Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Usher S520 DIY! Jaki wzmacniacz?

mamut103

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na początku, jako że jest to mój pierwszy post chciałem się przywitać i przedstawić... a wiec witam. Mam na imie Karol i mam pewien mały dylemat. Otóż jakiś miesiąc temu skończyłem prace nad monitorami na przetwornikach z Ushera S520. Głośniki mają nieco większy litraż, bass reflex z tyłu obudowy, a wygłuszone są wełną owczą. Tylko pojawia się jedno pytanie. Jaki wzmacniacz do nich zakupić? Tak, tak- zapewne powiecie- milion tematów na forum. Owszem, ale ja chciałbym mimo wszystko uzyskać odpowiedzi na pytania które nigdzie do tej pory nie padły. A więc cena. Kwota jaką przeznaczyłem na wzmacniacz jest to wstępnie 300-400zł, wiem że to nie za wiele więc szukam raczej używanego sprzętu. Przewertowałem jeszcze wiele tematów i bardzo polecany do tych głośników był również Cambridge Audio azur 340, ale to niestety za wysoka jak dla mnie półka cenowa (przynajmniej narazie). Do ceny 400zł znalazłem z polecanych Harman Kardona pm645. Co możecie powiedzieć mi o tym wzmacniaczu? Czy bardzo odstawałby możliwościami i brzmieniem od CA? Proszę powiedzieć mi jaka cena za wzmacniacz jest realnie przystępna do tych kolumienek. Jeśli okaże się że taki CA zagra milion razy lepiej to oczywiście, przeboleje i go zakupię (kwestia czasu) ale czy jest sens dokładać 400-500zł? Da się coś kupić dobrego w cenie do 400zł? Proszę o wasze opinie. Na co zwrócić uwagę i jak najlepiej rozegrać to cenowo. (Dodam że w przyszłości dokupiony będzie do tego odtwarzacz CD, więc od razu zadam pytanie które również mnie dręczy- Czy nie lepiej kupić DVD? Z tego co widzę dvd yamahy lub Denona jakieś można już kupić do 300-400zł, ale jak z brzmieniem takiego sprzętu w stosunku do CD?) Proszę o wasze opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/48867-kolumny-usher-s520-diy-jaki-wzmacniacz/
Gość

(Konto usunięte)

Kto normalny wchodzi na forum grubo po 3 w nocy?

Nikt nie wie jak Twoje koluimny zagrają z tymi wzmakami bo... nie znamy tych kolumn nie słszelismy ich skoro to twój własny wyrób. Na pewno nie bez powodu zrobiłeś te modyfikacje ale jesli sa to jedyne takie paczki na świecie nie pomożemy ci.

Za 400 złotych możesz kupić uzywany wysoki model wzmaka nikko bo t5o niedoceniany sprzęt.

Przepraszam bardzo, ale to chyba moja sprawa o której godzinie czytam forum, czy na nim piszę. Po co takie uwagi nie rozumiem?

Przyjmijmy że te moje głośniki grają jak oryginalne Ushery S520 bo z pewnością dźwięk nie różni się zbyt wiele. A więc jaki wzmacniacz kupić pod USHERY S520 oryginalne. CO do tego nikko to jak on się ma np. do harman kardon pm645/655?

To ja odpowiem pokrótce na ostatnią część pytania, mianowicie:

>Czy nie lepiej kupić DVD? Z tego co widzę dvd

>yamahy lub Denona jakieś można już kupić do 300-400zł, ale jak z brzmieniem takiego sprzętu w

>stosunku do CD?)

za te 400zł kup jakiś cd player z drugiej ręki, zagra on na pewno lepiej niż jakieś mocno budżetowe dvd ( nie mówię tu o wysokich modelach dvd dorównującym po części odtwarzaczom cd)

jest już na forum kilka tematów o tym, więc odsyłam do poszukiwań

Odnośnie początku Twojego wpisu, to polecałbym jednak w miarę możliwości oczywiście ... słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać. Wiesz, któryś z kolegów może CI poradzić co kupić, ale nie da to 100% pewności,że akurat dźwięk spełni Twoje preferencje. Dlatego warto przed zakupem osłuchać się chodź trochę, żeby wiedzieć czego się oczekuje od 'wymarzonego' sprzętu.

