Skocz do zawartości
IGNORED

andrea29

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

a może,

Harbeth super HL-5?

Słuchałem HL COmpact 7, w stosunku do Castli Conway 3 mają bardziej dzięczną górę, nieco jaśniejszą średnicę, porównywalny bas (po mimo że to podstawkowiec). Niestety dźwięk ma wyraźnie mniejszą masę niż w Castlu, ale jest rónie wielki. Za to Harbeth nie ma takiego problemu z dynamiką jak Conway. Gra ze zdecydowanie większą ekspresją. Jeśli teraz wziąc pod uwagę, że HL-5 to znacznie większe skrzynki, 3 drożna konstrukcja (dwie kopułki - czy to znaczy że będą miały zasadniczo lepszą górę niż7-ki?) i cena nieznacznie wyższa niż w 7-kach, ok 8000zł. Wprawdzie tylko 86dB ale za to 8ohm. Hmmm

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/page/2/#findComment-112243

Andre29-Nie było basu ponieważ przy zestawieniu z głośnikami Tabletka być nie mogło/cóż fizyki się nie oszuka/.Wzmaki SE to nie Push-Pull,wymagają bardzo starannego doboru głośników.Duża dynamika i dobra liniowość to podstawa w doborze.Jeśli dobrze skonfigurujesz system nie uwierzysz jak ta zabawka potrafi zagrać.Słucham w pomieszczeniu 20m2,AR wprowadził w drżenie wszystkie szklanki w regale/hihi/,oczywiście nie jest to urządzenie do odtwarzania wybuchów armatnich,ale bardzo dużo potrafi.Wzmacniacze SE często grają z tzw.dużym basem,kłopot polega na kontroli i skonturowaniu tego basu.Dobór odpowiednich głośników jest faktycznie bardzo upierdliwy,ale jak osiągnie się dobre zestawienie,regułą jest odstawienie tranzystora do piwnicy.

Ps.-Postaraj się skontaktować z p.Leszkiem/Arek.G dobrze go zna/,może Tobie dużo pomóc i wytłumaczyć w tematyce lamp.W maju będę w Olsztynie i liczę na odsłuch ARa i Aboxa.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/page/2/#findComment-112251

->pal55

Nie ma sprawy, jestem jednym z kilku posiadaczy tych kolumn w Polsce. Mam je od od 6 miesiecy. Przyznam się że długo szukałem kolumn do mojego poprzedniego wzmacniacza Jadisa Orchestry Ref. i wkońcu zostałem namówiony do odsłuchu ESY Presto. No i stało się zostałem urzeczony dzwiekiem który nie był tzw. "efekciarskim" ale składał się ze wszystkich rejestów posładanych ze soba dość plastycznie.

Jest dość nisko schodzący bas może jego kontrola nie jest perfekcyjna-(teraz słucham na JJ 300B) ale masa jest odpowiednia. Średnica jest wspaniała, naprawdę polecam odsłuch małych składów jazzowych i barokowych, fortepianu solo, sksofonu cos pieknego w połączeniu z lampą na 300B wreszcie moje ESY pokazały klase w tym zakresie. No i chyba najsłabsza strona Presto to wysokie tony, nie wiem czy to zaleta mojego JJ:-(( (gdzyż z Jadisem było ich w sam raz) mogły być toszeczę bardziej krystaliczne i czytelniejsze (może zamiana Scan Speaka 9300 na 9500 lub 9700) mogłaby przynieść poprawę. Zobacze co da sie z tym zrobić:-)). Mimo wszystko głośniki warte zainteresowania, solina konstrukcja z 5cm scianką przednią, 50kg wagi, świetne wykończenie.

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/page/2/#findComment-112290

pp - jesli mozesz powiedz jeszcze jak duze masz pomieszczenie? (Andrzeju nie gniewasz sie, ze w Twoim watku?? :)) Zeby odsluchac tych kolosow musialbym chyba poprosic ESE o wizyte u mnie - nie wyobrazam sobie wtargania tego na moje 3cie pietro :))

