Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki bassowe - zabudowa.

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam narożne pułapki basowe własnej konstrukcji z wełny mineralnej. Wykonane z ramy drewnianej. Wewnątrz wełna ROCKTON 10cm. Wszystko zakryte tkaniną. Efekt takich pułapek basowych jest bardzo zadowalający. Zastanawiam się czy można je zakryć płytą kartonowo-gipsową ?

Czy to będzie miało wpływ?

https://www.audiostereo.pl/topic/49430-pu%C5%82apki-bassowe-zabudowa/

Tak, będą działać zupełnie inaczej niż teraz. Po pierwsze pułapki wypełnione wełną nie koniecznie są basowe, bo w zakresie 20Hz-80Hz to ta wełna niewiele daje.

Jak przykryjesz je płytą, to ta płyta będzie działać jak membrana i będziesz miał pułapki zestrojone na taką częstotliwość jak częstotliwość rezonansowa płyty.

Wełna mineralna jest w tej chwili materiałem pochłaniającym w twoim ustroju akustycznym. Jak ją przykryjesz płytą gipsowo-kartonową to ta wełna praktycznie nie będzie już spełniać swojej funkcji, bo zostanie przykryta.

Sama płyta nie jest idealnie sztywna, więc pod wpływem ciśnienia powietrza jakie wytwarza się w twoim pomieszczeniu wraz z pracą głośników będzie drgała. Największa amplituda drgań płyty będzie przy jej częstotliwości rezonansowej (nie wiem jaka to jest dokładnie częśtotliwość dla tego materiału).

Czy będzie lepiej, czy gorzej? Jeżeli twój pokój ma podbicie przy takiej częstotliwości jak częstotliwość rezonansowa płyty, to drgająca płyta będzie odbierać energię dźwiękowi przy tej częstotliwości - czyli byłoby lepiej. Jeżeli twój pokój ma podbicie w innym miejscu, to będzie bez zmian, albo gorzej, bo zniwelusze efekt działania wełny poprzez jej przykrycie.

Poszukaj w necie opisu działania pułapek basowych RPG Modex Corner - działają na tej samej zasadzie, tylko zamiast płyty jest membrana gumowa.

pułapka basowa tak jak ustrój akustyczny ma za zadanie przechwycić/pochłonąć falę dzwiękową, żeby się już nie odbijała i nie tworzyła kolejnych rezonansowych. Fala akustyczna o niskiej częstotliwości czyli fala basowa posiada swoją długość, która jest wielekrotnością rozmiaru mini pokoików w, których te fale są wytwarzane. Sytuacja idealna to niski bas, który po wytworzeniu w sobie rozchodzi się po pokoju i po dojściu do ściany znika. Po drodze jest odbierany przez nasze uszy jako fala dzwiękowa lub czasmi jako donośy podmuch. Ale to jest tylko teoria. W realu ta fala idzie od suba odbija się od ściany, poźniej od drugiej ściany, trzeciej i.t.d. W tym samym czasie z lekkim przesunięciem czasowym kolejne fale odbijają się od ścian i powstale taki kogiel mogiel.

Na temat walki z tym zjawiskiem tęgie głowy napisały całe tomy fachowej literatury. Najogólniej można napisać, że dolne pasmo powinniśmy dobrać do pomieszczenia. Czyli małe pomieszczenia mają swoją graniczną częstotliwość, której nie powinniśmy przekraczać.

Kolejna sposób to wspomniane pułapki basowe. Jednak powinniśmy znać zakres częstotliwości dla danego miejsca w pokoju, które chcemy opanować. Do tego najlepszy byłby wykres t.z. widma dla ekstremalnych miejsc. Robi się to t.z. sonometrem całkującym podłączonym do oscyloskopu i drukarki i komputera. I dopiero później dobieramy typ pułapki i materiał pochłaniający. Należy pamiętać, że każdy materiał ma "swoją częstotliwość",którą neutralizuje. To trzeba dokładnie dobrać.

