Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA RX-V 640 czy RX-V 440

Gość kafi100

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kafi100

(Konto usunięte)

Doradźcie chcę kupić amplituner YAMAHY RX-V640 lub RX-V440 wiadomo różnica jest w cenie czy warto więc kupić ten wyższy model czy ten niższy jest również dobry. Do tego ma być dvd YAMAHA S540. Czy ten komplet jest dobry za tą cenę na obecnym rynku.

https://www.audiostereo.pl/topic/4901-yamaha-rx-v-640-czy-rx-v-440/

u mnie na 24m gra RX-V440 i wystarcza w zupelnosci. Zalezy tez jakie masz przody, jesli wieksze niz 120 to lepiej zagra na nich RX-V640 bo 440 moze byc za slaba. BTW w imporcie zza Odry 440 kosztuje 1200-1300 zl

Gość kafi100

(Konto usunięte)

Również widziałem właśnie na allegro RX-V640 za 1700zł.

Ale czy między tymi amplitunerami jest jakaś znacząca różnica.

Właśnie kompletuje kino domowe zaczynam od amplitunera i dvd, sprzedaję starsze stereo.

Jakie kupić do tego kolumny, narazie zostaną mi z stereo 2szt altusów 200W.

Co uważacie o kompletach do kina domowego KODY AV F51F/C/S+SW100B lub AV 860+SW1000.

tu masz wszystko o Yamaszce :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

640 jest po prostu mocniejsza , pozostale roznice pod ww adresem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja tez dlugo zastanawialem sie miedzy 440 a 640 ... wypowiedzi na forum ( musisz poszukac w archiwum ) zdecydowanie wskazaly na 640 ( głownie kwestia oddzielnego modułu odpowiadajacego za stereo )... tak tez zrobilem ... i musze Ci powiedziec ze jestem zadowolony - co do mocy to niewiem bo jeszcze nie udalo mi sie słuchac glosniej niz 35 dB. ale porównujac w nasyceniu dzwieku 640 jest "pełniejsza". Co do kolumn to ja po kupieniu bardzo szybko rozstalem sie ze swoimi Miltonami ( takie tansze Altusy ) bo poprostu one słuzyly do innego zródla dziewku. Co do zestawu Koda - przyzwoite ale to kwestia gustu ... swoje Avance nie zamienilbym na nic innego ponizej 7000 ( zestaw 5 sztuk ) - Ale woofer mam kody :) - bo tanszy i spelnia swoje role - moze nie dokladnie taki jest mój wymazoby bas - ale chuczy niezle ( mowie o SW1000 podlaczonego kablem Y ). zestawy Kody dobrze sie sprzedaja - tzn. ze ludzie chca je sluchac - ale pamietaj ze muzgiem jest DVD sercem ampli ale dusza sa kolumny ...

Mam Yamahe 640.

Do niedawna była podpięta do zestawu KODA AV702 z subem. Teraz mam B&W DM 604 s3+ 602 s3 (bez suba i bez centrala).

Yamaha

wszędzie słyszałem opinie, że poniżej rx-v 640 nie warto, niestety niższych modeli nie słyszałem. 640 się sprawdza, choć przy obecnym zestawie mocy jej ewidentnie brakuje. Do –ok. 33 Db jest OK. Przy głośniejszych odsłuchach wielokanałowych zaczynają się przesterowania. Tak długo jak nie ma przesterowań, jakość dźwięku (rozdzielczość, stereofonia, efekty przestrzenne i dynamika) jest, co najmniej satysfakcjonująca.

Koda Av-702.

Stereo –

Fronty dźwięk nie jest zły jak by na to wskazywała cena frontów (ok. 600 PLN w zestawie z Allegro). Przestrzenność OK., dynamika OK, stereofonia OK. Bas – nie występuje (mam pokój ca. 18 m.kw., podłoga z płytek ceramicznych, brak dywanu, gołe ściany, wysokość pokoju 2,8 m ).

Dźwięk jest wyraźnie płytszy niż w Bowers’ach (nie wiem czemu to przypisać, ale wrażenie jest namacalne). Analityczność dźwięku nie porównywalna do Bowers’a (tak naprawdę podobnie wypada każdy aspekt dźwięku - entuzjastyczną recenzję z KODY w HI-FI i Muzyka trzeba potraktować jako docenienie dokonań w danym przedziale cenowym).

Mimo wszystko przyznaje jednak, że zestaw kody i yamahy może dawać satysfakcję z odsłuchów stereo. Najgorszym elementem zestawu przy odsłuchach muzyki jest subwoofer. Wyraźnie nie nadąża za frontami. W środku mojego głośnika coś szeleściło/chrupało przy większych głośnościach (jakby jakieś podzespoły nie były najlepiej przymocowane wewnątrz, bo przyłożenie ucha do głośnika wskazywało, że sam dźwięk z niego wychodzący jest czysty).

KD

W kinie domowym AV 702 rządzi. Wrażenia są doskonałe, pod każdym względem. Sprawdza się również subwoofer. Natężenia dźwięku uzyskiwane z zestawu i efekty przestrzenne, a także homogeniczność dźwięku z każdego z głośników i integracja suba na dobrym poziomie.

B&W DM 604 s3+ 602 s3

Nie jestem jeszcze gotowy do opisu. Jestem jednak zachwycony, słucham godzinami. Zmiana kolumn spowodowała kolosalną zmianę dźwięku całego zestawu. Lubię rodzaj brzmienia Bowers’ów. Z niecierpliwością czekam na głośnik centralny (lcr 600 s3) – mam dostać w czwartek.

Jeszcze się odezwę

Pozdrawiam i mam nadzieję, że ten przydługi opis komuś pomoże.

KL

PS Konkluzja - na teraz - jest jedna. Jest tak rzeczywiście jak piszą - kolumny odpowiadają za 70% jakości brzmienia całego zestawu. Przy tanich zestawach za kilka tyś PLN jest to jeszcze bardziej zauważalne. Oszczędzajcie więc na wszystkim, ale nie na kolumnach.

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

wlasnie przejrzale najnowsze audio-vision 2/2004 z testem porownawczym amplitunerow w klasie cenowej ok 300-350 EUR (min. Denon AVR 1404, JVC RX-5032, Panasonc SA-HE 75, Pioneer VSX-D 512 i YAMAHA RX-V 440)

Wynik:

1. Miejsce Denon - srednie wyposazenie ale znakomity dzwiek i duza moc 5x64/82W na 8/4Ohm

2. Miejsce Yamaha - najlepsze wyposazenie ale katastrofalnie mala moc (5x29/25W na 8/4Ohm)

xajas

www.jaschiks.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.