Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki, standy.

Amnes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Postanowiłem wykonać pod nowo zakupione kolumny standy. Jako że na strychu wala mi się kupa różnorodnej stali, wybrałem ten właśnie materiał. Niestety nie miałem jeszcze 5 dni temu żadnego doświadczenia w obróbce metali, za to warsztat całkiem pokaźny. Znalazłem rurkę fi 90mm ścianka od 3,5 do 4,5mm (to taka komunistyczna technologia chyba) oraz płaskownik szerokości 60mm grubości nie sprawdzałem ale coś koło 5mm minus rdza. Biorąc pod uwagę posiadane narzędzia i materiały wymyśliłem sobie jak mają wyglądać standy. Pomiarów zrobiłem kilka, żeby nie było że wcale, ale jak widać za punkt odniesienia wziąłem papierowe koła śr. 60mm oraz taśmę modelarską 6mm. Kilka pomiarów i wiedziałem, że płaskownik trzeba pociąć na odcinki długości 33,9cm o ile dobrze pamiętam. Po dwudniowej walce ze szlifierką w ręku otrzymałem ładne pozaokrąglane odcinki. Na dolną podstawę trochę większe bo 40cm. Po pierwszych próbach ze szlifierką przyszedł czas na spawarkę. Przyznam, że obsługa tego urządzenia wymaga znacznej wprawy, dlatego proszę o nie wyśmianie moich spawów. Najgorsze nie są, diabelstwo sztywne jest wystarczająco. Niestety zdecydowanie nie udało mi się uzyskać idealnie płaskiej powierzchni (tej na której będzie stać kolumna) Spawałem na desce coś na kształt takiej kuchennej która była tylko dość płaska. Tragedii nie ma odchyłka nie jest większa jak 1mm, a młotkiem i szlifierką wyprostuje ją do ok 0,25mm błędu. Zresztą kolumna nie będzie stała bezpośrednio na podstawce, między nie włożę albo gumę czy też rurki silikonowe. "Krzyżak" widoczny na zdjęciu będzie jeszcze miał wspawane trójkątne kawałki blachy, żeby rurka 90mm mieściła się na nim.

Co do wykończenia jeszcze nie wiem co zrobię. Faktura pordzewiałej stali wydaje mi się dość ciekawa myślałem nawet o celowym wyszlifowaniu do gołego i ponownym wyhodowaniu rdzy powierzchniowej, a następnie zawerniksowaniu jednak byłoby to zbyt czasochłonne.

Więc chyba pomaluję standy farbą którą mam wykończony płot coś na kształt metalika bez werniksu, ostra w dotyku. Do wnętrza rury w 2/3 planuję napuścić pianki montażowej budowlanej. Tu powinno się użyć raczej dwuskładnikowej-> lepsze parametry. Zabieg taki stosuje się w motoryzacji. Polega na wypełnieniu ramy nadwozia takową pianką w celu usztywnienia, a dodatkowo w tym przypadku zaowocuje to redukcją drgań. Pozostałą część (dolną) zasypię piaskiem również w celu wytłumienia i dociążenia.

Dolna podstawa otrzyma również kolce z podstawkami (już zamówione)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie dość że tanie, to jeszcze pasują do śrub w moich kolumnach (też czarne i nacinane)

Po zespawaniu kompletu okaże się czy kolumna nie wygina podstawki, gdyż nie wziąłem pod uwagę, że większy ciężar jest na przodzie skrzynki, a w moich standach jak widać rura podstawy przesunięta będzie bardziej do tyłu. Jej środek będzie w punkcie przecięcia krzyżaka.

Nie wiem o czym zapomniałem napisać, ale załączam kilka fotek tego co już zrobiłem. Jak dobrze pójdzie, to jutro wieczorem będzie można postawić już kolumny na czymś :D choćby bez kolców i lakieru.

Aha. Następnym razem nie przepuszczę i znajdę coś bardziej płaskiego od krzywawej deski, która się pali podczas spawania :P Pośpiech jest zawsze największym wrogiem jak wiadomo.

Myślałem też o obłożeniu tkaniną węglową rury, ale szkoda na to chyba pieniędzy i nie mam czasu przede wszystkim. choć efekt wizualny byłby przedni. Pomyślę o tym w wakacje, ale jak wiemy wszyscy doskonale prowizorka raz wykonana zawsze pozostaje na dłużej.

post-19810-100003669 1234821636_thumb.jpg

post-19810-100003670 1234821636_thumb.jpg

post-19810-100003671 1234821636_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/49248-podstawki-standy/

Witam ponownie. Niewiele dziś czasu miałem ze względu na konieczność posprzątania posesyjnego bałaganu, ale udało mi się zespawać drugi krzyżak. Na fotkach pokazuję jak będzie wyglądać gotowy stand, oraz ścinki, z których wykonam poszerzenie w miejscu styku krzyżaków z rurą.

Jutro definitywnie muszę z rana się zabrać do pracy i dokończyć ten projekt.

Ukryta Zawartość

post-19810-100003583 1234903924_thumb.jpg

post-19810-100003584 1234903924_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/49248-podstawki-standy/#findComment-1279304

No więc prace już na ukończeniu. Zespawałem już wszystko co trzeba, pozostaje tylko wyprostować te krzyżaki młotkiem, bo od ciepła się pogięły, poszpachlować, pomalować i wstawić do pokoju. Mam nadzieję, że jutro skończę.

