Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofony marki DUAL

jaras65

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawa recenzja Dual'i cS5000, CS505 w:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam,

yen

Ukryta Zawartość

Panowie

Mogę powiedzieć, ze jestem fanem Duali (Ale tylko 713q i 731q - dwa inne leża w piwnicy jako dawcy head shella).

Obydwa wymienione modele są szczytem techniki z lat 80- tych (a patrząc na szajs oferowany dzisiaj nadal można je za takie uznać). Nie dajcie się skusić innym "plastikowym" modelom Duala

Hallotronowy silnik do napędu direct drive, pełna stabilizacja kwarcowa z synteza PLL i PORÓWNYWANIEM i KORYGOWANIEM obrotów (a wszystko w mix analog-cyfra). Zastosowane elementy to max precyzji w kluczowych punktach (sliver - mica).

Ramie proste z alu i "upierdliwy" system ULM. Natomiast zawieszenie 4 x na łożyskach szafirowych.

Dodatkowo przeciwwaga z tłumieniem rezonansów na niskich częstotliwościach na zasadzie "masy drgającej" (cokolwiek to znaczy Dual w tych modelach dopracował to do bólu).

Mechanika ramienia (ta pod spodem) precyzyjna i (dla nie znających zasad działania) równiez upierdliwa.

Generalnie - rewelacyjne gramofony pod warunkiem ze nie kupiliście fatalnie uszkodzonego.

I tu ostrzegam - sprzedaje je na Allegro koleżka z WRO (lokalizacja Wysoka).

- Pierwszy kupiony 713Q miał "bicia" na oście hallotronu (nie do naprawienia bez wymiany całego silnika)

- Drugi (kupiony z pełną świadomością od kogo kupuje) i opisem usterki był "składakiem" z innych (na szczęście mam srwisówkę i za małe pieniadze naprawiłem błedy tego idioty)

BTW oferuje mnóstwo gramofonów na Allegro i - nie polecam.

Inne Kupiłem na ebay.de i tam było OK

Jeżeli macie z tymi gramofonami problemy - pl info na priva

Kupiłem wynalazek widoczny na zdjęciu . Zamierzam wyjąć z niego gramofon a z reszty zrobić prom kosmiczny :-) Gramofon to model 461 , którego nie ma na stronie dual reference . Nie wiem czy można do niego montowac standardowe wkładki czy tylko wynalazki dualowe ...

Zamierzam wymontować silnik , talerz i ramię i zainstalowac je na solidnej płycie MDF - taki hi-end dla ubogich . Przyda sie pewnie wymiana okablowania ramienia , solidne gniazda RCA itp .

Silnik trafi na oddzielny stojak z bloku drewnianego ( jesli nie trzeba będzie robić wielkich modyfikacji ) Tak w zasadzie to podoba mi sie zawieszenie ramienia ale w życiu nie widziałem go z bliska więc cały pomysł może spalic na panewce ...

PS

za 65 PLN z kosztami wysyłki to chyba warto sie pobawić .

Ukryta Zawartość

post-3970-100003928 1234622659_thumb.jpg

post-3970-100003929 1234622659_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Co head shella to wymaga "dostawki" do mocowania standardowej wkładki 1/2 cala (mam kilka -cc na priva) bo nie widzę jej na zdjęciu (jak masz to ok)

Wyciąganie może być ryzykowne bo Duale czeto "nie pozwalają" na odstawienie silnika w inne miejsce (jak pisałem dla laika jest tam masa drutów, popychaczy, blaszek ale.. każda jest ważna)

Zobacz tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (trzeba się logować)

Ukryta Zawartość

arturp - po co taką zajebistą rzecz rozkładać, toć to świętokradztwo!!! A jakość tych flaków co wyprujesz i tak nie powali. IMO jedyny sens to doprowadzić całość do stanu używalności i traktować jako muzealną ciekawostkę! :)

dino ,

chyba faktycznie nie ma dostawki . Widziałem na allegro . Jesli nie kupię to skorzystam z Twojej propozycji i skontaktuję się . Chociaz z drugiej strony myśle o wymianie tego head shella na coś co będzie akceptować wkładki - może jakiś head shell od Thorensów , czasem bywają na allego ,, kawałki" ramion . Co do przeniesienia do innej obudowy to mysle o całkowitym skasowaniu automatyki . Jak dotarłem do manuala na vinylengine i zobaczyłem ile to ramionko popycha żelastwa pod pokrywą to doszedłem do wniosku ,że nie może grać poprawnie . Uwolnię je od tego balastu , skasuje też przełacznik 33/45 poniewaz on tylko mechanicznie przekłada pasek na rolki o innych średnicach . Martwi mnie tylko pitch control i stroboskop - nie wiem czy silnik będzie prawidłowo działał bez tych wynalazków , czy będzie trzymał obroty .

