Skocz do zawartości
IGNORED

DVD do koncertow

Gość brodacz

Rekomendowane odpowiedzi

To zależy od edycji. Nie wiem na ile miarodajna, a na ile skopana jest płyta z koncertu Jarre'a w stoczni w Gdańsku. Właśnie sprawdziłem, ścieżka AC-3 5.1-ch English zajmuje 400 MB, zaś ścieżka LPCM 2-ch English zajmuje 1,377 MB.

Różnica w odsłuchu KOLOSALNA, na korzyść LPCM stereo oczywiście. I co z tego, że nic tam z tyłu nie śwista ani nikt nie klaszcze... Taki DTS to oczywiście co innego, ale i tak dla 5.1 kanałów dźwięk zajmuje tyle samo lub 2 razy mniej bitów niż dla LPCM stereo...

Tego Jarre'a ze stoczni nie da się słuchać w DD...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

wiatrak

>To zależy od edycji. Nie wiem na ile miarodajna, a na ile skopana jest płyta z koncertu Jarre'a w

>stoczni w Gdańsku. Właśnie sprawdziłem, ścieżka AC-3 5.1-ch English zajmuje 400 MB, zaś ścieżka LPCM

>2-ch English zajmuje 1,377 MB.

>

>Różnica w odsłuchu KOLOSALNA, na korzyść LPCM stereo oczywiście. I co z tego, że nic tam z tyłu nie

>śwista ani nikt nie klaszcze... Taki DTS to oczywiście co innego, ale i tak dla 5.1 kanałów dźwięk

>zajmuje tyle samo lub 2 razy mniej bitów niż dla LPCM stereo...

>

>Tego Jarre'a ze stoczni nie da się słuchać w DD...

Dobrze że napisałeś, miałem zamiar zakupić wersję Collectors tego koncertu wydana przez Warner Home, z tym że tam też (z tego co wiem) brakuje ścieżki DTS.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To w sprawie czy PS3 ma HDMI 1.3.

Jest ograniczenie celowo wprowadzone przez SONY dla przesyłu bitstreamu dtsMA i DDTrue HD.

W/w Audio HD jest dekodowane do LPCM przez procek CELL.

Taka jest polityka SONY, która także na swoich płytach BD preferuje lossless LPCM.

Nie ma to nic wspólnego z cechą transmitera na bazie portu HDMI.

Jest pełne HDMI 1.3.

I tyle.

Ukryta Zawartość

janunio, jesteś niepoprawny! ;)

Poniżej cytat ze strony twórców interfejsu HDMI:

Ukryta Zawartość

"Q. What functionality was added to each version of HDMI?

The following provides an overview of major functionality added to each version of HDMI:

HDMI 1.1:

* Support for DVD Audio.

HDMI 1.2:

* Adds features and capabilities that increase HDMI's appeal for use in both the CE and PC industries. Specifically, the features and modifications for HDMI 1.2 include: Support for One Bit Audio format, such as SuperAudio CD's DSD (Direct Stream Digital), changes to offer better support for current and future PCs with HDMI outputs, including: availability of the widely-used HDMI Type A connector for PC sources and displays with full support for PC video formats, ability for PC sources to use their native RGB color space while retaining the option to support the YCbCr CE color space, requirement for HDMI 1.2 and later displays to support future low-voltage (i.e., AC-coupled) sources, such as those based on PCI Express I/O technology.

HDMI 1.2a:

* Consumer Electronic Control (CEC) features and command sets and CEC compliance tests are now fully specified.

* Creation of version 1.2a of the HDMI Compliance Test Specification (CTS), which includes a CEC Supplement. HDMI CTS 1.2a has been updated for technical consistency with HDMI Specification 1.2a as well as to the recently released HDMI Specification 1.2.

* Significantly, CTS 1.2a contains additional cable and connector testing and Authorized Testing Center (ATC) submission requirements. Specifically, under CTS 1.2a, the Adopter shall submit for testing to the ATC any new HDMI cable whose length exceeds previously tested cables.

* Additionally, HDMI Licensing, LLC will maintain a list of approved connectors. For a device to pass CTS 1.2a testing at an ATC, all connectors on such device must appear on the approved connector list. To add a connector to this list, the vendor must submit to the ATC or HDMI Licensing, LLC full and passing testing results.

HDMI 1.3:

* Higher speed: HDMI 1.3 increases its single-link bandwidth to 340 MHz (10.2 Gbps) to support the demands of future HD display devices, such as higher resolutions, Deep Color and high frame rates. In addition, built into the HDMI 1.3 specification is the technical foundation that will let future versions of HDMI reach significantly higher speeds.

* Deep Color: HDMI 1.3 supports 10-bit, 12-bit and 16-bit (RGB or YCbCr) color depths, up from the 8-bit depths in previous versions of the HDMI specification, for stunning rendering of over one billion colors in unprecedented detail.

