Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofony marki DUAL

jaras65

Rekomendowane odpowiedzi

Zmyliłes mnie tym "headshell" a chodzilo Ci o ramię (tak tak w Dualu ta rurka to ramie).

Popatrz na wolumenie bo bywaja dualowskie ramienia z koncówka plastikowa takie jakie masz (z póżniejszych plastikowych modeli)

Ramię przystosowane do zamontowania w grubym MDF na śrubach z motylkami , wymienione kable i oczywiście nowy headshell . Teraz musze tylko wymyślec jak zrobić antyscating . Stary system nie wjdzie , z reszta był to taki beznadziejny sprężynkowy , który działa nierównomiernie i zmienia się w zależności od położenia ramienia na płycie - czyli , był do wymiany . Nowy będzie ciężarkowy ale zamontowany od spodu dzięki dolnym ramionom jakie posiada to ...ramię . ( słownik mi się zawięził ;p )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

No i "dotknąłeś" Duala

Tam faceci od nakładania kajdanek JMR "policzyli" te sprężyny a Krupp je wyprodukował.

Nie lekceważ tego bo się źle skończy.

Jak szukasz antyskateingu na sznurku to Ameryka albo Fonica - z Niemcami nie kombinuj (oni się nie znają ma żartach)

Dino

Sprawdzałem jak działa ten antyscating ,, fabryczny " . I nie działa . Powiem więcej . Te sprężyny sa tak wyrobione po latach ,że zaczynają działac w drugą stronę . Wyobraź sobie ,że w pozycji ,,0" antyscating popychał ramię do środka ! Ramię przestało sie poruszac w pozycji ,,1" na skali trzypunktowej. Gramofon był oczywiście spoziomowany a porzeciwwaga ustawiona tak aby ramie było w pozycji neutralnej - czyli nacisk 0 gram.

Z drugiej strony , po zastosowaniu przeróbek nie mogę juz uzyc oryginalnego antyscatingu bo poprostu fizycznie sie nie mieści . W oryginale jest schowany pod cienka blachą a tu ponad 3cm MDF .

Będę wdzięczy za sugestie jak to teraz zrobić :-)

A może skompensować siłe scatingu przez pochylenie gramofonu na strone ramienia tak aby siła grawitacyjna odciągała głowicę na prawo ? Ale jak to skalibrować ? To chyba największy problem jaki napotykam . A drugi to odpowiednio długi pasek . Oryginalny dał się rozciągnąć tak ,że mogłem ustawic silnik na zewnątrz ale silnik i zawieszenie talerza pracuja tak ciężko ,że boje sie o ich nadmierne zuzycie . Gdzie kupić pasek płaski o długości około 40cm po złożeniu ,, na pół " obecny ma coś około 30 cm .

...there is no spoon...

Niestety pod hasłem pasek maszynowy w googlach nie ma nic ... to się musi inaczej nazywać . A wyższe modele Projecta mają chyba paski kwadratowe a tu musi byc płaski .

...there is no spoon...

Miałem trochę forniru orzechowego więc okleiłem na klej kontaktowy . Oczywiście coś przy okazji musiałem spaprać . Kupiłem lakier w spray-u i nałozyłem trzy warstwy . Minęły trzy dni a lakier nadal się lepi ...Nie mogę go nawet przeszliwować bo papier ścierny się zalepi .Ten lakier ma jakieś woski naturalne . Choroba . Może to zmyć rozpuszczalnikiem ? Ale wtedy mi się fornir pofałduje .Zrobiłem też obudowe na silnik :-)

Ukryta Zawartość

post-3970-100001046 1236678767_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

Również postanowiłem odświeżyć mojego duala. Może nie tak radykalnie, ale...

Wersja wyjściowa:

Ukryta Zawartość

post-10771-100000001 1237586106_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowa płyta - lity mdf:

Ukryta Zawartość

post-10771-100009996 1237586206_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fornir wenge... strasznie kruchy. Mam nadzieję, że nie zrobię żadnych 'kancer'.

Jutro jak dam radę polakieruję.

