Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie audio do 20m2, komplet. zestawu

publisher

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów/koleżanki i jednocześnie chcę się przywitać :) Z niecierpliwością odczekałem okres karencji, zapoznałem się z wieloma wątkami i oczywiście mam niebanalny zgryz :) Zdążyłem się już dowiedzieć, że kasy nigdy za wiele, jednak budżet z gumy nie jest, a już i tak pod kreską jestem. Więc po kolei ...

Urządzam pokój 20m2 - ma on służyć do relaksu przy muzyce (głównie) i filmie. Tak więc zależy mi na dobrym audio, KD nie bierzmy pod uwagę. Początkowo, po wielu rozterkach, stereo czy dźwięk wielokanałowy, zdecydowałem - stereo. Na co dzień słucham popu, rocka z lat 80'-00', czy to z płyt CD, czy z radia. Obecną miniwieżę Philipsa chcę odstawić do lamusa, gdyż czytnik przestał czytać, a i dźwięk nie ten.

W zasadzie jestem otwarty na wszelkie sugestie. Wymagania:

- budżet maax 3,5 - 4,0 kpln

- tuner, odtwarzacz CD, pilot. Kolumny nie za duże gabarytowo, ze wskazaniem na podłogówki. Brak sub-a.

- apropos tunera, bardzo poważanie myślę o amplitunerze, chyba że naprawdę nie ma rady i musi być wzmak, jednak wolałbym amplituner. Jak to jest z tą mocą? Ile W/kanał mocy skutecznej powinno być, żeby nagłośnić 20m2?

- niektóre elementy zestawu mogą być używane, jednak nie mam pewności, jakiej jakości sprzęt sprzedają SS na allegro - przewalają masę sprzętu, nie wiem jakiego i skąd. Jeżeli mógłbym kupić coś nowego, to chętnie

- szukam dźwięku dynamicznego, przejrzystego, w miarę naturalnego, bez przebarwień, bez potężnego basu. Super słuchu nie mam, jednak chciałbym poczuć, co to dobra muzyka i dobrze nagrana płyta

- muzyki na ogół będę słuchał bardziej niż cicho, ale dyskotek urządzał nie będę

Liczę na pomoc i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/49359-jakie-audio-do-20m2-komplet-zestawu/

- szukam dźwięku dynamicznego, przejrzystego, w miarę naturalnego, bez przebarwień, bez potężnego basu. Super słuchu nie mam, jednak chciałbym poczuć, co to dobra muzyka i dobrze nagrana płyta

głos rozsądku, szczególnie z tym basem, większość ludzi którzy chcą kupić nowy sprzęt piszą: ma być mocny bas!

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Tu jest świerza dyskusja na temat kolumn do pomieszczenia 20m2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Może się przyda :). Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak chcesz mieć nowy komplet to kup sobie amplituner i CD firmy Harman Kardon plus kolumny Mission M34, wszystko zagra tak jak trzeba a i wizualnie nie będzie skuchy

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

jarex, 21 Lut 2009, 00:05

>Jak chcesz mieć nowy komplet to kup sobie amplituner i CD firmy Harman Kardon plus kolumny Mission

>M34, wszystko zagra tak jak trzeba a i wizualnie nie będzie skuchy

A jak chesz mieć możliwie najlepszy DŹWIĘK za te pieniądze, to kup STARY komplet.

I wizualnie nie będzie skuchy. Chyba, że lubisz blichtr... i chwalić się przed znajomymi (co słuchają oczami, a nie uszami).

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Może coś ze staroci? Osobiście ma A-10 i jestem bardzo zadowolony.

Ukryta Zawartość

post-11945-100003329 1235174136_thumb.jpg

post-11945-100003330 1235174136_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

+

używana elektronika

ewentualnie coś nowego w zbliżonej cenie do 2k:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

polecam coś takiego- marantz cd5003+pm5003 zkolumnami Qacoustic1050i akurat u mnie te kolumienki z nieco starszym zestawem marantza(5001+4001)doskonale się sprawdzają na ok.22 metrach

Kolumny Mission M34 - opinie w necie są bardzo zachęcające, wysoka skuteczność, cena przystępna, na poziomie ca' siesty.

Kolumny Wharfedale Evo2 30 - drogie jak dla mnie. Jednakowoż czy w zbliżonej cenie Magnat Quantum 6005 nie byłby lepszym wyborem?

Marantz cd5003+pm5003 jak i CD CAMBRIDGE 340 C + Cambridge Audio Azur 340A (coby był jeden producent) - zestawy bardzo mi się podobają wizualnie (nie wiem jak grają), jednak nie mają tunera (tuner niby nie problem,jednak chciałbym mieć zintegrowany)

Podsumowując temat - jednak amplituner + CD. Co myślicie o:

HK3490 + HD 950, Onkyo TX-8555 + DX-7355

Porozglądam się też za używanymi (mogą być lata 90) , może coś się rzuci w oko.

Jak zdecydujesz sie na CA to na pewno nie bierz wzmaka 340, minimum to 540a v2 a wskazane jest zakupic 640 ale tez dobrze by bylo gdybys odsluchal tego zestawu bo nie kazdemu odpowiada takie brzeminie. 640 czesto jest na allegro w bardzo przystepnych cenach.

Marantza może i warto, CA 340a na pewno nie, nawet model 640a gra tak sobie, dopiero od 740a zaczynają się dobre wzmacniacze CA

co do Wharfedale Evo2 i Magnatów, jak dla mnie o wiele lepiej brzmią te pierwsze (zwłaszcza w spokojniejszych rytmach) chociaż przyznam że słuchałem tylko Quantum 505 - ale one poza ładniejszą obudową chyba niewiele się różnią brzmieniowo od 605...

To może sprzęt używany:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - czy warte 600 pln, skoro nowy (p. dx-7355) można mieć za tysiąc?

jeżeli warto, to poszukałbym ampli do tej integry.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.