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/page/2/#findComment-112293

andrea 29=> tak się składa , że posiadałem ECI II ale go upłynniłem . Zmieniłem na Musicala A300 . Dlaczego ? barwa , barwa , barwa i jeszcze raz barwa . tak się składa , że miałem JM Laby PS 5.1. te kolumienki są bezwzględne w kwestii barwy . Ogólnie ECI II był ciekawy - dobra przestrzeń i głębia . Dynamika też niezgorsza ale przy A300 wypadał bladziutko . Inaczej - sucho . Żadne VdH nie pomagały . Pewnie to kwestia zestawienia z kolumnami ale Musical w tej materii deklasował ECI II . A że dodatkowo ma świetny bas (głębszy niż ECI II - OK nie obruszajcie się , że piszę o basie z PS 5.1. ale - po prawdzie - to w niedużym pomieszczeniu potrafił całkiem fajnie pośmigać ) to znacznie przyjemniej się słucha . Dynamika A300 ogólnie lepsza niż w ECI II .

Co do ECI II z kolumnami AP to wydaje mi się , że byłoby to katastrofa ( jeśli chodzi o barwę , bo reszta wypadłaby nieźle ) . Ale już np. z Dynaudio Conturami mógłoby zagrać fajnie .

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/page/2/#findComment-112298
  • 2 miesiące później...

Postanowiłem odświeżyć wątek, jako ,ze jest okazja coś zaprezentować. Przeczytam go jeszcze raz, bardzo uważnie. Chodzi mi o kloumny. Na dziś mam jeszcze co 3. kandydatów do odsłuchu i tzw. kolumny - punkt odniesienia (niezłe, charakterne brzmienie), choć nijak się mają do mego pojmowania dźwięku ;-)

Świadczyć to może, że one mnie zdobyły albo, że goptów jestem dopuścić pewne niezbędne kompromisy, by w ogóle coś wybrać ;-)

Na początek mój zaakceptowany logotyp, z którym się zacząłem się utożsamiać i oswajać ;-). /Chyba dobry ?/

Design by Hermes (dzięki!), drobna poprawka: OLES (dzięki bis !) Taki jest:

[obrazekLUKASZ-147825_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/page/2/#findComment-147825

A teraz poważniej. Zrobiłem sieciówkę, o czym niektórzy już wiedzą i widzieli. Upubliczniam zdjęcia. Dziękuję za podarowanie ok. 6m:

HELUKABEL TOPFLEX EMV - 2YSLCY J 4x1,5 QMM VFD

naszemu Koledze z forum.

To znacznie ułatwiło sprawę. A tak naprawdę to gdybym u niego nie posłuchał - pewnie bym się nie tknął zrobienia obleńca, bo usłyszeć - znaczy uwierzyć. Teraz fotki, za chwilę - dla zainteresowanych opis wykonania.

Takie sieciówki warto zrobić samemu (jak komuś nie wystarczają forumowe). Fabryczne wychodzą drogo.

Tym samym jestem gotów w końcu lipca dać do sprawdzenia działanie innej (którą też posiadam) komuś w Wa-wie. (Zapomniałem, komu obiecałem, ale to do znalezienia.) Zatem 3 fotki:

[obrazekLUKASZ-147834_1.jpg] [obrazekLUKASZ-147834_2.jpg] [obrazekLUKASZ-147834_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-26-100004182 1170257882_thumb.jpg

post-26-100004183 1170257881_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/page/2/#findComment-147834

Kabel wygrzewa się jeszcze w moim systemie. Na wypowiedzi ad. działania jeszcze - uważam - za wcześnie.

(Pierwsze spostrzeżenia już mam.)

Przydatny link to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Był podawany wcześniej.)

Opis wykonania sieciówki (do integry lub końcówki):

Przede wszystkim zorientuj się, gdzie masz w gniazdku zero, a gdzie fazę, zanim zaczniesz skręcać i podłączać żyły i jak Twoje klocki lubią je mieć podane. /Jedne są na to wrażliwe, inne nie./

Od tego zależy, gdzie we wtyczkach względem uziemienia podłączysz przewody: fazowy i neutralny. Ja tak zrobiłem. Bądź cwany, zrób tak i Ty.

1. Oznakuj kable: 1, 2, 3 chorągiewkami z taśmy izolacyjnej. Możesz też zastosować różne jej szerokości czy kolory - jak wolisz. Bylebyś się nie pogubił. Oznacz w ten sposób oba końce każdego kabla, bo jak spleciesz, łatwo bez tego się pomylić. Zwróć uwagę w jaką stronę biegną napisy na Helukablu. (Bądź konsekwentny - kierunek pisma, wskazuje w którą stronę ma biec zasilanie: sieć -> klocek.)

