Skocz do zawartości
IGNORED

scanspeak illuminator ktos słyszał ?

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra elektrownia przyda się na pewno, choć i scany nie są łatwe do napędzania.

Myślę że przy takich bowers'ach całe diy niestety wysiada. Szkoda że takie kolumny są dostępne tylko dla nielicznych.

Powiem tak - jestem pewny że za te pieniądze nie kupiłbym lepszego zestawu (a nawet za 2 razy tyle) i to mnie utwierdza w tym, że dokonałem właściwego wyboru. Wiem że są za dobre do mojego obecnego sprzętu, ale tak miało być bo mają mi służyć przez długie lata i będe miał motywację żeby kupić za jakiś czas komponenty które w pełni będą mogły wykorzystać ich właściwości.

Słuchałem dzisiaj płyty CD z muzyką powazną i cofam to co mówiłem z brakiem basu. Jak gościu udeżył w bęben to się tak jakoś przestraszyłem :-) Widocznie to czego wcześniej słuchałem było tak a nie inaczej nagrane. Te głośniki nie mają dla mnie już żadnych słabych stron.

Zaczekaj jak się wygrzeją ze 100 godzin na jakiś utworach z sporym basem. "Dotrą się" będzie jeszcze troch inaczej.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Dzisiaj odebrałem płytę Naim True Stereo i powiem, że nawet na moim odtwarzaczu i wzmacniaczu scena jest bardzo czytelna a dźwięki instrumentów są tak naturalne że czułem się jak na koncercie. Jestem a szoku jak potrafią zagrać te głośniki! Aż ciężko sobie wyobrazić co by się działo po podłączeniu referencyjnych urządzeń :-)

rozgladalem sie wlasie ostatnio po stronach akustyka powiem ze ich produkty az zapieraja dech R2, IR2, R22. poczytalem tez troche na forum widze ze nautilus81 jest expertem w tej dziedzine, mam pytanko czym trzebabyloby napedzic np.r2 czy IR2 LANSJER zeby zagraly na poziomie ba jaki je stac zeby daly z siebie jak najwiecej?

Ze wszystki zagrają ale....

Zbudowałem konstrukcje na peerlesach i terz słysze ze mój wzmacniacz jest za słaby do rr2 (revelatory). Peerlesy są znacznie łatwiejsze do napędzenia wiec revelatory trzeba napędzac czyms więcej niz 40 wat z lampy a z illuminatorami moze byc podobnie ale rr2 (tevelaory scana ) są lepsze niz peerlesy.

Czy te kolumny tylko pod lampe sie nadaja, bo ja osobiscie jeszcze z lampa nic nie mialem. Wiec myslac o nich konieczna jest przesiadka na lampy, wiem ze moj caspian dedykowany jest do kolumn 8omh, wiec jesli mysle o akustyku to napewno czeka mnie zmiana wzmaka. Chcialbym kupic r2 lub lanrjera a one sa 4omh

pytanko czym trzebabyloby napedzic np.r2 czy IR2 LANSJER zeby zagraly na poziomie ba jaki je stac

>zeby daly z siebie jak najwiecej?

Do r2 ja bym radził dobry ciepło grający wzmacniacz o srendniej mocy (tak z 60 wat) i juz bedzie dobrze. Do illuminatorów nie wiem bo nie słuchałem ale sie przymierzam do tej konstrukcji od jakiegos czasu ale boje sie ze mój jadis moze byc a raczej bedzie za słaby aby uzyskac odpowiedni poziom dynamiki co sie udaje w przypadku konstrukcji na peerlrsach i czego brakowało mi na rr2.

>poczytalem tez troche na forum widze ze nautilus81 jest expertem w tej dziedzine

Jakim tam exprtem ? miałem tylko troche konstrukcji akustyka i wczeniej kilka no moze kilkanascie kolumn fabrycznych u siebie (zmieniam kolumny bardzo często - zadne nie grały u mnie dłuzej niz kilka miesięcy a zmieniam nie dlatego ze zle grały ale ze lubie sobie posłuchac róznych kolumn z róznych pułapów cenowych i za kilka lat bede wiedział co mi najbardziej lezy i w którą strone isc).

Wracając do projektów akustyka jesli ktos potrafi zrobic sobie paczki, złozyc srednio skomplikowane zwrotnice ze schematu to jest to dobra droga do uzyskania dobrego , w przypadku rr2 referencyjnego dzwieku za stosnkowo niewielkie pieniądze.

Dla porównania zrobiłem konstrukcje na peerlesach model hdx1 - łączny koszt zrobienia tych kolumn szczerze wyniósł mnie 1950 zł. Kolumny esy (monitory na tych przetwornikach nie wiem czy na takich samych podzespołach - cewki powietrzne, kondensatory jantzena , okablowanie qed) kosztuja 4200 zł.

Mam obecnie do porównania swietnie oceniane avance signature mk2 które kosztowały 4900 i które nie reprezentują wyzszego poziomu niz hdx1 - podobna przestrzen, lepsza lokalizacja zródeł z hdx1, ostrzejsza wyrazniejszagóra z hdx1 co daje lepszą szczegółowosc , mniej sredniego basu w przypadku hdx1 ale za to nizej schodzącego.

Hdx1 potrzebują mniej prądu niz signature.