Ukryta Zawartość

post-19810-100003514 1234991571_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/49248-podstawki-standy/#findComment-1280230

heh, w sumie nie wiem co z tym fantem zrobić. Zasadniczo niewiele mam czasu, bo tylko jutro na skończenie do stanu używalności. najprędzej pomaluje je podkładem z puszki, bo nie chce mi się bawić z pistoletem. Zresztą po tej całej mordędze mam taki syf w garażu, że w 3h to nie wiem czy wszystko zdołam sprzątnąć. Zresztą ta rdza jest tak głęboka, że chemikalia jej raczej nie podołają. Zresztą po 3 dniach pracy w kuckach i w nachyleniu wielki garb mi urósł. Nie wiem czy podołam więcej. Wystarczy, że pomyślę o oczyszczaniu spawów... Pewnie pomaluję je cynkalem i na to tym szarym metalikopodomnym lakierem z fakturą. Będzie nawet pasować mi do wykończenia głośników i basrefleksu. Na pewno jutro o tej porze będą zdjęcia etapu, w którym standy będą musiały przeczekać do wakacji.

Fajnie że ktoś się wpisał :D

https://www.audiostereo.pl/topic/49248-podstawki-standy/#findComment-1280269

Jest taki fajny środek, cortanin się nazywa. Można to kupić w sklepie motoryzacyjnym. Powinien sobie poradzić z rdzą a dodatkowo zabezpieczyć metal. Jak niedokładnie usunąłeś rdzę to Ci farba może popękać. Kiedyś spróbowałem jak to działa na grzejniku. Na skorodowane miejsce nanioslem trochę tego świństwa, farba mi odpadła na około (były pod nią ogniska korozji), a w miejscu zastosowania przez baaardzo długi czas nie pojawił się nawet ślad postępu korozji.

https://www.audiostereo.pl/topic/49248-podstawki-standy/#findComment-1280279

Korzystałem kiedyś z brunoxu. Niestety Mercedes vito nie zmienił zwyczajów i po roku od pomalowania znowu wylazły purchle. Mam w domu kilka naprawdę świentych farb. Nie mówię że nie powinno się oczyścić ze rdzy tych moich standów, ale nie jest to coś z czym te farby (mówię o podkładzie) by nie poradziły. Sprawdzone na płocie :).

https://www.audiostereo.pl/topic/49248-podstawki-standy/#findComment-1280297

Zrobiłem ile mogłem. Po 5 dniach roboty nie mam ochoty na więcej. Poszpachlowałem spawy, ciut je oszlifowałem i położyłem na to cienką warstwę podkładu z puszki, tak żeby już nie brudziły jak się ich dotknie. Zabawa w pianki i dociążanie będzie musiała trochę poczekać. Narazie mam ochotę pocieszyć się nowym stereo. Oto fotki:

https://www.audiostereo.pl/topic/49248-podstawki-standy/#findComment-1281132

.

Ukryta Zawartość

post-19810-100003456 1235076858_thumb.jpg

post-19810-100003457 1235076858_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/49248-podstawki-standy/#findComment-1281136

polecam Fosol - tanio i dobrze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/49248-podstawki-standy/#findComment-1281142

Trochę tej rdzy odczyściłem. Efekt nie ma być powalający, jak widać tymczasowo po prostu mają podwyższać gwizdki do poziomu uszu. Jak będę miał czas i więcej zapału, to wykończę wszystko po bożemu. Oczyszczę rdzę, położę podkład i szpachlę natryskową, żeby wszystko wyrównać, a na to metalik taki jak na głośnikach i basrefleksie.

https://www.audiostereo.pl/topic/49248-podstawki-standy/#findComment-1281173
  • 4 miesiące później...

Kilka już chyba miesięcy minęło i standy wreszcie pomalowałem, bo już zaczynały straszyć. Lakier taki, jaki był pod ręką - drogi, niemiecki do bram - niestety skawalony jak siemasz wiktor. Rozcieńczyłem go benzyną ekstrakcyjną i dało się już malować. Aha wcześniej wykończyłem szpachlę na spawach. Pierwsza warstwa lakieru była bardzo cienka, malowałem tak zwanym suchym pędzlem, podobnie następne dwie. Było to uzasadnione tym, że na malowanej powierzchni osadzały się nierozmieszane grudki farby co do których miałem pewne plany. 3 warstwy w półgodzinnych odstępach pokryły wystarczająco dobrze szary podkład. Po godzince na przeschnięcie złapałem ręczniki papierowe i pocierałem farbę uwalniając z jej powierzchni grudki, oraz nadając połysk. teraz wyglądają, jak surowa stal :O. Jestem niezmiernie miło zaskoczony efektem malowania, niestety zdjęcie z komórki nie oddają nawet w połowie uzyskanej faktury, która niesamowicie pasuje do powierzchni stali, której użyłem do budowy standów. A jest ona nierównomierna z wżerami, ryzami itd. Do tego kolor idealnie pasuje do kolumn. Mniej gadania więcej zdjęć.

Łączna kwota jaką mnie te standy kosztowały to 48zł, bo tyle kosztowały kolce. Resztę znalazłem w garażu i na strychu :D

Ukryta Zawartość

post-19810-100001580 1246025753_thumb.jpg

post-19810-100001581 1246025753_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/49248-podstawki-standy/#findComment-1395622
  • 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.