Kupowania przypdkowych rozwiązań na allegro nie gwarantuje rozwiązania problemu ale też nie wyklucza sukcesu. Najczęściej jest to jednak loteria.

Bardzo dobra wypowiedź HM69! To co masz teraz w narożnikach to nie są pułapki basowe - sama wełna musiałaby mieć dziesiątki cm grubości żeby pochłonąć bas. Najlepiej sprawdzić które f sprawiają problem w Twoim pokoju i obliczyć pułapki - rodzaj materiału albo perforację. Ja w narożnikach mam właśnie pułapki perforowane, przednia ściana jest z płyty g-k ale - o ile pamiętam - materiał w przypadku pułapki perforowanej nie jest już krytyczny. Natomiast trzeba wyliczyć perforację i poza otworami pułapka powinna być szczelna.

jurek87@ I gniazdka sieciowe po 250 zł sztuka, które poprawiają średnicę, a dokładnie to trzeba poprawić średnicę otworu w ścianie, żeby weszły..... .

A tak już na poważnie to zajrzałem do wądku-2005 z adresu powyżej. Tam są takie fajne wykresy widma akustycznego w 3D. Coś o czym troszeczkę pisałem kilka postów wyżej.

sonometru nie będę kupował. Za drogo i za dużo zachodu. Zresztą nie znam się na nich i na wykresach itp.

Wszystko badam uchem i mi to wychodzi. Żadne mierniki i inne pierdoły nie są potrzebne. Musiałbym poświecić nim kilka godzin uwagi siedząc przy google , a to już dla mnie problem. Aż takich audiofilem nie jestem.

Jedyna próba to zakryć pułapki płytą regips bez jej przykręcania i sprawdzić efekt.

K0pyt25

Dlaczego chcesz "wzbogacic" swoje ustroje z wełny mineralnej o ekran? Ja posiadam ustroje DIY oczywiscie, z odpowiedniej wełny, obite materiałem, w drewnianej ramie, stojące w narożnikach pokoju i pamiętam, że z chwilą ich zastosowania wniosły bardzo duzo...a kosztowały....:) Dlaczego własnie płyta G-K? Widziałem gdzieś projekt pułapki basowaj identycznej jak mamy, ale wzbogaconej o ekran ze sklejki z otworami róznej średnicy (ponoć odpowiedniej do częstotliwosci rezonansowych pokoju. Moze ktoś wypowie się, czy to ma sens i jak obliczyć średnice otworów dla danego pokoju?

KOpyt25@ nikt nie każe ci czegokolwiek kupować. Jeżeli ktoś chce się napić piwa nie musi kupować browaru. Wystarczy kupić kufel lub butelkę piwa. To po pierwsze.

Taki pomiar robią firmy usługowe tak jak stolarz świadczy usługi czy malarz. Rozumiesz.

A jak ma się wyniki pomiarów/wykresy to jest o wiele łatwiej coś konkretnego doradzić. Jest to najtańsza metoda.

Ale możesz sobie eksperymentować z płytami gipsowymi czy z czym tam chcesz. Tylko po co to pisanie?

KOpyt25, a po co jakieś wyszukane cuda? Wystarczy laptop, niedrogi mikrofon, dwa kabelki i darmowy sofcik (np. z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Zamiast siedzieć i się zastanawiać czy to dudni czy tak ma być, zapuszczasz program i w kilka sekund masz dokładne wyniki. Kilkadziesiąt zł to drogo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chciałbym je zakryć. Szpecą trochę. Zmieniłem nawet tkaninę na jednolitą. Ale to nadal nie to.

Właśnie miałem napisać ,że zastosuję prawdopodobnie sklejki lub płyty pilśniowej ale kolega wyżej mnie przegonił.

Znalazłem pisemko ESTRADA I STUDIO. Tam jest sporo opisów o pułapkach basowych i innych. Jeden egzemplarz kiedyś kupiłem na potrzeby budowy tych pułapek.