Ukryta Zawartość

post-10771-100009994 1237586323_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dino

Sprawdzałem jak działa ten antyscating ,, fabryczny " . I nie działa . Powiem więcej . Te sprężyny sa tak wyrobione po latach ,że zaczynają działac w drugą stronę . Wyobraź sobie ,że w pozycji ,,0" antyscating popychał ramię do środka ! Ramię przestało sie poruszac w pozycji ,,1" na skali trzypunktowej. Gramofon był oczywiście spoziomowany a porzeciwwaga ustawiona tak aby ramie było w pozycji neutralnej - czyli nacisk 0 gram.

Z drugiej strony , po zastosowaniu przeróbek nie mogę juz uzyc oryginalnego antyscatingu bo poprostu fizycznie sie nie mieści . W oryginale jest schowany pod cienka blachą a tu ponad 3cm MDF .

Będę wdzięczy za sugestie jak to teraz zrobić :-)

A może skompensować siłe scatingu przez pochylenie gramofonu na strone ramienia tak aby siła grawitacyjna odciągała głowicę na prawo ? Ale jak to skalibrować ? To chyba największy problem jaki napotykam.

Na pewno "sprężynki są już trochę stare (popatrz na watek o gramofonie do 3000PLN i nowych rozwiązaniach). Jak chcesz "młodsze" to Ci wyśle (będę musiał odwiedzić piwnicę).

U mnie w 731q tez skala nie odpowiada "naciskowi" ale jest tyle dodatkowych parametrów, ze trzeba to robić doświadczalnie (chyba, że kupisz klocka za 6kzł a i to Ci nie gwarantuje precyzji).

Co do pochylenia talerza to masakra - kompensowanie antyskateingu w ten sposób to "leczenie syfa pudrem" - nawet o tym nie myśl.

Pomału wiem coraz więcej o tym "jak to jest zrobione" i jestem w "fazie" - im więcej wiem tym bardziej się boje.

BTW - okleina - cudo. Robiłeś Henklem kontaktowym?

Pozdr

• 3 tygodnie później...

Prawie koniec .

Do finiszu brakuje :

- antyscating musze zrobić ( ale czy potrzebny ? )

- regulacja ustawień wkładki ( ten temat skopałem , krzywo wkleiłem headshell i ani pionu ani konta natarcia ;/ , to główna bolączka )

- silnik wytwarza na tyle silne pole ,że słychać go po włączeniu - co zrobić ?

- winda podnoszenia i opuszczania ramienia musi być , inaczej za każdym razem gdy podnosze palcem rysuje płytę

- trzeba umiasić ramie bo cichutko brumi a przy zdejmowaniu płyty słuchac okropne eksplozje ładunków elektrycznych

- na fornirze widac rysy od gruboziarnistego papieru ale tego juz nie zmienię , musiałbym zeszlifowac cały lakier i mocno przewszlifowac fornir a juz mi się nie chce

Pozytywy :

Mimo tak wielu niedociągnięc , bez kalibracji wkładki , zagrał conajmniej poprawnie !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Najwiekszy blad to pozbawienie sie mozliwisoci pelnej kalibracji ramieni nigdy ale to nigdy nie robi sie tego w diy chyba ze to jak juz ustalilismy wczesniej spontaniczna zabawa w gramofon. Juz lepiej bylo dostawi osobne ramie na podstawce niz pakowac nieustawialne na sztywno w plinte. Siliniczek tez bym wogole wymienil przeciez sporo ich, baze z napedem znacznie oddalil i dal dlugi pasek. No to zapowiada sie naprawde fajny DIY nr 2 :)

