Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki efektowe

Sandowall

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z kursem euro i podwyżką cen u Dali uznałem że cena za efektowe głośniki Dali Ikon 1 sięgneły absurdu (powyżej 2000 zł). W związku z tym szukam firmy zastępczej. Moje typy:

1. KEF IQ30 - około 1350

2. B&W 602 (używki)- około 1500??

3. WHARFEDALE EVO2 10 - około 1400

a może jakieś inne typy?

Moja obawa tyczy tego czy aby się to nie pogryzie i czy tak swobodnie można sobie układać KD? Nie będzie problemów z impedancją czy barwą brzmienia?

Dzięki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/48896-g%C5%82o%C5%9Bniki-efektowe/

powinienes miec wszystkie jednej marki a najlepiej jednej serii!! to taka przestroga kiedys sluchalem zestawu u kolegi na przodach bowersy z tyłu jakies tanoye masakra gryzą sie przedewszystkim tony wysokie slyschac duze rożnice co w kinie nie wskazane !

druga sprawa impedancja zalecana na wszystkich kolumnach taka sama

To mnie dobiłeś. Ikon 1 nie są tyle warte, wydaje mi się że za mniejsze pieniądze mogę kupić głośniki lepsze. Teraz chyba pozostaje czekać na obniżki u Dali i umocnienie złotówki.

Jesteś pewny tej informacji? Może ktoś ma inne doświadczenia?

MW

Dobrze głośniki tej samej firmy ok. Ale co sadzicie o zakupie kolumn tej samej firmy ale innej serii ?? Pytam ponieważ zamierzam kupić na tyły Celestiony Impact 15, a na froncie mam F30 i centralny c35 (sub: Gale 3070 a to wszystko ciągnie Denon AVR 1907). Celestion proponuje na tył f10, f15 lub f18. Dodam że impact maja lepsze parametry.(Frequency response: 49Hz-22kHz Sensitivity: 89dB Impedance: 6 Ohms) od serii F chociaż to starsza seria.

bierz te które łatwiej ustawić/powiesić... do filmów najlepiej jakby były w ofercie Celestiona kolumny dipolowe

o ile nie słuchasz muzyki sa-cd to pasmo przenoszenia w surroundach nie ma dużego znaczenia, w filmach basu i tak tam praktycznie nie ma, więc wystarczy nawet kolumna z 10cm niskośredniotonowcem...

don111

Wpisem o tym że basu w surroundach nie ma to mnie rozwaliłeś. Twierdzisz że jak leci chelikopter z tyłu czy strzały z tyłu to nie ma basu?

Sam masz dość mocne surroundy z 2x14cm głośnikiem śr-niskotonowym więc dlaczego nie wymienisz na mniejsze?

Sam miałem wcześniej Sony z głośnikiem basowym 13cm, potem Jamo E600, teraz B&W 602s3 i różnica jest ogromna na korzyść większych kolumn.

Naprawdę jak się posiada fundusze to warto dokupić większe surroundy, ale też surroundy nie powinny być takie jak przednie, tak jak w moim przypadku dlatego zaczynam pracować nad wymianą frontów i centera na mocniejsze.

no ok, Ty mówisz - wielka różnica a wg mnie jest ona marginalna

takich sytuacji o których mówisz (jak np z tym helikopterem) jest w filmach jak na lekarstwo - 95% efektów to są średnio-wysokie tony, bas się pojawia bardzo bardzo rzadko i jeśli nawet to na pewno nie jest to niski bas

ja owszem,mam surroundy z 2x 14cm ale to są dipole (konstrukcja taka że basu jest niezbyt dużo), bardzo się cieszę że nie wydałem 2x tyle pieniędzy na większe dipole (z dodatkowym basowym 19cm) bo byłyby to pieniądze wyrzucone w błoto jednym słowem a tak oszczędziłem tysiąc zł kosztem nieco mniej basowych efektów z może kilku scenek na 100 obejrzanych filmów :)

mam porównanie bo w poprzednim zestawie 5.1 miałem na surroundach Mini Monitory v4 które basem zawstydzały niejedną podłogówkę i powiem tyle że jako surroundy tylko się marnowały...

uważam że do filmów spokojnie wystarczy mały monitorek z nawet sporymi brakami w basie, ważne tylko żeby miał czytelny i dokładny zakres średnio-wysokotonowy... natomiast jeśli kolega słucha muzyki SA-CD (ale SA-CD, nie żadnego rozbitego Dolby Prologic) to zakup nieco większych monitorów które zagrałyby nieźle same w stereo, ma sens

don111

Być może masz częściowo rację. Moje porównanie było do innych marek kolumn dużo mniejszych.

Nie miałem jeszcze możliwości podłączyć B&W 601s3 lub 600s3 na tył, być może wystarczyłyby.

Witam,

Osobiście uważam, że można a czsami nawet warto posłuchać stereo w 5.1. Na niektórych płytkach daje to naprawdę zaskakujące przestrzenne efekty. Jean Michel Jarre w Dolby ProLogic II w trybie Music brzmi fantastycznie. Co do głośników efektowych to uważam, że nie należy przesadzać - oczywiście wszystko zależy od zasobności portfela i wolnej przestrzeni do zagospodarowania. Poprzednio na tyle miałem Dali Ikon 2 (przyznam szczerze marnowały się) a teraz w związku z przemeblowaniem kupiłem "mendel jajek" (kilka mi się stłukło i zostało tylko 5 sztuk;-) od KEFa i nie widzę jakiegoś ubytku w jakości. Tak jak ktoś wcześniej wspomniał w surroundach tylko wysokie i średnie, zazwyczaj powyżej 80Hz, tak więc za niskie odpowiedzialny jest Subik. A niskie wiadomo rozchodzą się niekierunkowo i nie jesteś w stanie stwierdzić z której strony do Ciebie docierają. Dopiero średnie i a przede wszystkim wysokie tony nadają akcji i efektom określony kierunek, impet - bas jest "tylko" niezbędnym dopełnieniem całości. Jeśli ktoś nastawia się na SACD wtedy jestem za tym aby wszystkie 5 głośników było identycznych (nie tylko z jednej serii ale dokładnie ten sam model). Wtedy to ma sens. Do kina i muzyki w trybach oferowanych przez ampltunery A/V małe surroundy w zupełności wystarczą.

Pozdrawiam

Jeśli już musisz się zdecydować na głośniki innej firmy zwróć szczególną uwagę na ich charakterystyki, kino domowe kupowane z jednej serii jako np. komplet często się uzupełnia i jest optymalnie zestrojone (oczywiście mowa o głośnikach) wyciągnij specyfikację Dali Ikon 1 i porównaj ze swoimi typami któremu najbliżej, ew. czy z podobnego materiału jest zbudowana kopułka wysokotonowca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.