Skocz do zawartości
IGNORED

Polepszenie dźwięku- ustawienie kolumn.

matpio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od niedawna zacząłem się poważnie interesować sprzętem audio.

Zacznę moją historię od początku ;) Jakieś 3 lata temu zamieniłem chińską mini wieżę, na wieżę segmentową (diora ws442+fs042+as642+mds442) + kolumny Mildton 80. Różnica była znaczna. 2 lata temu przeprowadziłem się do nowego domu. Sprzęt przeniosłem i jakoś grał, ale szału nie było. Od około roku zacząłem się poważnie interesować sprzętem audio i pół roku temu postanowiłem zmienić sprzęt na coś lepszego. Sprzedałem poczciwą Diorę, a w międzyczasie kupiłem Altony 110 po bardzo okazyjnej cenie, a mianowicie 60zł :) Okazja była więc nie mogłem się powstrzymać. Zamiast Diory kupiłem wzmacniacz SONY ta-f545r+ korektor seq-310+ CD cdp-213. Różnica dźwięku pomiędzy Sony, a Diorą jest nie do opisania. Normalnie jak dzień do nocy.

Z racji tego, że Altony 110 i Mildtony 80 to niezbyt dobre kolumny, chcę wycisnąć z nich wszystko co się da. Ostatecznie mogę je sprzedać i kupić coś z wyższej półki. Na razie interesuje mnie to, jak ustawić ten sprzęt, żeby grał jak najlepiej.

Mój pokój ma wymiary 3,60m x 4,10m. Wiem, szału nie ma... Sprzęt jest ustawiony jak widać na poniższych obrazkach. Ustawienie nie wykorzystuję jego maksymalnych możliwości, ale za to jest funkcjonalnie i fajnie wygląda :) Chociaż, jak się chce to potrafi zatrząść zastawą kuchenną w pomieszczeniu obok, oraz pozrzucać książki z półki w innym pokoju, ale przecież nie o to chodzi:) Mam teraz ferie i dużo czasu na zmianę ustawień. Dodam, że słucham głównie rapu i rocka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

obraz090vu7.th.jpg

obraz091bg0.th.jpg

obraz094cl6.th.jpg

obraz093ue9.th.jpg

obraz096sa7.th.jpg

post-21983-100003941 1234613749_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sory za źle wklejone linki, ale myślałem, że zdjecia bedą widoczne jak na normlanym forum...

Poprawiam linki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny (jakie by nie były) są fatalnie ustawione. Za blisko ściany. Powierzchnia biurka idealnie odbija fale... Te szafy obok to też jakieś nieporozumienie. Same przeszkody. Kolumny potrzebują przestrzeni.

No i korektor to należy odłączyć. Bo inaczej to sobie przyzwyczaisz słuch to jakiegoś dziwnego, zniekształconego dźwięku.

matpio, 14 Lut 2009, 13:29

>Aktualnie tak... Każdej kolumnie czegoś brakuje i się wzajemnie uzupełniają. Wiem, że nie jest to

>najlepsze rozwiązanie no ale cóż...

Tak się nie robi !!!

No cóż, po prostu masz nieaudiofilskie podejście do sprawy. Może się tutaj trochę wyedukujesz :)

Jest w miarę symetrycznie. Dałbym ławę z elementami rtv na miejsce biurka, a biurko wywalił ;P Jak koledzy wcześniej zauważyli, biurko jest sporą powierzchnią odbijającą. Kiedyś też miałem biurko na środku pokoju, zrobiłem sobie znacznie mniejsze narożne i oczywiście wsadziłem w róg pokoju ;)

Te szafy są trochę duże, trza by wyjechać kolumnami bardziej do przodu bo teraz są za mocno ściśnięte. Z drugiej strony jak pootwierasz drzwiczki z szaf będą świetne pułapki basowe ;P

I love the sound of crashing guitars

No i właśnie po to jestem na tym forum, żeby się czegoś nauczyć :)