No! - jest fajnie. Powiem Wam tylko, ze zrobilem w podobnym ksztalcie plynt do Thorensa 111 i od tego czasu udalo mi sie uszkodzic dwie igly. Ten brak jakiejs powierzchni pod wkladka jest mocno niebezpieczny (sorry - cos mam z klawiatura)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witam,

mam prosbe czy ktos jest w stanie podpowiedziec jaki najlepiej zastosowac przedwzmacniacz pomiedzy Dual CS 5000 a Creek Destiny oraz IC aby było naturalnie z tego co widze to przewody wychodzace z CS to typowy kabelki z lat 80 czy jest wskazana jakakolwiek zmian czego sie obawiam, wszystkie propozycje mile widziane poczatkuje w tej dziedzinie tak wiec prosze o wyrozumialosc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kabelki Ci szczęścia nie dadzą.Nie spodziewaj się rewolucji.Rozdymana rzecz,przesadzona i przejaskrawiona.Jak ma być dobrze to zależy to od maszyny-gramofonu,ramienia,wkładki,kolumn,wzmacniacza,pre i kabli.Bawiłem się kiedyś w to i zostawiłem w cholerę,żeby nie zdurnieć,a miec czas na muzykę,rodzinę i własne fanaberie pozastereofoniczne:-)

Radzę,aby daś se spokój.Szkoda zachodu,bo za mało wraca z tej włożonej pracy(kablowej!).

Pozdrawiam i proszę o info jak się sprawuje ten Dual ,bo kiedyś miałem chrapkę,ale było za drogo i skończyłem na Denonie.

W wyniku trudności z kalibaracją wkładki na metalowym headshell-u zmuszony byłem do powrotu do oryginalnej głowicy . Trochę lata ale przynajmniej trzyma kąty . Przy okazji zauwazyłem ,że antyscating jest niezbędny . Kiedy igła dochodzi do końca płyty to zniekształcenia w lewym kanale sa okropne . Na początku płyty jest OK ale im dalej tym gorzej . I tu refleksja - czy antyscating nie powinien działać mocniej lub słabiej w zalezności od połozenie igły na płycie ? Jeżeli tak to nierównomiernie działające antyscatingi sprężynkowe są lepsze bo sprężyna się bardziej naciąga im igła bliżej środka płyty - czyli działa zgodnie ze wzrostem siły scatingu ... A to niespodzianka , zawsze myslałem ,że typowe ciężarki na żyłkach sa lepsze bo ich siła sie nie zmienia .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Co do kabelkow w ramieniu to prawda ze nie ma co sie grzebac chyba ze naprade nie ma nic juz innego do roboty a system jest najwyzszej klasy. Znaczace roznice sa tylko miedzy miedzianymi, a srebnymi (choc czesto mozna cos skopac wydaje mi sie ze najlepiej miec cala sciezke kabli z miedzi badz cala ze srebra) i miedzy zwyklymi a bardzo cienka lica z przekaznikow radiowych.

Jesli cos z kabelkami jest nie tak to zwykle kwestia starych lutow a nie przewodow. Zaklucenia na kabelkach w mc z lampami to natomiast kwestia wlasciwego prowadzenia masy, prowadzenia kabli zdala od transformatorow i innych przewodow. W mm najczesciej to zle uziemienie poszczegolnych elementow. Kabelki wymyslili dla cd bo im sztucznie graly skopane przez realizatorow kompakty wiec mialy je specjlanie mulic by nie meczyly czyli dodawac mieska czy tez ugladzac jak to audiofile pisza. W noirmalnym systemie bez koniecznosci w zyciu nie chcialoby mi sie wymieniac sprawnych przewodow w ramieniu.

• 10 miesięcy później...
  • 2 miesiące później...

Witam, mam pewien problem z moim nowym nabytkiem, jest to gramofon DUAL CS410. Mianowicie podczas słuchania dźwięk jest ładny i czysty, jednak ostatnie minuty płyt stają się nieco zniekształcone, gitary brzmią tak mniej więcej jak brzęcząca osa. Niestety dzieje się tak na wszystkich płytach także to niestety wada sprzętu... Gramofon posiadam od około tygodnia także chciałbym skorzystać z gwarancji. Chyba że jest to kwestia jakiejś regulacji?? Proszę pomóżcie bo nie wiem co o tym myśleć. Oto link do aukcji na której go nabyłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pokombinuj z naciskiem i antyskatingiem ale wielkich sukcesów nie wróżę, to ramiączko wygląda na dość podłe. nie daje sobie rady z mocno zagiętym rowkiem. pewnie wymiana wkładki by pomogła, ale szału nie będzie.

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.