* Broader color space: HDMI 1.3 adds support for “x.v.Color™” (which is the consumer name describing the IEC 61966-2-4 xvYCC color standard), which removes current color space limitations and enables the display of any color viewable by the human eye.

* New mini connector: With small portable devices such as HD camcorders and still cameras demanding seamless connectivity to HDTVs, HDMI 1.3 offers a new, smaller form factor connector option.

* Lip Sync: Because consumer electronics devices are using increasingly complex digital signal processing to enhance the clarity and detail of the content, synchronization of video and audio in user devices has become a greater challenge and could potentially require complex end-user adjustments. HDMI 1.3 incorporates automatic audio synching capabilities that allows devices to perform this synchronization automatically with total accuracy.

* New HD lossless audio formats: In addition to HDMI’s current ability to support high-bandwidth uncompressed digital audio and all currently-available compressed formats (such as Dolby® Digital and DTS®), HDMI 1.3 adds additional support for new lossless compressed digital audio formats Dolby TrueHD and DTS-HD Master Audio™."

Nie ma "New HD lossless audio formats", nie ma 1.3. Tak twierdzą TWÓRCY standardu. I tyle :)

Oczywiście, do odtworzenia płyty z Dolby TrueHD lub DTS-HD Master Audio wcale nie potrzebujemy HDMI 1.3, wystarczy wcześniejsza wersja HDMI i dekodowanie do LPCM na pokładzie odtwarzacza.

Ponownie cytat:

"Q. Do I need v1.3 HDMI to hear the new Dolby TrueHD and DTS Master HD audio content on HD-DVD or Blu-ray players?

No. The Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, and DTS-HD Master Audio can be decoded by the playback device into multi-channel Pulse Code Modulation (PCM) digital audio streams, which is an audio format standard that can be sent over any version of HDMI. In fact, all versions of HDMI can support up to 8 channels of PCM audio at 192kHz, 24 bits per sample. "

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Vitold_MAN takimi tekstami jak ten

>janunio to zwykły cwel :)pożeram takich na kolacje :))) bo na sniadanie jest za mały

to ty se u siebie pod butka z piwem zapodawaj bo tu nikomu tym nie zaimponujesz(jezeli tak to prosze o sprostowanie) twoj typ byl jak dla mnie najleprzy w tm temacie ale wiesz,twoj styl wypowiedzi to nawet nie koszmar to nie prostactwo to cos na co brak slow,nie pozdrawiam brodacz.

Gość brodacz

(Konto usunięte)

MastaDaniel->Może nie mam zbyt wyrąbistego sprzętu (patrz "o mnie" :)), ale mówiąc szczerze, nie wyobrazam sobie

>słuchania koncertu np. "Jarre in China" w stereo itd.

pewnie masz racje kolego lecz "popatrz"mam zestaw stereo z ktorego jestem calkiem zadowolony moja miloscia sa cd jak wiadomo w stereo ale lubie ogladnac tez koncercik lecz nie zamierzam inwestowac DUZEJ kasy w cos czego nie "czuje"(czyli 5.1)mam nadzieje ze mnie rozumiesz brodacz.

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Przemski-z calym szacunkiem ale komputer to cos czego nigdy ne wlacze do zestawu audio po pierwsze nie jestem dobry w kompach,po drugie z ta cichoscia to bym polemizowal po jakims czasie kazdy komp mi "WYŁ"moze to moja wina ale tak juz mialem,po trzecie moze jestem staroswiecki(choc calkiem mlody)ale jestem fanem wyjmowana z opakowania i wkladania do szufladki niz klikania na ikonke(to jak z kobieta wole ja sam rozebrac niz zeby przyszla do mnie rozebrana :))brodacz.

>brodacz

Pewnie że Cię doskonale rozumiem! Im dłużej jestem na tym forum (a jestem od niedawna) częściej zaczynam spoglądać w kierunku czystego stereo, już prawie skompletowałem wszystkie elementy do wykonania mietków, cd i tuner Yamahy kurzą się na półce, a i zacząłem się zastanawiać nad wykonaniem GC :) i pewnie też za jakiś czas stanie to w moim salonie :), w tej chwili mój zestaw to żenada :). Chciałem tylko z mojego doświadczenia przekazać co myślę na temat dźwięku wielokanałowego, akurat koncerty na DVD wolę oglądać na systemie 5.1, ale nie twierdzę że w stereo też nie zabrzmią nieźle. Kwestia wydania płyty. Jedna firma stara się by w 5.1 było cacy , i z reguły jest, zaś inna jak zauważył kolega "wiatrak" kładzie lachę na porządnym DD czy DTS i skupia się bardziej na LPCM. Poza tym Twój post jest w dziale "kino domowe" , a to z założenia są systemy co najmniej 5.1

Pozdrawiam!

"janunio to zwykły cwel"

CWEL: Więziewń młody w którego odbytnicę wpychane są .... "

To forum sięgnełło dna.

Dziękuję się z Państwem ponieważ NIKT ale to NIKT nie oprotestował języka autora.

Żegnam.

