Skocz do zawartości
IGNORED

ISOPHON T430 kontra MONACOR SPP-300/AD

laa83

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM UŻYTKOWNIKOW!

Jestem posiadaczem kolumn Isophon T430(linia transmisyjna),kolumny oparte są na głośnikach SKK10, PSM120 oraz PSL 265/180

W sumie z kolumn byłem bardzo zadowolony aż do momentu zużycia zawiszeń głośników niskotonowych (cewka uderza o dno magnesu)

i w tym momencie powstaje pytanie

od dłuższego czau posiadam głośniki MONACOR-300/AD i chciałbym je zastosować do nowej konstrukcji opartej na wysokich i średnich tonach isophona lecz pojęcia nie mam w jakim układzie najlepiej zatosować podane głośniki monacor (ciśnieniówka, labirynt, bassrefleks), jakie zastosować strojenie, zwrotnice

Wiem że temat nie jest łatwy, ponieważ z głośników o tak dużej średnicy ciężko wydobyć dobre parametry dynamiczne

poniżej dołączam schemat kolumn Isophon ktorych jetem posiadaczem

czy jest w ogóle sens je ruszać i budować nowe kolumny na MOnacorach???

https://www.audiostereo.pl/topic/48571-isophon-t430-kontra-monacor-spp-300ad/

Oto link do schematu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam.

Najprościej by było wysłać głośniki do producenta na regeneracje.Wiesz gdzie bo chyba z jego strony podałeś plan kolumny.Albo kupić nowe głośniki, choć teraz nie są tanie(135Euro/szt.).

Co do Monacora to chyba nie ma sensu budować nowej kolumny na głośnikach z Isophona jak już to całkiem od nowa wszystko.I tu i tu trzeba wszystko mierzyć, odsłuchiwać, korygować.Wszystko zależy od ciebie.

Czy mógłbyś opisać dźwięk T430?Szczególnie niskie tony mnie interesują.Czy warto budować?

Napisze krotko-warto,bas jest nizwykle energinczy,potezny,a o zejsciu nawet nie wspomne:)

Te glosniki na allegro sa wlasnie z moich kolumn,nie ma z nimi najmniejszegro problemu,cewka w jednym zaczyna udezac o magnes dopiero przy 150w,w drogim wcale te zjawisko nie wystepuje

Niskie tony to nie wszystko,te kolumny sa genialne,idealnie wywazone,sopran klarowny,slychac kazdy detal,podobnie srednica w niczym nie odbiega od calosci

Kolumny wspopracuja z koncowka mocy technics se-a3,preamp sklada sie z dwoch lamp e88cc i potencjometru alps,kilku przekaznikow do przelaczania zrodel-wszystko z pilota

Cd to technics sl-ps770A

Jeszczejedna uwaga,jezeli zdecydujesz sie na t430,licz sie z tym ze wzmacniacz musi miec minimum 20W w kanale

Chialbym,ale jak????

Kupilem je jakis czas temu na allegro,dalem za nie 2,700zl(debil wiem),mam z nimi sporo problemow,pekaja na lacxzeniach,nie mam pojecia czemu,pewnie wykonawca dal slaby klej,albo w ogole go nie dal(chodzi o skrzynki),kiedy je rozebralem zobaczylem wyciszenie z welny mineralnej(bylem wku,,,,,),jeszcze jest w nich blad konstrukcyjny-kanal jest prosty,a nie skosny,co mam z tym zrobic????

Sprawy nabieraja tempa,mam mozliwosc zakupienia glosnikow isophona psl 265/180 w dobrym stanie za 250zl-czyli problem basow bylby rozwiazany,tylko co mam zrobic z samymi skrzynkami???????????pomocy,ludzie!!!!!!!!!!!

narazie odpuszcze sobie monacory,lerza na polce z poltora roku,jak polerza jescze poltora nic im nie bedzie:P

Mam tez male watpliwosci ktora wersje psl 265/180 powinienem miec w swoim zestawie,sa trzy i roznia sie mocno qtsem,te co ja moge kupic i ktore mialem do tej pory maja qts 0,46-troche za duzo jak na moj gust,potrzebowaly by skrzynie okolo 150litrow w basreflexie,a moje labirynty maja oklo 100 litrow

