Skocz do zawartości
IGNORED

Zegar Elso Kwaka i I-V do TDA1541A

Bartek1

Rekomendowane odpowiedzi

oczywiscie na forum trzeba zawsze w koncu samemu ... :)

no to oblatałem Gliwice, na ul.Skowrończą po drobnice, z Uniprodu MAX436, poskładalem prowizorycznie,odłaczyłem wyjscia prądowe z tda1541, podłaczyłem do płytki i wio....działa i wyglada to tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pdf do MAX435 MAX436 jest nie mniej zakręcony od OPA660

Ukryta Zawartość

pba - na stronie Pedji jest tej samej koncepcji układ ale na elementach dyskretnych. Moim zdaniem wart grzechu. Trochę może to jeszcze potrwa ale na pewno przetestuję go.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Troche sobie ta prowizorka pograła, popróbuje jeszcze inaczej zaaplikować MAX436, pomysł Pedji po analizie karty do MAXIMA był dość sprytny, bo polegał na zwarciu wejsć do masy i symulacji impedancji która reguluje wzmocnieniem przez prąd z przetwornika. Najgorsze jest to ze pasmo MAX436 jest tak duze ( ze te okolice wzbudzania sie na 12MHz to mozliwe ze zbieranie zakłóceń z CD bo jestem przekonany ze ta moja prowzorka tak się własnie zachowuje, raczej nie będe robił do tego samego schmatu płytki i ekranował przewodów itd.

Przyznam ze liczyłem na euforie z dzwiękami które usłysze choćby wśród szumów ale gra to dość normalnie, dobrze ale chyba nie tak zeby porzucać klasyczne dobrze dopracowane I/V na wzmacniaczu operacyjnym. Na schemacie w linku poza brakującymi kondensatorami odsprzegajacymi zasilanie powinien jeszcze być kondensator pomiedzy +V a wyjsciem 5.1k odpowiedzialnym za ustawienie wew. żródła prądowego

Słucham jeszcze i zastanawiam sie nad brzmieniem..... teraz juz wiem o co chodziło Bartkowi1 w swoim układzie i u mnie jest bardzo podobnie.

Dzwięk określiłbym jako piękną kobiete która nigdy się nie uśmiecha i jest to najtrafniejsze określenie :)

Dzwięk jest z bardzo "tektonicznym" basem który jest wtedy kiedy ma być, bardzo sczegółowy, słychać duzo detali na górze, szmerów i szumków z sali, ale jest to śmiertelnie zimne, i poprawne, bez słodu bez emocji. Scena i powietrze pojawia sie jakby tylko w momencie gdy faktycznie cos sie w danym miejscu dzieje mimo ze poczucie przestrzenie jest bardzo dobre. Myśle ze nienajwiększa precyzja tego układu moze byc za to odpowiedzialna (moze i PSRR bo oba zasilam z tego samego stabilizatora 7805/7905).

Słucha sie z ciekawością, dobrze śledzi sie fakture dzwięku danego instrumentu, głosy tez są bardzo dobrze rozseparowane, jednak ten dzwięk nie wywołuje eufori ani uśmiechu jaką nieraz udaje sie uzyskać na np.OPA604. W środku sceny jest troche dziurawo jakos - podejrzewam ze z fazą jest coś nie tak, choć w tym układzie sam filtr ma -3db dopiero w okolicach 110kHz to nie wiadomo tak do końca co sie dziej w samym MAX436 :)

Pewne aspekty brzmienia są wybitne nie jest to jednak układ dla mnie.

Pisałeś o tej dykretnej analogówce?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bartek1 - próbowałeś ten układ na dyskretnych? Zabieram się za niego i jestem ciekawy czy ktoś to przetestował.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Niestety BL nie mają. Wiesz może na czym polega ta różnica? Pytam, bo właściwie poza tym jednym feciakiem, to resztę elementów gdzieś w domciu znajdę i jakiegoś CD na 1541A również posiadam, więc może jak mnie coś napadnie któregoś wieczora...

Bartek1 =>

Wersja BL od wersji normalej ( oznaczanej także GR ) różni się parametrem Idss ( prąd drenu dla Ugs=0 ). W układzie żródła prądowego które obciąża wyjście TDA 1541A nie ma to znaczenia bo prąd regulujemy potencjometrem. W innych układach może ale nie musi miec znaczenia - trzeba samemu sprawdzić .

Ryszard_wpl =>

Właśnie skończyłem zabawę z modyfikacjami Marantzów/Philipsów i mam trochę części od odsprzedania.

Posiadam oryginalne TDA1541AS1 i TDA1541AS2, kwarc z Omigu 5ppm, miniaturowe kondensatory odsprzęgające i cały sprawny Marantz CD50 na części.

Jeżeli jesteś zainteresowany do pisz na priva.

pozdr.

Arkadix

Witam

Poszukiwane 2SK170BL mają w sklepie NORTH

Ukryta Zawartość

jak ktoś ma tam konto to może kupić

Ukryta Zawartość

rzeczywiście mają 9 ofert - nie wiadomo dlaczego tak dużo. Ceny są od 6.98 przez 12,99 do 33 zł. Zobaczę na miejscu co to wszystko znaczy i dlaczego jest taki bałagan. Nie potrafią nawet wyjaśnić dlaczego opa 2134 mają po dwieście i parę złotych :). Wygląda na to że części z dziwnie wysokimi cenami nie mają na składzie .....

Witam ponownie,

W związku z zapytaniami które zalały mi skrzynkę pocztową dokładniej informuję o częściach które mi zostały:

- TDA1541AS1 single crown

- TDA1541AS2 double crown

- kwarc OMIG 11.28960MHz 5 ppm

Cały odtwarzacz Marantz CD50 - sprawny , w środku TDA1541A, wymontowany stopien wyciszającym, CDM4/19 w bardzo dobrym stanie , bez pilota

Drobiazgi do budowy DAC na TDA1541A:

- 100nF/63V - kondensatory miniaturowe WIMA MKS2 (5mm) - 15 sztuk - doskonale nadają się jako blokujące do TDA1541A

- kondensator polipropylenowy 470pF WIMA FKP2 ( 5mm ) - do oscylatora TDA1541A ( nozki 16, 17 )

- kondensatory elektrolit. 100uF/35V Panasonic FC - 4 sztuki - do zastosowań wszelakich

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany prosze o maila na priva [email protected] z propozycją ceny.

Układy TDA oraz CD50 prawdopodobnie wystawię na allegro, no chyba , że ktoś przysle jakąś ciekawa propozycje :-)

pozdr.

Arkadix

do rozważenia jest jeszcze ten ciekawy prosty układ

Ukryta Zawartość

można go na szybko zmontować i porównać, tym bardziej że opinie o nim czytałem niezłe..... warto się zastanowić bo to 5 minut roboty

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.