Skocz do zawartości
IGNORED

Zegar Elso Kwaka i I-V do TDA1541A

Bartek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Gdyby to kogoś interesowało to niedawno kupiłem dwa identyczne stare CD Marantz z CDM 4 i TDA 1541A aby pobawić się w modyfikacje.Pierwsze co zrobiłem to zegar Elso Kwaka wersja 7 (lepsze zdjęcia tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Nastepnie dobudowałem oddzielny stopień analogowy dla TDA1541A z własnym zasilaniem.Skorzystałem ze schematu zaproponowanego jakis czas temu przez Thorstena Loescha na DIYAudio.Lepsze zdjęcia tego stopnia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Zegar przyniósł oczywista poprawę.Stopień analogowy generalnie gra dużo lepiej niz lekko modyfikowany stopień orginalny z Marantza ale nie podoba mi się jego charakter brzmienia.

W niedalekiej przyszosci zamierzam jeszcze wypróbować 3 rózne stopnie analogowe (jeden na ECC88) a takze inne modyfikacje.Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe sugestie to bardzo proszę.

[obrazekLUKASZ-70606_1.jpg] [obrazekLUKASZ-70606_2.jpg] [obrazekLUKASZ-70606_3.jpg]

post-568-100006633 1170254287_thumb.jpg

post-568-100006634 1170254286_thumb.jpg

post-568-100006635 1170254284_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4933-zegar-elso-kwaka-i-i-v-do-tda1541a/

OPA 660 I-V

[obrazekLUKASZ-70607_1.jpg] [obrazekLUKASZ-70607_2.jpg] [obrazekLUKASZ-70607_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-568-100006631 1170254291_thumb.jpg

post-568-100006632 1170254289_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OPA 660

[obrazekLUKASZ-70609_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość bOBILEK

(Konto usunięte)

Pewnie to wiesz, ale może małe przypomnienie ;-)

Jeżeli chcesz szybko zmodyfikować brzmienie spróbuj po prostu innych wzm. operacyjnych.

Nie wiem czy w projekcie Thorstena Loesch'a jest to dopuszczalne, ale polecam np. znane AD825 czy nowsze AD8065.

Gość bOBILEK

(Konto usunięte)

A jeśli nie lampka to zdecydowanie warto posłuchać Zapfilter z LC audio nawet w wersji DIY

Ukryta Zawartość

Schemat

Ukryta Zawartość

Porównywałem do różnych opampów wstawiając do Marantza 63 i równolegle przełączałem na zapfilter. W ślepych testach zdecydowanie ja i inni słuchacze wskazywali zapfilter.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiecej TDA1541 można spróbować.Ale to juz raczej pomysł na zewnętrzny DAC.Jest kilka możliwosci,albo po prostu równolegle,albo np.lewy kanal jednym chipem ze zmostkowanymi kanałami a drugi drugim,albo jescze inaczej to jednym chipem normalnie a drugim z odwróconą fazą,aby uzyskać tor zbalansowany.Natomiast osobiście chyba wolałbym zainwestować w wersję S2 TDA1541 i wydłubać coś na jednym chipie (co nie omieszkam zrobić predzej czy później).W tej chwili powoli składam DAC na CS8412 i CS4390 bo bo akurat mam takie kości luzem w szufladzie,moze z jakimś lampką na analogówce.

Wszystkie podane linki znam,dziekuję.Juka Tolonen to chyba najlepszy z nich.

ZAP filrter mnie nie interesuje,jakoś nie mam przekonania do LCAudio ,poza tym powoli tracę zaufanie do scalaków na rzecz lamp i elementów dyskretnych.

Co do mojego stopnia na OPA660 to naprawdę gra bardzo dobrze i nie ma nawet co tego porównywać z stopniami na OPA z orginalnego CD bo różnica jest bardzo duża.Uklad jest bardzo minimalistyczny.bardzo krótka droga sygnału i mało elementów ,większosć to zasilanie.Po prostu charakter brzmienia mi nie odpowiada,nie jest do końca taki jak lubię.

Pozdr i dzieki.

P.S.

Kondensatora na wyjsciu nie używam,po pierwsze dlatego ,ze po wygrzniu podzespołów DC offset ustawiony na 0V nie zmienia sie więcej niż +/- 5mV,po drugie dlatego ,że mam na wejsciu przedwzmacniacza.Wiadomo z jakim efektem dla dźwięku.Cały tor sygnału za DAC-iem to OPA660 plus rezystor 47ohm.

Ale LC Audio jest na dyskretnych w klasie A. Jedyny opamp służy za auto dc offset.

Kupiłem już od nich kilka rzeczy są ok ! za wyjątkiem ceny - chora ! Jak kupowałem moduły opampów to jeszcze nikt u nas tego nie oferował, podobnie z Clockiem.

