Skocz do zawartości
IGNORED

Bezgłośny zasilacz do kompa

reese

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jest sporo zasilaczy bez wiatraczka w środku (bezgłośnych), ale interesuje mnie taki który jest bardzo polecany do kompa zoptymalizowanego pod kątem audio... - znacie taki? Na co zwrócić uwagę kupując taki bezgłośny zasilacz?

(do około 500zł.)

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/48492-bezg%C5%82o%C5%9Bny-zasilacz-do-kompa/

masz tu ultra cichy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie chodzi mi o taki BEZGŁOŚNY (0 db), a nie jakies 12db co proponujesz (prosze czytać ze zrozumieniem posty).

vide:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zasilaczy zupełnie pasywnych jest tylko kilka modeli - ale nie wiem co rozumiesz "który jest

bardzo polecany do kompa zoptymalizowanego pod kątem audio"

chodzi Ci o "czystość" zasilania?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Tego Silverstona używam i mogę go polecić.

Przez dwa lata używania nadal trzyma parametry, nic w nim nie buczy, nie dzwoni.

Pasywny zasilacz ma dla mnie jedną, jedyną wadę.

Grzeje się. Dlatego warto aby w obudowie był jaki taki porządek w kablach a sama obudowa miała wokół siebie trochę powietrza - zwłaszcza z tyłu.

tak, ale czy te 12dB to głośność samego wentyla czy też już wsadzonego w zasilacz.

głównym sprawcą "głośności" zasilaczy nie jest sam wentyl, a powietrze które przypływa przez radiator, kupę części elektronicznych i kratkę.

18dB (8cm Noiseblocker) to tez nic- na wolnym powietrzu niesłyszalny (z bliska leciutki, łagodny szmer), a juz w obudowie słychać go całkiem wyraźnie.

>bardzo polecany do kompa zoptymalizowanego pod kątem audio"

chodzi Ci o "czystość" zasilania?

Można tak powiedzieć, choć ponoć te zasilacze do kompa generują dużo zakłuceń... i tego nie da się wyeliminować (tak ich technologia), ale ja się na tym nie znam.

----------

>jozefkania, 18 Sty 2009, 14:28

>12 dB to jest tyle, co nic.

tak ale po roku, sprawa ma się zupełnie inaczej, kurcze czy tak trudno zrozumieć, że NIE CHCE ŻADNYCH WENTYLATORÓW W ZASILACZU, ma być 0 dB i koniec! hrrr no nie wiem ile razy to bedę jeszcze pisał a tu za jakiś czas znów wyskoczy ktoś z dB... hrhrrh

--------------

Przy czym ten pasywny zasilacz najlepiej jak ma radiator na zewnątrz obudowy... - kiedyś raz taki widziałem:)

-------

Na boczku (dla ciekawskich): obudowa do kompa będzie miała wiatrak 40 cm, który bedzie wyłączony cały czas, chyba że jakiś podzespół będzie się przegrzewał wtedy na chwile się włączy.

Tu linki do takich obudów (nie wiem która firma jest lepsza i który model ma możliwość ciągłej regualcji obrotów wiatraka)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (najbardziej mam ochotę na tę z aluminum:))

druga strona: www.aerocool.com.tw (ale coś na razie nie można na nią wejść), tam jest też z 10 typów tego typu obudów.

ciekawe, która firma cieszy się większą renomom: tacens czy aerocool...

Ukryta Zawartość

reese, tutaj masz kompletny zasilacz bez wentylatorow

Ukryta Zawartość

Jezeli Ci nie pasuje sklep, to mozna te zasilacze kupic na ebay.

Jezeli chcesz Cichy komputer, to moze warto zainteresowac sie takim gotowym rozwiazaniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>reese, tutaj masz kompletny zasilacz bez wentylatorow

>

Ukryta Zawartość

ciekawe rozwiązanie, tutaj CAŁY zasilacz jest na zewnątrz obudowy (ale nie mogłem doczytać ile ma wat) - jeszcze takiego czegoś nie widziałem, raz widziałem (o czym już napomknąłem) taki zasilacz który montuje się normalnie w obudowie, a tam gdzie jest wiatrak wystają takie pręciki - radiator...

>Jezeli chcesz Cichy komputer, to moze warto zainteresowac sie takim gotowym rozwiazaniem.

>

Ukryta Zawartość

takie rozwiązanie mnie nie zadawala, bo ja chce mieć kompa który bedę mógł w przyszłości rozbudowywać, a nie jakąś puszkę zamkniętą...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakie ma byc docelowe zastosowanie tego komputera, ewentualnie co chcesz w nim rozbudowac w przyszlosci?

Ja bym jednak kupil zasilacz z wentylatorem 12cm i uzyl go do chłodzenia procesora i wyciagania goracego powietrza z obudowy. Najwazniejsze w tym przypadku zeby byl dobry przeplyw powietrza. Jakis tunel prowadzacy znad radiatora procesora do zasilacza, a w obudowie wlot powietrza na dole, co pozwoli skierowac strumien zasysanego powietrza na dyski twarde, plyte glowna do procesora i przez zasilacz na zewnatrz. Dzieki temu schlodzisz caly komputer jednym wentylatorem i konwekcja.