łasic ,

ale ja to dla zabawy robię :-)cudów nie oczekuję . Jednak kiedy widzę nowe Pro-jecty za 1-2 tys. PLN to taki leciwy Dual to szczyt techniki .

...there is no spoon...

Przy okazji . Do czego służy pokrętło 1 i śruba 2 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Skoro są tu spece Dualowi, mam pytanie o przyczynę braku powrotu ramienia w 1215. Kiepski leży w piwnicy ,z tego właśnie powodu.Czy plaszny pasek -suwak z wycięciem na kulkę ,chodzący pod talerzem

powinien być odpowiedzniej długosci .Mam wrażenie ze został przegięty na z-tce i długosoc jego skróciła się o 1-2mm.Moze ktoś zna zasady pracy powrotu.

Pokrętło 1 jak we wszystkich dualach to ustawianie "finalnego" nacisku (powinno być wyskalowane od 1 do 6-8. Czyli ustawiasz na 0 i kalibrujesz ramię z wkładka tak żeby buło "neutralne" - czyli "wisiało" w powietrzy. Następnie tym "kółkiem" ustalasz nacisk igły w gramach.

Nr 2 to luzowanie przeciwwagi (wysuwaniem i wsuwaniem uzyskujesz "neutralność") trochę to upierdliwe bo po dokręcaniu śruby się przestawia ale po nabraniu wprawy ...

Jeszcze raz powtarzam - zanim coś ruszysz od spodu w Dualu - pomyśl i sprawdź 2 razy.

dino ,

chyba faktycznie nie ma dostawki . Widziałem na allegro . Jesli nie kupię to skorzystam z Twojej propozycji i skontaktuję się . Chociaz z drugiej strony myśle o wymianie tego head shella na coś co będzie akceptować wkładki - może jakiś head shell od Thorensów , czasem bywają na allego ,, kawałki" ramion

A ja właśnie takie headshelle przekładam do 713-731.

Lepiej ich nie ruszaj.

Co do "dostawki" (Dual nazywa to system) to chętnie wymienię na inne części do audio (priva).

Sa to efekty błędów młodości (zamówiłem w niemcowie a okazało się, że owszem - ale trzeba inny system do 713 żeby zastosować Twój system - leży i gnije wiec cena/wartość będzie atrakcyjna)

Panowie ( i Panie :-) ) , czym naoliwic łozyska w ramieniu ? Rozebrałem zakupionego Duala 1254 , jest to całkiem solidna robota a ramię jest śliczne ... ale brudne . Rozłozyłem całośc na czynniki pierwsze , wymyłem i suszę ale nie wiem co zastosowac na te mikrospokijne łozyska . Olej silnikowy ?

Przyszedł też Dual 461 , również kupiony na allegro ale ten to kompletna tandeta , plastyk i taniocha .

...there is no spoon...

arturp, 19 Lut 2009, 17:20

> ... Duala 1254 ,

>jest to całkiem solidna robota a ramię jest śliczne .

>Przyszedł też Dual 461 , również kupiony na allegro ale ten to kompletna tandeta , plastyk i

>taniocha .

No właśnie, kiepskie opinie o Dualach pochodzą zwykle od osób, które miały doczynienia z niższymi modelami lub mocno wyeksploatowanymi egzemplarzami gramofonów. Kto oglądał serię 700 lub podobne jest zwykle pod wrażeniem jak solidnie, precyzyjnie i z jak dobrych materiałów jest zrobiony ten gramofon. Myślę, że podobnie jest z Lenco, Thorensem i innymi uznanymi markami. Każda ma lepsze i gorsze serie.

O kurcze ! Pomyliłem sie w poprzednim wpisie . Miało być ,że 461 to cacko a 1254 to tandeta . Sorka ;/ Przestawiłem numerki .