Co do tego programiku to niestety i tak się nie znam na wykresach.

Co do otworów to już mówię:

"Jesli zalezy nam na rezonansie w zakresie niskich częstotliwości, wówczas powinniśmy użyć grubych płyt sklejkowych z wiekrzonymi otworami rozstawionymi w wiekrzych odległościach. Przykładowo płyta o gr. 6mm z otworami o średnicy 3mm oddalonymi od siebie ok. 6cm (co daje procentowość perforacji rzędu 0,25%), stanowiąca płytę czołowa skrzynki o głębokości 15cm pozwala uzyskać częstotliwość rezonansu rzędu 75hz.

Mam ten artykuł, są tam nawet konkretne wzorki. Sam też myślę o takiej pułapce w otworki, brakuje mi jednak jednej rzeczy. Mianowicie wzór na podstawie kilku zmiennych pozwala obliczyć częstotliwość rezonansową ustroju. Można więc sobie go przekształcić do innej postaci, np. pozwalającej obliczyć grubość panelu przy znanych pozostałych zmiennych (średnica otworków, ich rozstaw, grubość płyty, częstotliwość). Teoretycznie zatem można by sobie dowolnie nawiercić panel i jedynie regulując grubość panela dostroić ustrój do rządanej częstotliwości. I tu pojawia się moja niepewność: mimo że panel będzie dostrojony, to niekoniecznie będzie optymalny. Być może przy innym dobraniu np. średnicy otworków uzyskalibyśmy panel po prostu skuteczniejszy.

Ktoś ma jakieś info jak należy dobierać wszystkie parametry?

wg.programiku realtraps wychodzi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobrze, tylko co z tego? ;)

Po pierwsze wpisz kropki a nie przecinki, program nie łapie przecinków.

Po drugie proste modele teoretyczne sprawdzają sie tylko w przypadku prostych pomieszczeń, bez mebli, otworów itp. Np. okno zajmuje u mnie ok 60% ściany, czy mam mierzyć od ściany do ściany czy od ściany do okna (jakieś 15cm więcej)? Okazuje się że ma to spore znaczenie dla rozkładu modów. Większe meble też skracają odlegości. A najlepsze jest to że wyniki pomiarów praktycznie nie pokrywają się z wyliczeniami teoretycznymi. Spędziłem długie godziny próbując je dopasować ale tylko niektóre mniej więcej się udało. Pozwolę więc sobie pozostać przy pomiarach ;)

Pzdr

U mnie 'w teorii' wygląda tak. Aha, najlepiej pisz w centymetrach, bo tak jak napisałeś to on traktuje jako stopy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poprawiłem.

Wykres to wykres. W praktyce wiem ,że u mnie jest lepiej niż w kinach. Przynajmniej we dwóch jakich byłem ostatnio. Helios i Cinema World - strasznie wygłuszony dźwięk. Szybko zanika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Właśnie przeczytałem ten tekst z Estrada i Studio.

Ukryta Zawartość

Staram się wybrać najlepsze rozwiązanie pułapki basowej do mojego pokoju, w którym pojawia się rezonans w okolicy 50Hz. Myślę też o rezonatorze o perforowanej powierzchni. Próbowałem sprawdzić wzór podstawiając wartości z artykułu ale za nic nie chce wyjść 75Hz jak w opisie. Miałem nadzieje wyliczyć wartości do 50Hz a tu lipa.

Rezonase w moim pokoju:

post-22363-100001161 1236531215_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Właśnie przeczytałem ten tekst z Estrada i Studio.

Niestety ten artykuł w EiS jest niekompletny, mi też nie udało się z niego wyciągnąć konkretów. Mam wrażenie że ktoś nie chciał sprzedać tej właściwej wiedzy albo zwyczajnie mu się nie chciało zrobić tego rzetelnie.

Może tutaj znajdziesz coś ciekawego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.