Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjonery - fakty i mity

Jarek33331

Rekomendowane odpowiedzi

Zafascynowany cudownymi recenzjami kondycjonerów Neel i Helion prawie ich nie kupiłem.

Kupiłem za to kondycjoner Mit Z-Center. Urządzenie jest rewelacyjne. Poprawia, uszlachetnia brzmienie, zabezpiecza przed śmieciami prądowymi. A wiem o czym mówię - pewnego dnia prawie nowy monitor komputera wystrzelił mi podczas pracy. Nie było podstaw do reklamowania - chwilowy wzrost napięcia.

Co sądzicie o kondycjonerach?

Dlaczego tak niewielu z nas ich używa?

Jarek

https://www.audiostereo.pl/topic/48683-kondycjonery-fakty-i-mity/

A co mają zrobić forumowicze, którym jeszcze nic nie wybuchło? A do t.z. uszlachatniania dzwięku zainwestowali całą kasę w odpowiedni wzmacniacz, kolumny i okablowanie? Posiadają poprawnie wykonaną instalację elektryczną w mieszkaniu/domku gdzie zamieszkują?

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

ROCHU Kupować kondycjoner o wartości połowy zestawu który się używa.

Wybacz, to chore.

Większośc forumowiczów kupuje okablowania, listwy sieciowe ,kondycjonery niekiedy droższe od połowy wartości calego systemu, na tym polega cała zabawa, droga ale zabawa.

Wnioskuje z twojej wypowiedzi ,że większośc ludzi na tym forum to ludzie ''chorzy''.

Osobiście testowałem różne listwy i kondycjonery,wybrałem Heliona 1750 xp,nie dlatego że zamula jak to inni wypisuja,tylko dlatego ,że zrobiła się większa dynamika,gora zgubiła nalot cyfowy,muzyka stała sie bardziej przyjemniejsza.Owszem przy tanich systemach ponoc występują zamulenia ,ja takich u siebie nie stwierdziłem. Pozatym kondycjonery zabezpieczaja przed przepięciami.

pozdr t

tez jestem ciekawy zasadności używania takiego urządzenia(opinii), w jednym sklepie audio ktoś określił to również mianem "zamulacza", natomiast ojciec znajomego za wielką wodą ponoć używa go w studio..jak to z tym jest....

Miałem Heliona 1750 XP przez 6,5 roku - o ile do zasilania CD, preampa itd. się sprawdza znacznie lepiej niż listwa komputerowa i minimalnie gorzej niż listwa nazwijmy to audiofilska to w przypadku końcówek mocy straty dynamiki i basu były ewidentne....Poza tym żaden kondycjoner nie pomoże jak walnie piorun, więc zdecydowanie lepsze są listwy z filtrowaniem pasywnym, moim zdaniem przynajmniej :)

Z najtańszych audiofilskich propozycji to mogę polecić Sun Lesite:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Furutecha TP 60 E:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz już jak ma być najtaniej to polecaną na forum listwę Sonusolivy, choć akurat tej nie miałem w domu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jeszcze jest coś takiego, ma ją mój siostrzeniec, lepsze od zwyczajnych komputerówek na pewno, a tanie jak barszcz :)

Ukryta Zawartość

Sun Leiste to taki ekskluzywnie wykonany przedłużacz:) Zupełny brak filtracji podobno nie wpływa ujemnie na dynamikę wzmacniaczy. I właśnie do wzmacniaczy poleca tę listwę sam producent. Tylko jaki jest sens jej kupowania, skoro przy źródle będzie tylko dodatkowym elementem w torze. Sztuka cierpi:) Odnośnie kondycjonerów, obdzwoniłem niedawno kilku producentów - wszyscy zgodnie potwierdzaja zbawienny wpływ swych wyrobów na źródła, w przypadku wzmacniaczy sprawa już nie jest taka prosta. Nie pozostaje nic innego jak wyporzyczać do domu i sprawdzać osobiście.