Właśnie oczysciłem ramię od 461 ( teraz wystarczy dmuchnąc i zaczyna się ruszać ) i przygotowałem do wymiany okablowania i headshella . Przy okazji pobawiłem się tym kółeczkiem do ustawiania nacisku . Zmyślna koncepcja .Przeciwwaga amortyzująca drgania , każdy punkt zawieszenia ramienia łozyskowany , dokładna dwuetapowa metoda ustawiania nacisku , wszystko z auminium z wyjątkiem headshella , który chcę wymienić . Silnik tez jest fajny . Talerz 27cm to trochę za mało na mój projekt ale coś wymyślę .

pozdr.

...there is no spoon...

Zdjęcia oczyszczonego ramienia .

Ukryta Zawartość

post-3970-100003440 1235115453_thumb.jpg

post-3970-100003441 1235115453_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

To trzeba chyba wymienić ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Dzisiaj przyjechał do mnie Dual504 za 45PLN z przesyłką . Miał ucięte kable zasilajacy i sygnałowy więc sprzedający myślał ,że jest uszkodzony ( pewnie wygrzebał na smietniku w Niemcowie ). A tu niespodzianka - wszystko działa tylko brak paska . Ten ma talerz 304mm i dłuższe ramię niz 461 . Jednak przy dokładnych oględzinach okazało sie ,że te piekne zawieszenia ramion Duali sa w częsci plastykowe . Fuj ...

No cóż .I tak go przerobię na Pro-Jecta RPM 9,1. Koszty nie sa duże >

- stary gramofon Duala - 45PLN z przesyłką

- trzy płyty MDF o wymiarach 45x31 - 30 PLN z pocięciem

- okablowanie wewnetrzne do ramion firmy Pro_ject ( oczywiście zestaw do gramofonu RPM 9.1 )- 30 PLN

- troche forniru , kleju , nowy pasek , MDF na obudowę silnika zewnętrznego , kolce itp- max 100 PLN

W sumie za około 200 PLN można mieć ciekawy gramofon .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Pojawiają się kształty . Widac tez oryginalny plastykowy headshell i obok nowy aluminiowy ( chyba od gramofonu Fonica produkowanego na eksport ) . Ten nowy umozliwia precyzyjne ustawianie wkładki .

I kolekcja części ramienia .

Ukryta Zawartość

post-3970-100002607 1235676639_thumb.jpg

post-3970-100002608 1235676639_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp fajna zabawa, nie ma to jak pierwszy wlasny projekcik, przy trzecim wszelkie marudzace buraki zostana w swoim swiecie, a ty bedziesz sluchal winyli :)

Pozdrawiam serdecznie i trzymaj tak dalej

arturp tak patrze na miejsce mocowanie ramienia i dobrze by byla mozliwosc pelnej kalibracji wykraczjacej poza ramy headshella wiec lepiej mocowanie ramienia podpatrywac od microseiki niz projecta (micro ma podsrawki z otworem na ramie i ze szparka z od strony mocowanie do podsawy - przesuwajac w tej szparce plytke mocujaca i obracajc ja wokol wlasnej osi mozna skalibrowac praktycznie kazde ramie jak sie chce bo jesli samo z siebie nie jest w pelni kalibrowalne moga byc trudnosci z ustawieniem - dzieki temu mozna uniknac obliczonego cwaniactwa producentow i montowac sobie latwo i precyzyjnie kazde ramie ktore sie chce a i ustawic je wygodnie nawet jak jest to np ortofon spu z glowka niekalibrowalna

dino ,

ten plastykowy jest troszkę ,, rozlatany " . Nie da sie ustawić go na 100% precyzyjnie . Dlatego wybrałem metalowy . Przejściówkę juz dorabiam . Mam jeszcze drugie ramię i w tamtym zastosuję oryginalną głowicę .

...there is no spoon...

Piotr__,

to mój pierwszy gramofon diy więc na razie zdobywam doświadczenie ;p . Może w przyszłości zrobię cos lepszego ale tym razem ma byc tanio , zabawnie i nie oczekuję cudów .

...there is no spoon...

Bo jak z alu u góry to "sistema" wyglada tak

Ukryta Zawartość

post-10115-100002374 1235845611_thumb.jpg

post-10115-100002375 1235845611_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Alumioniowy headshell to ten niżej na zdjęciu . Natomiast oryginalny jeśt śliczny i łatwy w obsłudze więc z czasem zrobie z niego drugie ramie do tego gramofonu ( albo drugi gramofon bo w zasadzie mam komplet części) .

Dzisiaj zrobiłem pierwsze testowe uruchomienie napędu gramofonu . Jeszcze dużo pracy i wizyt na Wolumenie aby było dobrze ;p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.