Skocz do zawartości
IGNORED

nowszy MIT 3.2 czy starszy MIT 2.1 ?

adamodoj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pytam,

Lepiej kupic wersie MIT 3.2 ktora jest nowsza wersja MIT 3.1? czy lepiej kupic MIT 2.1 ktora jest starsza wersja obecnego MIT2.2

Generalnie wg Mit seria 2 jest lepsza od 3 ale nie wiem jakie sa róznice miedzy starszymi i nowszymi wersjami.

prosze o opinie.

pozdr adam

https://www.audiostereo.pl/topic/49176-nowszy-mit-32-czy-starszy-mit-21/

Mtślę, że na to pytanie trudno będzie odpowiedzieć, bo wątpię by ktoś tutaj słuchał obu wersji.

Z mojego doświadczenia wynika, że MIT jeżeli już wypuszcza nowszą wersję to z reguły zawiera ona jakieś istotne ulepszenia. Więc raczej wybrałbym V3.2

Z drugiej strony V2 ma już odłączany kabel od puszki, co z drugiej strony może być zaletą.

Z samymi MITa mi jest jednak pewien problem, którego sam doświadczyłem. Jeżeli weźmiesz wersję ze standardowymi wąsami i single-wire, a potem zmienisz głoścniki np. na podstawkowe i biwire, które wymagają dłuższych wąsów i wersji bi-wire, to już nic się z tymi kablami nie da zrobić. Nie można nawet poprzez fabryczny upgrade wydłużeć wąsów, czy przerobić puszki na wersję bi-wire. Wiem, bo sam to przechodziłem. Także zalecałbym kupować te kable już do ostatecznego systemu.

--

Pozdrawiam,

Milimetr

"There is a very fine line between hobby and mental illness."

Jeszcze jedna informacja, może to się komuś przyda.

Kiedy MIT wprowadzał serię Oracle, kable głośnikowe były produkowane w kilku wersjach - wnętrzności puszek były optymalizowane pod kątem współpracy z konkretną elektroniką. Poczynając od serii .1 i .2 nie słyszałem by to zróżnicowanie było utrzymane. Pytanie dlaczego - czy ze względów marketingowych próbowano uprościć ofertę, rezygnując z tylu odmian kabli, czy też zadecydowały względy soniczne. Generalnie warto się zapytać, czy dla nowych serii .2 nadal oferują dopasowanie do danej elektroniki.

Pierwsza seria Oracle była oferowana w następujących konfiguracjach:

1. Wide Bandwidth - do większości elektroniki,

2. Wide Bandwidth - EX - np. do Audio Reseach, BAT,

3. Ultra-Wide Bandwidth - np. do Spectrala, Passa,

4. Tube - np. do VAC,

5. Tube - EX - np. do Conrada Johnsona.

Generalnie zasada doboru była następująca:

• Ultra-Wide - recommended for low impedance, high bandwidth, solid state designs,

• Wide Bandwidth - recommended for high current solid state designs,

• Tube - recommended for low current vacuum tube based designs,

• EX option (Wide bandwidth and Tube only)- recommended for amplifier and speaker designs requiring increased articulation in the upper frequencies.

--

Pozdrawiam,

Milimetr

"There is a very fine line between hobby and mental illness."

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

W obecnie produkowanych kablach po prostu wprowadzili przełącznik impedancji zamiast produkowania wielu różnych odmian tego samego kabla, co doprowadziło do tego, że we wcześniejszej ofercie MIT-a przestał się orientować chyba nawet sam MIT, a obecny rynek SH MIT-a to jeden wielki chaos.

Obecnie w ofercie pozostają chyba tylko kable do Spectrala, który jest tak "special", że zwykły 3-pozycyjny przełączniczek na niego nie wystarczy ;)

Przełączniki, o których wspominasz są w puszkach na interkonektach. Rózne wersje kabli, o których pisałem dotyczyły kabli głośnikowych. Z tego, co się orientuję to nowe kable głośnikowe nadal nie mają żadnych przełączników, a zatem w stosunku do pierwszej serii Oracle oferta się mocno zawęziła. Jeden kabel Oracle np. V3.2 do wszystkich typów amplifikacji. Nie jestem przekonany, czy to dobrze.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Masz rację, pisałem o interkonektach. Na kablach głośnikowych chyba nie ma i nie było przełączników, sorry za zamieszanie. Sam używam tylko IC-ków MIT-a, więc nie mam doświadczenia z głośnikowymi.

Ja osobiście używałem starej serii XLR Oracle np. 1.1 ale mam też i nowy 2.2 który jest lepszy od starszego 1.1.

Podsumowując, na pewno kupuj z nowej serii, jest to duży krok na przód w stosunku do starej nawet referencyjnej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.