko 11 kg". Jednak do rozbudowy istniejącego systemu stereo jest idealna.

Zresztą tutaj jest cały wątek o DSP-E800:

Ukryta Zawartość

- zdjęcia, opisy i dla niewtajemniczonych instrukcja podłączeń

Ukryta Zawartość

jeszcze a propo odtwarzaczy dvd do DivX...trochę się rozczarowałem fergusonem 880 - niestety nie ma tej funkcji, że po włączeniu ogląda się film od momentu gdzie się skończyło...a manta prince to ma!

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Poszukiwań ciąg dalszy. Po odwiedzeniu większości sklepów w centrum Londynu wniosek jest jeden:

- KAŻDY poleca to co ma do sprzedania na półce - słowem nie polecono mi dwa razy takiego samego amplitunera. Trzeba iść z silnym postanowieniem zakupu konkretnego modelu bo inaczej można wrócić do domu z czymś zupełnie innym

Wracając jednak do tematu - Zastanawiam się nad zmianą amplitunera z Azur 640r na Arcam AVR350. Czy ktoś zetknął się z tym sprzętem? Czy planowane do zakupu kolumny KEF będą dobrze grały z Arcam?

I żeby jeszcze było mało to znalazłem CA Azur 640r V2, więc wybór amplitunera to:

- Azur 640r - cena około 2600

- Azur 640r V2 - cena około 3500

- Arcam AVR350 - cena z UK 700 Funtów czyli około 3300

Tego co mi się udało ustalić (czytając dziesiątki grup, rozmawiając z dystrybutorami i jednym odsłuchem) Arcam AVR350 jest bardzo muzykalny i dobrze sprawdza się w słuchaniu muzyki ale przy kinie wypada trochę gorzej (choć i tak dobrze). Sam miałem na niego chrapkę (do połączenia z moimi dyniami) ale czekam na AVR600 który niebawem pojawi się w sprzedaży (już pół roku zleciało). Na pewno jak masz możliwość posłuchania to polecam. Daj znać co ci z tego się wykluło. Obecnie na AVR350 są dobre ceny bo Arcam przestaje produkować tą serię i skupiać się będzie tylko na FMJ.

Pozdrawiam

Tomek

Niestety nie wiem gdzie mogę posłuchać Arcam AVR350. Jest jednak do kupienia za 750 funtów z przesyłka z UK co daje około 3500 PLN. Ma on bardzo dużo części wspólnych z serią FMJ i jest właśnie bardzo chwalony za muzykalność i wrażenia stereo. Znalazłem jednak też informacje że warto poczekać na 640r V2 i teraz już nie wiem co robić.Pytałem wszędzie o Azur 640r2 ale mimo że pojawił się w cennikach w niektórych firmach to tak naprawdę nikt go nie ma i nie wiadomo jaka będzie cena.

Najbardziej jednak nie wiem czy brać CA czy Arcam

Slyszalem kiedys wzmacniacze CA i Arcam (stereo) i Arcam byl lepszy dla mnie, sprawial wrazenie lepiej wykonanego. Tak samo wole Rotela od Marantza. Po prostu moje odczucia. Po za tym Arcam to inna liga. Dlatego odsluchaj pierw i podejmij decyzje. Nie wiem gdzie w tej chwili mieszkasz (napisz do podpowiem gdzie masz najblizsze sklepy) i umow sie na odsluchy. Cambridge Audio odsluchasz w Richer Sounds (ich marka). Mozesz nawet kupic i oddac w ciagu 14 dni bez podania przyczyny. Arcam w Seven Oaks.

Jeszcze jak bedziesz w Seven Oaks popros od demonstracje Marantza SR6003 (£699). Bardzo dobry amplituner. Slyszalem podobal mi sie ale poleg niestety w stereo (nieznaczy zebyh byl kiepski!!). Dlatego ja bede kombinowal z podlaczeniem mojego NADa do amplitunera.

Było prawie pięknie, a na końcu zaczęło się komplikować :)

Coraz bardziej zaczynam skłaniać się w stronę Arcam AVR350

Znalezione recenzje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oraz sporo informacji na:

Ukryta Zawartość

Nie udało mi się dowiedzieć kiedy do sprzedaży detalicznej trafi Azur 640r V2 - jest lepiej wyposażony pod kino, ale nie wiadomo jak z muzyką, no i podejrzewam że cena będzie również znacząco wyższa niż 640r

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeszcze mam pytanie:

Jeżeli kupię sobie np azur 840A i poczekam na 640r V2 i potem zepnę te dwa urządzenia razem to głośnością w kolumnach przednich i tylnych będę musiał osobno sterować czy jest jakaś konfiguracja żeby to robić razem?