Co do rr2 to zupełnie inna liga - duza skala dzwieku , ogromna przestrzen, pięknie kontrolowany bas, duza neutralnosc. Wady troche za chłodnie brzmienie i potrzebują prądu ale podłaczając po rr2 kolumny takie jak avance signature czy proac 140 ma sie wrazenie jakby sie słuchało z mp3.

Uwazam ze akustyk jest bezkonkurencyjny w stosunku co do nowych kolumn i nie możliwe jest uzyskanie takiego dzwieku kupując kolumny w salonach. Jedynie konkurencyjne może byc kupowanie używanych kolumn i tak pewnie bedzie u mnie raz jakies sprawdzone projekty (może kiedys nawet nie akustyk a cos bardziej pod lampe) a raz cos uzywanego. Obecnie wiekszosc produkowanych kolumn poza ładnym design nie ma nic poza ceną i wydaje mi sie ze rynek audio idzie w podobna strone jak rynek samochodowy niby coraz ładniejsze a technicznie nie - jeszcze nie dotyczy to polskich producentów kolumn.

Pozdrawiam

>Czy te kolumny tylko pod lampe sie nadaja, bo ja osobiscie jeszcze z lampa nic nie mialem. Wiec

>myslac o nich konieczna jest przesiadka na lampy, wiem ze moj caspian dedykowany jest do kolumn

>8omh, wiec jesli mysle o akustyku to napewno czeka mnie zmiana wzmaka. Chcialbym kupic r2 lub

>lanrjera a one sa 4omh

Do revelatora zalecał bym ciepło grający wzmacniacz choc moje rr2 kupił klijent do krela 300 a inny znajomy z forum (ma wypasioną wersje zkondensatorami mundorf silver oil w środku ) słucha ich na accuphase. Drugi znajomy ma amplifona wt40 i na nim słucha a 40 nie jest specjalnie cieplutkia.

>8omh, wiec jesli mysle o akustyku to napewno czeka mnie zmiana wzmaka. Chcialbym kupic r2 lub

>lanrjera a one sa 4omh

Nie raz pod swojego amplifona podłączałem kolumny 4 ohm pod 8 ohm i było lepiej i nigdy nie zwracałem na to uwagi niezaleznie jaki miałem wzmacniacz.

Capsian wymaga aby kolumny były strikto 8 ohm.

Widze ze czeka mnie dluga droga ze wzmakiem . I chyba od tego musze zaczac. Bo jak kupie najpierw kolumny to niebeda mialy z czym zagrac, no chyba ze tymczasowo podlacze je pod yamahe rxv3900.

miałem okazję posłuchac r1 w różnych konfiguracjach i generalnie lepiej mieć do tego sprzet raczej trochę mocniejszy, ale o dobrym nasyceniu i dużym kolorycie. podłączenie tego do szybkiego suchotnika da kiepskie efekty. kolega łaczy go z Electrocompanientem i DACiem Thety i jest idealnie. Poziom naprawdę już wysoki. te głośniki scana są bardzo dokładne i przejrzyste ale nieco brakuje im wypełnienia i treści, nasyconej średnicy i tak zwanego "mięsa". Stąd lepiej postawić na lekko ciepłą (może być nawet trochę okragła - SS są bardzo szybkie i nie zmulą) elektronikę. Wydaje się, że iluminatory mogą być kontynuatorem brzmienia rewelatorów stąd raczej ostrożnie dobierał bym komponenty. Końcówka Primara jest raczej ostatnią którą bym próbował:)

Uważasz że Primare gra źle? Moim zdaniem właśnie te wzmacniacze ocieplają dźwięk i grają bardzo dobrze. Zanim kupiłem taką końcówkę pytałem o opinię wiele osòb w tym Akustyka i jestem bardzo zadowolony z efektu. Na zachodnich forach w tym whathifi te wzmacniacze dostają max noty.

Cos aksamitnie grającego - accuphase , wydajne prądowo wzmacniacze lampowe i wszystkie inne tranzystorowe wzmacniacze o nie suchej i nie ostrej barwie o mocy przynajmniej kilkudziesięciu wat.

Moze wyzsze modele creeka itd..

Proponuję przeczytać co nieco odnośnie Primare

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie mówię, że gra źle, nawet nie słuchałem twojej końcówki! ale primeare uchodzi raczej za ten bardziej chłodny i suchy co wcale nie oznacza, że zły. ja bym po prostu gdzie indziej szukał i już - bardziej ufam znajomym niż gazetom - bo znam ich punkt odniesienia.

A co do ocen w gazetach... chyba pominę to milczeniem bo to co tam jest napisane nie ma nic wpsólnego z rzeczywistością w przynajmniej połowie przypadków.

pewniakiem jest electrocompanient, może usher r1.5 (gra dosyć słodko i jedwabiście - chociaż nieco szybko) jakieś mocne lampy też mogą dobrze zagrać.

No to w takim razie mamy sprzeczne informację, bo wszystkie osoby z którymi rozmawiałem ( i słuchały Primare) twierdziły że "ocieplają" dźwięk i nie wspominali nic o tym że są suche i chłodne. Wiem że gazety piszą co chcą w zależności od sponsoringu, ale warto o opinię pytać ludzi, którzy choć raz słyszeli to o czym jest mowa, a nie wyssali swoje teorie z palca ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.