Taki sposob chlodzenia jest w SCALEO E : sa tam 2 ciche wspolne wentylatory, wewnatrz obudowy, ktore chlodza calosc, lacznie z procesorem ktory ma pasywny radiator. Mam taki komputer, praktycznie nieslszalny i nie grzeje sie nadmiernie,

>jakie CPU

jakiś core, który najmniej się grzeje + pasywne chłodzenie do niego (takie olbrzymnie - są takie)

(jeszcze się nie rozglądałem)

>Jaka grafika

na pewno z pasywnym chłodzeniem i ze sprzętowym dekodowaniem video HD

>jakie i ile dysków

1 dysk SSD

>po odpowiedziach na te pytania można dobierać zasilacz.

>wcześniej jest to bez sensu.

masz racje - zapomniałem dodać, że zasilacz ma mieć od 300 do 400W (tyle mi w zupełności wystarczy)

Powtarzam: wiatrak będzie jeden - 40 cm, w obudowie (innych nie bedzie, jeśli jakiś pozespół ma wiatrak - to na drzewo!).

Z tym dekodowaniem HD przez k. graf. nie jest taka prosta sprawa. Często wspomagane jest np. H264 a X264 już nie co prowadzi do obciążenia procesora głównego a nie gpu karty graficznej.

marcinw899, 20 Sty 2009, 15:39

>hmm bardzo ciche....

Ale to tylko dlatego ze jest to nowa obudowa. Poczekaj troche jak tanio wykonany i niewyważony wentylator rozwali lozyska w silniku, wtedy to dopiero bedzie orkiestra.

Jest taka obudowa za 2 tys. złotych (pewnie mozna ją znaleźć na www.opudowy.info)... która umożliwia bezgłośne chłodzenie "bebechów"... ale to przesada cenowa

(z tym dyskiem ssd - o którym wspomniałem powyżej - to w przyszlosci, na poczatku bedzie zwykly cichy dysk sigate bracuda, na gumowych pasach niewelujących drgania).

Dla zaintersowanych wyciszaniem peceta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

reese, najwiekszy problem bedziesz mial z bezglosnym chlodzeniem processora (i grafy, jesli cos z wyzszej polki), szczegolnie jesli to wszystko w obudowie zamknietej.

Jesli wiatrak o ktorym piszesz bedzie w stanie schlodzic pasywny heatsink na CPU, to takze wymusi niezbedny obieg powietrza w zasilaczu. Z drugiej strony, dobrej klasy zasilacze sa tak ciche ze glowny wiatrak i tak bedzie je prawdopodobnie zagluszal.

Jedyny sposob na bezglosne chlodzenie, to heatsink zintegrowany z obudowa (jak w Zalmanie) i CPU/grafa za pomoca heatpipes podczepione pod ten heatsink.

Oczywiscie wszystko zalezy od obciazenie i aplikacji jakie masz zamiar uzywac. W moim przypadku maly radiator na procesorze jest wystarczajacy. Zasilanie na bazie transformatora 100VA i picoPSU (120W): wszystko pracuje bez wiatrakow, temp ok 40*

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jozefkania - dzięki za link, bardzo interesujący,

Peter - Ja jednak bedę upierał się przy obudowie do kompa (bo bez obudowy to trochę nieestetycznie wygląda i nie daj Boże jeszcz na to depne:P, bo kompa będę miał na podłodze). W końcu ten 40 cm wiatrak powinien dać sobie poradzić z chłodzeniem podzespołów, które będą się przegrzewać. Problem w tym, że już gdzieś widziałem recke takiej obudowy z 40 cm wiatrakiem i tam niestety nie można było regulować obrotów tego wentylatora bo zasilanie czerpał z wtyczki molex (ta sama co jest do starszych dysków).

Moglbys tez rozwazyc Antec Skeleton:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Moglbys tez rozwazyc Antec Skeleton:

Ukryta Zawartość

ma wiatrak, a nawet najcichszy wiatrak po roku hałasuje, więc dajcie sobie spokój:P

w końcu znalazłem kilka zasilaczy passywnych:

Ukryta Zawartość

podoba mi się:

Ukryta Zawartość

(ten pierwszy)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok, chyba już znalazłem (model ciut mocniejszy od tego co podawał marcinw899):

Ukryta Zawartość

ale ma jedną wadę... CENA! hrhrhr :(((

natomiast co do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (również polecalnego przez marcinw899) to nie wiem czy to jest dobra firma... no ale cena całkiem przystępna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niedawno montowałem dla klienta coś podobnego:

Ukryta Zawartość

Nie są tam wszystkie podzespoły ale te co wymieniłeś.

W tej konfiguracji co ja zrobiłem był to komputer BEZGŁOŚNY

Ten wentylator to nie wentylator mimo takiej nazwy a sam radiator, przy obudowie jaką planujesz - sprawdzi się.

Masz tam aktualne ceny - będą się aktualizowały w zależności od zmian cen u dystrybutora a warto to śledzić bo ceny się zmieniają - niestety w górę ostatnio.

Do wszystkich którzy zamierzają mnie skrytykować - to nie jest zamierzona reklama mojej firmy, jedynie w ten sposób jest najłatwiej mi pokazać wybrane podzespoły z opisami.

Ukryta Zawartość

Jezeli kolega nie ma zamiaru grac w najnowsze gry, wymagajace najszybszych gier, to troche przesadzacie z tymi 400 watowymi zasilaczami. Mozna zbudowac nowoczesny komputer, ktory sobie swietnie poradzi z odtwarzaniem filmow HD, Blu-ray i bedzie zużywał w tym czasie okolo 50 watt mocy.

Przyklad

Ukryta Zawartość

Kolejna sprawa to zasilacze komputerowe osiagaja najwieksza sprawnosc przy 50% ich maksymalnej mocy.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.