Hej, jeśli jesteś zainteresowany kupieniem 640R, to ja planuje niedługo sprzedaż swojej. Jest na gwarancji do końca maja tego roku, a dystrybutor daje jescze dodatkowe 6 miesięcy (dowiadywałem się). A co do konfiguracji 640R z 840A to istnieje taka mozliwość, gdyż wzmacniacz posiada wejścia liniowe z możliwością zapamiętania na stałe określonego poziomu głosności, połączenie 840A z amplitunerem KD jest ładnie opisanea w instrukcji tego wzmacniacza.

Pozdr.

• 1 miesiąc później...

W końcu wszystko podłączone i przetestowane :)

W skład zestawu finalnie weszło:

- Arcam AVR350

- Pioneer BDP-51FD

- KEQ IQ90 +IQ60c +IQ30

Kable Procab, interkonekty oparte o Cordial, przednie kolumny podłączone w bi-amp

Arcam AVR350

Arcam w stereo gra fantastycznie, bardzo szczegółowo, doskonale buduje scenę. W porównaniu do mojego Rotela gra zdecydowanie bardziej żywo, dynamicznie, szczegółowo - po prostu poprawa w każdym aspekcie. Możliwość włączenia dzwięku stereo oraz wielokanałowego w trybie direct pozwala na uzyskanie maksymalnie wiernego przekazu zarejestrowanego na płycie. Płyty niestety poddane są ostrej weryfikacji - źle zrealizowane płyty po prostu przestają grać, brak im dynamiki, przestrzeni.

W kinie domowym również sprawuje się bardzo dobrze. Można użyć łączy cyfrowych (coaxial lub optyk) ale można też podłączyć analogowo i tutaj w połączeniu z Pionereem 51FD jest nawet możliwość dekodowania Dolby TrueHD, a Master Audio ma być dodane wraz z aktualizacją oprogramowania.

Samo wykonanie Arcama jest perfekcyjne, pilot mógłby służyć za wzór dla innych firm (pilot do pioneera to tandetna plastikowa zabawka)

Pioneer BDP-51FD

W stereo okazał się lepszy od mojego Rotela. Jedynie czas uruchomienia działa na korzyść Rotela. W zależności od rodzaju muzyki, ilości instrumentów i jakości realizacji czasem lepiej brzmi podłączenia analogowe czasem lepiej cyfrowe. Trudno mi obecnie wskazać jakąś zależność, ale jak jest mało instrumentów to na coaxialu jest wyższa dynamika, natomiast analog ma zdecydowanie cieplejsze brzmienie. Może tutaj należy szukać innych kabli?

Filmy Blue-ray oczywiście doskonale i to łącznie z dźwiękiem Dolby TrueHD. Poprzednie generacje dzwięku przestrzennego jak DTS czy Dolby Digital wyraźnie odstają od nowych standardów wysokiej jakości, to po prostu słychać natychmiast. jako przykład mogę podać Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki - w scenie wyciągania namagnesowanego konteneru wszelkie metaliczne dźwięki są zrealizowane doskonale, słychać najdrobniejsze tarcia które w przypadku kompresji są natychmiast tracone, przełączenie dźwięku w DD powoduje utratę szczegółowości dźwięków (różnica analogiczna jak w obrazie pomiędzy DVD a Blue-ray). DVD podniesione do 1080p również broni się doskonale, posiadanych już filmów na DVD nie ma raczej sensu wymieniać na wersje Blue-ray (chyba że to jakieś szczególnie ulubione tytułu)

Kolumny KEF

Doskonałe kolumny w swojej cenie. Myślę że potrzebują jeszcze czasu na wygrzanie jak również poprawy akustyki pomieszczenia aby pokazały swoją pełną klasę. Na razie jest bardzo dobrze ale poczekam jeszcze z oceną

Do zrobienia/przetestowania

W chwili obecnej muszę popracować nad akustyką pomieszczenia oraz myślę że sprzęt jeszcze wymaga wygrzania.

Nie wiem jaki dedykowany odtwarzacz CD (cenowo) musiałbym dołożyć aby usłyszeć różnicę pomiędzy odtwarzaczem Blue-ray. Oczywiście pewnie dokładając dobre CD różnica będzie - pytanie tylko czy adekwatna do ceny jaką musiałbym wyłożyć i czy za te pieniądze nie lepiej kupić np inne kable. Definitywnie do testów.

Wstawienie suba - obecnie bas w stereo jest bardzo dobry, w kinie też, zdaję sobie sprawę że mógłby być niższy ale obawiam się dudnienia i rezonansów (mam wielkie okno - 4 m szerokie i 2,5 metra wysokie). Temat będzie wymagał testów przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Wydaje mi się że sprzęt został dobrany optymalnie w ramach budżetu jednak Arcam został sprowadzony z UK (połowa ceny względem ofert z PL)

Dla mnie system kina domowego niewyposażony w suba jest systemem niepełnym i nie potrafiącym odtworzyć odpowiednią dynamikę,tak więc zastanów się nad subem bo naprawdę do oglądania filmów jest wręcz wskazany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.