Z biurkiem właśnie jest problem, bo chodzę jeszcze do szkoły i muszę się gdzieś uczyć, lekcje robić itp. Poza tym na biurku mam monitor i nieraz jakiś film obejrzeć by się chciało :)

Kiedyś biurko było na tej samej ścianie, ale tuż obok okna, a szafy były razem złączone i zamiast kolumn był wsadzony ten kominek który teraz jest koło łóżka. Kolumny były wtedy po bokach łóżka- w tym jedna w rogu pokoju. Fotela wtedy nie było. Nie grało to za dobrze... Bas zamiast trząść moim tyłkiem to wpadał w rezonans i wszystko dudniło :/

Teraz też nie jest dobrze. Bas czuć na biurku, i obok szafki rtv, a jak usiądę na łóżku to nici z basu... Słychać tylko jak trzęsą się drzwi od szafy...

Ewentualnie mogę wywalić tą szafę miedzy biurkiem a oknem, w czymś muszę przecież ciuchy trzymać :] W grę wchodzi też sprzedanie tych wielkich kolumn i kupienie czegoś lepszego.

Ciężko ustawić przez internet Ci kolumny. Najlepszym sposobem będzie jak w wolnym czasie zaczniesz wędrować z kolumnami po pokoju.

ps. Radmor powinienen mieć w oryginale polski wskaźnik a nie japoński : P

Witam! Przepraszam ,ze sie wcinam temat.Mam problem z ustawieniem soich kolumn moze mi tez doradziecie? Problem polega na tym ,ze prawej kolumny prawie wogule nie slychac i jest spore echo jak troche odkrece galke. Zdjecie jest zrobione z miejsca w ,ktorym siedze jesli popelnilem jakis blad w ustawieniu powiedzcie jaki co zrobic aby poprawic dzwiek.Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Spróbuj przeżucic kable głosnikowe lewy na prawy,prawy na lewy kanał,jeżeli kolumny której nie słyszałes prezeniosła się na poprzednią to znaczy ze masz cos ze wzmacniaczem.

Jeżeli to nie pomoże to spróbuj wyrzucic tą ławe która stoi po lewej stronie

Dywanik jest,troche zle sie wypowiedzialem nie chodzilo mi o to ,ze lewa kolumna jest cichsza tylko mniej ja slychac tzn gra glownie srodek i lewa strona zalezy tez to troche od plyty ale ogolnie lewa strona i srodek graja czesciej nie wiem w czym jest problem kolumny byly juz ustawiane w rozny sposob moze mial juz ktos podobny problem???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak,jak koledzy pisali, wyrzuciłbym biurko i wstawił w to miejsce ławę ze sprzętem.Na niej dodatkowo położyłbym gruby bieżnik-serwetę, aby zminimalizować odbicia dźwięku.Kolumny trzeba by wystawić nieco do przodu, aby ich boczne ścianki się "widziały".Biurko oczywiście narożne, na nim monitor i klawiatura, a pod spodem wysuwany blat do pisania.W oknie trzeba by zawiesić grubą zasłonę, która podczas słuchania pełniła by rolę pochłaniacza/rozpraszacza pierwszych odbić dźwięku, z drugiej strony na ścianie zawieś np. jakiś gobelin o grubej, nieregularnej strukturze splotu włókien.Oczywiście jak daleko będą wysunięte kolumny i jaki będzie ich kąt dogięcia do środka musisz sam poeksperymentować.No i najważniejsze.Jeśli naprawdę chcesz słuchać muzyki o lepszej jakości, to sprzedaj te dwie pary kolumn i resztę niepotrzebnych klocków, zostaw tylko te niezbędne, jak wzmacniacz, odtwarzacz CD, gramofon, co do reszty przemyśl, ale korektor bezwzględnie sprzedaj, psuje dźwięk i wypacza prawidłowy odbiór muzyki.Za uzbierane pieniądze plus zaoszczędzone przez ten czas kupisz już niezłe kolumny, na których da się słuchać muzyki.Na pewno ktoś Ci tu pomoże coś sensownego wybrać.Powodzenia.