pozdrawiam

aha, nie przejmuj się złośliwymi wpisami ... widocznie niektórzy mają jakieś problemy i wyładowują swoją frustrację na forum; zawsze można użyć opcji ignoruj

audiokarma.org

Niestety odsłuch odpada. Tzn. odpada na większą skalę, ponieważ mieszkam w bardzo małej mieścinie. A brać głośniczki i jeździć po Polsce nieco mija się z celem i nie wchodzi w grę. Jeśli można proszę doradzić jakiś sprzęt, konkretny model i odpowiedzieć na pytanie w kwestii CA 340a oraz Harman Kardon pm645. Jak duża różnica jest między nimi.

U mnie 520 grały kiedyś pięknie z lampą. Te kolumny wiele wybaczają wzmacniaczowi, więc dadzą ci dużo radości nawet ze starym Marantzem albo z wiekowym NAD-em. Oby tylko nie był to wzmacniacz o zbyt rozjaśnionym brzmieniu.

A swoja drogą, pochwal się swoim klonem, wklej jakieś zdjęcia i napisz coś o brzmieniu, bo zmiany, które wprowadziłeś są dość duże.

PS A uwagi o godzinie rzeczywiście koledzy mogliby sobie darować.

ja mam uszatki w kolorze red piano :) i kupiłem w sierpniu za 1280 :) natomiast obecnie mam podłączone do mało wyrafinowanej elektroniki jaką jest pianocraft e410 i uważam że gra to zestawienie fajnie jak ze te pieniążki natomiast koledzy dobrze radzą nie za jasna elektronika do nich szczególnie w wyższej średnicy bo uszatki mają tam lekko pasmo wzniesione mimo to grają bardzo muzykalnie z fajnym basikiem i piękną średnicą jak na taką cenę, u mnie w 14m2 jest basu idelanie

Focal + Naim

ja w Korisie płaciłem 1060zł pół roku temu, zastanawiam sie teraz czy nie wrocic do uszatkow na jakis czas na przeczekanie kryzysu

Te kolumny bardzo lubia sie z lampa. Budzet to zdecydowanie za malo jednak mozna by w tej cenie poszukac Mante V5, zagra to zdecydowanie lepiej niz tranzystor w podobnej cenie...

Okej, czyli wiem już że mam szukać wzmacniacza o nierozjaśnionym brzmieniu. Czy nada się do tego Harman Kardon lub nad? A może jakiś luxman? Jaki model jest godny uwagi? Polećcie jakieś dokładne modele proszę.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie. Ostatnio moją uwagę przykuły luxmany l-190/210/230 oraz Cambridge Audio A1, A2, A5. Czy te wzmacniacze są warte uwagi? Pomóżcie mi coś wybrać. Chociażby podajcie jakieś modele bo narazie wiem tyle że potrzebne mi jest ciepłe brzmienie. Ale znaleźć coś konkretnego jest naprawdę bardzo trudno.

• 3 tygodnie później...

>Kupiłem do nich Harman Kardona HK6500. Jak myślicie? to dobry wybór?

a dzwięk Ci się podoba ?

jeśli tak to wybór był na prawdę trafny ...

bo nie kupuje się sprzętu dla tego ,że inni uważają go za dobry, a dla tego,że Ci się podoba jego brzmienie. Przecież to Ty będziesz spędzał godziny słuchają muzyki, a nie kto inny :)

audiokarma.org

Odświeżam po raz kolejny- widzę ze tutaj nikomu się nie chce pomagać, ani wypowiadać- na co to forum jest? Zadam wam kolejne pytanie- jaki odtwarzacz CD do tego wzmacniacza i głośniczków będzie dobry? Czy coś z harmanów jest główne uwagi aby był komplet? Czy może skupić się na czymś innym? Cena tak 200-300zł.

Żadne audiofil Ci nie pomoże bo chcesz na zwmaka i CD wydać 7 stówek. Jakbyś napisał że szukasz czegoś do 10 tysięcy to od razu byłoby pełno propozycji. Niestety tacy to już są ludzie że tylko wymądrzać i obrażać innych potrafią.

Kup jakiegoś Rotela RA-930AX. Pełno ich na allegro za 500zł. A do tego dowolny CD za dwie stówki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.