2. Spleć ciasno wszystkie kable w warkocz. (Ciężka fizyczna robota - bolą palce.)

3. Splecione zabezpiecz na obu końcach taśmą izolacyjną tak, aby się nie rozplatały (Ja omotałem taśmą izolacyjną, która nie zostawia kleju. Możesz użyć koszulek termokurczliwych ale to gorsze rozwiązanie, uważam.)

4. 1 -faza, 2 -neutralny, 3 -uziemienie.

5. W każdym kablu są cztery żyły. Zostaw jedną z obu stron zupełnie nie połączoną (utnij - łatwiej założyć wtyczki). Jej zadanie to symetryzacja pola magnetycznego pozostałych żył. Reszta żył jest przewodząca. (Można dać cztery żyły przewodzące).

6. Od strony ściany: zostaw ekrany na 1, 2 i 3 kablu i zewrzyj je ze sobą. Połącz zwarte ekrany z przewodem 3, przyłącz do zacisku uziemienia we wtyczce.

7. Połącz do zacisków przewody 1 i 2. (Po dwa w tym przypadku.) Upewnij się omomierzem, że nie masz przebicia na 3 (i ekranach).

8. Skręć ostatecznie wtyczkę sieciową. (Jeden koniec masz z bani ;-)

9. Od strony klocka: Nie łącz ze sobą ekranów ! Zaizoluj, mają się nie stykać !

10. Połącz żyły 3 do uziemienia, 1 i 2 do fazy i zera.

11. Zamknij ostatecznie wtyczkę.

12. Sprawdź przebicia pomiędzy żyłami !!! Jak coś wyszło źle - popraw natychmiast (zanim o tym zapomnisz ;-)) !!!

W oryginalnym projekcie stosują ferryty na końcach sieciówki - przy wtyczkach.

Możesz mieć trudności po wpięciu kabla do ściany z ustaleniem gdzie faza, a gdzie zero przy pomocy neonówki. Indukcja jest tak silna (przez zero na ekran i uziemienie), że neonówka świeci na wszystkich przewodach (zero i uziemienie słabiej, faza mocniej). To normalne zjawisko.

Powyższe mija po obciążeniu działającym urządzeniem - świeci tylko faza.

* * * * * *

Jak ktoś nie jest staranny i nie ma obeznania z prądem - nie radzę robić.

Warto zastosować większe wtyki IEC niż 8mm2 lub zastosować nieco cieńsze kable. Wtyk IEC kupiłem ze strony A. Bulskiego (39zł/szt).

* * * * * *

Moja sieciówka ma ok. 190cm długości.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/page/2/#findComment-147844

Można jeszcze tak:

1. Idź do sklepu

2. Pożycz kilka sztuk

3. Odsłuchaj

4. Wybierz

5. Zapłać

Albo bardziej rozbudowana wersja:

1. Zamiast latać po domu ze śrubokrętem - usiądź i posłuchaj płyty

2. Zamiast razić się prądem sprawdzając polaryzację w sieci - wypij piwo

3. Zamiast splatać warkocze z przewodów - umów się z uroczą blondynką

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/page/2/#findComment-147855

Czas wykonania - nie uwierzycie: ok. 9h.

* * *

-> rady: masz doświadczenie z odsłuchem innych sieciówek czyli punkt/-y odniesiena. Mógłbym Ci/Wam wypożyczyć i sam/-i oceńcie.

Pozdr.

PS. Żeby nie było wątpliwości: sieciówkę zrobiłem dla siebie.

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/page/2/#findComment-147875

Dlaczego ?

1. W rodzimych hurtowniach nie mają ekranowanych kabli sieciowych :-(((

2. Słuchając u różnych osób, różnych kabli, można się w przybliżeniu zorientować - przez porównanie - który, co wnosi/tłumi i sobą reprezentuje, czyli "jak gra".

