Skocz do zawartości
IGNORED

maly pokój, mała kasa - porządne stereo

ov_Darkness

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Pytanie mam stosunkowo proste:

miejsce:

pokój ~18m2

cel: nagłośnienie (90% muzyka w formatach mp3 (min. 192kbps) i FLAC, 9% filmy, 1% gry), gatunki: EBM, aggrotech, neofolk/neoclassical, industrial rock, folk/medieval. Generalnie od sasa do lasa.

warunki:

źródła: xbox360 po HDMI(może, nie jestem przekonany, czy jest mi potrzebny), PC po SPDIF (koncentryk lub optyk), odtwarzacz CD (może, bo kto z tego jeszcze korzysta?).

Jak ja to widzę: DAC, wzmak w klasie T i jakieś podstawkowe kolumienki. Celowo nie piszę, czego słuchałem itp. Powiedzmy, ze mikrozestawy Denona są już ok. brzmieniowo.

Nie chcę przekroczyć 3-4k za kolumny, wzmacniacz i DAC. Wchodzi w grę polutowanie tego tałatajstwa samemu, jeśli dostanę do ręki części i schemat.

To chyba tyle... Aha! Wszystko ma być czarne, najlepiej mat :]

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Witam

słucham podobnych klimatów do Ciebie ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mogę śmiało polecić Trends TA-10.1 (najlepszy t-amp patrząc na recenzje i opinie w sieci, sam mam i chwalę bardzo)

do tego DAC Beresford TC-7510, który wprowadzi nieco ciepła do brzmienia

Beresford jest bardzo wrażliwy na transport, z tego co wiem PCLink modyfikowany przez Grado_Fana spisuje się znakomicie. U mnie ogromną poprawę wniósł kontroler USB na PCI do M-Audio zasilanej z USB.

Jeżeli zdecydujesz się na t-ampa, szukaj monitorów o dużej efektywności - min. 87dB realnie. Ja mam Paradigm Atom v5 (90dB) i na 9. godzinie jest już wystarczająco głośno, na 12. robiłem imprezę sylwestrową. Teraz brałbym pewnie Mini Monitor v5, bo brakuje nieco niskiego basu. Zresztą zależy jaki masz układ pokoju i z jakiej odległości zamierzasz słuchać. Atomy są idealne jako monitory bliskiego pola - na dużej ścianie brakuje im mięsa, ale fizyki nie przeskoczysz...

Sam ciągle szukam następców dla moim Atomów i mam już kilka typów, ale kilka razy droższych.

Ukryta Zawartość

A coś trochę mocniejszego, bo ten Ta10.1 wymaga bardzo czułych kolumn...?

Widziałem gdzieś ustrojstwa po 30w na kanał... Pro-ject?

I fajnie by było, gdyby te ustrojstwa miały jakiegoś pilota...

Jestem leniwym bydlęciem.

Jazz:-(, 16 Lut 2009, 05:09

>maly pokój, mała kasa - porządne stereo

>

>Zapomnij!

Nie nowina, że głupi mądrego przegadał;

Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał,

Tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł;

Na koniec, zmordowany, gdy sobie odpoczął,

Rzekł mądry, żeby nie był w odpowiedzi dłużny:

"Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz jest próżny".

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Czy potrzebne "porzadne stereo" do sluchania mp3? Jezeli podaje sie kiepski sygnal na wejsciu, to nawet najlepszy sprzet niewiele pomoze.

Nie gadaj, czyzbym byl jedyny???

Sukcesywnie uzupełniam swoje zbiory o pliki FLAC i APE. Do takich formatów zgrywam też wszystkie zakupione płyty. Wygoda.

@kichanadeta: dlaczego? czy 3-4k to za mało na transport cyfrowy, wzmacniacz i 2 głośniki? Jeśli tak, to ile Twoim zdaniem muszę wydać?

Jeśli mam być szczery to rozważałem zakup tego:

Ukryta Zawartość

lub tego:

Ukryta Zawartość

Ale może w tej cenie da się lepiej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W nie wielkich pomieszczeniach monitory są świetnym rozwiązaniem, nie mniej jednak ażeby uzyskać porządny efekt ale nie można przesadzić, nie jedne monitory zostawiają podłogowe kolosy za sobą:)

żeby konkretnie zabrać się za tego typu instalację... dwie rzeczy do jakiej kwoty? i co z pomieszczeniem? coś w nim jest (ściany, podłoga, może coś na suficie;)

ov_Darkness, 17 Lut 2009, 09:14

>Sukcesywnie uzupełniam swoje zbiory o pliki FLAC i APE. Do takich formatów zgrywam też wszystkie

>zakupione płyty. Wygoda.

>

>@kichanadeta: dlaczego? czy 3-4k to za mało na transport cyfrowy, wzmacniacz i 2 głośniki? Jeśli

>tak, to ile Twoim zdaniem muszę wydać?

>Jeśli mam być szczery to rozważałem zakup tego:

>

Ukryta Zawartość

>lub tego:

>

Ukryta Zawartość

>Ale może w tej cenie da się lepiej?

Co dlaczego? 3-4 kilo to wcale nie malo. Moj wpis tyczyl sie kolegi , ktory napisalzapomnij. Chyba cos zle zinterpretowales lub zrozumiales.

Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.