Gość rochu

(Konto usunięte)

tomasz dudzinski,

Jakieś 4 lata temu miałem Amplifona WT40 i Heliona 1750xp.

Do tego były kolumny Zollera Temptation, PS Audio Lamda + Muse 2 DAC.

Zachowanie tego Amplifona z kondycjonerem zapamiętałem raczej jako dość nijakie.

Sam Amplifon w tej konfiguracji grał z żwawością wieloryba któremu przyszło skonać na brzegu.

Obecnie mam Heliona 2051xp i doskonale sprawdza się on jako zabezpieczenie komputera na którym mam serwer Squeezeboxa. Został kupiony tylko do tego celu.

Reszta sprzętu podłączona jest do Furutech TP80, bardziej z przyzwyczajenie, niż z przekonania.

Witam .Wypozyczylem od Heliona kondycjoner 1750 XP na odsluch z mozliwoscia zwrotu . Lipa totalna dzwiek przygasl ,wysokie tony zniknely , slaba dynamika. Wszystko bylo OK jak podkrecilem wzmacniacz na godz. 12 Bas ,przestrzen ,dynamika jako taka....Ocena dobry + .Ale kto tak slucha glosno muzyki ...tylko gluchy,wiec go po 3 dniach oddalem.Znajomy elektryk polecil mi zalozyc oddzielna linie od tablicy rozdzielczej pradowej do pokoju gdzie jest sprzet . No i tak uczynilem 10m kabla 4,2 m kwadrat( czy jak to sie tam inaczej nazywa) do tego kupilem listwe okolo 80zl. Ma ta listwa filtr przeciwzakluceniowy, dziala na ( pralka , odkurzacz kuchenka mikrofalowa itp ),bezpiecznik przeciwzwarciowy i przeciwprzepieciowy. Zestaw odsluchowy byl wtedy NAD C 352 I CD C 542 . Sadze ze taki czy inny kondycjoner do sprzetu z wyzszej polki moze by sie nadal , ale na pewno wzmacniacz musialby miec co najmiej 2 x 200 W,aby ten kondycjoner go nie zamulil , bo NAD wypadl slabiutko.

Wg. obiegowych opinii końcówkom mocy, prądożernym integrom kondycjonery w dużej mierze szkodzą. Ograniczają po prostu dynamikę i bas. Ludzie narzekają też na piszczące trafa. Z kolei ekskluzywny przedłużacz w stylu Sun Leiste potrzebny jest chyba tylko wówczas, jeśli gniazdko oddalone jest dość daleko od miejsca, gdzie stoi sprzęt. Innego zastosowania dla niego nie widzę. Jeśli kable sieciowe sięgają gniazka, po co pakować w tor listwę bez filtracji z jeszcze jednym kablem? Zostają wiec filtry sieciowe z filtracją pasywną. Gniazda ofitrowane dla źródeł, nieofiltrowane dla wzmacniaczy. Jeśli i tutaj zauważalna jest kompresja, podpiąć wzmak dobrą sieciówką prosto do sciany i już:) Dotychczas miałem w domu Xindaka XF-1000ES, Furutecha e-TP80, IsoTeka Sigmasa. Xindak... nie szkodził. Jeżeli cos poprawił, zrobił to tak subtelnie, że nie zauważyłem:) Furutech jest już mniej subtelny i wnosi zauważalną poprawę. Sigmas - zdecydowanie najlepszy z całej trójki. Kompresji nie zauważyłem. Może gdybym miał inny wzmacniacz, zmieniłbym zdanie. Na razie na mojej liście jest to nr.1.

