Skocz do zawartości
IGNORED

Materiały najlepiej tłumiące drgania

Nubira2cdx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poproszę o porady i opinie.

W przyszłości podłoga ogrzewana-kafelki. Na niej zestaw grający: CD + wzmacniacz.

Czy: ustawić CD i wzmacniacz na granitach(marmur) na kolcach + drewno? orzech włoski, lipa? na kolcach???

Czytam i nic nie rozumiem.Wy chcecie aby drgania z podłogi lepiej sie przenosiły na sprzęt,czy odwrotnie.Marmury ,szkło i sztywne kolce,tylko lepiej przenoszą drgania.Jak chce się sprzęt odizolować od podłoża,to musi stać na jak najbardziej elastycznym podłożu.Osobiście stosuje najprostsze rozwiązanie.Pod kolumny mam podłożone opakowania z chusteczkami higienicznymi.

Tanie ,zupełnie niewidoczne,a wspaniale spełnia swoja rolę.Dodam,że z powodu braku miejsca moje najwieksze kolumny,a są to potwory z 17 calowym basem,stoją na górze oszklonego regału.Wiem,że powinny stać na podłodze,ale nie mam takich możliwości.I pomimo tego,nic mi w regałach nie brzęczy.

To chyba najlepszy dowód,że ten sposób działa.Oczywiście jak ktoś ze względów estetycznych ma głośniki na marmurowych podstawach,to powinien elastycznie odizolować same obudowy od podstawy.

Obciążenie głośników tez pomaga,bo spada wtedy częstotliwość rezonansu zestawu,ale elastyczne podkładki są niezastąpione.Jak ktoś widział lampowe radiostacje na statkach,to wie o czym mówie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.