Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha S2000 i AA hyperion lll lux !!!

topolo

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie nie wiem czy bede wymienial czy nie. hyperiony bronia sie. musialbym wydac z 10 k na Vienny Mozart albo na jakies drozsze dynki.

Jesli chodzi o konkurencje z przedzialu cenowego hyperionow, nie ma specjalnie wyboru.

Jesli o czyms mysle, to o Mozartach (Bachy trosze slabo w stereofonii i budopwaniu sceny wypadly), ewentualnie rozwazam studio 100 - pokoj mam taki ze od biedy moga stanac wieksze monitory.

Ze studio 100 yamaha grala cud miod. ale tam jest naprawde fajny tweeter. no i mozarty jak juz wspomnialem. ale patrz jakie to sa ceny...

Widzisz, sam piszesz, że nie mają konkurencji w tej cenie i aby sobie polepszyć trzeba wydać 2-3 razy więcej, a mój wpis podważasz, że byłbyś już ostrożniejszy, ze stwierdzeniem że są lepsze od konstrukcji zagranicznych 2 x droższych ??? ;) Dobra, ale już dosyć tych uszczypliwości, słuchaj, a może wymień je na 8 ohm, grają inaczej niż 4 ohm, ewentualnie dopłać i uderz w Tethysy! To już zupełnie inna bajjjjja! :))

Jeszcze chciałem sprostować to moje porównanie. ProAc-ki porównywałem z Tethysami szukając czegoś w zastępstwie (na wtedy nie były już dostępne tethysy), a Hyperiony wziąłem na odsłuch z ciekawości, nie zamierzałem ich kupować i one zagrały lepiej od 130-ek. Jestem zakochany w dzwięku Tethysów i udało mi się je (po ogromnym wysiłku) zabukować! Wkrótce zagoszczą u mnie na stale :))) Ech! :)

bo zgadzam sie ze w tym przedziale cenowym 3-3,5 k hyperiony ciezko pobic, zwlaszcza jesli graja z dobra elektronika.

no ale mysle ze jest sporo konstrukcji 2-3 krotnie drozszych, ktore zagraja lepiej. taki byl sens mojego wpisu.

tethysy tez rozwazam.

no to juz bedzie zalezalo od elektroniki i od preferencji.

yamaha gra neutralnie, czysto, muzykalnie, ale z dosc mocno zaznaczona gorna srednica. i jest przejrzysta. to oznacza, ze nie maskuje niedoskonalosci w torze.

gdybys posluchal 2000 z hyperionami i proacami studio 100 np, od razu zauwazylbys roznice jesli chodzi o klase tweetera.

Tak wiec przykladami kolumn, ktorych ja sluchalem z moja elektronika i ktore zagraly lepiej od AA sa jak juz pisalem ProAc Studio 100 a takze Vienny Mozart.

To tylko te, ktorych sluchalem z tego wyzszego przedzialu cenowego. Odsluch Dynek przede mna. A i pewnie wiecej by sie znalazlo.

W niczym to nie neguje klasy hyperionow jednak.

Panowie AA i Doramat dajcie proszę znać jak wypadła konfrontacja i z czym będą grały (lub już grały) Intrady i Hyperiony.

Chętnie się dowiem, i pewnie nie tylko ja, które kolumny i w których aspektach okazały się ciekawsze.

Pozdrawiam,

Zenatur znam dobrze wzmacniacz AS - 1000 / CD 1000, wiem jak gra, gra fajnie, to dobry sprzęt! Ty masz w tym swoim dodane XLR-y , acz kolwiek nie słuchałem na tym zestawieniu AA. Co do ProAc-ów to 100 też nie suchałem, ale w 130 m.in nie podobała mi się właśnie góra. Jakaś taka zapiaszczona, płaski środek i bas nie do końca pod kątrolą. Może to kwestia dolnego bas-reflexu? Ogólne wrażenie to w porownaniu z Tethysami, czy chociażby Hyperionami to brak tego czegoś, właśnie tej muzykalności, subtelności, piękna muzyki. O średnicy już nie wspomne porównując z Thetysami! A może kolego powinieneś powalczyć troche z kabelkami? A w przyszłości wymienić na coś Tethysowatego...?

witaj

z tego co wiem 130 a 100 to zupelnie inne granie. w 130 siedzi znacznie slabszy tweeter, wiec porownywanie 130 do 100 chyba nie ma sensu.

Studio 100 jesli chodzi o jakosc wysokich tonow z Yamaha znokautowalo Hyperiony.

pozdr.

Oki, nie porównuje, napisałem tylko odczucia co do 130-ek. A co z resztą pasma w ProAc-u? Jeśli Ci się spodobały to można pomyśleć, jak masz możliwość posłuchaj koniecznie też Tethysów:)

• 4 tygodnie później...

Panowie, coś się odbyło? jesteśmy po świętach wiec jak się spotkaliście skrobnijcie parę zdań w temacie różnic i pozytywów po odsłuchach. a może któraś konstrukcja okazała się wyraźnie lepsza?

• 1 miesiąc później...

Zacząłem zastanawiać się nad zmianą CD zatem odgrzewam wątek.

Gram na Tethysah + Krell kav 400 i lowendowym Nadzie 521BEE, który jest nasłabszym ogniwem w systemie.

Czy tytułowa Yamacha s2000 zagra w zestawieniu z Tethysami + Krell kav 400?

Słyszał ktoś z was podobne zestawienie?

Czy łączyć ją xlr czy rca?

i wreszcie, dorzućcie jakieś alternatywy w tej półce cenowej.

według mojej opinii każdy krell gra lepiej przez połączenie xlr. na Twoim miejscu, jezeli 4setka ma zostać, szukałbym źródla z regulacją (chociażby wadia 301) i używał połączenia przez xlr a krella utrzymywał w ustawieniu jako końcówka mocy. juz samo przełączenie w ten tryb przenosi dźwięk o klasę do góry (imo)

Dzięki za radę, ale do Wadia to nie ta półka cenowa. Używki widziałem gdzieś używkę za 9k, a czy tworzenie systemu w którym CD jest najdroższym elementem ma sens? IMHO raczej nie.

Poza tym nie ma szans na nową, a CD wolałbym raczej nowy bo nie mam zacięcia majsterkowicza :).

taniej będzie zatem poszukanie jakiegoś DACu z regulacją i przyzwoity transport. NAD ktorego uzywasz ogranicza brzmienie Twojego zestawu o lekko o 50% - szkoda na to uszu ;)

Wadia i majsterkowanie? chyba jedynie co by Cie spotkało to rozkręcenie obudowy by się pochwalić na forum jej środkiem ;-) według mnie CDP trudne do zajechania i koniecznie posłuchaj jak gra Twój system przez xlr. dużo teraz tracisz... powodzenia!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.