,ale to labirynt nie basreflex wiec nie wiem,,,,,,,,,,,

jezeli ktos cos wie niech pisze,z gory dziekuje

obudowa typu linia transmisyjna wpływa w mniejszym stopniu na parametry głosnika, niewiele podnosi rezonans i zwiększa dobroć, dlatego używa się do niej zwykle głośników z wyższym qts. Aby charakterystyka częstotliwościowa była optymalna dobroć głośnika w tej obudowie powinna wynieść od ok. 0,5 w kolumnach aktywnych kiedy można wprowadzić lekką korekcję i wtedy charakterystyka impulsowa jest najlepsza do ok 0,7 w kolumnach biernych. Kanał w Isophonach mógłby być rzeczywiście dłuższy i powinni zastosować skośne ścianki w przegrodach albo zastosować min. 2 głosniki w różnej odległości od kanału ale i tak myśle że taka kolumna zagra całkiem dobrze. Patrząc na charakterystykę spadek basów jest łagodny w przeciwieństwie do obudów bas reflex gdzie leci ok 24 dB/okt. Ja bym zastosował takie głośniki o podobnej dobroci i częstotliwości rezonansowej jak Isophon zwłaszcza że pomiary pokazują że kolumna jest całkiem ok, jak miały 0,46 to takie włoż i odpuśc sobie pomysły z BR na monacorze. Weż też pod uwage że głośnik w takiej obudowie ma mniejszą wytrzymałość mocową za to lepszą jakość basów i nie ma co szaleć z maksymalnym wysterowaniem. Jaki zastosowali podział? bo nie wiem z czego wynika tan dołek pomiędzy 500-1000Hz - średniotonowiec Isophona to jeden z najlepszych głośników który im się wyjątkowo udało zrobić i gdyby on przenosił ten zakres to pasmo by było równiutkie, a może to za słabo wytłumiony kanał TL . Najmniej w tym projekcie podoba mi się głośnik wysokotonowy

W trakcie usuwania konta.

Czesc Bogdan

czestotliwosc podzialu to 350hz i 4,000hz

mozesz mi powiedziec jak dynamiczne sa uklady labiryntowe????

Nie musze szukac innych niskotonowych zamiast isophonow-kupilem nowe,identyczne tylko w dobrym stanie

Jesli chodzi o soprany to licytuje wlasnie glosniczki vify na podmianke zamias skk10,choc nie mam im nic zlego do zazucenia,jak myslisz,warto????

Witam ponownie

Postanowilem zrekonstruowac swoje kolumny t430,jest sens wydluzac kanal????W isophonach jest on dosc krutki,,,,,,,skoro robie i tak nowe skrzynki to moze warto bylo je przedluzyc????

• 3 tygodnie później...

witam

Chcialbym wrocic dotemtu isophonow t430 i monacorow spp300/ad

A mianowicie wymienilem troche zajechane glosniki niskotonowe w t430 na nowe psl265/180 i odczulem spora poprawe na plus,basik stal sie jeszcze bardziej przyjazny dla ucha,dynamiczny,tylko moze juz tak nie schodzi jak na starych glosnikach,czemu????nie mam pojecia,,,,,moze ktos potpowie????

A co do monacorow to wykonalem jedna skrzynie jako subufer,skrzynia ma 100litrow basrefleks 55cm dlugi 110mm srednicy,na pierwszy zut ucha psl nie maja najmniejszej szansy

Monacory nizej schodza,efektywnosc jest o wiele wieksza,dynamika raczej tez,dla przykladu ustawilem w jednym pomieszczeniu dwie kolumny t430 i jednego monacora,na kazdy glosnik puscilem ta sama moc,

w efekcie z isophonow ledwo slychac slowa piosenki,monacory maja tak wielka efektywnosc ze zagluszaja isophony,,,,,

Zainwestowalem sporo kasy w renowacje swoich t430,wymienilem niskietony,wykonalem nowe skrzynki i zakupilem nowe wysokie tony,a teraz pojawiaja sie powazne watpliwosci czy nie lepiej by to zagralo na monacorach:(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.