Skocz do zawartości
IGNORED

W. Lutosławski - polećcie coś.

ibanezq

Rekomendowane odpowiedzi

^ibanezq

jeśli całkiem na początek, to poleciłbym płytę Polskich Nagrań W.Lutosławski vol. 1 [CD 040], zawierającą następujące dzieła orkiestrowe:

- Lacrimosa,

- I Symfonia,

- Koncert na orkiestrę,

- Muzyka żałobna na smyczki

w nagraniach polskich orkiestr pod dyr. samego kompozytora, J.Krenza i W.Rowickiego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

są to nagrania nienowe i niezbyt audiofilskie, ale interpretacje są porządne, płyta budżetowa (14 zł w wydawnictwie, a można dostać taniej, nawet w MM się trafia), a repertuar ciekawy i raczej przystępny (wiele, szczególnie późniejszych dzieł Lutosa jest trudniejszych w odbiorze dla mniej obeznanych z muzyką współczesną słuchaczy).

ryzyko więc niewielkie.

post-24-100002954 1235388382_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warte uwagi jest nagranie pod kierunkiem fińskiego dyrygenta Esa-Pekka Salonen,symfonia trzecia i czwarta oraz utwór na baryton i orkiestrę pod tytułem wydawnictwo sony nr kat.SK66280

> ibanezq

A czego słuchałeś do tej pory? Masz już jakieś doświadczenie z muzyką II poł. XX wieku, czy zakotwiczony w jazzie postanowiłeś spróbować największego polskiego kompozytora klasycznego swoich czasów - albo zobaczyć, co to ten aleatoryzm kontrolowany? Lutosławski napisał sporo muzyki, tworząc swój własny dźwiękowy wszechświat, ale też może się on okazać hermetyczny, wymagający wytrwałości w zdobywaniu, co sięjednak setnie opłaca. Warto wejść przez furtkę, zamiast gramolić się przez bardziej imponujący mur. Dla każdego jednak ta furtka może być gdzie indziej... Dla mnie kiedyś były to Pieśni do słów Iłłakowiczówny (!), które - też dzięki słowom - pozwoliły mi łatwiej odnaleźć się w idiomie kompozytora. Poza tym Partita na skrzypce i fortepian, Grave na obój - możliwie proste małe formy. I dopiero potem jakieś Łańcuchy, III Symfonia (lepsze byłyby może Koncerty - na orkiestrę, jeśli lubisz Bartoka, albo fortepianowy, z Zimermanem czy Pobłocką, jako już dzieło dojrzałe, lub IV Symfonia). Miłych eksploracji!

• 1 miesiąc później...

To może "na początek" Witold LUTOSŁAWSKI w Polskim Radiu...

Kolega ciągle mi przypomina, że mam podobny głos do "Witka" - hmmmmm...

Moim zdaniem warto posłuchać również płyty, na której:

"Concerto For Piano For Krystian Zimerman"

"Chain 3 For Orchestra"

"Novelette"

Ukryta Zawartość

post-20981-100009320 1238188886_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chantefleurs et Chantefables i IV Symfonia właściwie Lutosławski sam daje Lutosławskiego w pigułce, czyli podsumowanie i zamknięcie twórczości z użyciem najbardziej charakterystycznych dla niego technik kompozytorskich

a może warto zacząć jak radzono od form małych nagranie DDD

Witold Lutosławski "Musique de chambre" Kwartet Wilanów, Accord 1990, 201142

• 3 lata później...

Ja ostatnimi czasy, trochę na raty co prawda, rozdziewiczam Lutosławskiego. Kupiłem sobie bardzo dobrą płytkę z piorunującą i bogato wybrzmiewającą blachą.

6184PYWZTPL._SL500_AA300_.jpg

...Lubiłem twoją aksamitną woń, długie podróże w delcie twoich nóg....

Trochę, może pozornie obok tematu - Lutosławski mieszkał na Śmiałej. Wydaje mi się że to najpiękniejsza uliczka w Warszawie. Jedyna którą całą przeszedłem środkiem jezdni bo nie było żadnego ruchu samochodowego. Zainteresowani ustalą nr domu bez trudu.

Tak więc wyszło na to że polecam Śmiałą.

• 4 miesiące później...

Przepraszam, że dubluję pytanie, ale czy ktoś może napisać coś o jakości nagrań z tego boksu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Warto zacząć dziś w dwójce, no i poczytać w GW artykuł Lutosławski dla początkujących

Rok Witolda Lutosławskiego

transmisja z Katowic [EBU] (UWAGA! Początek transmisji – 19.30!)

Koncert Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia pod dyrekcją Alexandra Liebreicha, solista: Miklós Perényi – wiolonczela

Witold Lutosławski IV Symfonia, Koncert wiolonczelowy, Koncert na orkiestrę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.