Od dzisiaj mam ferie i czas na zmiany. Pierwsze co zrobiłem to zdjąłem te Mildtony z Altonów i wysunąłem Altony do przodu. Słuchałem muzyki w takiej konfiguracji i zauważyłem, że siedząc na kanapie jest lepiej odczuwalny bas. Przy głośniejszym słuchaniu czuć, że schodzi nisko i trzęsie tyłkiem :} Gdy grały 4 kolumny na raz nie było takiego efektu. Dla sprawdzenia, włożyłem z powrotem Altony do "wnęki" między biurkiem a szafą. Bas było czuć mocniej, ale już nie był taki miękki i nie schodził tak nisko.

Jak są kolumny na wierzchu to ładniej gra, ale dziwacznie to wygląda, te wolne miejsca za kolumnami, kolumny na środku....

Ma ktoś jakąś propozycję, jak umeblować od nowa ten pokój?? Dodam, że bez zmiany mebli (mogę mieć mniejszą półkę na sprzęt, mogę wywalić fotel i tą dużą szafę miedzy biurkiem a oknem).

Mam dwie propozycje. Jest sens ustawiać tak meble?

Ukryta Zawartość

post-21983-100003727 1234786354_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

m3ichael:

>...Problem polega na tym ,ze prawej kolumny prawie wogule nie slychac i jest spore echo jak troche odkrece galke...

Tak mysle ze ustawienie kolumny w rogu pokoju ( tutaj lewej ) mocno moze uwypuklac niskie tony, ustaw na probe kolumny symetrycznie, poeksperymentuj,

m3ichael>>

Ja miałem podobne odczucia odnośnie minimalnego przesunięcia środka na lewą stronę, na niektórych płytach. Kolejno eliminowałem wszelkie możliwe przyczyny. Pożyczyłem nawet drugi wzmacniacz i jest tak samo, czyli elektronika jest OK. Pozostała jeszcze akustyka. U mnie lewa kolumna ma więcej przestrzeni z boku, jak prawa, czyli dokładnie na odwrót jak u Ciebie, a wrażenie przesunięcia(czy większej aktywności muzyków z lewej) takie samo. Dzieje się tak jednak tylko na niektórych płytach, co pozwala wnioskować, że tak są poprostu zarejestrowane, bądź takie było usytuowanie muzyków na scenie. Dla pewności zrobiłem eksperyment i przepuściłe lewy kanał przez prawą końcówkę, a prawy przez lewą(tzn zamieniłem wejscia IC i wyjscia gł.) Nic się nie zmieniło. Niestety niektóre realizacje pozostawiają wiele do życzenia.

m3ichael >> może tak być, że lewą będzie głośniej słychać (prawdopodobnie też odczuwasz, że ile byś się naustawiał, to wokal /środek sceny/ ciągle ciut z lewej - cięższy z lewej). Po lewej dochodzi do wzmocnienia akustycznego, coś jak w amfiteatrze (ściany z tyłu i z boku lewej kolumny i stolik ze swoim blatem pomiędzy głośnikami a głową, czyli następne wzmocnienie i skrócenie drogi odbicia). Zauważ, że prawa kolumna ma wokół siebie "miększą" przestrzeń i odbija się od podłogi (dłuższa droga i poprzez dywan).

Spróbuj wyrównać wytłumienie za głośnikami, ale możesz zacząć od chwiloego zabrania stolika, od razu zuważysz.

no coś podobnie, co pisze qman, tylko:

1/ tłumaczenie sposobem realizaji płyt, to nie tędy droga, są z reguły robione na symetrzynie pod względem obrazu (ciężaru środka, nawet jeżeli mają silnie rołożone i rozseparowne intrumenty na boki) - zresztą on wpsominał o kilku płytach

2/ qman - może jednak czegoś jeszcze nie kontrilujesz, skoro bardziej Ci wzmacnia z lewej, a może masz tak, że prawa pomimo sąsiedztwa wyposażenia bądź ścian mimo wszsytko się dusi, albo lewą mimo wsio coś podbija

matpio, 16 Lut 2009, 13:12

>Mam dwie propozycje. Jest sens ustawiać tak meble?