Z TDA1541A/N2/S2 zaczyna być kłopot. Jeszcze na diyaudio trafiają się lecz nie udało mi się zakupić - byli lepsi- szybsi.

S1 zamówiłem w NorthService - czekam na dostawę. Mają S2 po ponad 600 PLN netto. Trochę drogo jak na eksperymenty. Jak mi zagra S1 wspaniale to może będzie warto.

Co do LC Audio.

Czesto wywalenie DC serva na scalaku i zastąpienie go dobrym kondensatorem daje lepsze brzmienie.

O ile wiem to Elib z DIYAudio chyba ma S2 wciąż w sprzedaży,chyba po 75$ czy jakoś tak.

Ile płaciłeś za S1,i co to za firma oktorej piszesz?

Moje zamówienie załawia mailto:[email protected]

North to firma zajmująca się sprzedażą części głównie dla firm - serwisów.

tak mi odpisał:

> > 990442 482220972969 TDA1541A/N2/S1 - cena 67zł

> > 4534478 482220917426 TDA1541A/N2/S2 (MARANTZ) - 530zł

> > oba na zamówienie - termin ok. 2-3tyg.

Zdecydowanie wolę DC servo od kondensatora, chyba że ma on jeszcze jakieś inne zastosowanie niż wycięcie składowej stałej.

Te 75 $ brzmi atrakcyjnie , dzięki za namiar.

>Bartek1

Złapałem kontakt z Wangiem - Elibem:

Hi Kristof,

Thanks for your email! Yes, i still have TDA1541A/S2 for sale, and some other audio chips you may interested:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Shipping to east europe costs US$28 by DHL, and US$4 by China Post, the later will take 4 weeks or so. I accept payment by Paypal, or T/T.

Best regards,

Wang

Jeśli jesteś zainteresowany to może połączymy zamówienie.

Ukryta Zawartość

Dzieki za tą wiadomość.Widocznie cena się zmieniła bo wiem ,że kosztowały ok. 75$.

Nie wiem czy jest sens zamawiać wspólnie.4$ za przesyłke to bardzo tanio (mi sie nie spieszy na tyle aby DHL-em wysyłac).

Pozdrawiam.

Gość bOBILEK

(Konto usunięte)

Bartku1 mała prośba. Napisz coś o zasilaniu tego układu z OPA660. Skąd bierzesz, to +-8V? Masz odzielny zasilacz, czy "ciągniesz to" z CD? Może jakiś link do dobrego zasilacza do tego układu ;-)

Tak na marginesie, może polecisz dobre źródło z OPA660? Bardzo mnie zaciekawił ten układzik i mam ochotę też go "zaimplementować" :-)

Co z zastosowaniem w DACach o wyjściu napięciowym (niektóre CD firmy SONY, czy Pioneer tak mają!)?

Cześć

Całe zasilanie jest na tej płytce (właściwie większa część tej płytki to zasilanie).

Dla +5Volt zastosowałem kolejno mostek/2200uF/regulator 7805/470uF/470nF

Dla +/-8Volt dwa mostki i regulatory 317T/337T a kolejność taka: mostek/4700uF/1ohm/2200uF/1ohm/2200uF/regulator z 10uF na nóżce adjust/4700uF.

Reszta już (od miejsca gdzie na płytce kończą się duze kondensatory) jest dokładnym odwzorowaniem powyższego schematu.

W sumie potrzeba dwóch lub trzech uzwojeń wtórnych transformatora.

Co rozumiesz przez dobre źródło z OPA660.

Bardzo podobnego typu kość produkuje też AD.Jest to AD844.Pedja Rogic na swojej stronie podaje podobny układ z tą kością również dla TDA1541A (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ten układ nadaje się raczej tylko do przetworników z wyjsciem prądowym.

Na DIYAudio ktoś chyba prosił o przekalkulowanie tego układu dla TDA1547 i wydaje mi się ,że schemat dla tego DAC-a też był tam podany.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Gość bOBILEK

(Konto usunięte)

Dzięki za informacje. Widzę, że zasilanie w tym układzie ma niebagatelne znaczenie!

Sprawdzę na diyaudio.com czy było coś dla przetworników z wy.napięciowym.

Chodziło mi o kupno OPA660?

O ile się nie mylę to jest Delta-Sigma.Podobno z takich DAC-ów najlepiej wyprowadzić od razu wyjścia na gniazda wyjściowe RCA,nic nie potrzebują.Ewentualnie dla spokoju ducha można jakiś bufor.

Jak chcesz lampowy to zajrzyj tu:

Ukryta Zawartość

Mógłbyś też zaadoptować stopień analogowy z DAC-a D1 Passa,tylko trzeba by go chyba trochę przerobić.Poszperaj na DIYAudio.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.