3. Odsłuch przede wszystkim - przynajmniej kilku - wskazany.

4. Wybierz taki, którego wykonanie nie przekroczy Twoich umiejętności. Satysfakcja gwarantowana, koszty, (prawie) najniższe z możliwych :-)))

5. -

Albo bardziej rozbudowana wersja:

1. Siadasz ze śrubokrętem i osprzętem, zapuszczasz ulubioną płytę i dłubiesz przy mającej powstać sieciówce ;-)

2. Sprawdź polaryzację sieci, zamiast bezmyślnie żłopać piwo - to Ci się zawsze przyda... /na wypadek gdybyś chciał rozwijać swoją pasję. Sprzęt może (ale nie musi !) być za to wdzięczny !/.

3. Jak już spleciesz warkocze z przewodów - umów się z uroczą blondynką, fundnij dobre wino lub szampana i puść ulubioną (Jej !) płytę.

4. Pochwal się, jakiś złotoręki majsterklepka wskazując warkocz ;-)) (Może jej zaimponujesz choć gwarancji nie ma żadnej ! Dobra płyta i wino powinny Ci w tym pomóc ;-))

5. Do dzieła... ;-))

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/page/2/#findComment-147877

A własnie że mają (chyba mają, bo widziałem na bazarze taki kabel - w Łodzi na ŁKSie). Miał 3 żyły na oko po 2,5mm w ekranie koloru strebrnego i w przezroczystej koszulce. Z kolorów oznaczenia żył wynikało że to jest typowy kabel zasilający. Zewnętrzna średnica - na oko 10-12mm.

O cenę nie pytałem :))))

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/page/2/#findComment-147882
  • 2 miesiące później...

Dziś znalazłem o kolumnach, które kiedyś wpadły mi w ucho i zachwyciły jakością brzmienia. Systemu/konfiguracji z AS' ?? już nie pamiętam - musiałbym dłuuugo szukać w notatkach.

Na pewno po drodze była lampka. Taki śmiesznie mały klocek ok.17x15cm - może ktoś wie i pamięta ?

Do rzeczy. To W.H.T. PR-4. Bagatela - "zaledwie" 37kzł.

Przyzanję, że nie miałem pojęcia, że są to kolumny o konstrukcji tubowej.

Pal55 - zobacz...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/page/2/#findComment-176499

No i sylwestrowa sieciówka doigrała się , tzn. doczekała (nie) obiektywnego odsłuchu. W rzeczywistości tak nie wygląda, a odbicie lampy błyskowej zapodało taką wersję. Kabel jest w ocynowanym oplocie i przeźroczystej koszulce. Każda żyła grubości około 10 mm. Jeśli w opisie się mylę proszę poprawić.

Opinia wystukana za wiedzą i aprobatą Andrzeja, który dostał ją osobiście i wydał zgodę na opisanie w sieci.

1. podpięcie do ECI2

Po podłączeniu do wzmacniacza nie zauważyłem żadnych zmian sonicznych. Tutaj w ślepym teście bym poległ. Ale to znaczy ,że nie degraduje ten kabel dźwięku zauważalnie, a to już dobrze z jednej strony ( biorąc pod uwagę zastosowanie przemysłowe ). Z drugiej ,nakłady finansowe nie rekompensują oczekiwanej poprawy

dźwięku. W tym przypadku zakup nieopłacalny.

2. teraz powędrowała do CEC-a 5100

Następnym krokiem było podłączenie do CD. O , tutaj były wyraźne zmiany soniczne ... ale, na gorsze ,niestety :( . Całościowo za kotarą była góra i średnica . Wszystkie dźwięki przygaszone. Nic

dodać nic ująć. Bas dostał masy, potrafił lekko dudnić, ale to w sposób delikatny i dla kogoś raczej kto zna dobrze system. To pasmo zaczynało dominować. Lokalizacja bez zakłóceń.

Tutaj również nie spełnia " to cudo " swojego przeznaczenia. Nie warte zakupu.

Podsumowanie : kabelek nie należy stosować w MOIM systemie. Czyli, nie jest tak łatwo w DIY przeskoczyć firmowe kabelki ( czytaj dołączone fabryczne do sprzętu). Trochę szkoda poniesionych kosztów , szczególnie na niebieski wtyk. A włożona praca ... to ,przyjemnośc, tak myślę i pewne kolejne doświadczenie dla Andrzeja.

Wiem ,że taki kabelek znakomicie się sprawdza u jednego z forumowiczów. Cóż ja mogę na to poradzić ...

tylko posłuchać.

https://www.audiostereo.pl/topic/4876-andrea29/page/2/#findComment-177212
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.