Osobiście mógłbym żyć z Helionem do źródeł i preampa, a końcówki mocy prosto do gniazdka w ścianie...nie mógłbym już żyć ze zwyczajną listwą komputerową i bez dobrych sieciówek.....ogólnie sieciówki wnoszą więcej od kondycjonerów, listw...takie są moje doświadczenia.....a byłem sceptykiem....

kondycjonery, sieciówki itd. itp.

widząc kolejny wątek w najważniejszej dla audiofilów kwestii naszła mnie ochota podzielić się moimi ostatnimi doświadczeniami. Miałem w domu na testach kable głośnikowe kubala-sosna za ponad 10 tys. za komplet (w promocji). Nie żebym chciał kupić, ale pożyczył mi kolega, żebym sobie posłuchał. Efekt - słyszalny. W porównaniu do budżetowych Qedów S.A. XT znaczącej poprawie uległa barwa średnich tonów, szczególnie ładnie zabrzmiały wokale. Poprawiła się też mikrodynamika i przejrzystość. Stwierdziłem nawet (nie ukrywam - kablowy sceptyk), że byłbym w stanie wydać na nie nawet 2000zł.

A wczoraj natomiast zrobiłem małe przemeblowanie w pokoju odsłuchowym. Dowiesiłem więcej kotar, fotel bardziej na środek, kolumny ciut w stronę ściany tylniej, generalnie siedzę teraz bliżej bazy. Koszt - pomijalny. Efekt - dużo lepszy niż po podłączeniu kubali. W końcu w Amused ... usłyszałem psa idealnie z boku i różne dźwieki z tyłu. Wyostrzyła się lokalizacja, nieznacznie wzmocnił bas. Po prostu duże, jednoznaczne zmiany na korzyść, free of charge.

A kolega z kolei postawił w końcu swoje electry 1037 na jakiejś płycie zamiast bezpośrednio na dywanie. I też mówi, że wniosło to więcej dobrego niż kubale.

Ot, taka refleksja...

mczaj

Oczywiście nie neguję poprawy brzmienia w Twoim pokoju odsłuchowym, po zastosowanych zmianach. Nie neguję akustyki, jako takiej, bo się nie da. Powiedz mi jednak co ma piernik do wiatraka, oprócz mąki? Dzięki przestawieniu kolumn, uzyskałeś czystszy prąd, tak? Widzisz, jedno nie wyklucza drugiego, tzn. rozumiem, że ktoś ma doświadczenia na "tym" polu, ktos inny na "drugim". A nie można np.tak: dobre klocki + dobre kolumny + dobra akustyka + dobre kable + czysty prąd = dobry system? Moim zdaniem można.

A nie można

>np.tak: dobre klocki + dobre kolumny + dobra akustyka + dobre kable + czysty prąd = dobry system?

Można, a nawet trzeba, z naciskiem na 3 pierwsze składowe równania. Moja refleksja bierze się stąd, że ostatnia składowa tego sumowania daje za duże pieniądze poprawę dużo mniejszą od tej, którą można mieć gratis bawiąc się składową trzecią. Tyle że o składowej nr 5 pisze się wciąż i wszedzie, a o trójce wcale...

a szczerze wątpię, że zabawa składową nr 5 zaczyna się wtedy, gdy tematy od 1 do 3 są już dopięte na ostatni guzik.

System odsluchowy sklada sie z wielu elementow tak jak samochod,ktory zeby jechac musi miec kola,karoserie,silnik,kierownice itd.a wiec kazdy z tych elementow jest wazny i zabranie ktoregos pogorszy lub uniemozliwi jazde tak samo jest w systemie odsluchowym.Kto tego nie rozumie nie wie co traci i tutaj Wij ma absolutna racje.Zupelmie inna sprawa sa ceny za poszczegolne elementy toru odsluchowego z ktormi mozna sie nie zgadzac ale to jakby inna sprawa.Na koniec dodam,ze waznym elementem tego toru sa rowniez kable sieciowe i kondycjonery oczywiscie wlasciwie dobrane.pzdr.