Od razu lepiej.Na górnym rysunku chyba lepiej, ale obie propozycje są sensowne a mieszkać jakoś też trzeba :-)Tak, zdecydowanie ma to sens.Dodam jeszcze, że jeśli sofa byłaby węższa i rozkładana na noc(do spania)w kierunku stolika ze sprzętem, to dwie szafy może udałoby się postawić tyłem do tej ścianiy z oknem(po bokach oczywiście, nie zasłaniając go).Sofę można by wysunąć delikatnie do przodu, aby głowa podczas odsłuchu nie była tak blisko ściany/okna.Co do okna, to oczywiście gruba, ciężka zasłona(nawet zasłonięta, aby była pofalowana), na parapecie( szczególnie jeśli jest na wysokości uszu lub niżej) ze trzy doniczki z roślinami dość rozrosniętymi, aby dodatkowo rozpraszały dźwięk.Wiem, że może to dziwnie lub śmiesznie brzmi, ale piszę jak najbardziej poważnie.

I naprawdę nie zapominaj o ustrojach z tyłu i z boku kolumn, na ścianach(tak najlepiej w połowie odległości między kolumnami a miejscem odsłuchowym.Będziesz zaskoczony skalą poprawy jakości brzmienia.No i nadal namawiam do sprzedaży tych dwóch par kolumn i korektora.Miałem kiedyś Altony(140 chyba).Fakt, że szyby się trzęsły, ale to nie był dobry bas, nie mówiąc o całości brzmienia.A i korekror miałem, "super" procesor SH-GE 90 Technicsa.Po chwilowej fascynacji, zabawie z korekcjami stwierdziłem, że psuje brzmienie w wielu aspektach i dość szybko go sprzedałem.Dziś mam nieduże, choć dobrej jakośći kolumny standowe i przedwzmacniacz/wzmacniacz bez żadnych korekcji.Zgadnij czy jestem zadowolony z brzmienia, z ilości i jakości niskich tonów ?

No i chyba tak zrobię... Jak znajdę jakąś tanią siłę roboczą to dzisiaj mam zamiar przemeblować pokój :)

Co do sprzedaży kolumn i korektora to właśnie się nad tym zastanawiam. Dużo kasy pewnie za nie nie dostanę... Za kasę ze sprzedaży kolumn i korektora nie kupię raczej żadnego porządnego sprzętu, wiec póki co muszę się męczyć z tym co mam, ale będę zbierał kasę i niedługo będą nowe kolumny :)

Łatwo nie było, ale przestawiłem te meble:)

Ukryta Zawartość

post-21983-100003679 1234815578_thumb.jpg

post-21983-100003680 1234815578_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

C.d.

Ukryta Zawartość

post-21983-100003676 1234815729_thumb.jpg

post-21983-100003677 1234815729_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ciekawe jak tam wrażenia z odsłuchów.Ale i tak pewnie jeszcze musisz "pojeździć" kolumnami po pokoju.Przód-tył, szerzej-węziej, kąt dogięcia itp... , nie ma lekko :-) to musi potrwać i mam nadzieję, że warto było.

Na razie jest tak, że dobry dźwięk mam na samym środku pokoju. Gdy siedzę na kanapie (na fotce jest akurat rozłożona) nie ma w ogóle basu (im dalej od ściany z winylami tym mniej basu). Dzisiaj już nie mam siły na latanie z 25kg kolumnami po pokoju- już się nalatałem z szafami i na dzisiaj mam dosyć :)

Zbyt wygodnie nie jest, ale da się żyć :) Po prostu jak nie będę słuchał muzyki, oglądał filmów w miejscu odsłuchowym (kanapa) to ta kolumna powędruje troszkę bardziej pod ścianę, żeby było więcej miejsca i żeby było bardziej funkcjonalnie :)

Takie ustawienie jest bardzo niefunkcjonalne... Niewygodnie się śpi koło grzejnika... Jutro łóżko poleci na ścianę z winylami, a sprzęt leci pod okno. Tak się przynajmniej będzie wygodniej spało :]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.