Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 2000zł - pomieszczenie 13m^2

magnat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jakie kolumny bądź monitory kupić do tego pomieszczenia? Ma to zagrać razem z ampli Yamahy rx-797. obecnie stoją tam magnaty monitor 880 , ale nie jestem zadowolony z nich przynajmniej teraz....

Chciałbym żeby góra była bardzo wyraźna, detaliczna a średnie były zdecydowane. Bas mięsisty nie dudniący i żeby był obecny przy cichym słuchaniu. Wiem że takie rzeczy tylko w .... ale może coś się da wykombinować

Pomóżcie proszę:)

Proponuję Vienna Acoustic Haydn - lekko ocieplone ale mają cechy jakie opisujesz.

Ważna jest elektronika z jaką współpracują. U mnie z Copland'em CSA8 jest OK.

Wiem że z Arcamem też dobrze się zgrały.

A ja proponuje DiY

Zamówić u stolarza skrzyneczki według projektu z 650-800zł, głośniczki z zwrotnicami jakieś 1100zł + dodatki 100zł i masz kolumny za 2000zł które konkurują z tymi za 10-15 tys. Zachęcam do zakładki diy.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Do takich pomieszczeń radzę kupić kolumny z przednim BS, u mnie grają Triangle . Do 2kzł powinno udać CI się kupić fajne Triangle. Odnośnie brzmienia Triangle to zapraszam do klubu lub działu opinii. Ja jestem w pełni zadowolony, polecam chociażby się zainteresować, w miarę możliwości odsłuch. Ku zdziwieniu dobrze zgrywa się z Yamaszką(ampli stereo gdyż grają cieplej niż wzmaki serii budżetowej).

Tu moje typy:

Podłogowe Triangle które można używać w pokojach od 12m2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podstawkowe:

Ukryta Zawartość

Oczywiście ceny są za sztukę, więc za parę wychodzi 2k-2,3k. zł.

Lub tu(seria ES):

Ukryta Zawartość

seria ES(czyli seria przed najnowszą serią Ex, wielu mówi że lepsze niż obecna seria EX, mam właśnie z tej serii najmniejszy podstawkowiec Stella ES, myślę jednak że Titusy ES/EX też spokojnie powinny dać radę jak i podłogowy Oddysey ES). Większych bym nie brał.

Aha i jeszcze jedno, lubią przestrzeń(wtedy kreują sporą scenę i głębię). :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Co tu się bać. Znajduje się projekt. Daje stolarzowi on robi ty płacisz. Potem wsadzasz wytłumia, przykręcasz terminal i wsadzasz rurkę. Zwrotnicę albo ktoś ci zrobi albo sam spróbujesz połączyć 5 elementów razem do kabli i już :D

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia oraz posiadany amplituner, zdecydowanie polecam kolumny MONITOR AUDIO serii SILVER a dokładnie MONITOR AUDIO RS1. Powinny w 100% spełnić Twoje wymagania. Możesz także posłuchać kolumn EPOS m5i, chociaż jest to trochę inny charakter brzmienia.

Zgadzam się, że dynki 42 to bardzo fajne kolumny i w dobrej konfiguracji całkiem detaliczne ale panowie nie do tego amplitunera i do 13m2. Dokładnie tak jak było to wczesniej wspomniane potrzebny do nich wydajny prądowo piec to raz a dwa to IMO one powinny grać w większym metrażu: 15-25m2 spokojnie.

Dynki 42 staraja sie grac niemal jak podlogowce. mam i jestem w koncu bardzo zadowolony, z jasna elektronika i kabelkami spisuja sie wysmienicie. mysle ze 12-18m2 to dla nich ideal, to jednak sa male skrzynki i w 25m2 sie zgubia.

kopaczmopa, 17 Lut 2009, 20:08

... mysle ze 12-18m2 to dla nich ideal, to jednak sa

>male skrzynki i w 25m2 sie zgubia.

Może masz racje, choć u mnie grają w 20m2 (fakt faktem, że niesymetryczna "L-ka") i jestem bardzo zadowolony. Dowodem na to niech będzie fakt, że po ich odsłuchu pozbyłem się całkiem niezłych podłogowych skrzynek Qba. Słyszałem również nieraz, że potrafiły zagrać nawet w 25 i więcej metrach. Dynki zadziwiły nie na tyle, że jestem w stanie w to dać wiarę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.