mczaj

Inteligentnie, nie powiem, bardzo podobała mi się Twoja odpowiedź. Ja mam dosyć prosta: każdy z nich winien być realizowany. Każdy z nich jest wazny. A "sieć" kryje naprawdę "ogromne" możliwości. Sprawdź sam.:)

prym, 25 Sty 2009, 21:52

>System odsluchowy sklada sie z wielu elementow tak jak samochod,ktory zeby jechac musi miec

>kola,karoserie,silnik,kierownice itd.a wiec kazdy z tych elementow jest wazny i zabranie ktoregos

>pogorszy lub uniemozliwi jazde tak samo jest w systemie odsluchowym.Kto tego nie rozumie nie wie co

>traci i tutaj Wij ma absolutna racje.Zupelmie inna sprawa sa ceny za poszczegolne elementy toru

>odsluchowego z ktormi mozna sie nie zgadzac ale to jakby inna sprawa.Na koniec dodam,ze waznym

>elementem tego toru sa rowniez kable sieciowe i kondycjonery oczywiscie wlasciwie dobrane.pzdr.

O widze Kolega juz swoje przeszedł, ma pojecie. Pozdrawiam oczywiscie! Ceny również uważam za absurdalne, nie wiem skąd się biorą; Jedno jednak wiem na pewno: jak kabel jest dobry do mojego systemu, nie usiedzę na dupie i go kupię. Wszystko dla systemu, a kable niestety grają. Ja też wolałbym żeby bylo inaczej. Wiem też, że ktoś czesze na tym kasę. Wszystko to wiem. Jednak najważniejsze jest dla mnie: przyjść z pracy i posłuchać muzyki, godnie, z przyjemnościa. Za przyjemnośc się płaci, jakie by nie były.:)

Dyskusja zeby miala sens musi byc merytoryczna bez zawisci,glupich docinek itd.Na poczatek jak ktos pyta o kable,kondycjonery zastanawiam sie zawsze do jakiego systemu maja byc zastosowane.Nie mozna stosowac kabli za 150zl.do systemu za powiedzmy 100000zl.bo kable ogranicza jego mozliwosci i kabli za 15000zl.do systemu za 1500zl.to jakby podstawowa zasada.Porownujac ja do samochodu,nie mozemy zalozyc kol od 126p do Bentleya i kol od Bentleya do 126p-to wniosek podstawowy i logiczny.Zgodnie z ta zasada dopiero mozna bedzie pokusic sie o wlasciwa i obiektywna ocene czy kable cos wnosza czy tez nie.To samo dotyczy kondycjonerow i kabli sieciowych choc w nieco mniejszym stopniu a to dla tego,ze czysty prad jest potrzebny kazdemu systemowi a jak Wij napisal najwiecej brudu jest w sieci.Chociaz i w tym przypadku nalezy miarkowac wlasciwie poziom cenowy.Pozdr.

Gość rochu

(Konto usunięte)

prym,

> Nie mozna

>stosowac kabli za 150zl.do systemu za powiedzmy 100000zl.bo kable ogranicza jego mozliwosci i kabli

>za 15000zl.do systemu za 1500zl.to jakby podstawowa zasada.

Nie zgodziłbym się z tym.

Stosuje się takie kable które będą dobrze współpracować.

Zetknąłem się z kilkoma drogimi systemami które były okablowane np takim budżetem jak DMN Reson albo jakimś DIY.

I co? I kable wcale nie ograniczały tych systemów.

Wszytko zależy od konkretnej sytuacji, a grunt robić wszystko z głowa i nie popadać w proste schematy jak na przykład że kable mają być z tej samej półki cenowej co klocki albo że na kable można przeznaczyć max 10% wartości zestawu.

prym

Eureka! Totalnie się zgadzam, tylko czemu Ty taki wkurzony jesteś?! Wrzuć na luz, to tylko internet. Zwykła rozmowa.:)

Ciekawostką jest fakt, czemu kable (sieć) wywołuja zawsze tyle emocji? Zawsze mozna zwalić na peryferia systemu, ale jesli są źle dobrane, będzie źle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.