NIGDY WIĘCEJ,

SZAMBO jesteście. Bo nikt nie zaprotestował.

Pozostawiam was w tym gnoju.

• 2 tygodnie później...
Gość Przemski

(Konto usunięte)

=> brodacz

Po części na pewno myślę tak samo, ale informatyka i komputery od lat leżą w moich zainteresowaniach, jakże mogłoby być inaczej gdybym nie myślał o implementacji dostępnych technologii w systemie AV:-). Propozycja tyczyła się alternatywy dla odtwarzacza DVD (nie CD-Audio), w roli którego komputer sprawuje się dobrze, odpowiednia konfiguracja, odtwarzacz uruchamiany z autostartu i pilot zdalnego sterowania sprawią, że do złudzenia komputer może przypominać funkcjonalnością odtwarzacz DVD. Ponownie uzasadnię - wyższość dobrej karty dźwiękowej nad zwykle zaniedbanym torem analogowym tradycyjnego odtwarzacza DVD. Co do bezgłośności - zeszły rok przyniósł kilka małych rewolucji - procesory konsumujące kilka W, bezgłośne dyski SSD, a w IV-tym kwartale tego roku ma pojawić się platforma Ion wspierająca procesory ATOM, ze wspomaganiem dla H.264 i łącznym poborem mocy CPU+chipset+GPU na poziomie ok 20W przy pasywnym chłodzeniu. Głośniejszy pozostaje napęd, który rozpędza się do znacznie wyższych prędkości niż czytnik w stacjonarnym odtwarzaczu, ale nic nie stoi na przeszkodzie by płytkę wcześniej zrzucić do postaci pliku ISO i odczytywać bezpośrednio z dysku twardego.

• 4 tygodnie później...

witaj brodacz,

absolutnie rozumiem twoje zamiłowanie do stereo, natomiast koncerty wydawane w 5.1 a zwłaszcza w DTS na prawdę warto słuchać przez ampli AV. Nie musi to oczywiście oznaczać rezygnacji z dobrego odsłuchu w stereo - warunkiem jest tylko zakup ampli AV z wyjściem pre-amp do którego podepniesz swój ulubiony wzmacniacz stereo z podpiętymi przodami. Na twoim miejscu zastanowiłbym się nad przeznaczeniem tej kaski właśnie na takowy ampli i DVD z cyfrowym wyjściem (oczywiście nie do odsłuchu CD). Ja tak zrobiłem już w 2004 roku i do dziś jestem zadowolony - mam KD bez rezygnacji ze swojego ulubionego zestawu stereo.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Polecam Pioneera DV-LX50, można go teraz kupić już za 1450 zł. Odtwarza wszystkie formaty /w tym SACD i DVD Audio/ poza BD. Ma bardzo dobry tor audio, świetny dźwięk w stereo, szczegółowy z szeroką sceną dźwiękową. Uważam że w przedziale cenowym do 2500 zł nie znajdziesz lepszego odtwarzacza. Przed zakupem porównywałem go z Yamahą DVD S2700, Marantz DV6001 i jakimś Harmanem Kardonem. Dźwięk Pioneera najbardziej mi odpowiadał a sam również jestem wielkim jestem miłośnikiem koncertów na DVD.

Używam go tylko do stereo z Trianglami Titus i subwooferem Velodyne, wzmak Arcam 7.

Ja bym proponowal calkiem cos innego niz wszyscy inni wyzej. Poniewaz mieszkam za oceanem moge polecic firme ktora tutaj jest uznawana za "giant killer" czyli cos co ma dobra jakosc za przystepne pieniadze. Firma nazywa sie OPPO digital nie wiem czy w Polsce jest znana ja osobiscie czekam az niedlugo wyjdzie ich uniwersalny Blueray player ale polecalbym CI universalny DVD player model DV-983H

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest to ich najlepszy produkt do tej pory, ale mysle ze nawet inne sa warte uwagi i niewiele gorsze i jeszcze bardziej przystepne cenowo. Przeczytaj sobie ich oceny i reviews dostaje nawet jako jedyny z testowanych odtwarzaczy perfect wynik. Napewno wybralbym go przed Yamaha, Denonem, Marantzem itd.ale to juz Twoja decyzja.

Pozdrawiam zza wielkiej kaluzy! ;)

Ukryta Zawartość

Też polecam OPPO, kolega z pracy ma ten model i trzeba przyznać że to świetne urządzenie, zarówno pod względem wizji jak i dzwięku. Teraz obaj czekamy na blu raya od OPPO.

Innym wyjściem za przyzwoite pięniądze jest Toshiba XD-E500. Daj bardzo dobry obraz, co do dzwięku po analogu to się nie bedę wypowiadał bo nie testowałem. Ale dobrym wyjściem aby ominąć wyjścia analogowe może być np. DAC od Cambridge'a .

Pozwoli Ci to ominąć wyjścia analogowe i puścić dźwięk po bitstream.

there are no answers, only choices ....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.